1 Октомври, 2019 08:53 8 682 44

Ето как ще се изчисляват парите за сградна инсталация

  • парно-
  • сградна инсталация-
  • цена-
  • такса

Наредбата предвижда и въвеждане на досие на всяка абонатна станция

Ето как ще се изчисляват парите за сградна инсталация - 1

Етажната собственост вече може сама да избира процента сградна инсталация, без да е нужно да иска предложения от топлинния счетоводител. Интервалът е между 20 и 40%. Това обясни заместник изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Боян Паунов пред БНТ по повод новата Наредба за топлоснабдяване.

По негови думи формулата, с която се изчислява сградната инсталация, е прецизирана, като са взети предвид и предложения на неправителствени организации.

Наредбата предвижда и въвеждане на досие на всяка абонатна станция. То ще бъде поставено в самата станция и в него ще бъдат посочени повредите, които са били отстранявани, автоматиката и извършващите се настройки. Досието е задължително и ще се прави от топлопреносното предприятие.

Паунов поясни, че освен това се променят сроковете за отчет на уредите при годишно изравняване, които досега са били уредени в договорите между топлопреносното предприятие и фирмите за дялово разпределение. Новата наредба предвижда отчет на всички уреди до 10 юли, а до 15 юли - предаване на изравнителните сметки на всички клиенти.

Паунов обясни, че за разлика от преди, когато изравнителните сметки са се предавали на упълномощеното лице, те вече ще се предават на всеки клиент индивидуално.

Относно дълговете на "Топлофикация-София" зам. изпълнителният директор посочи, че те са два вида - разсрочени с БЕХ и текущи към "Булгаргаз".

Според Паунов финансовото състояние на дружеството било "нормално". По негови думи извънсъдебните споразумения с длъжници се увеличават.

Паунов изрази мнение, че възможността за купуване на природен газ от различни доставчици може да доведе до по-ниска цена на топлинната енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въглищарче

    8 22 Отговор
    Тия тъпите софиянци пак почнаха с техните глупави проблеми централно отопление -ТЕЦОВЕ простотии разни. Абе умници къде по света се отопляват с централно парно и ползват ТЕЦ толкова ли сте глупави намерете си друг начин на отопление целия свят го прави а вие чакате на ТЕЦА.

    Коментиран от #3, #4, #5, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Роувър.

    7 16 Отговор

    До коментар #1 от "Въглищарче":

    Така е софиянци са много кухи лейки.

    Коментиран от #15

  • 4 Читател

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Въглищарче":

    Да... така е. И тъпите германци и още по-тъпите австрийци ползват централно отопление. Уж са развити държави. Пък като нас се топлят.

    Коментиран от #9

  • 5 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Въглищарче":

    Братко, тебе ти е лесно, ама няма отърване от тия боклуци
  • 6 Гневен

    9 9 Отговор
    Нямам думи, викаш 120 кв. апартамент и 60 квадрата, ще плащат еднакво- сградна, рекетът продължава, ако решат съседите - след промените в ЗУЕС, че не брой собственици, а % от собственост - решава,Неокомунизъм в действие.

    Сиреч, от 9 етажна сграда мастит комунист притежава 5 етажа, останалите 4-ри етажа с 18 собственика нямат глас - велики патоци сте.

    Ако съседите са усвоили общи части с тръби на парно - масова практика в новите строителства след 1989г., тъпанарите честни потребители, ще плащат наравно с другарите.

    Вашите служители виждат този феномен на усвояването при отчетите, и не ви пука!

    А е толкова просто, взимате кубатурата от кадастрите на общините, махате сградна, и 120 кв. апартамент - 120 лв. парно, ползва не ползва плаща, след като е инвестирал в апартаменти - плаща.

    Така ще стимулирате потребителите да ползват услугите ви.

    Стимулите за кражби трябва да продължат, нали?

    А се сега не ползваш парно 50 кв, плащаш сградна 50 лева.

    Да живеят ЧСИ-тата, затова 2 милиона избягаха.

    Коментиран от #43, #44

  • 7 Гневен

    15 1 Отговор
    Бързате да пробутате поредното ограбване на хората до първи, десети, без обществени дебати, без участие на граждански структури.

    Подлеци!

    Коментиран от #34

  • 8 шопи

    17 3 Отговор
    Не можахте да разберете, че трябва да се окажете от парното. Това е рекет от страна на Топлофикация. Да им плащам такса-инсталация, че тръбите минават през апартамента. А те защо не плащат наем, че ползват апартамента? Да прекарат тръбите през коридорите и стълбищата.

    Коментиран от #13, #16

  • 9 в грешка си

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Читател":

    Ползват локално отопление. Във всеки блок в мазата има котел. И така нямат такива загуби от пренос на топлоенергия.

    Коментиран от #23

  • 10 Енергетика

    13 1 Отговор
    ТЕЦ не лошо ако не ти надуват сметките, иначе и с тока не се получава, защото инсталацията на повечето стари сгради в София не е изчислена за такъв голям пренос на енергия! Като пуснат всички зимата в пиковите часове ток за отпление и главния бушон ще изключва през 5 минути!!
  • 11 Помнещ

    6 1 Отговор
    Това с досиетата за абонатните станции и входовете и през соца не го е имало.
  • 12 Димов

    4 0 Отговор
    При газовото парно котела е в мазата на блока. При ТЕЦа котела е в ТЕЦа. Едната централа е централизирана, другата е локална за всеки абонат. Но, в крайна сметка и двете са на газ, и приходите са за газовият доставчик.
  • 13 Ели

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "шопи":

    Защо да се отказваме, напротив това е услуга - благо, която трябва да е достъпна на всеки гражданин на НРБ. Особено при 6 месеца зима, услуга от първа необходимост.

    Тази услуга трябва да е достъпна, днес се отказваме от парно, утре от бензин, и така до безкрай.

    Чудовищна политическа импотентност - тази е истината.
    Топлофикация е общинско предприятие, за първи път в живота си ще гласувам!

    Защо? Вместо да забранят изсичането на дървета и продажбата на нискокачествени въглища, за които от бюджета т.е, нашите данъци плащаме глобите наложени от ЕС, трябва и да мръзнем, заради шепа тарикати по веригата.

    Коментиран от #17

  • 14 Копай руда моме

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Въглищарче":

    Такъв тип системи има в поне в Австрия, ЧЕхия, Дания, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Швеция, Великобритания, Испания, Канада, Япония, Китай. Разбира се, всички тия са тъпаци. Щом въглищарчето е поръсило с мозък, значи това е истината. Не е че е психично болно, горкото. Просто е по-умно от 2/3 от населението на земята, включително всички експерти по темата.

    Коментиран от #19

  • 15 Куха лейка

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Роувър.":

    Може ли в такъв случай да престанете непрекъснато да прииждате при "кужите лейки" и да създавате задръствания (включително и в интелектуален смисъл).

    Коментиран от #25, #42

  • 16 Димов

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "шопи":

    Партното е хубава система. Използва се неусвоената енергия на ТЕЦа. Но лакомията на алчните му собственици го прави мразен. Която и да е система да си избереш, щом алчните я гепнат ще я намразиш и нея.
  • 17 Димов

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ели":

    НРБ???

    Коментиран от #18

  • 18 Ели

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Димов":

    Методите са им такива на НРБ, а не на РБ.

    Когато говорим за грабене, комунизмът не си е тръгнал
  • 19 Въглищарче

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Копай руда моме":

    Ти май не си си подавал носъ извън София навсякъде се топлят с котли които са в самите жилищни сгради и са на газ и всеки абонат си контролира температурата на жилището в МОЛДОВА примерно за зимния сезон води се 6 месеца таксата за газта е 1,76 долар и седемдесет и шест цента а вие в София плащайте щом имате пари и щом целият свят се топлел като вас.

    Коментиран от #21

  • 20 Ели

    8 0 Отговор
    Нищо не са решили, просто прехвърлят проблемите си отново върху хората.

    Лесно и удобно, по комунистически, съседите решавали....

    Съседът решавал....

    Нямам думи...
  • 21 Ели

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Въглищарче":

    Какво говирите на борсата за ток тази година - прецедент, цените ни по-високи от немските.

    И се хвалят с 200 милиарда БВП.
  • 22 Каква ралика

    3 0 Отговор
    от преди си измисля този Паунов... От 3-4 години изравнителните сметки на ТЕХЕМ се пускат в пощенската кутия на всеки клиент, уж заради Закона за личните данни... Какви лични данни, моля - трите имена и клиентски абонатен номер . Няма що - голяма тайна. Истината е, че преди това упълномощените ( Управители на Етажната собственост) можеха да упражняват КОНТРОЛ и да следят за коректното разпределение на т,н, СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ. В нея основно място заемат тръбите преминаващи през апартамента и лирата в банята, които са ЕДНАКВИ във всеки апартамент в сградата, но не и за ТЕХЕМ. Като "упълномощено" лице съм виждал , че според ТЕХЕМ някои тръби и лири излъчват повече топлина макар да са с еднакъв цолаж с другите. И така тук 3 лв,- там 5 лв. - капка по капка язовир. След като клиентите ползват ОБЩ ТОПЛОМЕР в абонатната станция, би трябвало да имат ДОСТЪП ЗА КОНТРОЛ. В противен случай тайната заради личните данни ги лишава от достъп и възможност ефективен контрол за злоупотреба както от страна на топлинния счетоводител, така и на недобросъвестни съседи. А Топлофикация и топлинният счетоводител държат и ножа и хляба и сиренцето….

    Коментиран от #24

  • 23 Читател

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "в грешка си":

    A загубите от мазето до жилищата, за чия сметка са? Точно както при нас - за ВСИЧКИ собственици на жилища. И при нас плащаме САМО това, което влиза през централния топломер за съответната сграда. Разликата е, че там собствениците се грижат за инсталациите си. Докато при нас - масово мърлячи, които си мислят, че собствеността им е от прага на апартамента.

    Коментиран от #26

  • 24 Читател

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Каква ралика":

    Тръбите са с различен цолаж на първия и последния етаж. Поне в панелните и ЕПК сгради съм го виждал така.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 мърлячът си ти

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Читател":

    Вземи да си припомниш законите от термодинамиката. Учат се по физика в училище. Загубите в един блок не са такива, както загубите по дългото трасе от централа към всеки блок което е километри.
  • 27 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Въглищарче":

    Абе келеш,стой си в смешния град и не гледай големите,селски тарикати като теб са тъкмо за там,браво!
  • 28 Жоро

    6 3 Отговор
    От селянин в София. Отоплявал съм къща на село и знам какъв ужас е. Имам роднинс парно на газ- много комфортно, но пак скъпо. До ммента по-евтино от топлофикация не съм намерил. Една година, не сезон! с отопление И ТОПЛА ВОДА! ми е около 1000-1200 лв за 4-членно семейство в 100 кв м. Винаги е топло, не иконоисвам, защото децата ми са малки!
  • 29 Каква разлика

    1 0 Отговор
    В моята сграда, която е тухлена са ЕДНАКВИ ! И въпреки това,показанията, които отчита ТЕХЕМ за тръбите са различни, дори при еднаква квадратура/кубатура. Тази тайна е голяма - сложни и неразбираеми формули...куче влачи - диря няма.
  • 30 Правописът

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Въглищарче":

    Браво на теб. Стой си там. Ако ти остане време припомни правописа, че
    най-хубавия граД, в който живееш има нужда и от грамотно население.

    Коментиран от #40

  • 31 Казуар

    4 1 Отговор
    Клиентите не знаят и за един друг проблем, размерът на радиаторите. Правят се ремонти и се монтират големи радиатори. При радиатори с различна големина се отчита еднакъв разход, еднакво е нагрята ламарината, но при по голяма площ топлоотделянето е по голямо. В нашия вход отчитащите записаха, че в един от апартаментите има мега радиатор.

    Коментиран от #33

  • 32 гост

    3 2 Отговор
    Целият проблем идва от незнанието на хората какво е това сградна инсталация или такса мощност.Всеки говори за едни тръби ,дето не ползвал и видиш ли как му взимали пари ,вместо да му плащат.Когато хората схванат процеса ,т.е. ,че това е гореща вода подгрята ,подадена,но не влязла в техния радиатор,защото той е затворен и трябва да го плащат като загуба,а в същото време си пуснал една духалка и си умрял от студ,малко биха се замислили.Имал съм спор с такива противници на топлофикация и след обяснение и малко мисъл да ми казват,че то е май по добре да се отопляват на парно.Колкото по малко хора са се отказали от парно в един блок,токова по малко са загубите .

    Коментиран от #38

  • 33 Каква разлика

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Казуар":

    Би трябвало при смяна на радиатор топлинният счетоводител да монтира нов уред, който да е програмиран за новия размер на новия радиатор. А дали е така...друг въпрос. Преди години, след като изтече гаранционния срок на уредите, монтирани на радиаторите, бяхме поканени да ги подменим с нови с дистанционно отчитане. Но някои не го смениха и все още са със старите, които са извън гаранцията. А дали измерват КОРЕКТНО, НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА...Стъкмистиката решава проблема чрез изравнителните сметки!!!
  • 34 Каква разлика

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гневен":

    Тихо,тихомълком...без участието на гражданите - разпоредби и никакъв КОНТРОЛ. Злоупотребите от недобросъвестни съседи и ЛИПСА НА КОНТРОЛ от останалите ползватели НЕ ЗАСЯГАТ нито Топлофикация, нито топлинния счетоводител...будалите плащат сметката.
  • 35 въпрос

    1 0 Отговор
    Може ли някой да обясни каква е разликата между отоплителни инсталации с открито изпълнение по проект и отоплителни инсталации със скрито изпълнение по проект? Благодаря предварително.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Готин ама не съвсем

    2 0 Отговор
    Това със таксата сградна инсталация е голяма измама! Тя не е приложима за България и особено за старото строителство! А изобщо изчисляването на потребената енергия е голям смях! За Русе се приема, във формулите, че среднодневната температура за периода октомври април е минус 17 градуса! А миналата година няма дори един ден с такава температура, камо ли седмица или месец. За София е приета минус 16 градуса. Голям смях! Но за съжаление имаме много технически неграмотни и тъпи съдии, а и подкупни, защото ти доказваш с факти, че вещото лице лъже, но съдията изобщо не обръща внимание на това, а се занимава с неверни формули, от които нищо не разбира. И парадокса е, че добре изолираните и потребяващи по-малко енергия жилища, плащат много повече от тези неизолираните, което е парадокс, но се дължи на системата и начина на отчитане!
  • 38 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Това не отговаря на истината. В нашата кооперация в центъра на София, през далечната 2005 година плащах по 400 лв. на месец парно с топла вода. Апартаментът е 113 кв.м. Освен това, температурата в стаите беше не повече от 18 градуса при напълно отворени вентили и санирани стени,а и на последен етаж, като всички стаи са с по две външни стени . От 2006 година се отопляваме с климатици - 4 бр., и в зимните месеци ток, вода и сградна инсталация е не повече от 350-400 лв. общо. Таксата за сградна инсталация в най-студените месеци не надхвърля 100 лева. Съседите ни цяла зима се отопляват в една стая и плащат около 300 лв. за парно, а тези които ползват във всички стаи плащат по 500-600 лева. На 4 етажа на нашия щранг няма никой, който ползва парно и никаква топла вода не ми стига до спрения радиатор. Тръбите са студени от първия до последния етаж. т моя гледна точка неползването на парно по-изгодно.
  • 39 Да забранят

    1 1 Отговор
    Въглищата че замърсяват най много въздуха а не колите.
  • 40 Въглищарче

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Правописът":

    Добре приятелю щом за теб толкова има значение как се пише граД или граТ или пък топлОфикация или топлУфикация значи си голям тарикат и умник, затова си живей в София а аз пък ще си живея в най-хубавият граД в света Варна приятно прекарване през зимния сезон тарикатино. Ха Ха Ха. 😂😂😂

    Коментиран от #41

  • 41 Правописът

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Въглищарче":

    Където и да живея, независимо от условията, за мен ПРАВОПИСЪТ е определение за интелигентност и способности на индивида. Е, за теб , обаче това не е от значение - пълниш търбуха и това ти е достатъчно да си щастлив, тарикат.
  • 42 Захари

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Куха лейка":

    Кухи лейки ама всеки приижда при тях!!
  • 43 ЙсТ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гневен":

    Ако този инвестирал в 120кв.м беше взел 2 апартамента по 60кв.м за един или два гласа трябва да се брои според вас?

    Ако този с 120кв.м плаща 2 пъти по-високи такси вход, ремонт на покрив, поддръжка общи части, трябва ли да се взима предвид мнението му за това как се харчат тези пари както този който плаща 2 пъти по-малко с неговия 60кв.м апарамент?

    Ако продължим по тази логика - апартамент 120кв.м който се отоплява с електричество и има 0ла консумация към ТЕЦ трябва ли да плаща 2 пъти по-висока сградна инсталация от този с 60кв.м апартамент, който ползва топлофикация?

    Проблемите на ЕС не са свързани с това кой с каква квадратура е, а това, че се краде безобразно в някои кооперации и разходите за общите части са неадекватно високи. Решението за това трябва да бъде обосновано със закон за енергийнатас ефективнос - а именно, задължение на ЕС да си ремонтира общите части и да постигне намаляване на енергийните загуби до някакво разумно ниво. Когато това ниво се постигне, то ще бъде документирано в паспорта на блока и ще служи за определяне разпределението на загбите.

    Едва тогава, при минимални загуби в сградната инсталация, разходите трябва да се разпределят изцяло спрямо консумацията, защото този който ползва повече парно (т.е. има голям дебит и отговаря за голям процент от потока по тръбите в общите части) трябва да плати пропорционално повече тъй като предизвиква с потреблението си и отделяне на повече загуби. Така няма да има значение дали има
  • 44 ЙсТ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гневен":

    дaли имa 120 или 60кв.м aпaртaмeнт, a щe зaвиcи oт тoвa дaли пoлзвaш или нe.

    Примeр:
    Aкo ceгa ce плaщa 70лв cгрaднa инcтaлaция и oщe 200лв кoнcумaция в aпaртaмeнт 120кв и cъoтвeтнo 70лв + 100лв в тaкъв 60кв, cлeд рeмoнт и тoплoизoлaция мoжe дa ce cмъкнe дo 7лв + 200 и 7лв + 100, кoeтo e мнoгo близo дo cпрaвeдливoтo, нo нe и oптимaлнoтo.

    Aкo ce търcи прoпoрциoнaлнocттa cпoрeд квaдрaтурa плюc изпoлзвaтaнa тoплoeнeргия, тo нeщaтa мoгa дa изглeждaт тaкa:
    10.50лв + 200 и 3.5 + 100, при уcлoвиe, чe и двaтa aпaртaмeнтa ca имaли мaкcимaлнa кoнcумaция или 0лв + 0лa и 14лв + 100, при уcлoвиe, чe 120кв.м aпaртaмeнт e имaл нулeвa кoнcумaция, a 60кв.м aпaртaмeнт e бил eдинcтвeния изпoлзвaл тoплoeнeргия.

    Oчeвиднo при прoпoрциoнaлнaтa cиcтeмa, тoзи кoйтo пoлзвa - плaщa, тъй кaтo нaкрaя зaгубитe трябвa дa ce плaтят, a тo e имaлo зaгуби зaщoтo някoй e пoлзвaл уcлугaтa.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове