8 Ноември, 2019 12:12 1 751 29

Проф. Огнян Герджиков: Президентът не обоснова отказа си

  • огнян герджиков-
  • румен радев-
  • иван гешев-
  • главен прокурор

Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, доколкото знам, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път резултатът ще бъде същият, отбеляза юристът и бивш служебен премиер

Проф. Огнян Герджиков: Президентът не обоснова отказа си - 1
Снимка: БГНЕС

„Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е отказал да подпише – заради липсата на състезателност. Но това не е достатъчно основание. Не виждам никакви нарушения на процедурните правила“. Това коментира пред БНР Огнян Герджиков, професор по гражданско и търговско право, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер, по повод върнатото от Румен Радев решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за избор на Иван Гешев за главен прокурор.

В предаването „Преди всички“ проф. Герджиков подчерта:

„Законът предвижда правна възможност изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието да издигне кандидатура за главен прокурор. Тази възможност може да се осъществи, може и да не се осъществи. Това вече е личен избор на министъра. Може би обаче това решение не е най-доброто, но то съществува“.

Според проф. Огнян Герджиков няма пречка ВСС да се събере и да прегласува решението си:

„Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, доколкото знам, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път резултатът ще бъде същият“.

На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд по тази тема, при положение че вече се е произнесъл по тази тема, проф. Герджиков заяви, че това би било „удар във въздуха“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голем смех

    23 0 Отговор
    В модела " Северна Корея", не виждат обосновка дори юристи.
  • 3 застъпник

    19 6 Отговор
    Мишок , бегай под масата !
  • 4 Омг

    22 5 Отговор
    Дайте и служебно да се назначава и президент!!! Бойко пожизнен примиер и министрите който му кажат от СИК... А нс народа един шут към западна Европа
  • 5 Иванчо

    34 4 Отговор
    Професорът се изявява избирателно, което не му прави чест. Иначе, президентът не е и длъжен да си мотивира отказа и профосорът го знае, само че явно обслужва някой с това изказване.
  • 6 Милчо

    27 3 Отговор
    И този президентът го назначи за служебен премиер!
    Лицемерна позиция на уж многоуважаемия професор, но и той нищо не казва за качествата, професионализма, образоваността и интелекта, които трябва да притежава един главен прокурор!

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НРБ

    6 16 Отговор
    Ха ха ха...мотива е повече от ясен : Нинова нареди !!! Сърдити са на Гешев заради спрените пари към черните каси и олигарсите зад решетките !! Предлагам тяхната Мая да стане гл.прокурор...има диплома комсомолска от Москва, тя е точният човек !
  • 9 Коментар📝

    12 6 Отговор
    НАПРОТИВ ОБОСНОВА СЕ.
  • 10 Читател

    13 2 Отговор
    Герджиков , и ти ли бе "барабар Петко с жените "?
    Ти светилото на компромисите, не можа да избереш нещо в защита на справедлива и достойна за уважение България, друго пише в твоите книги ...
  • 11 Мдааа

    16 2 Отговор
    Както съм твърдял винаги така излиза. В България фурнаджийските лопати и подлогите са към 2 милиона и половина. Затова сме и на това дередже.
  • 12 Това е

    21 3 Отговор
    Гербаджийска подлога.

    Коментиран от #27

  • 13 6666

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "Милчо":

    Няма нужда да ти ги обяснява, ВСС са преценили, че Гешев ги има, защото ги е доказал в кариерата си досега !!! Безпрецедентно гласуване "за"..20 души, какво повече ???? За Велчев някога колко гласуваха и пак беше само един представен за тоя пост ????

    Коментиран от #26

  • 14 Така трябва

    10 3 Отговор
    Президентът има право да не подпише указа, без да се обяснява като малко дете, направило беля. Другото са еквилибристики от страна на поддръжниците на Гешев( нищо лично срещу него и кандидатурата му) и интересите на управляващите. Сега всеки се прави на много умен и тълкува закона както му е изгодно/ препоръчано.

    Коментиран от #25

  • 15 znae

    5 9 Отговор
    незнам защо плюете по професора той си е от тях нали беше служебен премиер на правителството на Радев , нали по негово време набързо за един два месеца тайно се подписаха договори за самолети и след това требваше да се правят нови това , че Радев не разбира от тази наука не можели да му се каже , все пак Герджиков е конститоционен съдия , а Радев льотчик нещата са различни
  • 16 Факт

    14 0 Отговор
    Тоя го видяхме колко струва!
  • 17 Гост

    10 1 Отговор
    Професоре, не процесуалните правила, моралните не са спазени! Пиша моеалните, за да ме разбереш, щото ако напиша нравствените ще се чудиш какво е това и защо не влиза в процесуалната ти глава!!!
  • 18 хаха

    12 2 Отговор
    ВСИЧКИ МИЖИТУРКИ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СЕ ПОДМАЖАТ НА ТИКВУН
    И ГЕРБЕРАСТИТЕ.
  • 19 Антисоциалист

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Дафта буле со мангес":

    Уважаеми, Президентът изказа мотивите си да откаже да издаде указа - нямало състезателност, нямало друг предложен за прокурор. Мотивите на Президента не са законосъобразни - законът не налага състезателност, нито задължава министър да предлага някого за прокурор. Президентът може, но не иска да предложи промяна на Конституцията - съдиите и прокурорите да се избират пряко от народа по определението за демокрация. Вместо това, той предлага Главния прокурор да се предлага от разни общества - НПО-та, комитети и сдружения - които у нас са предимно мафиотски. Президентът ни на дело е социалист - враг на демокрацията. Знае се, че организирал групировка за президенстка република. "Фатмата" иска лична диктатура, а не демокрация.
  • 20 1944

    9 0 Отговор
    другаря герджиков е виден социалистически юрист. за такива партията винаги е права и за нея закони не важат, а гражданите са виновни до доказване на противното. да разкаже за правилния си произход и как по времето на живков се озова в австрия и германия.
  • 21 rock

    7 1 Отговор
    Г-н Професор, на всички ни е ясно, че процедурата по избора е спазена чисто нормативно. Но въпросът е чисто морален. Не ми е нужно да се мотивира Президента. Той изрази мнение за отказ с който съм сигурен, че защити мнението на голяма част от обществото...
  • 22 Отоплител

    1 0 Отговор
    По преценката на професора се изяснява.че има проблем с конституцията.Като уважаван юрист и политик.би следвало да предложи корегиране на нередностите.Ако не става е ясно.че ще избираме ново Велико Народно Събрание.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КЪМ ВСИЧКИ КАТО МЕН !!! ТОВА Е ЦАРЕЛИЗЕЦ ;ЦАРО ДУПЕЦ И ЦАРО НАГЪЗНЯК !!!!! ТОЗИ- НИЩО НЕ Е ДОПРИНЕСЪЛ ЗА НАРОДНОТО БЛАГО -НАШЕ ОБЩО !!!!!!!!!!!
  • 25 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Така трябва":

    ,,тълкувателното,, право на прецедентната правна система основаваща се КАЗУСИ ,няма нищо общо със старата приказка/,,криво седи-ПРАВО съди стар кадия,,.тоест моралните принципи на ОБЩЕСТВОТО>.А особенно,,сключването на сделка,,!!!!!!!!с прокурора и съда...
  • 26 Глей ти

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "6666":

    Не ВСС преценява в случая, а Пеевски.
  • 27 КУРнинов

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Това е":

    Не знам ква подлога е ама Руньо Решетников го употреби като тоалетна хартия!
  • 28 horh

    0 0 Отговор
    Вие "капацитетите"тук ще учите О.Герджиков на процес и право?!?Защо не започнете да учите и хирурзите в Пирогов какво да правят!
  • 29 киро

    0 0 Отговор
    А длъжен ли е бе корумпе !?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове