Last news in Fakti

18 Август, 2019 08:10 3 689 19

Днес почитаме Свети Иван Рилски

  • свети иван рилски-
  • успение-
  • монашество

Рилското монашеско братство възникнало към 30-те години на X в.

Днес почитаме Свети Иван Рилски - 1
Снимка: БГНЕС

На 18 август Православната църква чества Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец – небесен покровител на българския народ. Днес се счита и за професионален празник на миньорите.

Най-известният светец на българите бил роден около 876 г. в с. Скрино, Кюстендилско, в подножието на Осоговската планина. Произлизал от скромно семейство, като отрано имал склонност към монашеския живот. Още тогава той придобил известно образование, като се запознал със светите книги, в които търсел мъдрост и спасение.

На 25-годишна възраст, като раздал оставеното от родителите му наследство на бедните, Иван се оттеглил от света. Отначало се подстригал за монах в една близка обител (вероятно в манастира „Св. Димитър“ под връх Руен). Търсейки подходяща среда за уединение, той пребивавал на различни места (край Земен, на южния склон на Витоша и т.н.), докато най-накрая се установил във „вeликата Pилска пустиня”, където по-късно създал знаменития Рилски манастир, посветен на св. Богородица.

С течение на времето рилският отшелник придобил заслужен авторитет. Вестите за неговата нравствена извисеност, доброта, мъдрост, способности на лечител и чудотворец се разнесли из цяла България. Среща с Иван Рилски потърсил и самият цар Петър (927-969) и макар тя според житията на светеца да не била лице в лице, а чрез размяна на послания, владетелят бил благодарен за получените съвети.

Рилското монашеско братство възникнало към 30-те години на X в., като се състояло от последователи на св. Иван. През 941 г., като посял добре (…), извършил големи и преславни чудеса, и като достигнал до дълбока старост” игуменът поискал да се оттегли в пълно уединение. Той оставил за приемник ученика си Григорий и написал своя прочут „Завет”. В това „грубо и неуко завещание”, както се изразява светецът, той наставлявал монасите да се отдадат на съвършена бедност и възвишено смирение“ в името на Христовата вяра по българските земи. Като прекарал пет години в уединение в близката пещера, на 18 август 946 г. тихо угаснал за греховния земен свят.

Иван Рилски бил канонизиран от българската църква скоро след смъртта си, а мощите му били пренесени в Средец (София) по поръка на цар Петър. Тогавашните българи били благодарни на Бога, че такова „всесвето светило на света” е просияло именно в българската земя. Той бил славен редом със св.св. Кирил и Методий.

Светите мощи били положени отначало в църквата „Св. Георги“, после в дървения храм „Св. Лука“, а към средата на XII в. – в новоизградена църква на името на светеца. В Средец мощите на св. Иван Рилски останали до 1183 г., когато нахлулите в пределите на Византия унгарци ги отнесли в своята столица Естергом (Гран). По силата на мирния договор с империята те ги върнали през 1186 г. През 1194/1195 г., когато Средец бил освободен от войските на цар Асен I (1186 – 1196), светите мощи на рилския чудотворец били тържествено пренесени в столицата Търново.

Шествието с нетленното тяло на българския отец било ярка демонстрация на възобновената българска държавност. Светата ракла била придружавана от елитен военен отряд, след което била положена в новоизградената църква „Св. Иван Рилски“ на хълма Трапезица. В Търново мощите на св. Иван били почти три столетия. Именно от столицата на Асеневци култът към българския национален светец надхвърлил пределите на царството, за да добие общоправославни измерения.

През 1469 г. рилските монаси получили разрешение от султана да върнат мощите на своя патрон обратно в Рилския манастир, където се намират и днес. На св. Иван Рилски са посветени много и разнообразни творби, сред които се открояват т.нар. Народно житие, житията, написани от Георги Скилица (на гръцки език, XII в.), от Патриарх Евтимий Търновски, „Рилската повест“ от Владислав Граматик, житието с похвала от Димитър Кантакузин (XV в.). Образът му навлязъл рано в българската иконопис, като най-старите запазени образци са от XIV в.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да се помолим

    23 4 Отговор
    Света Мария,майко Божия моли се за нас грешниците сега и на смъртният ни час.
  • 3 ърнест

    10 9 Отговор
    откакто българите са покръстени все сме роби,та чак досега!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Галена

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Молитва":

    Ами натискай копчето, и заминавай при него.
  • 6 Веселба

    3 5 Отговор
    Иван Рилски се казва диспансера за психично болни в кв. Курило ама точно на место , всички дето вярват в говореща змия и говорещи мъртъвци трябва да минат от там

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Тра ла ла

    2 1 Отговор
    ,,светите книги,, и образование, ми че те тия книги не могат да дадат никакво образование, подобна фантастика няма нищо общо с науката, само развинтват необосновани надежди, генерират страх, призовават за самоунижение, и раздуват егоизма на лигльовците
  • 8 Питагор

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Веселба":

    Не е хубаво да се подиграваш на езика неща. Когато умре плътта, душата съществува, отлита и дърпа към светлината. Говорещите с духове не са луди, а общуват с неплътслки или далечни плътски същества. Има и ангели във въздуха. Телепатията е вид общуване. Иван Рилски е за уважение. Той е избрал живота си, няма за какво да го присмиваш. Религиите имат и хубави и неправилни акценти. Ако бях Йисус щях да си правя винце сам а не да купувам оцветителите на фирми. Той е бил умен човек, станал е отшелник, защото е видял колко лоши са хората повечето. И Ванга го е казала. Но Иван Рилски е подобие на будистките монаси, и те бягат от суетата зло на хората.

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Може може

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Питагор":

    Вярващите се подиграват на човешката личност най-свободно, така че и дума не може да става за подигравка. Исус дори и да е съществувал, е бил най-обикновен човек, проповедник на морал, няма как да повярвам, че е правил магии, вълшебства, съживил мъртъвци и други небивалици. Евреите, които са били най-близо до събитията, въобще отричат, че такава личност е съществувала, а и доказателства няма. Сляпата вяра си е вид фанатизъм, а всеки фанатизъм плитък или задълбочен, е крайно опасен за човечеството, и дългите векове на разправа с ересите е доказателство за това. Вземете се кротнете и не се бъркайте на природата и еволюцията, че вече достатъчно унижения и вмешателство сте предизвикали

    Коментиран от #12

  • 10 БАРС

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Веселба":

    Вижда се че си много тежка БУДАЛА или ДЕБИЛЬ кое от двете си.Явно си изгъл от тоя диспансер

    Коментиран от #11

  • 11 Веселба

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "БАРС":

    Така е, всички трезвомислещи, които обичат истината и казват истината са будали и дебили, а вие дето витаете в ,,небесното царство,, сте много умни и сте за пример пред академичното общество, браво.....
  • 12 Питагор

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Може може":

    Въпреки, че съм кръстен в БПЦ, не се считам за православен. Аз съм с религията Справедливост. Тя пропвяд3два, за почтенните и добри хора доброта, а з разбойници, мошеници смърт! И още мисли,как ще се чувстваш на мястото на опонента! Но специално Иоан Рилски и други светци, те са избрали човечността, отшелничеството, а не разбойнически Ото, те са добри хора и трябва да се уважават!!! Те не са злото. С разбойници мошеници трябва да се убиват, те са злото! Защо осмиващ този свят човек? Той е невинен като врабчетата, не е за отричане. Колкото до мен питам, че религията ми е най-тежката и правилната, съществува от поне 800 трилиарди години, преди тази планета и човешки вид. Защо мразиш добри и човечни хора като свети Йоан е въпроса? Този човек е вярно човек. И бай Добри бе така и Ванга, татко, много са по света. Това са хора правилните хора и трябва да се ценят. А лошите ме направиха наполовина антихрист със злините си. За лошите и живи да ги изгориш е малко.

    Коментиран от #13

  • 13 Веселба

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Питагор":

    Не отричам и не заклеймявам добротата и съвестта, в това отношение сме на едно мнение, основния проблем е, че доброта у хората не се постига, чрез приказки за вълшебства и духове, искате да научите хората да добруват, като им втълпявате откровени лъжи, и ги убеждавате без да се замисляте, че приказките на Шехерезада са по-достоверни. Чрез лъжи и фантастика само извратихте съзнанието на хората, и не постигнахте нищо за 20 века само разделение, омраза, конфликти, и това е резултата от промиването на мозъци. Религиозните, най-големия трън в естественото развитие на човечеството

    Коментиран от #17

  • 14 пппппп

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Питагор":

    някак си щом споменаваш ванга....е лошо...сам казваш че този който говори с отвъдното общува с дяволи...а пък я споменаваш с добро😦

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Верно е

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "пппппп":

    Самия Исус до колкото знам отрича и заклеймява подобни етнически герои (вещици и оракули) като самозваната Ванга и разните и там аналози , само ги погледни колко са двулични и как влизат в ролята на праведни
  • 16 Питагор

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "пппппп":

    Аз познавам живота. А той цена няма. Много хора оплюват Ванга, а тя е една добра жена, ослепяла млада. И са влезли в контакт с нея и тя пророкува. Тя е като метереолог, предава информация. Уважавам невинната и душа, пострадала в света на звяра. Дявола не е злото, света е от дявола. Бог създаде Адам и Ева, но. Дявола го размножи. Ти си резултат на това и понеже зная какво е преживяла Ванга, и я уважавам. Който не е преминал през ада, нецени рая. Затова и лесно оплюваш Ванга, мен, ти не си страдал каквото ние. Така, че и Йоан Рилски няма да разбереш и оцениш.
  • 17 Питагор

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Веселба":

    Аз не проповядваме човешките религии, те са пълни с плюсове и минуси. Проповядваме справедливост, нещото, което би оправило света. Но в 85% от случаите не се прилага х в света. Най-продавани казано е така: Не прави на невинен това, което не искаш теб да сполети, включвам и животни, растения....! Когато възникне спор постави се на мястото и на другия, за да разбереш какво има в предвид и прав ли е?! Ако е прав, признай му, ако не е, отстоявах себе си! Око за око, зъб за зъб. Това обхваща всичко. Няма и една страница моята религия. Но е. правилната. Затова искам смъртно наказание за рецидиви, измамници крадци, изнасилвачи и убийци на невинни и съм прав. Защо??? Защото те не са ограбени и наранени от някого, а го крадат, бият, убиват. Те заслужават смъртта!!! Също и за лъжесвидетелстване под клетва, те се заклеват, а мамят фактите. Със своите злини те опропастяват семейства, труда им.И заслужават всички те да си платят. С живота си, защото съсипват други невинни. Също и убийци з органи, те са з разстрел. Политиците не са справедливи, те гласуват милосърдие за злите, а с това им опрощават злото. И то нараства. Меркел, папата искат милосърдие към имигранти от далеч но ако ограбят и изнасилят и убият някого, нека папата и Меркел си направят СЕПУКО, това е справедливо! Който се застъпва за престъпността е неин съучастник.Аз съм прав, защото справедливостта го изкарва на везната така, а не защото съм аз. Правдата съществува далеч преди тази цивилизация и не е мое
  • 18 Веселба

    2 0 Отговор
    Така е, уважавам и споделям мнението ти, съгласен съм. Аз самият, се ужасявам и пропадам в земята, когато видя сляп човек по улиците, според мен е ужасно мъчение и ми е жал за такива хора, но способите за печелене на пари на Ванга и обкръжението и е неморално и не отговаря на изискванията за състрадание и доброта. Никой не може да ме убеди, че съществуват хора с такива паранормални способности, това са лъжци, които се заиграват с човешкото доверие, и не мога да го приема, подобно поведение, неусетно задълбочава омразата у хората
  • 19 АМИН

    2 0 Отговор
    Да се свети името на Свети Йоан Рилски и Нашия Господ Спасител Исус Христос Во всеки веков
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове