Last news in Fakti

17 Декември, 2023 15:37 7 187 100

Проф. Овчаров: Резервиран съм към схващанията на Сашо Йорданов, който громи руснаците, но Витанов ме вбеси

  • николай овчаров-
  • паметник на съветската армия-
  • моча-
  • пса-
  • демонтаж

По принцип не обичам крайните позиции, обобщи ученият

Проф. Овчаров: Резервиран съм към схващанията на Сашо Йорданов, който громи руснаците, но Витанов ме вбеси - 1
Снимка: БГНЕС

Бях решил да не се меся в кандърмите около Паметника на Съветската армия. Аз съм от хората, които смятат, че той отдавна трябваше да бъде премахнат. Обаче същевременно съм на мнение, че след почти три години политическо безумие и хаос, днес, когато нещата постепенно започват да се уталожват, едва ли една нова ескалация е най-доброто решение. Но една телевизионна изява ме извади от кожата и ме накара да се хвана за перото, обобщи Проф. Николай Овчаров.

Слушах с половин ухо поредния неделен дебат при Любенов по БНТ, в който двама евродепутати – Александър Йорданов и Петър Витанов се караха относно Паметника. По принцип не обичам крайните позиции, още повече, като човек, който непрекъснато обикаля страната, и познава преобладаващо русофилските настроения на българския народ.

По тази причина съм леко резервиран към схващанията на Сашо Йорданов, който при всеки удобен повод громи руснаците. Мисля, че това по-скоро има обратен ефект при българите. Паметникът просто трябва да се премести на друго място чрез чисто административни процедури и без много приказки.


Но другият юнак буквално ме вбеси. Познавам го този Витанов от посещенията ми в Европарламента в Брюксел и Страсбург и не ми е правил впечатление на кой знае какъв патриот. А наскоро разбрах, че след като се е скарал с Корнелия Нинова, е изключен от БСП, е станал член на.....Германската социалдемократическа партия. Разбира се, негова работа, в Европейския съюз сме, всички сме заедно, но все пак?

Сега човекът е заложил на старата любов на българите към „Дядо Иван". Оглавява някакъв комитет за защита на 3 март като национален празник (който, както се разбра, никой не застрашава!) И разбира се, застава с голи гърди на амбразурата, пазейки Паметника на Съветската армия. Именно в тази роля Витанов се изправи като един слабичък телесно Давид срещу якия Голиат, сиреч Сашо Йорданов.

Естествено всичките му приказки бяха политически и винаги накрая опираха до вредното влияние на управляващата „сглобка". Няма лошо, човекът се опитва да оцелява в българската политическа джунгла и явно ще гони някакъв нов проект. Но в един момент той тръгна да оценява Паметника естетически, което ми напомни древния анекдот, описан от римския писател Плиний Стари. В него прочутият античен художник Апелес се скарал на обущаря, позволил се да му дава уроци по рисуване извън изобразяването на сандалите с думите: Sutor, ne ultra crepidam („Обущарю, не [гледай] по-високо от обувката"). Сиреч, не си пъхай носа там, където не разбираш!

Та въпросният Витанов си позволи да сравни махането на нелепия Паметник в центъра на столицата ни с разрушаването от ИДИЛ на паметниците на Буда в Афганистан и взривяването от същите ислямисти на уникално запазените храмове в древния Палмира. Ето това вече ме вбеси окончателно!

Преди петнайсетина години имах шанса и честта да работя известно време в Сирия и Йордания, доста време преди фаталната война. Никога няма да забравя невероятните антични градове Гераш, Аман и, разбира се, Палмира - „Перлата на пустинята", както я наричали в Римската империя. Като днес си спомням Храма на Юпитер и невероятната изцяло запазена колонада на главната улица.

Затова по време на войната следях с ужас информациите за разрушенията, нанесени на тези световни забележителности от ИДИЛ. И бях потресен от новината, че бойците на „Ислямска държава" са обезглавили известния археолог, 82-годишният изследовател на Палмира Халед ал-Асаад, който пет десетилетия проучваше „Перлата на пустинята". И след това обесват мъртвото му тяло на древна колона на централния площад в историческия град, защото той отказвал да им разкрие къде се съхраняват най-ценните артефакти.

Миналата година бях на експедиция в съседния на Сирия Ливан и оттам ми съобщиха, че след оттеглянето на ИДИЛ от Палмира се оказва, че джихадистите безвъзвратно са унищожили един от най-известните паметници в античния свят -Тетрапилона, както и фасадата на Театъра от римската епоха. Пострадала е силно и споменатата колонада на главната улица.

Всичко това изплува в съзнанието ми и се превърна в гняв, когато слушах глупостите на Витанов. Как може да сравняваш едно от чудесата, сътворени от човечеството, с окупационния паметник, наречен през 1993 г. дори от един от авторите му, скулптора Любомир Дачев, „жалон на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението."

Но дали са се премахвали паметници в човешката история отново научаваме от миналото на древния Рим. Там всеки следващ император обикновено свалял статуите на предишния, особено ако преди това го е убил. А от тържествените надписи на стария император старателно изчегъртвали името му. Този древен обичай на заличаване на имената на предишните владетели се нарича „дамнация мемория". Чрез него римляните изпращали в забвение низвергнатите от власт управници.

Ние днес обаче не искаме да се забравя стореното. Напротив, то трябва да се припомня на младите. Ето защо Паметникът на Съветската армия не трябва да бъде претопяван или унищожаван, а съхранен в музей за бъдещите поколения. Защото за комунизма в пълна степен важи това, което обикновено казват за фашизма: „Никой не е забравен и нищо не е забравено".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 117 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    103 80 Отговор
    Извинете ме, но какъв е този ,,професор,,? Какво е допринесъл за България и кой го направи ,,професор,,..?

    Коментиран от #8, #10, #46, #54, #57, #66

  • 2 Асен

    115 61 Отговор
    Овчаров ,в тази разкрачена поза ставаш само за овчар,вземай сопата и отивай да изгониш от МС ,академика и останалите фашистки отрепки, така в историята ще останеш като герой !!
  • 3 Пребоядисан Комуняга

    107 36 Отговор
    Целувал паметника преди кагато е имал изгода.
  • 4 Майна

    99 44 Отговор
    Джихадистите са спонсорирани и ,,създадени,, от САЩ..
    Какъв е този..,,професор,, ?

    Коментиран от #56

  • 5 стоян георгиев

    61 96 Отговор
    Евалата на професора.веднага си личи историка и човека на свободата.

    Коментиран от #29, #79

  • 6 А бе

    49 70 Отговор
    Ся и тебе ще оплюят невежите комунисти.
  • 7 претопявай

    20 45 Отговор
    Г У Р Е Л А
  • 8 Ха Ха

    47 15 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Жал ми е за теб!
  • 9 Мда

    77 80 Отговор
    "Никой народ няма да позволи и приеме такава гавра - да търпи паметници за възхвала на своите поробители. И никъде по света няма такъв един абсурд, какъвто искат да ни наложат комунистите".

    Коментиран от #27

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 КОТарАК

    51 40 Отговор
    абе...колко паметника има в РФ на БГ?за азбуката там...?
  • 12 Българка

    68 78 Отговор
    Напълно подкрепям позицията на проф. Овчаров. Този мемориал трябва да е съхранен и да ни напомня за съветската окупация, влияние и зловещият комунизъм по сталински в България. Да ни напомня КОЙ е виновен за избитата ни интелигенция след 9-ти септември, за хилядите опропастени съдби, за разграбването на страната ни

    Коментиран от #30, #34, #80, #93

  • 13 Майна

    25 43 Отговор
    Този е абсолютен ,,политически,, профан...
    Това е най-лошото..
    Че служебния кабинет на Радев ,в лицето на неговия министър не го окачествява като КУЛТУРЕН ПАМЕТНИК!
    Никой няма право да руши КУЛТУРНИ ПАМЕТНИЦИ!

    Радев пак не разбрал?!
    Сериозно?!
    Айде , бе..

    Коментиран от #58

  • 14 Ама

    62 14 Отговор
    пък Боко го любиш , а ! Милиони за копане тук - там !
  • 15 УРА,,УРА

    42 53 Отговор
    Каквото и ще да стане този проблемен монумент ще бъде премахнат. Нека всички да разберат! Дали след 1,2,5 или 10 години него няма да го има! Хайде стига толкова! Какво печели с това копейката,който спъва бюджета и реформите в държавата. Само си вкарва автогол барабар с шебека и комунистите!

    Коментиран от #81

  • 16 3.14К

    74 20 Отговор
    И Витанов и Йорданов са част от политическия боклук съотносим към килограмите им. Но слугата на толупа Овчаров, спокойно може да се нарече професор на алъш-вериша. Синекурна подлога на силните на деня!

    Коментиран от #71

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 а ааа

    29 31 Отговор
    По това време в "хубавия" комунизъм, комунягите започваха да "пускат" портокали и зелени банани и наставаше всенародна радост. Вие сега за един паметник се карате.

    Коментиран от #83

  • 19 Иманяр

    61 20 Отговор
    Жалко, че Вашите колеги и опоненти вече не са между живите. Божидар Димитров например, щеше да има обратното на Вашето мнение. Явно сте станали фен на паметника на Рейгън. Но всеки има право на мнение.

    Коментиран от #22

  • 20 Овчаров

    53 23 Отговор
    Е едно крадливо неморално същество според мен което само усвоява пари и дрънка невероятни глупости. Гнус изпитвам от този човек дори и от хонорари от реклама на проекти пари присвоява..... Морал при този човек никога е нямало
  • 21 Ъхъъъъ

    49 17 Отговор
    бил той на експедиция в Сирия и Ливан .....кой ти ги плати бре мушмул ? Ще споделиш ли а?
  • 22 а ааа

    28 16 Отговор

    До коментар #19 от "Иманяр":

    Кой онзи Божидар, който изми лицето на баце със светена вода от средновековната тоалетна ли и който откриваше вампири ли. Велик учон беше!
  • 23 Паметника го рушите

    48 14 Отговор
    За да покажете че можете да си правите каквото си искате. Сглобка чакали.
  • 24 Град Симитли

    13 19 Отговор
    Друго да-не, ама партайгеносе Витан
    добре е схванат от Овчаров.
  • 25 Кака ти Сийка

    44 7 Отговор
    Овчаров - и тако и всяко, оставя си вратичка човека, не се знае утре от къде ще задуха вятъра...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Краси

    48 18 Отговор

    До коментар #9 от "Мда":

    Само да те попитам. В Австрия комунисти ли са. В Германия комунисти ли са.
    Народ който не си помни историята що за народ е.

    Коментиран от #36

  • 28 Ъхъъъъъъ

    54 9 Отговор
    леко бил резервиран към схващанията на Сашо Йорданов..........леко-тежко ама Йорданов си е завършен кретен и като се говори за схващанията му аз много мога да пиша за тях в годините и какъв боклукккк е в действителност
  • 29 пояснение

    38 6 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Просто е закачен на някоя фондацийка . Примерно откриване и опазване на някой по-висок, и дълъг камък (Узун Кая) , който турците не са му обърнали внимание . И засмуква пари.

    Коментиран от #89, #90

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Аз да питам само

    35 12 Отговор
    1. Паметника преди да почнат да го рушат беше ли направено 3Д лазерно сканиране в голяма резолюция? Да или НЕ ? Има ли 3Д файл и чия собственост е в момента ако въобще има такъв ? 2. Как точно беше обследван паметника и по каква технология ? 3. Създаден ли е умален модел . 4. Ако има изпълним файл за 3Д принтиране или фрезоване в голям мащаб кой притежава правата ? 5.......6....... 7........

    Коментиран от #35

  • 32 ОВЧАРИНА. ДЕТ СЕ ЗЛАТО ТЪРСИ

    27 9 Отговор
    ИЗРОВЯТ ИМА ЕТО И АРХ ОБЕКТ СА ЗАБРАВЯ ИЗАНЕМАРЯВА...
  • 33 Овчаров, не се мисли за много умен

    38 9 Отговор
    Просто си едно средно статистическо крадливо същество....
  • 34 АГАТа Кристи

    20 15 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Не само съхраняване на мемориални там, където им е мястото, а не в централните части на населените места.
    Първото което да се направи е ЛУСТРАЦИЯ.
    Второто - да се пренапишат учебниците по история от НЕЗАВИСИМИ учени без опетнено минало.
    Може би тогава. .... Може би....
  • 35 А ми докарали са флекса , чука и крана.

    23 7 Отговор

    До коментар #31 от "Аз да питам само":

    И това им е работата. И почнаха да трошат тайно.
  • 36 Папагали

    22 8 Отговор

    До коментар #27 от "Краси":

    Колко паметници има премахнати в Германия и Австрия знаеш ли? Ама сте се хванали за един, който е съвсем различен от нашия, като удавник за сламка.
  • 37 Овчаров от Едни каманаци с едно легенче

    36 12 Отговор
    Изкара живота си и цял живот смучеше от там Благини(пари) Какво "Светилище" какви 5 лева?? Някое овчарче или Хайдутит е издълбал едно легенче да си събира, дъждовна вода!! И от това стана Професор и Усвои няколко милиона, държавна пара!! От тоя акъл не искаме!!

    Коментиран от #39, #41

  • 38 Ши ви тъъковам и архиологията аз

    31 9 Отговор
    10 социално слаби копат взети от бюрата по труда и милиони левове усвоявате .....гиди плъхове....после бил ходил на експедиции на маййна си Райна и си гледаме кефа с пълна кредитна карта ....
  • 39 Кърлеж безполезен е

    18 7 Отговор

    До коментар #37 от "Овчаров от Едни каманаци с едно легенче":

    Кърлеж......
  • 40 Петев

    23 7 Отговор
    На Бойко протеже, а?
  • 41 Циба

    10 21 Отговор

    До коментар #37 от "Овчаров от Едни каманаци с едно легенче":

    Селски не е зле да провериш на място какво е свършил Овчаров..приноса му в трайологията е безспорен
  • 42 Оракула от Делфи

    17 6 Отговор
    "Плиний Стари" , е казал и още нещо, което Овчаров нямаше смелостта да го каже!

    "Картаген ,трябва да бъде Разрушен"!

    "Сол", няма да ползваме , като римляните , защото земята не е чужда!

    Само така, се преминава през препятствие , по време на промяна , към успеха!
  • 43 хихи®

    26 9 Отговор
    С ГолемияАлл не трябва да сте резервирани!? Трябва да сте внимателни когато хукне да посреща Армията Освободителка на Оорлов мост да не смачка много хора..
  • 44 Зелен Демократ

    10 21 Отговор
    Истински професор, голям археолог подобно на прототипа си-Индиана Джоунс, и двамата са обичани приказни герои,5773 Респект и Поклон!
  • 45 Алоу

    12 17 Отговор
    На едноклетъчни русороби няма какво да се обяснява, едните не схващат другите не искат, затова нека флекса пее.
  • 46 555555

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    А кой си ти?
  • 47 Ееех ти гиди

    17 9 Отговор
    Ехх гиди маймун боковски , що пара свлече от Боко тоя шарлатанин за шантави разкопки. Тоя е бетер Остап Бендер, комбинатор.
  • 48 Максим Картала

    21 6 Отговор
    Тоя бил се ядосал на Витанов. Но от писанията му не става ясно защо? Този стана известен благодарение на кърджалийските журналсти, когато действително правехме журналистика. Като отговорен секретар на в. Арда публикувах всички изяви (в повечето случаи глупави), организирах пресконференции и пр. Тоя е такъв..., че е готов да мине през трупа ти, за да му се чуе името. След всяка негова изява архологът Балкански, открил Перперикон сигурно се преобръща по няколко пъти в гроба си. Ами какво повече...
  • 49 Сандо

    20 6 Отговор
    А този професор помни ли кой отиде да се жертва за да спаси Палмира,дори и концерт организира там,за да обърне внимание на "цивилизования" свят какво варварско чудовище създадоха и подържаха?А помни ли професорът същите тия западни "цивилизатори" какво направиха с Историческия музей в Багдад,в който се съхраняваха безценни реликви от древността?И имаше ли сили да каже,че тия варвари трябва да бъдат озаптени?Не,разбира се,защото много добре знае как трудно се намират пари за да се удовлетворяват нуждите му от реализация - нещо типично изобщо за интелигенцията!
  • 50 мдаааа

    20 4 Отговор
    Сутринта имаше интервю със Стефан Цанев и човека точно това предложи... сглобката да не вандалства, а просто сега да сменят главата на войника с главата на ако. ДЕНКОВ... при ротацията после да сложат главата на Габриел и т.н., но да не рушат паметника!!!
  • 51 Име

    13 5 Отговор
    Еми, доста импулсивно изявление, типично за нивото на културата. Да каже и - тамън почва и - резко завива.

    Германците са стигнали до Москва - един вид - както е в големите градове - предградията. Навремето е било на кантар цялата съдба на човечеството, един жив - Сатана - какъвто е - "геносе" Хитлер, е имал всичко, освен ядреното оръжие.

    Хитлер е имали и ниско-летящи реактивни самолети, както и всякакви варианти на военни средства, цяла Европа е владеел, това е абсурдно да се обезценява опасността.

    Чърчил осъзнава опасността - и се съюзява със Сталин. 1941 година е - била като някакъв сън за Европа - изцяло е било на случайност.

    Мести се паметник на - губещ войната - не на победител.
  • 52 мдаааа

    8 1 Отговор
    И към сандо свински не може да има само малка резерва, а трябва да има дълбоко отвращение и кухненски нож... Коледа е, време е?
  • 53 5696

    16 4 Отговор
    Айде тоя пак се появи,ами трябва да изкара пари за догодина.И да го съдите,и да не го съдите той си знае работата,така си изкарва парите за разкопки,за екскурзии,които ги представя за научни открития,макар че са открити преди него.Това просто е бизнес.Тази година може и на северния полюс да отиде да търси сходство с Перперикон.
  • 54 Да ти кажа..

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Толкова е допринесъл, колкото ти никога няма да допринесеш, въшкар такъв
  • 55 1234

    21 5 Отговор
    А скулпторът Далчев, като е казал така, защо е чакал до 1993 за да го каже ? И защо не вземе да върне парите, които е взел за този паметник, които вероятно за онова време и предвид тематиката са били сигурно космическа за обикновения Българин сума ? И само да питам - след Освобождението -в края на Руско -турската война управата на България е била предимно руснаци, и е имало руски войски - това брои ли се за окупация ? Щото ако да - значи и паметника на Шипка е за демонтаж...Мръсни безродници! Народ без минало няма бъдеще!!! Ще е забавен моментът, когато тези политици няма да са под протекцията на имунитета си и на улицата ще им се задават въпроси...Болезнено!

    Коментиран от #62, #98

  • 56 Точно така

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Родителите на варварите са едни и същи в целия свят - сащ
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 само да вметна

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Майна":

    къде видя " култура" в МОЧА ?
  • 59 жалко

    17 4 Отговор
    за професорчето. Той и цялата кохорта, дето реве срещу паметника и се опитва да пренапише историята ни, утре ги чака „дамнация мемория". Това е естествената оценка, която всички жалки създания ще получат, дори не трябва някой да се хаби и да изчегъртва имената им.
  • 60 Рашку

    9 4 Отговор
    След 9ти септември 1944 са направени много пакости на България-отричат всичко,което държавата е направила преди.Но това са били прости хора на власт.Сега нещата се повтарят,но този път от "умно-красиви".
  • 61 Гай Турий

    18 6 Отговор
    Абе овчар, ти ме изкара от равновесие, хаха!!!! Многоsiпроzd. Като отиде до Палмира и постройките от римско време там, не се ли сещаш, че римляните са завзели тези земи като агресори. Руснаците не са построили тоя паметник, а нашите българи. Е какво искаш, да рушим ли, щото бил символ на руска окупация. Ама в композицията има няколко жени и деца в скута им, те рускини ли са в българска носия?! Ами жената е застанала до войник от Трети украински фронт, нали те са ви мили бетъпанари, те са ни освобождавали от "фашизма", който сега са го възстановили в Киевска Рус??!! - Да го подарим на киевската наркохунта.
    И като става въпрос за Палмира, нейното име идва от древно българско название Бал а-Мар ("Българският Хелиополис"). Ти нали не обичаш да намираш насечени артефакти. Защо ти, историчарино, искаш тоя паметник да бъде насечен и преместен. Щото бил висок??! Ами нали българският по-висок паметник пред НДК го съборихте? И като ви плаши височината му направете на хан Аспарух паметник висок като Христос в Рио де Жанейро, да го забучим в центъра на Перперикон. И къде прочете, че това древно селище се е казвало така? Или това си е твоя нагла измишльотина, и цял народ се е вързал на твоите лъжи.
  • 62 не се кахъри

    14 3 Отговор

    До коментар #55 от "1234":

    тия обичат да говорят за окупация, но ги е срам да споменат защо се е стигнало до нея. Сякаш България не е участвала на страната на Хитлер и сме били неутрални, едва ли не! Липсата на знания не оправдава нелепото говорене, но то си е за тяхна сметка. Те никога няма да признаят защо излизаме от ВСВ без териториални загуби, нещо което не се разминава на нито един друг съюзник на Германия - всички търпят такива, всички без нас. Дори няма да посмеят, да кажат, че Англия и САЩ настояват да се вземат част от нашите земи, да не са луд да хулят новите ни богове. Абсолютно същото подлагане на Големия брат е обладало настоящото ни управление, каквото сме гледали навремето при бай Тошо. Слугинажа е същия. Народа обаче, има необходимата сетивност да разганичи уважение от сервилничене, т.е. тия ще си платят политическата цена, дори по-скоро от колкото очакват.
    Не си заслужава да се ядосваш заради някакви безграбначни, просто не ходи за риба като дойде момента.
  • 63 ха ха

    3 14 Отговор
    Абе, някой в ПП-ДБ води ли списък изявилите се от руската пета колона? Знаем, че бацевите и свинчовите се измятат като талпи. Ще сложат и фес или ще заиграят казачок според случая... Питам прозападните българи дали е създаден списък на петата колона заедно със сътрудниците и роднините до девето коляно. За хора от списъка трябва да е забранен достъп до каквато и да било ръководна и преподавателска длъжност в продължение на 25 години. Пиеште списъка, щото пропуснахме лустрацията за 5 години. Сега се чудим как да е по-широка и 25 години. И след това да не казвам какво ще последва.

    На професора само ще кажа - това на Витанов е каиеризъм. Опитва да яхне вълната на подкрепата на една част от населението. Проблемът е индоктринирането. Русофилията няма рационална основа - незнание + недоволство + индоктринация. Това е. Необяснимо е как въшка с 1.5% от световния БВП, с накаква културна присадка от Запада (руският двор е говорил помежду си френски, внасял си е холански и италиански майстори) и панславянска имперска идеология е обсебила огтомно мнозинство от уж гордия българин. Младото поколение трябва да бъде прочистено от този вреден бацил, ако не искаме още 40 години да се лутаме из пустинята.

    Коментиран от #68

  • 64 а ааа

    5 5 Отговор
    Много копейклък се излива тук.

    Коментиран от #67

  • 65 Разочаровахте ме,

    10 3 Отговор
    г-н Овчаров! Не би следвало, човек, твърдящ, че е археолог / историк , да не знае, че историята никога няма да се върне назад и, че никой не може да я подмени. Вие многократно сте се изказвали злостно по различни въпроси, но тук надминахте себе си. Жалко за Вас!
  • 66 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Я изброй поименно кои професори в България заслужават тази титла, вата?
    Явно си поне академик, щом даваш оценка.
  • 67 Българин

    3 8 Отговор

    До коментар #64 от "а ааа":

    Днес Пасьолството плаща двойно, 24 копейки, щото е неделя... 😂
  • 68 тъжно човече

    15 6 Отговор

    До коментар #63 от "ха ха":

    колкото и да хулиш руснаците, народа ни винаги ще помни - границите, които руснаците определят на България чрез Санстефанския договор, както и любовта на Великобритания, Фанция и Австро-Унгария, балгодарение на които получаваме Берлинския договор (между другото, от него все още кърви раната Македония).
    Народа помни и националните катастрофи, при които сме губили още територия, но помни и защо след ВСВ не плащаме поредната тежка цена. Каквито и да ги пишеш, историческите факти са безспорни - за пореден път благодарение на руснаците не сме загубили територия, а сме останали на картата. Е, да не дразним късмета, че може да няма трети път.

    Коментиран от #73

  • 69 Е, и какво?

    12 0 Отговор
    Когато някой се вбеси от нещо, трябва да изчака да му мине. И после с хладен разум да прецени своето становище. Това е тънък процес, вътрешната везна изисква тишина и кристален ум. А казаното и написаното в състояние на гняв разнася вибрациите на гнева, от който всеки бяга. Пък и гневната мания си е болест, която очакваме, но не може да се лекува с външни средства. Всичко зависи от волята и способността за самоанализ и контрол върху емоциите от страна на носителя. Но в нашето публично пространство е пълно с гневни вождове с нарцистични илюзии и други видове криви хора, чиято основна задача, според тях самите, е да коригират останалите и да създават общество, което виждат в своите халюцинации. А нашата задача е да им се подиграваме, защото чрез написаното от тях виждаме плашливите им душици и количеството спирт, което изливат в себе си, за да дезинфицират душевните си рани.
  • 70 Дааа

    2 4 Отговор
    Умен човек.
  • 71 Валя

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "3.14К":

    Много точно казано: Овчаров е синекурна подлога на силните на деня!
  • 72 Тредстоун

    3 7 Отговор
    Не си струва да се говори за такива дребни твари като тоя валериянов , проруска подлога , обла и куха , още от времето на селянина от правец който беше полу легален , демек той се крие но никой не го търси , така и с тоя охлюв , да варди трети март макар че никой не го застрашава ... , тюфлеци , той и всички които търкат обувките на сатрапа от бункера в кремъл . Не сме народ! Не сме народ, а мърша,пак ще кажа и с това ще да свърша. Петко Славейков

    Коментиран от #91

  • 73 ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #68 от "тъжно човече":

    Е, то това е индоктринацията и преподаване на фалшива история... :)

    Коментиран от #76

  • 74 ГОСТ

    5 2 Отговор
    Гледай си разкопките там ти е силата а политиката ти куца с това петниш името си
  • 75 Поръчителите

    4 1 Отговор
    на флекса, които не са точно Винкелман, можело да имат мнение.
    Махнаха фигурите от идеологически страх и гузна съвест относно връзките им с тези години, а не от познание на артефакта.
  • 76 тъжно човече

    5 0 Отговор

    До коментар #73 от "ха ха":

    документите ги има и са безапелационни.
    Знам, че и да ги четеш няма да ги разбереш. Тази констатация важи за все по-голям % от населението на България - затова функционалната неграмотност излива от коментари като твоите. Сигурно и затова, гледат да не образоват младото поколение, иначе как да го водиш за носа и да му внушават измишльотини. Тълпа лесно се пали и води, но образовани хора не. Не вини останалите, когато си част от общия хор на невежеството
  • 77 Ламбо

    4 2 Отговор
    Овчаров Овчаров , стой си там където си и където най тежиш , не се навирай в простотиите .
  • 78 Иван

    7 3 Отговор
    Не съм очаквал от Овчаров такова мнение ,жалко то вече и интелигенция нямаме.
  • 79 Фръц

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    А па ти какъв българин си след като вместо "Хвала" използваш "Евала"
  • 80 Фръц

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Ох тази избита ентелегенция, дето доведе България до 3 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ
  • 81 Добре

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "УРА,,УРА":

    Хубавото е и че българите скоро няма да ни има благодарение на такива пазители на историческата памет като теб
  • 82 сноу

    6 2 Отговор
    Овча му работа..едно си овца знае ,това си блее..
  • 83 Хаха

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "а ааа":

    Така беше...Също така тогава имахме собствено производство плодове и зеленчуци и ги изнасяхме, а сега само внасяме. Нямаше портокали и банани - имаше ябълки и домати...родно производство
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Рила113

    1 0 Отговор
    А ми и аз съм бесен на този объркан народ ! Браво! Дано няма повече шпагини !!!
  • 86 Пишман археолог

    8 0 Отговор
    И ти като приятелчето ти Сашо Йорданов сте от едно фашистко котило. И да, никой не е забравен и нищо не е забравено. И нелепите разсъждения на тебе лично, нещастния герберски слугинаж също няма да забравим.
  • 87 Кръвта вода не става

    11 2 Отговор
    Да, Овчаров, приятеля ти Сашко Йорданов, най-големия бг демократ на прехода и сега. Сина на фашиста дето разстрелял шестте деца от Ястребино през 43г.. подпоручик Константин Йорданов.Подпоручикът имал заповед от командира на полка полк. Атанасов да ликвидира близките само на нелегалните, но зада покаже предаността си на фашистката кауза се престарал и разстрелял жените и децата наред с мъжете. Затова сега дебелото му дебилно отроче е получило като награда евродепутатско сладко място за подвига на татко си и с такова ожесточение се бори за реставрацията на фашизма в България.. То си му е в кръвта.. Ако му наредят от козяк той би събарял не само паметници на антифашисти но и с радост като баща си би разстрелял и децата им...

    Коментиран от #88

  • 88 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #87 от "Кръвта вода не става":

    Не е син на убиеца в ястебино.беше публикувано че е лъжа 100 пъти ама пак го повтаряте.

    Коментиран от #95, #96

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "пояснение":

    Ти кой си че не разбрах? Просто си поредния злобен ли л ипут дето в живота си от злоба и мързел не е постигнал нищо.та от къде извади самочувствие да хипотизираш един сериозен човек като овчаров?
  • 91 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Тредстоун":

    А знаеш ли по какъв повод Славейков е написал че не сме народ,а мърша?Ще останеш крайно изненадан /а и всички,които толкова обичат да го цитират/ когато научиш.
  • 92 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор
    Професора, на който винаги съм се възхищавал, след това изказване разбрах, че е едно злобно старче, което не позволява никой да се докосне до Палмира и други понятия от неговата научна територия! Никога не е късно да станеш за резил!
  • 93 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Паметникът трябва да стои там и да напомня за това какви недалновидни политици е имала България, в резултат, на което са настъпили всчики тези събития, в миналото, които днес се обсъждат във връзка с превахването му!.
    Ако те /политиците/ не бяха въвлекли България във ВСВ на страната на тройния съюз днешните спорове щяха да са излишни!
    ,
  • 94 Маринов

    0 2 Отговор
    Тоя ПИШМАН Историк
    откаде накъде
    си присвоява правото
    да Определя и Казва
    на Народа ни
    кои Паметник
    да се Уважава и кой Не!

    Май е Време
    за поредния НАРОДЕН СЪД,
    за да се Спаси България
    от Заграбилите я Власта
    Продажни Елементи, Предатели и Варвари ,
    които ни налагат
    НЕОФАШИЗМ
    и ЕВРОАТЛАТИЧЕСК НЕОКОЛОНИАЛИЗЪМ!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Хехе

    3 0 Отговор

    До коментар #88 от "стоян георгиев":

    Може в исторически план да е лъжа. Но в действителен план тоя dебеLмазенплешивтUлUп, напращял от народна пара, озверял от рождението си, незнайно поради какви проблеми, той е способен на всякаква низост и мерзост, но преди всичко окичен от родоотстъпничество и продажно гUzолIзане на козяци от всякаква възраст и порода, и на днешна галinка ( с малка буква).
    Не ми пиши за тоя nеgааааdяй. Тоя отдавна трябваше да е зарит в бунището на СДС.
  • 97 111111

    3 1 Отговор
    Този не излизаше от руското посолство,само на приеми ходеше.Ама той ходи там където има полза ,я парички,я дипломи,я екскурзии.
  • 98 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "1234":

    Брои се, брои се за окупация. Чети решенията на Берлинския конгрес, там пише, окупационните руски войски трябва да нопуснат в 9 месечен срок България. Политическота обстановка обаче е рацлична от тази след 09.09.1944.
  • 99 Ти да видиш

    2 1 Отговор
    Сравнява Ал.Йорданов и Витанов с Давид и Голиат.Забравил ли е или не знае как дребното овчарче Давид с камъче и прашка повали огромния Голиат...Бог беше с Давид. Та не е зле да се съобразяваме какво вършим и какво говорим пред Божийте очи и уши.
  • 100 МГанчев

    0 0 Отговор
    Моите уважения към проф.Овчаров за приноса му в археологията.
    Не разбирам обаче това странно противоречие- хем е историк и като такъв би следвало да пази историята, да помни и изведнъж- ад отдавна съм за премахването на Паметника.
    Тещо не е наред с ппоф.Овчаров.
    Не мислите ли ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове