9 Ноември, 2019 10:20 7 919 34

Славчо Атанасов в шок от твърдението на Горанов за данъците

  • данъци-
  • славчо атанасов-
  • владислав горанов-
  • изявление
Славчо Атанасов в шок от твърдението на Горанов за данъците - 1
Снимка: БГНЕС

Изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, че данъците в България били изключително ниски, ме шокира. В изказването си министър Горанов директно нареди на новоизбраните кметове в цяла България да увеличават данъците във всички общини. Той дори си позволи да ги заплаши, че който не вдигне налозите, няма да може да разчита на финансова помощ от държавата. Това се казва в официална позиция на депутата от Обединени патриоти Славчо Атанасов.

Призовавам новоизбраните колеги да не се поддават на това внушение и в никакъв случай да не увеличават данъците на общините си. И това не е само мое мнение.

Нобеловите лауреати по икономика Ангъс Дийтън (за 2015 г. ), Естер Дюфло и Майкъл Кремър (за 2019 г.), които изследват проблемите на потреблението, бедността и социалната защита в световен план, са на мнение, че най - много до две години светът отново ще изпадне в сериозна икономическа криза.

Същото предрича и икономическият съветник на двама американски президенти Джоузеф Стиглиц. Те категорично подчертават важността на потреблението за развитието на икономиката. Колкото повече свободни средства има у хората, които те да могат да похарчат, толкова по-добре е за бизнеса. И тази зависимост изисква по време на криза данъците да се намаляват реципрочно, а не да се увеличават.

Когато данъчната тежест върху семействата и бизнеса намалее, те ще разполагат с по-голям ресурс, който отново ще се завърти в икономическия оборот. Така работните места ще се запазят и ударът на кризата ще бъде по-поносим за цялото общество.

В нашата ситуация това е още по-актуално, защото ние сме държавата с най-ниски доходи и най ниско потребление. Повишаването на данъците ще бъде груба грешка, каквато направи и Симеон Дянков преди 8 години. Той, подобно на Горанов сега, нареди на кметовете да увеличават и последствията от това бяха фалирали общини, които държавата трябваше спешно да спасява. Като кмет на Пловдив тогава, аз отказах да направя това, напротив, намалих пловдивските данъци и така се превърнах в черната овца за ГЕРБ. Но времето показа, че съм бил прав.

Ултиматумът на министър Горанов ще доведе до свиване на потреблението, оборотите на фирмите ще паднат, бюджетите на семействата ще се свият, хората ще обеднеят повече и ще консумират все по-малко, което е смъртоносно за всяка една икономика, а много от фирмите веднага ще преминат в сивия сектор или ще фалират. Всички ще загубят от такова повишаване на данъците, категорични са световните икономисти.

И е доста странно дясно - центристко правителство да предприема лява данъчна политика на увеличение. Защото във всеки учебник по икономика, високите данъци се считат за класически ляв инструмент на управление. Затова министърът малко ми напомня на френската кралица Мария-Антоанета с нейната реплика: "Като няма хляб, да ядат пасти". Ако г-н Горанов толкова държи да повтори грубата грешка на Дянков, да беше обявил това си намерение още преди изборите. Така щеше да е честно и почтено пред всички избиратели.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Някой

    87 2 Отговор
    Някой трябва да сложи Готанов на мястото му. Този се е помислил за някакво финансово гуру, а си е един герберски тъпанар. Типочна надменна, груба, нескопосана калинка на власт, овластена от мутрите.
  • 3 asd

    62 1 Отговор
    Този тапир-Горанов е за НС(народния съд).Антибългарин,доказана подлога и маша.Да го д*хаш,масти*о гадна!
  • 4 Бачо Киро

    54 1 Отговор
    Че какво разбира Горанов от финанси? Той директно рече, че му трябват високи данъци, за да поддържа инфраструктура, да има за фирмите от държавни поръчки. Никъде не е и споменавал за хората, боли го хОя за тях... Туй му е наредило финансовото гуру Тиквоций I, туй дрънка... Пожарникарят дава мнение и се тича по неговата свирка за всичко - от асфалт до самолети, що си мислите, че друг решава за финансите?
  • 5 Жоро

    8 31 Отговор
    Тъкмо ще има и пари за социално слабите и бедните
  • 6 НАТО ВЕЦ

    58 0 Отговор
    "Честито" на избирателите на ГЕРБ. А, извинявам се. Те, техните "избиратели", данъци не плащат. Еми тогава, "честито" на "гъбарите".

    Коментиран от #9

  • 7 123

    44 0 Отговор
    Минаха изборите и - по-високи данъци.
  • 8 Ник

    29 2 Отговор
    Никой да не си плаща данъците една година и да видим какво ще стане.
  • 9 Guest

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "НАТО ВЕЦ":

    Много точно!
  • 10 Пешо

    28 0 Отговор
    Те в Ихтиман в циганската мала само финансисти се раждат
  • 11 боцмана

    34 1 Отговор
    До тука с обещанията , започват наказанията , на другите избори , ако се дочака до тях , пак спете , но знайте , че хайдуцитше не спят.
  • 12 Това се очакваше

    37 1 Отговор
    Ами какво искате от министър, който живее в подарен(срещу какво ли?) апартамент? Честито на всички, които помогнаха на ГЕРБ да се закрепи и да продължи със съсипването на народа си! Разбираемо е за тези, които имат някакви изгоди, но за останалите, потърпевши като мнозинството българи? Заблуждават ги с някакви си анти-бесепарски приказки, а самите те са потомци на комунисти-функционери в миналото. Тежко на такъв лековерен народ! Все още има какво и откъде да се краде.
  • 13 Реалиста

    4 45 Отговор
    Много правилно.Ама искате пьтища,хубави училища,хубави болници,инфраструктура,но нищо да не давате.Проверете в Европа и по света колко са даньците....свят ще ви се завие.Мьрзелива алкохолизирана сган......диктатура ни трябв ей.

    Коментиран от #18, #33

  • 14 Без име

    29 0 Отговор
    Вдигнете данъците,че да се надигне народа.Тези избори свършиха,но ще дойдат други много по -важни.
  • 15 Можехме

    20 0 Отговор
    Е, имахме възможност, профукахме я! И какво очаквахте, на какво и на кои се надявахте? Сега яжте боб! Какви ги пиша, бобът е скъп, хлябът-също, за млякото да не говорим! С "чист" въздух също не можете да се храните. И какво ни остава? Младите, които не се лъжат лесно, до един да избягат, а старите да си отидат мирно и безропотно, отчаяни и от социализЪма, и от капитализЪма. Последният да спусне кепенците!
  • 16 ГЕРБ(МОШЕ) СА МОШЕНИЦИ

    25 0 Отговор
    Преди изборите агитираха, че ще намалят ДАНЪЦИТЕ, като спечелят кметските избори. Е спечелиха, без значение как, да го кажем за един миг само. Днес кмета на ПЛОВДИВ ОТ ГЕРБ КАЗА, ЧЕ ИСКА ДА НАМАЛИ ДАНЪЦИТЕ И ВЕДНАГА Горанов ГО ОТРЯЗА И КАЗА, ЧЕ ДАНЪЦИТЕ СА НИСКИ И НЕ МОЖЕ. В ГАБРОВО КМЕТА ИСКА ДА ВДИГА ДАНЪЦИТЕ. ЕЙ ГЕРБ, КВО ПРАИМ, КАК ДА СЕ ПЛАЩАТ ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ, КАТО НЕ УВЕЛИЧАВАТЕ ДОХОДИТЕ НА ХОРАТА. АЗ ПИТАМ КАК ДА СТАНЕ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ, НИЕ НЯМАМЕ ДОХОДИ И РАБОТИМ. КВО ПРАИМ ГЕРБ. ВИЕ ОТНОВИ НИ ДОКАЗАХТЕ, ЧЕ СТЕ МОШЕНИЦИ, ОБЕЩАВАЩИ 2 ДНИ ПРЕДИ ИЗБОРИ, А КАТО СПЕЧЕЛИТЕ 2 ДНИ СЛЕД ТЯХ ЗАБРАВЯТЕ, КАКВО СТЕ ОБЕЩАЛИ. ПОСЛЕ НАСАЖДАТЕ МНЕНИЕТО СИ, ЧЕ ПРОСПЕРИРАМЕ. Е НЯМА ДА СТАНЕ. ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ПРОТИВ ВАС, ЗАЩОТО ЛЪЖЕТЕ, ВИЕ ФАЛШИФИЦИРАТЕ РЕЗУЛТАТИ, НО ДО ВРЕМЕ ЩЕ Е. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ГЛАСУВАЙТЕ ХОРА ЗА ГЕРБ, ЗА НЕСПАЗВАЩИТЕ ОБЕЩАНИЯТА СИ И ПРОСПЕРИРАЙТЕ.
  • 17 Ели

    16 3 Отговор
    Ама два милиарда извън бюджета имате за заеми 2021, защото сме изхарчили един милиард миналата година за самолети, според думите на г-н Горанов.
    То със заеми и баба знае, кой ще ги плаща тези лихви от 2.5% заеми, и новите СА тръбопроводи газ хъб лихва над 4% - значи загуба от мита и др. доходи.

    Еми как ще има пари в БГ?
  • 18 Провери

    24 1 Отговор

    До коментар #13 от "Реалиста":

    в Европа какви са доходите, алколизиран гербер.
  • 19 Последния софиянец

    23 0 Отговор
    Като съсипаха малкия бизнес ще пълнят бюджета с такси и глоби.
  • 20 До 13, реалиста

    18 2 Отговор
    Другарю, (баща ти беше в БКП, нали?), явно си се вредил над копанката, но по-добре си мълчи! Знай, че не всички сме толкова тъпи, пътуваме достатъчно, виждаме и знаем, че в нормалните държави данъците са високи. Пропускаш важна подробност: там доходите са многократно по-високи от нашите, а социалните грижи и пенсиите, осигурени от тези данъци, правят живота на хората спокоен и достоен! Защото там не се краде в такива размери! За пътищата моля да не говорим! Ние нямаме една напълно довършена и КАЧЕСТВЕНА магистрала, докато сърбите току що завършиха прекрасна магистрала до България. Между другото, без средства от ЕС!
  • 21 До 13, Реалист

    17 0 Отговор
    Обръщаш се към притеснените българи с думите: мързелива алкохолизирана сган , диктатира ви трябва,ей! Не слагам кавички, защото ти поправям неграмотния правопис. Много ни напомняш за едни ботуши, с които ни плашеше един съратник на Б.Борисов преди време.
  • 22 О.Ч.З

    18 0 Отговор
    Нямали веднъж да кажат вдигаме заплатите и стават като европейските те само данаците вдигат и тяхните заплати
  • 23 Д. Д. Д.

    13 1 Отговор
    Ще видим какъв цирк ще настане, когато приемат еврото. Тогава Герб наистина ще загубят.
  • 24 Към "Реалист", 13

    16 0 Отговор
    Не се напинай толкова, бе момче! Биг Брадър знае добре, че ще си верен и ще се хвърляш на амбразурата, докато кълвеш от ръката му. Ако нещо се обърка, обаче, най-вероятно ще си от първите, които ще го предадат. Но Той и това знае!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 кво ще кажете

    2 4 Отговор
    Да изберем Слвчо за премиер...............
  • 27 Васил

    13 0 Отговор
    Когато няма икономика и голяма корупция държавата увеличава данъците в Румъния от 5 години данъците не са пипани защото имат работеща икономика.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ТОЧКАТА

    6 2 Отговор
    опа,и този е с минджа в устата!!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 боко

    5 0 Отговор
    в гардероба в длдъбник намериха 400 000 евро ав монако от цецо лъжецо колко тона злато са прибрали
  • 32 onq s konq

    3 1 Отговор
    Проблема се решава много лесно - след провеждане на държавните търгове за ремонт и поддръжка на инфраструктурата отпада такса рекет дължима към ГЕРБ и варираща от 40% до 60% от общата стойност на договора. Така ще има достатъчно за ремонти, НО ... няма да има достатъчно за острови и къщи на любовниците в Испания.
  • 33 Глей ти

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Реалиста":

    Проверих. По-ниски са в Европа. И да знаеш, че добрата инвестиционна среда и ефективната борба с корупцията водят до по-добър начин на живот, а не повишаването и на без това високите данъци в България. Напълно си скъсал с реалността.
  • 34 1122

    2 0 Отговор
    Щом само депутатите си вдигат заплатите,тогава само ТЕ да плащат данъци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове