7 Ноември, 2019 13:28 2 935 16

Изгоненият руски дипломат опитал да вербува шефове на Военно разузнаване

  • военно разузнаване-
  • владимир русяев

Прокуратурата разкри още, че в хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба "Военна информация" - МО

Изгоненият руски дипломат опитал да вербува шефове на Военно разузнаване - 1
Снимка: БГНЕС

Първият секретар в руското посолство в София Владимир Русяев (името бе обявено в руското издание „Взгляд“) контактувал с шефове на във Военното разузнаване. Дори опитал да ги вербува за агенти на руското военно разузнаване към Генералния щаб, известно като ГРУ. Служители на ДАНС засекли тези контакти и уведомили прокуратурата.

Били използвани СРС-та, които предизвикали известни съмнения относно лоялността на българските разузнавачи. Това разказали пред "Фрог" източници от службите, които подчертали, че засега това са само съмнения.

Това станало повод за досъдебно производство на Военноокръжната прокуратура срещу бившия шеф на служба „Военна информация” в Министерството на отбраната ген. Пламен Ангелов и настоящия ген. Светослав Даскалов. Причината е нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Според държавното обвинение в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация на НАТО и ЕС, класифицирана като „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. Тези разрешения са били издавани от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“, а не от ръководителя на службата, както е разписано в закона.

Прокуратурата разкри още, че в хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба "Военна информация" - МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, отправени до прокуратурата. Със задачата да се проверят тези съмнения е натоварена АДФИ, която извършва финансова инспекция. Резултатите все още не са обявени публично.

Предполага се, че именно данните за опити за вербуване от страна на Русяев, който по назначение е бил свързан с руското военно разузнаване, са аргументите, заради които руското Външно министерство не реагира остро на скандала в София.

В процеса на разследване е установено, че и в други служби има има служители, осъществяващи нерегламетирани контакти с хора на руското разузнаване. Включително и във Военна прокуратура. Засега това са само съмнения, но те се проверяват.

Все още не е ясно дали скандалният случай е свързан с действията на руската държавна банка ВТБ по придобиването на Виваком за 300 млн евро и опита след това да компанията да бъде препродадена за над милиард. Ще имат ли смелост ДАНС и прокуратурата да разровят този грандиозен скандал, с който в момента се занимава и Лондонския съд.

Случаят е докладван от Сотир Цацаров, заместникът му и кандидат за стола му Иван Гешев, шефовете на ДАНС и външното и военното разузнаване, които бяха на тайно посещение в САЩ неотдавна. Като член на НАТО българската страна е задължена да информира своите партньори за подобни разкрития.

Странно е обаче мълчанието на държавното обвинение по скандала със служителите на руското ГРУ, които бе установено, че са пребивавали в България. Техният престой съвпада с опита за отравяне на бизнесмена Иван Гебрев, синът му и висш служител във фирмата. Според експерти има връзка между двете събития и в тази посока бяха изявленията на британските служби и дипломация. Прокуратурата у нас заяви тогава, че ще разследва скандала, но досега няма никакви данни това да се случва.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон

    2 2 Отговор
    Да е жив и здрав бат Сталинското мислене
  • 2 alf

    10 6 Отговор
    Милиционерските заблуди и симулаций ги познаваме много добре. Скоро ще стане ясно кой тиква кой урангутан. Ама то с такъв премиер няма кво да очакваме.
  • 3 Дистрибутор на въздух

    10 3 Отговор
    Радвайте се хора! Има още за крадене! Военно разузнаване сме имали!!! Ха! Тоя зако го изгониха, бе?! Щеше и до програмата ни за контакти с извънземни да стигне)))
  • 4 ТРОПЧО

    8 4 Отговор
    ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ Е ПУМИЯ КОРУПЦИЯ ИЗМАМА И ПЪЛЕН КРАХ ДО ТОВА ДОВЕДЕ ГЕРБАДЖИИ СТРАНАТА И НИЩО ХУБАВО НЕ СЕ ЗАДАВА САМО ТЪПАНАРЩИНА И ПРОСТОТИЯ ВСИЧКО ЖИВО И НОРМАЛНО БЯГА НАВЪН ДО КАДЕ ЩЕ Я ДОКАРАМЕ ТАКА НЕ ЗНАМ АМА ТОВА Е НЕ МОЖЕ ДА НАТИСКАШ ХОРАТА И ТЕ ДА СИ ТЪРПЯТ ИМА СИ ТЪРПЕНИЕ ДО ЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ И ПОСЛЕ АДИ ТЕРМИНАЛ 2 БОИКО КОИ ЩЕ ТЕ ПОДКРЕПЯ ПОСЛЕ НЕ ЗНАМ
  • 5 Антижурналист

    18 1 Отговор
    Руснака за това е пратен. но щом са го разкрили значи не си е свършил работата! Американските господари няма смисъл да се крият нашите сами ходят на доклад! Нормално за сезона ....Интересно що се правят на ощипани честни моми разграден двор - слаба държава..... Да му мислят тези дето забравиха що е чест клетва , род и Родина!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 еш па тоа

    6 2 Отговор
    То па едно разузнаване!

    Коментиран от #9

  • 8 Контра раз

    14 1 Отговор
    Открихме топлата вода, че в посолствата работят разузнавачи, все едно и в нашите в чужбина не е така. Естествено, щом са уличени, ще бъдат гонени, но лошото е че едни ги преследваме до дупка, а на други директно сами снасяме информациите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 истината

    8 0 Отговор
    Това е единствената служба все още неовладяна от мутрите и се опитват чрез наркопласьорите от ДАНС да я овладеят.
    Ако нещо трябва да се разтури това е ДАНС. Вътре има и свестни хора ,но на 100% ръководството им е продажно и обслужва частни интереси на различни групировки.
  • 12 Додо

    5 0 Отговор
    Кой съчинява такива глупости?
  • 13 1944

    2 1 Отговор
    имена чакаме и арести. май версията за разкаялия се патриот се пропуква. данс вероятно са притиснати от партньорска служба. иначе там командва проруската дс.
  • 14 Допълнотелно

    1 1 Отговор
    И от Светият синод също. А тъй като имаме лиценз за атомна "бомба", щял да го продаде на Иран
  • 15 Усмивката

    2 0 Отговор
    Да не би пак да изопачават ,от българската управляваща шайка ,истината за ,,ненадейните” визити на такива висши наши персони.И преди време Цветан Цветанов бе на покана ,уж ,в Америката.Но се оказа че не на гости ,а е бил привикан.Сега тези визити биват тихомълком ,под сурдинка обявени .С закъснение от 15 дена.Там ,най вероятно им е било поискано обяснение в чии ръце е оператора Виваком.И има ли нерегламентирано съдействие от страна на десетгодишно управляващите,и овладели по също необичайни практики властови позиции в Балканската държава .Членка, и ирония на НАТО
  • 16 гост

    2 0 Отговор
    Един разузнавач като го разкрият вече не е такъв и е нормално да си ходи щото няма да може да си върши работата.Те и руснаците сами щяха да си го истеглят тихомълком .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове