Last news in Fakti

27 Септември, 2019 11:47 3 391 31

България: Стари пътища, стари коли, необучени шофьори

  • автомобили-
  • пътища-
  • аквапланинг-
  • владимир тодоров

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи за пореден път припомни голяма част от родните проблеми на пътя

България: Стари пътища, стари коли, необучени шофьори - 1
Стопкадър: Факти

Не е нормално осем години на АМ ''Тракия'' да се знае, че има аквапланинг и от АПИ да решат проблема, като сложат само надпис ''Намалете скоростта''. Трябва да се направи един качествен ремонт и да се обнови настилката, но дежурното оправдание е, че няма пари. Изглежда е по-лесно да се сложат едни знаци и после шофьорите винаги ще са виновни. Това обясни в сутрешния блок на БНТ Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

"Големият проблем при автоинструкторите е, че са част от тях са в ''сивия'' сектор и не желаят да има качествено обучение. Отделно около 30% от въпросите в листовките са изключително ненужни и неефективни и няма смисъл да се зубрят, но министерството на образованието не желае да ги промени'', сподели още той.

"Средната възраст на един автомобил у нас е 18 години, т.е. превърнахме се в автоморгата на Европа. Как очакваме да имаме подобрение, когато имаме стари пътища, стари коли и необучени шофьори'', коментира още Тодоров.

"Трябва да се промени манталитетът, да се промени мисленето на всички чиновници, защото хората в Европа, които се занимавант с пътна безопасност, правят стратегии за 2025 година, а ние тук още си седим в 2010 г.'', заяви неговият събеседник в студиото автоинструкторът Йонко Иванов.

По думите му голяма част от водачите у нас не могат да шофират на магистрала и трябва да се научат, а проблемът със закупуването на книжки би могъл да бъде решен само с волята на отделните министерства.

"За шест месеца нещата биха могли да си дойдат на мястото, ако има волята за това'', каза в заключение Йонко Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България

    20 1 Отговор
    Нов бардак, стари кучки.

    Коментиран от #15

  • 2 Еее

    33 0 Отговор
    В България нищо неработи както трябва.

    Коментиран от #18

  • 3 Преброяване на бесните язовци

    41 2 Отговор
    Поправка - България: Стари пътища, стари коли, необучени, нагли и прости шофьори.

    Коментиран от #30

  • 4 Всичко е наред в бугаристан сте😂😂

    21 3 Отговор
    Тва е територията на абсурдите и кражбите и измамите😂😂😂
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 10 Отговор
    ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!! /reshetnikov/
  • 6 NikNay

    37 4 Отговор
    Да пътищата и курсовете съм съгласен но че сме моргата на Европа е едно изтъркано клише. Йонко да отиде на австрийско-унгарската граница или на италианско-словенската и да види кой какви тенекии превозва. Друг е въпросът, че стара кола няма има технически и физически не поддържана. . . .

    Коментиран от #16

  • 7 Добавям

    24 1 Отговор
    И много нагли нетолерантни шофьори, рогачи, които не виждат по-далече от носа си...

    Коментиран от #9

  • 8 Behemoth

    2 2 Отговор
    Бойку!
  • 9 И и и

    33 0 Отговор

    До коментар #7 от "Добавям":

    И колкото колата по-голема и по-наточена - толкова рогача зад геврека е по-малоумен и по-проззз...
  • 10 onq s konq

    6 2 Отговор
    Няма как да стане нов бардак със стари коври
  • 11 нинова

    17 3 Отговор
    ведели ли сте учебен автомобил на магистрала няма и да видите защото такива като тоя всезнайко йонко си гледат лапането и не спират да продават книжки нито колите са виновни нито магистралите виновни са всички инструктори прости въртят ги като маймуни обучаващите по едни и същи улици и като видат магистрала са като телета в клетка
  • 12 Borislav Popov

    5 6 Отговор
    а на нас Батко, господ да свети името му, ни повдигна заплатите с 10% за да гласуваме правилно. Не мога да ви мисля вас селтаците с гайдите.
  • 13 гост

    24 1 Отговор
    Всеки простак се качи на кола откакто станаха по 2х.лв и оттам нататък всичко е леш. Добави и това, че санкцията за каране без свидетество е административна и така всеки индианец се качва на кола и кара, защото той смята че може, а не защото е освидетелстван като такъв. По мое време имаше един, който за 18ти път се явяваше и не можеше да си вземе листовките, толкова прост човек. Добави и това, че пътищата описани в закона нямат нищо общо с пътищата в реалността, няма маркировки, няма знаци, настилката е с ниско сцепление, мигачи не се ползват или когато се изпозлват е при неправилно паркиране и включени аварийки на произволно място. Почти всеки втори говори по телефона, децата се прескачат в купето и са на предната седалка, колите неизправни, а най-лошото е, че така описан индивид преминава покрай патрулката и МВР си трае, защото прави един ден в годината акция детска седалка и след това мълчи. МВР може да вкара ред ала не иска, много правилно е, че липсва каквато и да е воля, а в закона е написано, че бездействието е наказуемо.
  • 14 111

    14 6 Отговор
    Всичко е свързано - лошите пътища подтикват към лошо каране заради липсата на маркировка и заради нуждата от заобикаляния на всякакви препятствия, отделно лошата организация на движението в градовете изнервя допълнително участниците в движението. Пусни същите "идиоти" по хубави широки пътища с ясна маркировка и след като се налудеят за малко, ще почнат да карат като бели хора.
  • 15 Хиената

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "България":

    Ха,ха стари ама лачени!(:
  • 16 111

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "NikNay":

    Колко добре поддържани 20-годишни коли могат да се видят по улиците? С неугледен външен вид на очукани каски, с тропаща ходова част, с ръждясали дискове и накладки поне на десетилетие, с гуми 3-та употреба, с конструктивни изменения. Такова животно като "стара и добре поддържана кола" е рядко срещан вид в БГ, освен ако човека не е ентусиаст с пари и кара стара кола не защото не може да си позволи по-нова, а защото точно определения модел го кефи.

    Коментиран от #25

  • 17 262

    11 0 Отговор
    Тоя да погледне уличната маркировка и организация на движението във Варна.(Сигирно е дело на малаумни "кадри",спуснати на възлови постове от горе)-Това е истинската причина за ПТП!
  • 18 Хиената

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Еее":

    Защото няма кой да работи!Всеки работи за това за което не е учил и става един голям мармалад.В завод за метали КЦМ работят баба,дядо,мама,тати на тати сестрата,на мама братчедката.Баба е учила до 10клас текстил ама дядо е направи шефка на отдел сребро,мама е шефка на баба и е завършила сладкарство,дядо е шеф на тати в цех за злато завършил е педагогика,а тати е шеф на всички който разбират от металургия,и е завършил Агроном.Сега разбра ли защо няма да се случат тук нещата.
  • 19 САП

    19 1 Отговор
    Новите коли нищо няма да решат. И най добрата техника не може да предотврати, човешкия идиотизъм.
    По добрите пътища също нищо няма да решат. Дори да ги направят идеално гладки и оградени с бетонни мантинели пак ще се намери къде да катастрофират.
    Основния проблем е обучението и манталитета на водачите. Всички днешни водачи масово разчитат на помощните системи, че ще ги спасят от грешки. Поради тази причина без да осъзнаят се учат да карат в зоната на слаб контрол на колата, а тези системи не са 100%. Всички те измъкват в 90-99% от случаите. Затова основно правило трябва да е се кара така, че тези системи да не сработват.
    За съжаление има и хора на които книжка не трябва да се дава. Имах колежка, която редовно чупеше огледалата на паркираните коли на служебния паркинг при паркиране. Всички и казвах ме, че има проблем при определяне на странично разстояние от колата. Накрая загина при ПТП отивайки на работа. На прав участък идеално гладък, равен и прав път, се удари е задната гума на насрещно движещ в собствено си платно камион. Колата беше 3 годишна. Колегата возещ се до нея оцеля почти без травми.
    Няма ли правилно обучение, спазване на правилата и манталитет за спазването им. Никакви нови коли и пътища не могат да те спасят.

    Коментиран от #22, #26

  • 20 СссереМ

    1 22 Отговор
    Трябва пълна забрана да автомобили под евро 5,и нещата ще си дойдат на мястото,барабите с 20 годишните таратайки да си ги карат в надин и от там вече с градския.

    Коментиран от #23, #27

  • 21 ТРОПЧО

    11 1 Отговор
    СТИГА СТЕ МУ ДАВАЛИ ТРИБУНА НА ТОЯ МОШЕННИК ДЕТО ЖИВЕЕ НА ГЪРБА НА ХОРСКАТА МЪКА ТЕ ЗА ТОВА ХОРАТА НЕ ЗИМАТ ОБЕЩЕТЕНИЯ ЩОТО ТОИ И РАЗНИ АДВОКАТЧЕТА ХОДЯТ ПРИ ХОРАТА И ГИ КАРАТ ДА ИМ ПРАВЯТ ПЪЛНОМОЩНИ И ИМ ЗЕМАТ 70 ПРОЦЕНТА ОТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА И ГИ ЛЪЖАТ ЧЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ НЕ ПЛАЩАЛИ СХИГА СТЕ ГО ДАВАЛИ ТОЯ ПЛУЖЕК ТОИ ЗА .МОРАЛ ГОВОРИ И ЗА БЕЗОПАСТНОСТ АДИ ЧЕ НИ ОМРЪЗНА
  • 22 Гостилничаря

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "САП":

    Прав си, но манталитетът Ганчовски е нещо, градено векове. Това е все едно престъпник с 30 годишен стаж да влезе е затвора и да излезе оттам примерен гражданин - не че е невъзможно, но е много трудно а и няма кой. Не се е родил още този инструктор, който ще обясни на обучаемият/та че несъобразената скорост води до фатален край и той/тя да го разбере и повярва. Всеки си мисли, че на него няма да му се случи, а когато се размаже някъде, вече е късно.
  • 23 Фриман

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "СссереМ":

    Абе, като ви чета, май трябвало забрана в космоса да се раждат и живеят хуманноиди, и,зобщо, понеже където и да идат, всичко съсипват с простотии. Колата ли е виновна, че карате като бесни и пътищата са скапани? Иам 50 годишна кована мотика от дядо, копа повече от новите от магазина. Евронормите са за емисиите и челната ударна безопасност, а не за конете и седалките на шофьора.
  • 24 Юсуф

    8 0 Отговор
    Абе много жени шофьорки ве .Оня ден на едно кръстовище минаха 5 една след друга.А пък как се престрояват при завои страшно баце.как взимат книжки незнам.
  • 25 NikNay

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "111":

    Ела да видиш моите каризма 1995, меган 2003, vw t5 мултиван 2005, няма дрънкане, няма тропане, няма ръжда. Поддръжка му е майката а и за капак и трите са дизел и не пушлявят като стар Чавдар из връло ....
  • 26 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "САП":

    Абсолютно вярно! Да допълня: Няма ли възпитание, още от дете, че освен права има и задължения, няма да се оправят нещата! А за това е нужно много време и воля, защото народа е прост, ама много прост! Но, на никой не му дреме, защото всеки се мисли за недосегаем! После близките им вият по гробищата или те в инвалидните колички! Лошото е, че взимат със себе си невинни хора! В културата и във възпитнието на хората е "заровено кучето"!
  • 27 Бай Шиле

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "СссереМ":

    Браво! Да забранят на голтаците изобщо да карат коли.Да си джиткаме спокойно само ние реститутите и крадците с бели якички.Чак тогава България ще се оправи.
  • 28 Брах ви лайката гербаджийска

    0 0 Отговор
    Ходи се подмазвай на боко бе козел брадат, само тъпотий ръсиш
  • 29 Иванов

    4 3 Отговор
    Заглавието трябва да е : България- много просто и неграмотно население. От тва е всичко.
  • 30 Марио

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":

    Аааа не забравяй и р.. .... т.с. търпеливо племе
  • 31 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Правилно отбелязва коментиращ- има неподдържани, занемарени коли, които преминават през пунктовете за Технически контрол "про форма". Няма стари коли ! Познавам нашенец, който работи в автосервиз близо до Мюнхен. Кара скромен "Опел - Астра". Годините му са около 25 - на "Опел-ът". Като го карам и гледам, имам чувството, че сега излиза от завода. Без молекула ръжда, всички възли с нови изправни части...... Т.е. тази кола, ако така се поддържа както до сега, може да работи безпроблемно още толкова години. Има " нещо гнило" в структурата ли, в организацията ли, в контролът ли - не знам, по подръжката на пътищата. Както по отношение на пътищата, така и с безопасността на движението по тях, са ангажирани много фалшиви, ненужни структури. И просто си пречат една на друга.Играят си на "по-големи", които възлагат работа на "по-малки и се въртят едни финикийски знаци..... С публичните си изяви са "велики" специалисти. На дело - резултати - йок !Виж да събираме пари от такси, глоби, винетки и данъци, да губим времето на гражданите / у нас то не е пари/ ешът ни го няма в цялата Европа!! По отношение на обучението на водачите - да оставим дарбата Божия настрани- иска се много педагогически опит и такт. Народът казва - от всяко дърво свирка не става. И тук Даржавата трябва да се намеси и да реши нещата колкото е възможно по-добре.Знам как се даваха дипломи за образование някакво на някого у комунистическо. И сега сигурно го има. Но да дадеш документ за правоупр
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове