Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 08:27 6 217 14

Ще има ли сняг през октомври в София?

  • рапчев-
  • време

Чака ни топла зима в Европа, а за България – нормална, прогнозира климатологът

Ще има ли сняг през октомври в София? - 1

Сняг падна в канадска Аляска, има и в Норвегия. Сняг може да вали през октомври месец и в България и в София, но това става веднъж на десетина години. Сняг не изглежда засега да има, но е възможно все пак от Димитров ден да дойдат първите снеговалежи. Това заяви в ефира на "Здравей, България" по „Нова телевизия“ климатологът Георги Рачев.

"Ние си оставаме в хубаво прекрасно време все пак, което продължава от края на юли месец. Към нас обаче идва студен фронт. Ще се образува циклон в района на Италия и той ще се премести в България. При нас ще е в четвъртък. Температурите ще паднат от 28 градуса до 16 градуса. Дамите ще почувстват първия дъх на сериозната есен. Иначе в момента е чудесна и златна есен", каза Рачев.

"Октомври месец, както вече казах, към този момент не обещава сняг", заяви той.

"Към 8-и октомври ще се появи възможност за пореден средиземноморски циклон, който може да доведе валежи. Циклонът „Лоренцо“ нас не ни засяга, което е хубаво, той отива към Великобритания. Всички са трогателно единодушни, че в България валежите ще бъдат нормални. Има спорове обаче колко ще е топло", каза климатологът.

"Прогнозата на Европейския център е, че температурите ще са с градус, градус и половина по-високи от нормалното. Прекрасно време", добави експертът.

"Според прогнози на американски климатолози времето за декември, януари и февруари също е ясно. Над цяла Европа ще е много по-топло. В България температурите ще бъдат половин или един градус над нормата за това тримесечие", коментира Рачев.

"Много е сухо в България и продължава засушаването. Все пак да кажем. Чака ни топла зима в Европа, а за България – нормална зима. Валежите ще бъдат около нормата", смята климатологът.

Той коментира и проявите на активистката Грета Тунберг: "Трябва да ходи на училище, да беседва с приятелите си, да учи и да дойде в университета, да чуе няколко неща и тогава да говори. Още е малка. Дете е и трябва да се усмихва и забавлява. Трябва да разбере, че не може да се борим с климатичните промени и те са нещо нормално", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шивача дето шие гадовете с голямата игла

    7 3 Отговор
    Само неможах да разбера болния мозък Грета Тунбата ли е дала прогнозата за България???
  • 2 въй

    3 3 Отговор
    Сняг паднал в Каляска с каска.
  • 3 от провинцията

    7 4 Отговор
    В софия ще натрупа 60 сантиметра и ще го държи до година април месец
  • 4 Сладурчето

    11 2 Отговор
    Най топлия месец на есента, разбира се едно време имаше сняг, октомври месец...Извъртяха се нещата в БГ , климатичния студ отиде другаде, но остана друг студ в човешките сърца...!

    Коментиран от #7

  • 5 Съседа

    4 2 Отговор
    Аз съм почистил предварително площадките около блока още миналия месец от сняг докато беше още топло. Защо трябва да чакаме винаги като стане кучи студ в последния момент.
  • 6 хаха

    6 1 Отговор
    Нека вали, нека вее, хич на к... да ви не е!
  • 7 коментар

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сладурчето":

    Едно време или казано по друг начин .....навремето през м.октомври се беряха лозята пълни с грозде, правеше се шара, и се започваше правенето на вино и ракия.Не помня някога едно време през м.октомври да е валяло сняг в България както твърдите вие!Това изобщо не е вярно!Беряха се лозята за вино, ракия.......Сняг валеше през м.ноември общо казано, но не и през м.октомври!!!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Това си е твое мнение

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "коментар":

    Климатът се мени непрекъснато както хората настроението..! Ти си закъснял, щом октомври обираш есенната реколта...! И аз се учудих една година, не помня коя беше, че беше отдавна когато видяхме навън този месец, колко сняг беше навалял и студ...! Лозе нямам, аз пък какво ли имам, но наблюдения винаги имам...!А шира можеш да си правиш винаги, дори и да има сняг, само да имаш грозде..!

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Натанаил

    1 0 Отговор
    Малко му е рано на снега за София. На Рила горе може и да падне 10-тина сантиметра,или на Игралище,което е над Сандански.
  • 11 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ТОПЛОФИКАЦИИТЕ ПО СВЕТА СЕ ОБЕДИНЯВАТ СРЕЩУ -"ЗАТОПЛЯНЕТО НА КЛИМАТА" ...ЕКШЪН -ПЕКШЪН -ПАРАЛИЙШЪН !!!!!!
  • 12 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    РАЧЕВ : " ВСЕ ПАК Е ВЪЗМОЖНО" ...." ВЕРОЯТНО ЩЕ ИМА " ... " ЧАКА НИ НОРМАЛНА ЗИМА"..." ЩЕ БЪДАТ ОКОЛО НОРМАТА" ..." ЗА ТОПЛОТО ИМА СПОРОВЕ "..." ВЕРОЯТЕН СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ЦИКЛОН -МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ВАЛЕЖИ " !!!
  • 13 коментар

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Това си е твое мнение":

    Шара а не шИра се казва!С нищо не съм закъснял тъй като само помагам да се обере лозето и почти винаги през м.октомври, но понякога и в края на септември тъй като птици го кълват!Но явно ти от всичко разбираш, и дето има един лаф - българина от всичко разбира, както и ти!Още от малък берем лозята през м.октомври и ти гледаш да завали сняг та да не береш грозде!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Аз съм от село

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "коментар":

    Шира, което значи плодов сок , който се оставя да ферментира , да стане винце за ,, алкохолиците,,..! И ти се правиш, че разбираш много работи, затова си обирай лозето кога искаш...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове