Last news in Fakti

4 Септември, 2019 07:57, обновена 4 Септември, 2019 07:59 1 883 6

Шефът на "ТАД Груп" остава в ареста

  • иван тодоров-
  • тад груп-
  • тад

Иван Тодоров е задържан по обвинения в подбудителство за кибертероризъм заради теча на данни от НАП

Шефът на "ТАД Груп" остава в ареста - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд не уважи искането на Иван Тодоров за по-лека мярка за неотклонение. Собственикът на ТАД Груп остава в ареста по обвинения в подбудителство за кибертероризъм заради теча на данни от НАП.

Съдът реши Тодоров да остане в ареста, като прие аргументите на прокуратурата, че деянието е с висока степен на опасност. Според прокуратурата Иван Тодоров може да се укрие, за да затрудни разследването, а може и да окаже влияние на свидетелите да променят показанията си, част от които не са били дадени пред съдия, посочи наблюдаващият прокурор Калин Близнаков.

"Има опасност да се повлияе върху свидетелите, които са разпитани, и тези, които предстои да бъдат разпитани. Чухте в мотивите на съда, че е имало такива свидетели - собственици на дружества - които бази данни обвиняемите са имали неправомерен достъп до тях, след което са предлагали съответно да извършат профилактика върху сайтовете на тези дружества срещу съответно възнаграждение. Има данни, да, че всичко във фирмата се е случвало със знанието и съгласието на Тодоров", каза още обвинителят, цитиран от БНР.

Защитата на Тодоров не намери в аргументите на прокуратурата доказателства, че Иван Тодоров е виновен. Адвокат Ина Лулчева каза, че ще обжалва мярката.

"Съдът днес отново не каза нито един факт, от който да се установява, че Иван Тодоров е накарал Кристиян Бойков да копира данни на НАП и да ги разпространи с цел да всее страх и смут в населението. Очевидно е, че целите на задържането са други, а не обслужване на процеса. Ние сме подали молба и на нас да ни се предостави копие от делото, за да може и ние да разпространим други факти, но за съжаление прокуратурата отминава всякакви такива искания", категорична бе Лулчева.

В началото на август, след като се завърна от Канада, Тодоров беше задържан на летище София, но след това съдът го освободи срещу парична гаранция от 100 000 лева. Защитата му настояваше за намаляване на огромната сума. Апелативният спецсъд обаче върна собственика на "Тад Груп" в ареста. Съдът взе решението си, след като прокуратурата представи 4 тома нови доказателства. Тодоров беше арестуван още в съдебната зала.

Според прокуратурата Тодоров е накарал служителя във фирмата "ТАД Груп" Кристиян Бойков да копира нерегламентирано данни от информационната система на НАП.

За решението на съда тогава надделя доказателство - общ чат на фирмата "ТАД Груп", в който Кристиян Бойков най-общо съобщава за хакването на архива на НАП, а Иван Тодоров го насърчава да продължи и с други фирми, като обещава и бонуси за всяка една от тях. Данните са криптирани и използвани с користни цели. Публикуването на данните от НАП от страна на Бойков чрез медиите е целяло всяване на страх и паника, прие още съдът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хеххехехехехе

    8 4 Отговор
    На прокуратурата ще останат само дрънканиците, а накрая народа ще плати тъпотиите на Борисов!
  • 2 Alf

    7 4 Отговор
    Вдигайте се защото накрая наистина народа ще плати
  • 3 Bingo

    6 1 Отговор
    Още преди да се върне писах, че ще яде дървото в България. Ето ви нагледно какво означават думите на Гешев за разделението на властите. Пълна симбиоза между спецсъд и спецпрокуратура. Да се върнеш от Канада и да те оставят в ареста защото имало възможност да се укриеш си е като някакъв виц. Надявам се поне всичко това което Борисов забърка един ден да де обърне срещу самия него.
  • 4 Да да

    3 4 Отговор
    И тоя набеден като Иванчева! Всички боклуци, дори осъдените ли са невинни?
  • 5 Ахахахха

    7 0 Отговор
    Ще се укрие... а иначе напското чедо от Пловдив за убийство пуснахте срещу 10к лева. Смешна, смешна съдебна система! Да не кажа позорна! Двойните аршини...
  • 6 олеееееееее

    1 2 Отговор
    НАП може да са негодници и да не могат да опазят данните си, но тва си е съвсем целна и насочена атака към тях ,а и към други. Тоя варненец,както и хиляди други, се смята за голям тарикат и недосегаем .Така е решил да изкара пари и да се прави на господар на държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове