Last news in Fakti

17 Октомври, 2019 15:00 1 319 15

Проф. Овчаров настоя за твърдост към Скопие

  • николай овчаров-
  • българо-македонска комисия

Според проф. Овчаров важното е, че през всичките му пътувания той е схванал много добре същността на македонизма

Проф. Овчаров настоя за твърдост към Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Смесената българо-македонска историческа комисия се нуждае от твърдост, гласност и официалност. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров на пресконференция в БТА, посветена на т.нар. "кърваво писмо" на македонски интелектуалци до Европейския съюз във връзка с приетата Декларация от Народното събрание, цитиран от news.bg.

Проф. Овчаров иска да бъдат поканени и други историци в комисията, за да бъде по-твърда българската позиция и да не се отстъпва лесно. Не трябва да се радваме на дребни победи, защото македонците много бързо могат да се отрекат от тях, призова историкът.

Не трябва да се отстъпва от така наречените червени линии, апелира проф. Овчаров. Съзнанието на хората в Северна Македония е много увредено и са изпълнени с неща срещу България, предупреди той. Проф. Овчаров не вижда какви компромиси могат да бъдат направени от наша страна.

Според проф. Овчаров важното е, че през всичките му пътувания той е схванал много добре същността на македонизма. Тупкането на топката през следващите месеци от страна на комисията по исторически въпроси показва изцяло за какво става въпрос, изтъкна археологът.

"Кървавото писмо" е изпратено до Европейския съюз от група "македонски интелектуаци", за които проф. Овчаров не е разбрал и не знае кои са. Въпросните "интелектуалци" се спират преди всичко на ясната и твърда позиция на българското правителство за червените линии, които не могат да бъдат преминавани.

В "кървавото писмо" така наречените "македонски интелектуалци" се противопоставят на исканията на страната ни за това че: "Никъде в документите на ЕС не трябва да фигурира думата "македонски език", тоест, ако се налага, трябва да се използва терминът:

"официален език на Република Северна Македония"...

"отказ от подкрепа или искане за признаване на македонското малцинство в Република България".

...систематичното премахване на квалификацията "български фашистки окупатор" от всички текстове на паметници и паметни плочи".

Според авторите на писмото "македонският език е историческа реалност и на него говорят над 3 млн. души". Освен това за него се говорило, че трябва да се разглежда като най-балканският език от всички други. Проф. Овчаров обаче не е съгласен с тези твърдения на "македонските интелектуалци".

"Македонската позиция не е мръднала и на йота. Даже се е втвърдила", подчерта историкът и заяви, че страната ни няма как да отстъпи от исканията си.

Проф. Овчаров цитира различни документи от македонската страна, които гласят, че "за македонеца всички имена от Средновековната българска история са чужда история".

Той не мисли, че е правилно българските учени да мълчат, но на такива писания би трябвало да реагира самата историческа комисия поне от българската и част. "С решението на Франция, Холандия и Нидерландия за спирането на поканата за Северна Македония показва, че нашите съседи още не са узрели", подчерта проф. Овчаров.

На въпрос на news.bg дали с така нареченото "кърваво писмо" от страна на "македонските интелектуалци", може да остави Македония дълго време да чака за покана в ЕС, проф. Овчаров не вярва на писмото да му се отдели чак толкова внимание, но то е като някакъв танц и пример за начина, по който македонските историци се отнасят към историята.

В заключение историкът заяви, че ние не можем да кажем македонски език, защото няма такъв, тъй като е направен въз основа на българския език.

Припомняме, на 30 септември по време на заседание при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа за членството на Македония в ЕС.

Държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванче

    16 0 Отговор
    Напълно одобрявам
  • 2 ПЕНКО

    2 12 Отговор
    ЧОВЧАРОВ -СКОПИЕ Е ПРИОРИТЕТ ЗА ЦРУ ЗА МОМЕНТА - ГЛЕДАЙ СИ АРТЕФАКТИТЕ !!!
  • 3 ЪРП

    12 1 Отговор
    ТЕЗИ МАКЕДОНЦИ НЯМА ЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПРИЗНАЯТ ,ЧЕ СА ЧИСТОКРЪВНИ БЪЛГАРИ И ДА СЛОЖАТ НА МЯСТО ТАЗИ СГАН ОТ ТЕХНИ ПРОДАЖНИ ЖАЛКИ ПОЛИТИЧЕТА, КОИТО ВСЕ ОЩЕ ИМ НАСАЖДАТ ОМРАЗА КЪМ ДРУГИТЕ БЪЛГАРИ НА ИЗТОК ОТ МАКЕДОНСКАТА ОБЛАСТ!!!
  • 4 ЪРП

    9 1 Отговор
    НA 3 КМ OТ ГРAНИЦAТA C ТУРЦИЯ В CТРAНДЖA ИМA ЧEШМA OТ OПEЧAЛEНA МAЙКA ЗAГУБИЛA ДВAМAТA CИ CИНOВE ПРEЗ ВOЙНAТA..!
    НAДПИCЪТ НA ПЛOЧAТA ГЛACИ ,ЧE ПЪРВИЯТ "МИХO" E ЗAГИНAЛ 1942 ГOД., A ВТOРИЯТ "РУCИ" ПРEЗ 1943 ГOД.- НAЧAЛНИК ВЛAК МAКEДOНИЯ!!!!!!!!!!!
    ТOВA ТРЯБВA ДA ВИ ГOВOРИ МOOOOOГO!!!!!!!!
    БЪЛГAРИН-CТРAНДЖAЛИЯ OТ НAЙ-ЮГИЗТOЧНA БЪЛГAРИЯ E ЗAГИНAЛ КAТO НAЧAЛНИК ВЛAК ПРИ БЪЛГAРИТE OТ OБЛACТТA "МAКEДOНИЯ" - ЧACТ OТ БЪЛГAРИЯ РAЗБИРA CE!!!!!!!!
    ЧEШМAТA CE НAМИРA НA 2 КМ OТ ГР.МAЛКO ТЪРНOВO

    Коментиран от #15

  • 5 Коминтерна Комитова

    0 0 Отговор
    Абе българи, ама по- тАка и вАка!
    Я ке ти кажувам, ама така, та да се отметнем, ако ми аресва!
  • 6 Орце Камчев

    1 3 Отговор
    До Ърп. Е сега как да не кажуваме, зе в окупирана от българските фашиски войски не е имало македонско освободително движение и чети. Ето и загинали българи.
  • 7 1234

    6 0 Отговор
    Професоре, ако комисията се преименува на мизийско македонска или тракийско македонска, ще смени ли същността си? И в трите случая е българо българска. Това трябва да им стане ясно на макетата
  • 8 Български Лъв

    7 0 Отговор
    Фиромия е една измислена държава, която е създадена с едиственната цел, да създава проблеми на Балканите. Казва се; Балканизация(Balkanization). Значението на тази дума ще намерите в Гугъл. Прз цялото време се опитвт да крадат история от съседните им държави. Само нещо да им хареса и веднага го пишат че е фиромско. Подскачат, пенят се и непрекъснато се опитват да създават проблеми. Просто съседите им да прекратят всякакви връзки с тях. Да си затворят гранците и да не ги пускат в държавите си. Всъщтност, гостите им от Албания, не само че нямат никакво намерение да си заминават, но и все повече от тях приидват там и вече започнаха да предявяват искания за областта Вардара, тоест Фиромия и искат да я направят част от Велика Албания. Шиптърите ще им покажат от къде изгрява слнцето. Когато това стане, фиромците отново ще започнат да развяат докумните си че са българи и да се молят да им помагаме.
  • 9 Romero

    7 0 Отговор
    Французите категорично отхвърлят мераците на Сев.Македония да преговарят заЕС.Те все едно играят за нас,понеже Борисов няма смелост да ги накаже за тяхното мръсно отношение към нас!
  • 10 джаич

    1 3 Отговор
    Проф. Овчаров , доц. Свинаров и акад. Кокошкаров от пералня академия на неуките на булгаристан решиха нема македонски език защото проф. Говедаров от БАНИ го е откраднал от месарския магазин на женския пазар !
  • 11 Това е професор

    2 0 Отговор
    а не втори цървул. Има топки да пише това което мисли при това конкретно и точно независимо дали ще хареса на на политиците, атлантиците и пишманисториците и пр. слугинаж. Трябва да се включват такива хора в комисията.
  • 12 Метгонтан

    4 0 Отговор
    Хубу де , фашизма е замислен , роден и изпълняван пъро в Австрия и Германия , обаче С.македоинските зомбита много интересно как лъскат с уста всички Австро-Немски чурки и мед им капе от устата , а изкарват нас най големите фашисти ??? Хахаах каква нелепа сган са тези , ама най ме е яд че ние сме още по нелепа сган и от тях щом не можем да ги поставим на място толкова време ....че и танкове им подаряваме и какво ли не ....държим се като педита . Бе затегни им бурмите на тези и направете така драги управляващи че всички севернолайнедонци да съжаляват че не са българи , вместо да им давате поводи всеки път да се радват на разграничаване от нашата държава .
  • 13 гост

    2 0 Отговор
    севернолайнедонци-браво, най-точното определение за тия боклуци..имаш голям + от мене.PP-сега ми дойде наум друго-''севернолайноядци'' като че ли ще им пасне по-добре...при всички варианти авторството си остава твое...😂😂😂😂😂👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Слави

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЪРП":

    Аз съм от Малко Търново, чешми много има тъдява, ама точно такава дето да има плоча с името "Михо и Руси" няма... Гледам, че редовно я пишеш тая простотия тук.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове