23 Август, 2019 10:37 1 848 9

Кои са най-честите нарушения на пътя

  • нарушения на пътя-
  • акция на пътя

По време на операцията са заловени пет издирвани лица и девет нелегални мигранти

Кои са най-честите нарушения на пътя - 1
Снимка: БГНЕС

За дните от 12 до 18 август са установени над 44 500 нарушения на позволената скорост. Това сочат резултатите от приключилата акция "Скорост" на Пътна полиция.

Най-големият брой нарушения са установени от мобилните камери – 21 038. Със стационарно-преносимите са регистрирани 18 602 нарушения, а със стационарните – 4862.

Статистиката сочи, че по-голяма част от установените нарушения са през деня – 41 583, а през нощта са регистрирани 2956 случая.

По време на операцията са заловени пет издирвани лица и девет нелегални мигранти.

Броят на установените нарушения се увеличава и то драстично. Установените нарушения през 2018 г. при същата акция през месец август са с около 17 000 по-малко, каза в „Тази сутрин” по бТВ главен инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция".

Работата е съсредоточена върху това да се увеличи броят на камерите по пътищата и по този начин да се повлияе положително на пътната безопасност.

Според статистиката на Евростат за първите седем месеца на тази година по вина на водачите са настъпили много катастрофи и най-големият брой от тях са заради несъобразена скорост – над 900 инцидента с повече от 100 жертви и над 1200 ранени.

По думите на инспектор Георгиев много важна е правилната преценка на водачите по отношение на скоростта и дистанцията, която спазват. Напълно възможно е както млад, така и опитен шофьор да вземе грешно решение в дадена ситуация и да се стигне до инцидент.

„Никога не трябва да забравяме, че трябва да спазваме правилата и че с поведението си застрашаваме живота на останалите около нас”, обясни още Илия Георгиев.

„Трябва да се стараем да си подсигурим време, защото то ни дава възможност да реагираме правилно. Когато караме с по-висока скорост, това време не стига”, допълни той.

Разсейването е съществен проблем при шофирането и не е свързано само с използването на мобилен телефон. Дори пушенето и пиенето на кафе могат да доведат до това в ситуация да не сме достатъчно концентрирани. Пътниците в автомобила също могат да разсеят шофьора.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАТ

    28 2 Отговор
    Ние от КАТ сме едни циркаджии!
  • 2 onq s konq

    2 6 Отговор
    Ма как бяга БМВ-тоооо!
  • 3 Към плебса

    8 0 Отговор
    Долу Бойко Борису в българоубиеца
  • 4 Един

    8 1 Отговор
    В България има над 4000000 автомобили + преминаващите още хиляди турски гастърбайтъри, ТИР-ове, гърци, румънци ... Може да се предположи, че почти 3000000 са ежедневно в движение. А нарушенията са само 44500 т.е около 1,5% от движещите се!!! Мояте наблюдения са, че един водач на едно излизане прави поне по 2 нарушения. Да не отварям дума за тия дето са постоянно в нарушение. Така че КАТ са пример за неработеща институция!
  • 5 Баш Гост

    14 1 Отговор
    И с 5 км./ч. да караш, пак си с несъобразена скорост. Това е любимата универсална формулировка на пътните полицаи. Всичкото нататък са празни приказки на Енспекторите.
  • 6 Ежедневното

    6 0 Отговор
    нарушение, водещо да смъртта на хиляди българи са некачествените магистрали и пътища. Всичко друго е с цел да отклони вниманието от истината.
  • 7 Радостин Костов

    8 0 Отговор
    Поредните простотии и облъчване на хората. "КАТ ООД" никога не са се борили срещу катастрофите, а само за своите приходи. Това е ясно на всеки дори и слабо интелигентен човек. Айнщайн беше казал, нещо от сорта, че не може да правиш едно и също нещо и да очакваш да получиш различен резултат. Аз виждам точно това. Вече 30 г. инвестираме в камери, засилваме контрола и крайния резултат е същия. Е това вече, трябва да си тотален малоумник, за да не го виждаш и осъзнаваш. И понеже не мога да си представя в КАТ, всички да са такива, то затова, за мен единствения логичен вариант е КАТ ООД. Смешни са в случая тези с камерите, защото изглеждат като тотални малоумници, тъй като се водят на работа в КАТ и така излиза, че не работят за своята фирма КАТ ООД, а изпълняват малоумни заповеди да застават на места с малоумни ограничения. Аз това виждам, за вас, незнам. Проблема с катастрофите, поне за мен е напълно ясен и въобще не е толкова труден за разрешаване, стига да има желаещи да го решат, вместо да го удрят на печелбарство.
  • 8 Зелено човече

    1 4 Отговор
    Всичко е до манталитет - няма уважение към закона, към другите участници в движението, инстинкт за самосъхранение, спокойствие и още куп неща. За българина всички ограничения са малоумни и всички предупредителни знаци са глупости, защото на него нищо няма как да му се случи. А като се случи се почва виновен му този и онзи и това и онова.
  • 9 1122

    0 2 Отговор
    Тия операции трябва да са ежедневие и на различни места,като по някога внезапно се повтарят местата.Само така нарушителите ще се поукротят малко,а не да съобщавате по телевизиите,че КАТ щели да правят проверки еди къде си и каква полза от тия проверки като всички знаят?Даже трябва всеки екип преди да тръгне да отиде в дежурната стая и да натисне бутона на компа и той да му определи на кой пост ще бъде днес,и така на всеки екип всеки ден каквото му се падне,така никой няма да си подбира района и поста,всеки ще бъде на различно мяста всеки ден,пък и никой няма да знае днес на тоя пост ще има ли КАТ или няма да има.Целта е изненадата и на едните и на другите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове