27 Септември, 2019 19:16 2 458 29

Съдът прекрати и второто дело срещу Христо Бисеров

  • христо бисеров
Съдът прекрати и второто дело срещу Христо Бисеров - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският окръжен съд (СОС) е прекратил и второто дело за конфискация на имущество срещу семейството на бившия зам.-шеф на парламента и на ДПС Христо Бисеров, показва проверка на правния сайт "Лекс".

Въпреки че процесът беше възобновен от Върховния касационен съд (ВКС) в началото на годината, преди дни съдия Евгения Генева от СОС за втори път го е прекратила, като е оставила без разглеждане иска на Антикорупционната комисия, който е за над 4 млн. лева.

Делото е резултат от разследването за пране на пари и данъчни престъпления срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. То започна през 2013 г. Обвиненията срещу Главинков за пране на пари не стигнаха до съд, докато бившият депутат от ДПС беше оправдан за данъчни престъпления. През 2015 г. Антикорупционната комисия обаче заведе две дела за конфискация срещу Бисеров, съпругата му Мария и Главинков.

Едното беше в Софийския окръжен съд, като искът на комисията е срещу Мария Бисерова, Главинков и управляваната от него фирма "Солари Елов дол", а общият му размер е 4 081 099 лева. След като паднаха обвиненията срещу Главинков за пране на пари, съдия Генева от СОС прекрати делото, а определението беше потвърдено от Софийския апелативен съд, макар докладчикът Красимир Машев да беше на особено мнение, тъй като не споделя виждането, че прекратяването на наказателното дело е пречка пред процеса за конфискация.

Разнородната практика доведе до тълкувателно решение на ВКС в края на м.г., с което беше прието, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна процесуална пречка за продължаване на процеса за конфискация. Последва остра реакция на КПКОНПИ, откъдето обявиха, че решението ще доведе до прекратяването на поне 20 проверки и дела за над 20 млн. лв. Парламентът преодоля решението на ВКС, след като с промени в закона регламентира, че и за висящите дела по стария закон за конфискация, а и за тези по действащия, прекратяването на наказателното дело или оправдателната присъда не са пречка за продължаване на делото за отнемане на имуществото.

Така ВКС постанови възобновяването на прекратеното на две инстанции дело срещу семейството на Бисеров и го върна на СОС.

Междувременно обаче последва неочаквано развитие на второто дело за конфискация за близо 2 млн. лева, по което ответник е и лично Христо Бисеров. То беше прекратено на първа инстанция от Софийския градски съд още преди последните изменения в закона, които не обвързват делото за конфискация с изхода от наказателния процес. През юни обаче състав на Софийския апелативен съд (САС), председателстван от шефката на съда Даниела Дончева, реши, че гласуваните от депутатите промени противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС) и така потвърди и на втора инстанция прекратяването на делото. Съдия Дончева, която беше и докладчик по него, написа в определението, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (според която дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.

Затова САС приложи директно директивата, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че "конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление". В случая с Бисеров пък престъпление няма, тъй като той беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.

От застъпеното виждане на САС се възползва Главинков, който чрез управляваната от него "Солари Елов дол" - ответник по второто дело за конфискация в СОС, поиска и то да бъде прекратено.

Пред окръжния съд фирмата е мотивирала позицията си за недопустимост на производството, като се е позовала именно на цитираната от съдия Дончева директива. Така и съдия Генева от СОС е възприела позицията на апелативния съд, за да прекрати повторно делото. Според нея преодоляното от парламента тълкувателно решение на ВКС остава актуално, защото извлича аргументи именно от Директива 2014/42 ЕС, за да постанови, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка пред това за конфискация.

"Настоящият състав споделя това становище, защото намира, че е съобразено с принципната позиция и трайната тенденция при тълкуването на законите за т.н. "гражданска конфискация" от ВКС...Въпреки че тълкувателното решение касае отменена правна норма от националното право, то илюстрира дълбокото и обосновано убеждение на съда, тълкуващ закона и унифициращ съдебната практика. По изложените съображения съдът намира, че делото следва да бъде прекратено", се казва в определението на съдия Генева, което антикорупционната комисия може да обжалва пред апелативния съд.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаааа

    28 0 Отговор
    Защитата на Севастопол ряпа да яде. то ако сигналът не беше дошълл отвън то и това нямаше да го има, де. Иначе нашите поли....(автоцензура) се цупят, че не ни искат в Шенген. Страшни смешки, смешни страшки за герои със опашки...
  • 2 Иван

    40 1 Отговор
    Ми наградете го с орден стара планина
  • 3 иии

    41 1 Отговор
    независимият съд се опозори отново.
  • 4 Шляхтиц

    37 1 Отговор
    Всички са СВЕТЦИ. И Масларова и Воденичаров и Бисеров и всички ТЯМ подобни са СВЕТЦИ..............

    Коментиран от #7

  • 5 както дявола чете Евангелието

    41 0 Отговор
    Българското правосъдие неотменно защитава крадливите политици от възмездие! Лъжат, мажат, протакат и накрая - делото прекратено и човекът чист като сълзица!
  • 6 ???

    27 1 Отговор
    А иначе австралиецът е най-черен. Сигурно и тези 4милиона са си писали като актив КНОПИ. Скоро писах, че докато не покажат как4политика играят белот на вързано за цигари в затвора с 10 годишни присъди няма да се оправим.
  • 7 Цветан Цветанов

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "Шляхтиц":

    е най-големият светец на България.
  • 8 BG1000

    37 0 Отговор
    Нямаме държава!
    Подигравка с хората е това.
    Наглост до безкрай...
  • 9 Чорбаджи Тулуп

    22 0 Отговор
    Ний добре измислихме всички закони, когато крадем и ни хванат, адвокати не ни трябват. Съдиите ни защитават по-добре.
  • 10 Съдийката по делото

    27 0 Отговор
    Квато искате ма наричайте, ама аз скоро ще си купа Бентли и вила в Испаниа.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 вечна слава

    19 0 Отговор
    на независимия и изначално високо морален бг.съд.А той Ристе,като мн.други измекяри на Прехода предвидливо сви доста мангизи.Ей сега има да шари на когото требе.Чистак е от всекъде.
  • 13 Налъма

    17 1 Отговор
    Крадец ...в булгаристан звучи гордо
  • 14 Чорбаджи Тулуп

    19 0 Отговор
    Начи, ако некой чуе, че некой си съд осъди некой от нашите хора, откраднали повете от 1 милион лева да ми се обади. Че го черпа 1 милион бози
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Боко тиквуня

    13 0 Отговор
    Кво се хвалеше тиквата, антикорупционната комизия била конфискувала имоти за милиард лева. А то се оказа че са конфискували за 40 милиона разни непродаваеми обекти, другото е запорирано, ама съдбата му е ясна - срещу откуп и ти махат запора.
  • 17 Браво

    21 0 Отговор
    ........ опс , изненадахме се !
    А съдия Генева си купи нов апартамент на морето .....
  • 18 Усмивката

    15 0 Отговор
    Чакай дв видим сега....2019-2013=7.Бойко колко управлява .Ааа от 10 години.Значиии, БСП -то и Иван Костов са виновни.Бас държа че Христо Бисерое от ДПС на изборите ще гласува за ГЕРБ
  • 19 Бай Шиле

    19 0 Отговор
    Тази съдийка да не пита в ЕС,а да пита за Бисеров в митница Свищов,Свиленградска митница и Столична митница.А и не се разбира,как съдийката реши,че необяснимо притежание на четири милиона не е престъпление.

    Коментиран от #20

  • 20 Български по хелзински комитет

    14 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Шиле":

    Ами имала е триста хиляди причини да формира прословутото "вътрешно убеждение".Може и да са двеста и петдесет.
  • 21 S.s

    17 0 Отговор
    Бисеров, боклук гаден
  • 22 Ели

    3 0 Отговор
    Не знам дали в БГ има в НПК закон, че не можеш да бъдеш съден два пъти за едно и също престъпление, като в САЩ?

    Ако е така, отговорът е кристално ясен.
  • 23 111

    3 0 Отговор
    Сега Ицето ще осъди България в Страсбург за 7 години несправедливо водено дело и нарушаване на правата му. И ще му платим заслужено на човека.
  • 24 въпросче

    1 0 Отговор
    Защо,признали си е? Дадоха ли му пасаван?
  • 25 факт

    1 0 Отговор
    значи доказано честен като цветанов
  • 26 Кръстю

    0 0 Отговор
    Кой е крал много ина за съдии и прокурори и излиза сух от видата. Българския съд е една корумпирана машина която е всичко друго но не и съд. Боклуци нещастни еиии народе колко ще търпим и до кога.
  • 27 Емил

    1 0 Отговор
    Продължавайте да си стоите в БУЛГАРИСТАН,да се подиграват ежедневна с вас,проста паплац от страхливци
  • 28 Емил

    0 0 Отговор
    Ежедневно-паплач
  • 29 Язе

    1 0 Отговор
    И сега ако президента го награди , немогат да ни стигнат Американците, ние сме държавата на мутрите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове