Last news in Fakti

3 Септември, 2019 17:50 934 17

Над 75% от трудоспособните се реализирали у нас

  • бисер петков-
  • трудоспособни

Той обясни, че политиката по субсидиране на работни места ще се прилага в региони със силни дисбаланси на пазара на труда, където има недостатъчно търсене

Българската икономика отчита високи нива на заетост и рекордно ниска безработица. През второто тримесечие на 2019 г. 75,7% от населението на възраст между 20 и 64 години е реализирано на пазара на труда. Данните на Националния статистически институт показват, че безработицата за месец юли е 4,2%, което е значително под средното ниво за Европейския съюз. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг в Сливен след среща с кмета на общината Стефан Радев. В разговора участва и изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова. По-късно през деня министър Петков разговаря и с областния управител на Сливен Чавдар Божурски.

Основен акцент на работното посещение беше развитието на пазара на труда в региона и възможностите за преодоляване на недостига на работна сила. В тази връзка Министерството на труда и социалната политика подготвя нова Стратегия по заетостта, в която ще бъдат разписани мерки за справяне със съвременните предизвикателства на пазара на труда, каза министър Петков.

Той обясни, че политиката по субсидиране на работни места ще се прилага в региони със силни дисбаланси на пазара на труда, където има недостатъчно търсене. В много райони няма нужда от субсидирана заетост и затова ресурсът ще бъде пренасочен към повишаване качеството на работната сила чрез обучения и мерки за активиране на икономически неактивни хора. Амбицията ни е чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ да инвестираме в дигитални умения, посочи Петков.

По време на срещата си министърът на труда и социалната политика и кметът на Сливен обсъдиха и възможностите за развитие на социалните услуги в региона. Основна тема беше и осигуряването на лични асистенти по Закона за личната помощ. В община Сливен вече са сключени първите 50 договора, по които хора с увреждания ще получават услугата. Данните на Агенцията за социално подпомагане сочат, че към 30 август около 15 500 хора с увреждания са заявили потребност от лична помощ. На 14 500 от тях вече е издадено необходимото направление за ползването на услугата от дирекциите „Социално подпомагане“. По данни на Националния осигурителен институт около 4700 са регистрираните трудови договори за лични асистенти за цялата страна към 30 август.

По-късно през деня министър Петков посети Център за социална рехабилитация и интеграция за незрящи лица. Реконструкцията на обекта е финансирана по проект „Красива България“, а оборудването е с подкрепа на Фонд „Социална закрила“ към МТСП. Той се срещна и с представители на водещи работодатели в региона, пред които представи мерките в Националния план за действие по заетостта за повишаване на квалификацията на работната сила и за създаване на качествени и устойчиви работни места.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фишер Мари Мартин

    12 0 Отговор
    Работодателите не плащат за извънреден труд в почивните и празничните дни правете внезапни проверки във фирмите смешник със смешник.

    Коментиран от #9

  • 2 А другите

    3 1 Отговор
    А другите 25% са яли и пили на наш гръб.
  • 3 Съдът да постанови решение

    11 0 Отговор
    Да се съкрати наполовина администрацията на територията кръвопийци на народна пара!
  • 4 Мартин

    9 0 Отговор
    2 милиона държавни служители от 5 милиона граждани, то още си е комунизъм.
  • 5 КралиМарко

    8 0 Отговор
    Продължавате да лъжете!Реализират се само връзкарите - децата и внуците на вашите хора!Другите ги прогонихте в чужбина, да не Ви пречат на кражбите и некадърността!Нормалните хора са роби за под 500евро заплата!Цените са много над средните за Европа - особено на храните и консумативите!Е, глупаци за работа НЯМА!А, вземете си Сиганчета и тюхрчета, щото това е бъдещето на БГ!
  • 6 Като измрът още 4 милиона

    3 0 Отговор
    Бегето ше стане странана с най много милионери и най малко бедни😂😂😂😂
  • 7 Циганите

    3 0 Отговор
    кога ще започнат да работят?
  • 8 гост

    6 1 Отговор
    Реализация ли е да работиш на минималната заплата и да си плащаш само сметките и хляба? Не, не е. Реализация е когато завършиш висше образование по инженерна специалност и си намериш работа, с която да си покриваш разходите, да ли плащаш квартира или ипотека и да имаш излишък, с който да си позволяваш други благини. Или това ще рече над 2х.лв заплата за образован човек. Когато си на 450лв бруто кое да платиш първо: ток, вода, телефон, храна минимум 150лв на човек от домакинството или 300лв за двама и парите свършиха. Ами къде ще живееш? Къде може да отидеш през отпуската и с какво ще си го платиш? Това ли си заслужил като си учил 4г. и си плащал такси, лишения, квартири и накрая един шпакловчик взима 1200лв без данъци, на ръка и работа има, а един инженер е "реализиран" на минималната заплата.

    Коментиран от #15

  • 9 СссереМ

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Фишер Мари Мартин":

    Ами да си търсят друга работа бе смешник,на мен ми искат стоката готова до дата и никой не пита събота ли е неделя ли е,на който не му отърва-пътя.

    Коментиран от #13

  • 10 Трифонов

    7 0 Отговор
    Държава се полага само на оня народ, който я заслужава. Българският народ показа, особено красноречиво през последните 30 години, че не заслужава да има държава. Той не разбира съдържанието на това понятие и не му е важно. И съвсем скоро ще бъде народ, пръснат по целия свят, но без своя държава. Както преди създаването на Израел, беше с евреите. Но те искаха своя държава, драпаха с нокти и зъби, проливаха кръв - и своя, и чужда... И накрая получиха своя държава. Циганите, от друга страна, нямат държава. Но искат да имат и сплотеността и самоотвержеността, с която се бранят един друг, показват, че заслужават да имат. И имат огромния късмет масово да населяват държава, чиито народ не я цени и му е все тая дали ще я има или не. Че с какво друго може да се обясни масовостта, с която хората се решават да си стегнат багажа и да се изнесат завинаги. А после да се обърнат и да се надсмиват и злорадстват, че малцината останали не могат да се оправят с всичко сами. Съвсем скоро съвсем скоро... циганите ще се сдобият с държава. България.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 червено тролче

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Че ти коментарите за стока ли ги смяташ?
  • 14 someone

    3 0 Отговор
    да реализирали сме се кой където намери на по две , три смени опъваме едвам 800-900 лв , работи се като вол и събота и неделя, нямаш празници нищо. Голяма реализация няма що.
  • 15 СссереМ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ако ми намериш шпакловчик за 1200 веднага взимам двама.
  • 16 73737272

    0 0 Отговор
    Пак ли ти е, замърсяваш инфото. Такива ги наричат информационен шум, еквивалент си на онуй време-замърсител на информационното поле! Па да ти кажа по народно му, щото само тоя език разбираш, човек няма как да се изхрани иначе" ляга и умира" - дето се казва и за това е готов и на малкото, излизат и казват, че 75% са се реализирали на трудовия пазар у Бг. Сега требва да си го разбрал. Колкото повече пишеш за неща, които не са ти силната страна, толкова се излагаш.
  • 17 Усмивката

    0 0 Отговор
    Същото четох преди 30 години в ,,Работническо дело" Един ,ей така се усмихваше.И скоро лъжата свърши.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове