Last news in Fakti

13 Септември, 2019 12:50 4 121 12

Над 5300 аборта в България за три месеца

  • аборт-
  • медицински показания

Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи

Над 5300 аборта в България за три месеца - 1
Снимка: Shutterstock

Българките са направили 5 338 аборта в страната само за три месеца – от март до юни тази година. Това сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от БГНЕС.

Както и в предходното тримесечие, рекордьор по извършени аборти е столицата, като за близо 90 календарни дни в града са извършени 907 аборта или по над 10 прекъсвания на бременности дневно.

Тези цифри поставят България на челно място по брой извършени аборти в Европейския съюз.

Веднага след столицата в негативната статистика по брой на загубени бебета се нарежда Пловдив с 541 аборта, а на трето място е Бургас с 386 прекъснати бременности.

В статистиката по възрастови групи впечатление прави Пазарджик, където аборти са направили 9 тийнейджърки на по-малко от 15 години и още 25 момичета на възраст между 15 и 19. В столицата девойките, умишлено убили зародишите си, са 29.

Стара Загора и областта също са първенци по брой доброволни манипулации сред момичетата до 19 години, като там броят на прекъснатите нежелани бременности за второто тримесечие на годината е 25.

За цялата страна абортите на тийнейджърки под 15 години са 33, а в групата до 19-годишна възраст прекъснатите бременности са 485.

От всички загубени бебета в страната, повече от половината бременности – над 3300, са прекъснати по желание на жените. Статистиката на центъра обаче не включва незаконните аборти, които се извършват извън регламентираните медицински заведения.

Най-много аборти по медицински показания са направили българки над 30-годишна възраст, като те са общо 2661 от всички подобни манипулации в страната.

Най-малко аборти се извършват във Видин (41), Габрово (67), Кърджали (71), Ловеч (57), Монтана (37), Перник (53), Разград (57), Смолян (35), и Шумен (95). Най-малко аборти по желание са извършени в Монтана (3), Смолян (6), и Видин (16).

Спонтанни аборти са направили над 1500 българки, предимно на възраст над 30 години. Най-често такъв тип прекъсване на бременност се е случвала в столицата и в Пловдив.

За второто тримесечие на годината броят аборти намалява с близо 500 спрямо този за първото тримесечие, когато над 5 800 българки прекъснаха бременността си. Очаква се до края на годината броят на неродените българчета да надхвърли 25 000.

За сравнение, през 1948 г. в страната са родени близо 176 хиляди души и не е извършен нито един аборт. Според закон от 1896 г. абортите са били забранени и всеки лекар, който е извършвал такава манипулация, е оставал без права. През 1956 г. прекъсването на бременност по желание става законно и без санкции. В следващите години абортите рязко скачат, като статистиката отбелязва своя пик през 70-те години. През 1972 г. например у нас са родени близо 131 000 бебета, а абортите за същата година са над 154 000.

От 2013 г. насам всяка година се раждат по около 60 000 български бебета, а абортите са над 25 000 годишно, сочи статистиката.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    12 1 Отговор
    Изключително точен критерий за растежа и цъфтежа на банкянската демокрация. Но магистрлите вече не достигат. На всяка цена нова обиколна ще построим. Младите майки да си опичат акъла и да раждат, раждат. Щом отказват това да се класифицира като държавна измяна.
  • 2 Гниляне

    12 11 Отговор
    Затвор за такива момичета в размер на 10 години. Умишлено убиват човешки живот.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Менгеле

    11 0 Отговор
    Ако може към статистиката да се разделят резултатите по етноси ще е чудесно просто от обща култура да сме осведомени.
  • 4 Заинтересован.

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гниляне":

    Да наистина трябва да има затвор но само за българките инъче за другите етноси особено за индийския трябва да има поощрителни парични награди по хубаво да се дадат в такава форма отколкото слет това като детски и така ще се намалява броя им разбира се.
  • 5 ЖЕНА

    11 0 Отговор
    За младите– дрога, алкохол, ниска сексуална култура( особено за някои етноси), неглижиране от страна на родителите. Общо взето хиляди двойки се подлагат на инвитро процедури, за да имат деца, хиляди аборти на млади жени и девойки( не броя тези по медицински причини) и така ще дойде ден, в който 10 училища ще се борят за един първокласник, та да вържат делегирания бюджет. България се затрива, но и много ѝ помагат за това.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Срамота

    5 8 Отговор
    Потресаващи мнения. Жените били виновни?! Тези бебета щъкелът ли ги е донесъл?! Или някой пишман полов атлет е мрънкал как с презерватив било все едно да ближеш сладолед през стъкло....а после не успял да си го извади навреме. А като станала белята - си обрал крушите. Евентуално метвайки някакви 500 лв за аборт на жената. Колко самотни майки гледат децата си, а бащите са абдикирали? Жените ли все да са виновните?! Яяя, мъжете да покажат топки и да поемат отговорности.

    Коментиран от #9

  • 8 Мълчи бе

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гниляне":

    Това са само мангусти, така се пълно с по бавни темпове миризливата държава
  • 9 Браво.

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Срамота":

    А кой я накара да се тресе тя с него? Жените носят отговорност за своята бременност, защото те решават кой ще ги... Знаете.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Браво на Монтана, Смолян и Видин ! Ама там има ли още живи хора ? От къде са се вземали в област Монтана тези три персони от женски пол, забременяли от цветния пращец, че и абортирали ? Ни мой да биде !! И как така Фердинанд Первый Великий няма да забрани "ЗАКОННО" абортите- на него му трябват войници , да умират по фронтовете за негова чест, слава и величие ?!? А сега е най-важно да има секс! Секс за удоволствие ! Като всичките извращения също са секс!! Но с внимание и съгласие и от двета страни. Някой някъде / при тази слободия на словото/ да говори и пише за хигиена и болести предавани по полов път- без СПИН-а естествено, защото той е смъртоносен , а другите са лечими ?? Да се говори и пропагандира здравословен начин на живот, само и единствено защото е нужно да има здраво поколение. Държавата в лицето на нейните политици е тотално абдикирала, не само от проблемите по пътищата, но и от демографския проблем! Правят се на ни чул - ни видял. Ама сега Орбан като спретне една конференция / правилното е "симпозиум"-санким " гощавка"/ в Будапеща по този повод и ще се решат тези ядове за цялата Европа.Огледайте се , о, неразумни юроди....Колко начални училища ще отворят врати тази година, т.е. в други ден. И се засрамете...... В 1942 година -10400 училища - сега 2000 !! Срам и позор !!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове