Last news in Fakti

12 Май, 2020 15:41 3 053 33

Над 1000 българки правят аборт доброволно всеки месец

  • аборт-
  • аборти-
  • бременност-
  • демографска криза

Статистиката не отчита нелегалните аборти, които се извършват в нерегламентирани заведения

Над 1000 българки правят аборт доброволно всеки месец - 1
Снимка: БГНЕС

За първите три месеца на годината извършените аборти по желание са 3160 от общо 5472 в цялата страна, като с това България остава на челно място в ЕС по брой прекъснати бременности, предаде БГНЕС, позовавайки се на данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Статистиката не отчита нелегалните аборти, които се извършват в нерегламентирани заведения.

Данните са само за първото тримесечие на годината, като периодът на извънредното положение не е обхванат. Данни за него ще бъдат оповестени по-късно през годината.

Ужасяващата статистика сочи, че отново рекордьор по прекъснати бременности е столицата, като за близо 90 календарни дни са направени 1111 аборта. От тях три са при момичета под 15-годишна възраст, 42 бременности на момичета между 15 и 19 години са прекъснати. Най-много аборти са направили софиянки над 30-годишна възраст, като за три месеца са 707, от които 342 са по желание. Жените между 20 и 29-годишна възраст също не желаят детето си, като за тримесечието 149 жени са направили аборт по желание.

На второ място по аборти в страната се нарежда Пловдив, където делът на жените над 30-годишна възраст също е най-голям. В тази група аборти са направили 286 бременни. 177 са жените от 20 до 29-годишна възраст, прекъснали бременността си, а момичетата между 15 и 19 години, премахнали плода, са дори повече от тези в столицата – 49.

Стара Загора е на първо място в страната по брой аборти, извършени от момичета под 15-годишна възраст – 6.

Статистиката разделя прекъснатите бременности на такива по желание, спонтанни и терапевтични причини. За първото тримесечие на годината спонтанните аборти са 1624, а терапевтичните – 3847. В сравнение с данните от март до юни миналата година, броят на абортите е приблизителен – тогава са извършени 5 338 аборта.

За сравнение, през 1948 година в страната са родени близо 176 хиляди души, и не е извършен нито един аборт. Според закон от 1896 г. абортите са били забранени и всеки лекар, който е извършвал такава манипулация, е оставал без права. Статистиката продължава по същия начин и в следващите 5 години.

През 1956 година прекъсването на бременност по желание става законно и без санкции. В следващите години абортите рязко скачат, като статистиката отбелязва своя пик през 70-те години, когато – например, през 1972 г., в България са родени близо 131 хиляди души, а абортите за същата година са над 154 хиляди.

От 2013 насам всяка година се раждат по около 60 хиляди български бебета, а абортите са над 25 хиляди годишно, сочи статистиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ръмпези

    20 0 Отговор
    ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ Е ЗАНЕСЕТЕ НА БАРЦЕЛОНСКИ И МУ Я УДАРЕТЕ В ГЛАВАТА...

    Коментиран от #7, #18

  • 3 Точка Омега Последни Времена

    8 12 Отговор
    Най-големите безбожници живеят по тия земи.
  • 4 zazutam

    10 5 Отговор
    българки ???
    уточнете моля ви се...

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 criminal

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ръмпези":

    Никой не пита българина как си гледа децата и как се оправя финансово........не визирам индийците.......
  • 8 Последния софиянец

    20 1 Отговор
    Още жертви на властта.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мимч

    17 7 Отговор
    При тази статистика ,редно е спецално за българките без причина да бъдат забранени абортите над 20 год.с изключение на малоумните и непълнолетни циг....ки..

    Коментиран от #27

  • 11 Бесен Язовец

    9 4 Отговор
    Еми кат не искат да си ги чуват ко да ги правят да ги стерелизират в консерви ли?
  • 12 Уточнение

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "zazutam":

    Българки разбира се.Тъмните раждат по 6-7 за да живеят от помощи за които плащаме ние.

    Коментиран от #14

  • 13 Цветните раждат

    12 1 Отговор
    Безцветните абортират. После защо стана така..
  • 14 Ами раждай и ти 6-7

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Уточнение":

    И живей от помощи.... и й ти пречи
  • 15 много жени

    12 2 Отговор
    изневеряват,без партньора да е в час....голямото мнозинство от българките(не всички)не са жени ,а сексапилни киборги,които източват банкомати
  • 16 777

    15 9 Отговор
    БЪЛГАРКАТА Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ИЗЧЕЗВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !
  • 17 13 г ромки

    5 5 Отговор
    Влизат ли в това число...!?
  • 18 ай ми че

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ръмпези":

    Ай "Над 1000 българки правят аборт доброволно всеки месец" веднага извънаредно положение, социоизолация (явно имаме работа с зараза), по трима полицай на всяка за охрана до сполучливо забременяване и психолог персонален.
  • 19 CovID-19

    12 1 Отговор
    абортите са над 25 хиляди годишно, сочи статистиката. Айде бе дариткова къде сте? Що не спасявате живота на тези хора? За 95ковит-19 умрели затворихте цяла българия,пък изпускате живота на 25хиляди годишно.
  • 20 Ами тье

    5 0 Отговор
    доколко се спазва дистанцирането тук. Тия жени и за ден не могат да се кротнат. А ще ги видиш под други новини как плещят по мъжете.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Яверт

    11 1 Отговор
    12000 не родени деца. 90 процента от тях са българчета. Първа причина:липса на морал. Втора причина:несигурно бъдеще. Българката не ражда ако не е сигурна за бъдещето на децата си.

    Коментиран от #25

  • 23 Госあ

    7 5 Отговор
    Страшни простакеси са българките. Сигурно не правят разлика с ходенето до тоалетна.
  • 24 Винаги ме е било яд

    5 3 Отговор
    за всички убити по този низък начин дечица. Но всичко се прави, само за да не ги е срам жените от своята природа пред обществото. Вероятно и много омъжени жени са абортирали, без пренебрегнатите им мъже дори да разберат. Цифрите са прекалено, то толкова хляб не докарват и в магазина за ден, даже за седмица. Кой легализира това престъпно деяние само не ми е ясно. Бясен съм.
  • 25 Цифрите са прекалено големи, брат

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Яверт":

    Има само 2-3 дни месечно, в които жената може да забременее. Не е да кажеш - ми повеселила се е веднъж, що сега да отговаря. Тук вече става дума за морал и за мания.
  • 26 Дядо Ръмби

    5 1 Отговор
    Много ги клатят..........и не ги пазят.
  • 27 ☠️☠️☠️

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мимч":

    Почти съм съгласен с теб, но се създава реалната опасност тези жени да започнат и да умират в нелегални клиники за аборти. Не се й съмнява, че за едното удоволствие биха заложили живота си.

    Коментиран от #31

  • 28 Не се лъжете

    5 2 Отговор
    Темата не е за нищетата в ежедневието в жените тук. Все пак е пълно с баби-вдовици в тази държава и на всяка прилично изглеждаща жена се лепват по 10 ухажори. Темата е, че жените искат да продължат да са привлекателни за тях, а всеки мъж, като види жена с дете, си ми мисли че й се е разширил и няма да изпита чак толкова удоволствие с нея. Жените това са го разбрали много добре. Но явно от това знаят само да постигат абсолютно ненужен лукс. Толкова го искат, че понеже не върви половината време само да отказват секс, отказват го в цикъл, но не го отказват в двата дни месечно, през които единствено е възможно да забременеят.
  • 29 ААА

    1 1 Отговор
    Не остана никакъв друг шанс , за тази държава , освен да се действа по "Хитлеровски" На бюрото на Хитлер попада документ , който показва тревожната информация , че в областта "Рур" са започнали да се раждат по-малко бебета , и е нараснал броя на недоносените.И за това си има обяснение . Рур е каменовъглен район , работата тежка и уморителна , мъжете попийват след работа , и от там по "слаби резултати". Хитлер веднага нарежда , към областта да тръгне , и разквартирува елитна СС-дивизия . За да влезеш в такава дивизия , трябва да си с идеални физически , и умствени данни , руса коса , сини очи -истински арийци. Издава и декрет , жена забременяла от такъв войник , получава държавна подкрепа , грамота и орден за изпълнен дълг към отечеството. През този период едно германско семейство е отглеждало по 5-6 деца . Жените ги гледат и възпитават , мъжете работят . Това е политиката на Хитлер - "Сила чрез радост" , и освен уютни двуетажни къщи , за всяко семейство е трябвало да има и автомобил , от там идва поръчката към Фердинанд Порше , за евтина , народна и достъпна всекиму кола. И при това работят само мъжете . Не го казвам с цел да величая "Фюрера" само посочвам , че когато начело на държавата , застане мислещ управник , а не колониален губернатор , нещата придобиват ред, порядък, и форма.

    Коментиран от #30

  • 30 а какви

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ААА":

    ордени и привилегиии са получавали германките забременели от русокоси и синеоки руснаци през 1945г?
  • 31 Мим

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "☠️☠️☠️":

    Абе и аз съм почти съгласен с тебе но,при тази българска ниска раждаемост и висока циг...ка няма спасение.Ако аз решавам забранявам го..

    Коментиран от #33

  • 32 Светла

    2 0 Отговор
    презервативите са по-евтини от аборта
  • 33 Чул те Господ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мим":

    Няма да е зле да се поговори и с медицинските среди. Не е морално да погубват детски животи заради големите печалби. Уви, липсва лекарска етика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове