Last news in Fakti

18 Юни, 2012 15:02 1 003 5

Еколози и управляващи пак не се разбраха

  • еколози-
  • управляващи-
  • не се разбраха-
  • закон за горите-
  • вето
Еколози и управляващи пак не се разбраха - 1
Снимка БГНЕС

И днес не бе постигнато съгласие по спорните текстове за промяна на предназначението на горските територии, на които могат да се изградят съоръжения за туризъм. След среща при премиера Бойко Борисов земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че все пак има сближаване на позициите около това горите да остават държавна собственост, но в определени територии да се издава право на строеж за определен период. Това е предложение на коалицията "За да остане природа в България", представена от Тома Белев, съобщи Дарик.
"Законът задължава да го продадеш на съответния инвеститор, който е променил предназначението. Ние предлагаме тази възможност да отпадне и тя да му се дава за право на строеж вече с променено предназначение, да се учредява право на строеж за съответен период от време - 20, 30 години, колкото реши законодателят. Собствеността ще остане на държавата, върху нея ще има ограничено, вещно право на строеж и след като приключи ползването, се връща в горските територии", обясни Белев.
Според земеделския министър тази мярка трябва да върви и с намаляване на таксите за смяна на предназначението на територията. "Това предложение трябва да бъде съпътствано с предложение за финансовата част или за финансовите облекчения към потенциалния инвеститор, защото разбирате, че когато инвеститорът плати тази огромна сума, какво се случва след това и дали въобще трябва да се плаща толкова голяма сума", коментира министърът. Той допълни, че продължават разговорите на експертно ниво, както и работата по това да се направи конкретно предложение за осъвременяване на наредбата за определяне на сумите, които трябва да бъдат плащани за промяна на предназначението и по какъв начин вече изплатените средства за промяна на предназначението ще бъдат отчитани като разход на потенциалните инвеститори.
Според Филип Цанов от "Природа за хората", ако предложението бъде прието, това отново ще е своеобразна приватизация. "Това е все едно да си купите апартамент и след 30 години да го върнете на собственика, но това пак е вид приватизация", коментира Цанов.

По време на срещата министър-председателят заяви отново, че нов Закон за горите няма да има, докато не се постигне пълен консенсус между всички заинтересовани страни, съобщиха от правителствената информационна служба.

Очаква се ветото на президента върху Закона за горите да бъде гласувано тази седмица.
БГНЕС съобщава, че  по почина  на Банско и Разлог вчера, днес жители на Сапарева баня също блокираха Главен път Е-79, този път край Дупница.
Блокадата се състоя на изхода на града в посока София. Митингът е воден от кмета на Сапарева баня Сашо Иванов. Той също като вчера край Симитли призова правителството да не се поддава на рекета на еколозите, които са финансирани отвън. Новост в онагледяването на контрапротеста бяха прословутите ножички на премиера, с които той реже ленти на новооткрити пътища и магистрали. Призивът на плаката бе: "Господин, Борисов, помогнете! Отрежете пипалата на Октопода!".
Около 200 участници в митинга коленичиха на пътя, който услужливо бе затворен от двете страни от присъстващите около 30 полицаи. Идеята на колениченето бе да се помолят да се приемат поправките в Закона за горите. Така за втори път в рамките на по-малко от 24 часа, ГП Е-79 бе затворен днес само за 10 минути, за разлика от вчера, когато бе двойно повече. Атракцията на протеста беше присъствието на Георги Гиздов, който извади избелялото знаменце от прословутите дупнишки барикади от зимата на 1996 година.
На днешната среща за промените в Закона за горите постигнахме съгласие, че горите трябва да се запазят и да останат държавна собственост. Това каза за Агенция „Фокус” Тома Белев от „Зелени Балкани”, който присъства на срещата.
„Отново представихме логиката на нашите предложения от 12 януари, които да разрешат проблемите в този законопроект за горите, представихме и промените, които вече шест месеца предлагаме. Постигна се съгласие върху всичко”, обясни той.

„Г-н Борисов заяви, че парламентарната партия ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента и няма да започне отново гледането на законопроекта, докато не се постигне съгласие от всички заинтересовани страни”, каза Белев.
„На експертно ниво, постигнахме някакво съгласие и се разбрахме да продължим дискусиите – текстове по текстове в следващите няколко месеца. Важното е, че се постигна съгласие върху два основни принципа – ние запазваме площта на горите в България и работим за тяхното увеличаване и запазваме държавната собственост в горските територии и няма да допускаме действия, които да намаляват горските територии. Всички се обединихме, че горите трябва да се запазват и увеличават и че те трябва да останат държавна собственост”, посочи още той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съмнителен

    1 0 Отговор
    1. "да се издава право на строеж за определен период" - че като се застрои остава завинаги бе ? После кой ще засажда дървета ?
    Едно време имахме бригади за засаждане на гори, а сега ?
    Дървената мафия се сече и няма спиране. Като се замисля сега законно ще прави "спортни съоръжения" и пак ще сече.
  • 2 Българин

    1 1 Отговор
    Този 4 години само имитира дейност и се прави на работен при екстремни ситуации - умрели от нахапване на кучета хора, протести на несъгласни с някой закон и т.н.
    Сутринта по телевизията му го казаха направо - ЗА УВОЛНЕНИЕ Е !
  • 3 бегай Найденов

    1 1 Отговор
    Найденов Лобиста с Новите Изисквания НЕЗАБАВНО да напусне министерството ...
    Този човек е ЗАПЛАХА за икономиката България, Европа и света като цяло !!

    Ако работеше в американско или китайско министерство да е станала трета световна война.
  • 4 нато нато

    0 1 Отговор
    този си е жив крадец и мафиот
  • 5 старшията

    0 0 Отговор
    Какво чакаш от бивш кучкар и бивша щефка на Мелинвест,особенно госпожицата.....
    Където е управлявала, трева не е поникнала!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове