Last news in Fakti

10 Ноември, 2019 06:34 15 422 84

10 ноември 1989 г. Свалят Тодор Живков - Ноември 2019

  • тодор живков-
  • 10 ноември 1989 г.-
  • бкп-
  • преврат

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка

10 ноември 1989 г. Свалят Тодор Живков - Ноември 2019 - 1

Народната мъдрост казва по-добре ужасен край, отколкото ужас без край. На свое заседание на 10 ноември 1989 г. Централният комитет на БКП в Бояна освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), която той заема цели 35 години.

Датата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП, която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата, е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Десетоноемврийският пленум е определян от авторитети като Желю Желев като преврат, или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ. България, не без основание сочена за един от най-верните сателити на СССР по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство - демократично начало на държавата. Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител.

На 9 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск, както и от страна на неговите най-близки съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са предварително информирани. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата), предложението за това е направено от името на Политбюро.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени две точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало”, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Още на следващия ден - 18 ноември, се провежда първият свободен митинг, организиран от т.нар. неформални организации, начело с КТ „Подкрепа” и „Екогласност”, на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.

30 години от 10 ноември 1989 г. България продължава да е разделена от омразата. Как ще градим модерна държава, ако сме разделени? Националният ни лозунг е: Най-обичам да мразим....


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Тошо

    75 3 Отговор
    Времето беше ваше, но всичко останало си остана наше!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 антрашпиц

    31 12 Отговор
    Като се смени чипа на българина може и нещо да се промени.Но до тогава ще си караме със старото разбиране ..
  • 4 Турчина

    24 7 Отговор
    Последното изречение го махнете или го сложете на Парламента на мястото на "Съешаването прави..."
  • 5 Бммм

    35 0 Отговор
    Сменят.....не свалят
  • 6 шумкар Янко

    47 41 Отговор
    По мизерна България с подтиснат народ не е имало от управлението на този селски хитрец

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Начо

    33 10 Отговор
    Бяха си комунистически шмекерлъци
  • 8 Баце

    31 16 Отговор

    До коментар #6 от "шумкар Янко":

    Аааа, не, аз съм по голям хитрец от чичо Тошо. Той беше добър човек но простоват, не знаеше езици, ядеше хлебец сиренце и домати, а в ме вижте мене, обикалям света, решавам големи проблеми и никой не смее да ми каже дума. Сега отивам в САЩ да му свия сърмите на оня смешник, хем ще се запозная с Мелания, тя няма да може да устои на чара ми, та може да ги опна и двамата
  • 9 Шаран БГ

    69 11 Отговор
    СоциализъмЪт в България е / като време/ 45 години, 2 месеца и 1 ден.
    От тях като Първи Т.Живков е бил 33 години ,6 месеца и 4 дни. Колкото и да се напъват сегашните "историци" да доказват и разказват небивалици и истини/разбира се/, България скоро няма да достигне онова ниво на социални придобивки за хората , които имаше в държавата тогава !! Здравеопазване, образование, ред и законност. И ако по думите на Т.Живков социализмът е"едно недоносче" - какво ДОНОСЧЕ се оказа капитализма за тези 30 години. Никого не мразя ! Моля,само ми кажете в прав текст. КОГО ДА ОБИЧАМ ? От всички най-много ми харесваше Надежда / и заради името и/, но бега в Анкара посланик на РБ..........

    Коментиран от #13, #21

  • 10 Лора

    8 3 Отговор
    Доста интересна дата, поне за мен, само за едно съжалявам...!
  • 11 обективен

    27 7 Отговор

    До коментар #6 от "шумкар Янко":

    За кой ,,селски хитрец''става дума?Да не е Борисов,или може би оня дето вкара България в две национални катастрофи?
  • 12 гостенче

    66 5 Отговор
    Тогава на мода беше песента "45 години стигат". Сега с пълно право можем да запеем "30 години стигат". През изминалите 30 години какво ли не видяхме. Но нищо добро не видяхме, а държавата е все така мизерна и пропаднала.

    Коментиран от #17

  • 13 Сом БГ

    33 5 Отговор

    До коментар #9 от "Шаран БГ":

    Факт, Надето беше по хубава от Цецка и Ангелкова
  • 14 друм

    51 15 Отговор
    Има да го търсиме но го няма,по негово време 10лв нямаха харчене сега какво ще си купите със 10лв?

    Коментиран от #38, #61

  • 15 песимист

    63 5 Отговор
    Започна демокрацията и половин България започна да рови в кофите за смет
  • 16 no name no face no number

    62 9 Отговор
    Най трагичната година за Източна Европа един плешивец с петно на главата съсипа милиони човешки съдби, направи така, че по умните, по добрите и по красивите да робуват на онези изклатени надменни шибаняци от Запада и фащ или им отреди още по лоша съдба да робуват на мутри и крадци в собствените им държави ужас от който и до днес изход няма, а онези още са отгоре..
  • 17 Туловището

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "гостенче":

    Младежки не видя ли, оти дърт бил бай Тошо., няма нищо де, свикнали сте, има работа, има банички, ляп, ко си недоволна...!
  • 18 неутрален

    58 2 Отговор
    Този ден е денят на голямата лъжа за българския народ !
  • 19 пико

    58 2 Отговор
    Има една мисъл на един умен китаец,,Няма значение дали котката е бяла или черна,важното е да лови мишки".Какво значение има и строя и кой управлява от значение е как живеят хората.
  • 20 Зелен бетон

    45 8 Отговор
    На този ден започна тихият ужас под ръководството на комунистите,който вече 30 г гледаме
  • 21 Въпрос на мотивация

    31 3 Отговор

    До коментар #9 от "Шаран БГ":

    Въпроса не е в това да се противопоставя социализма на капитализма. А да се противопоставят тези живототворни начини на управление . Или по точно казано - Социализма е по-лош капитализма , но социализма е по-добър от латиноамериканският колониален капитализъм , в който територията се управлява от назначени колониални губернатори , чиято роля е да слушкат и да папкат , и не ги е еня за колониалното население . Те не четат данни за раждаемост , за образование , за изтичащите кадри , за състояние на реалната икономика , за тях икономика значи хотели , кебапчийници , чужди заводи и хипермаркети , банки ,проститутки ,и гасарбайтери за износ. Те няма и какво да пазят , за това не хранят и армия . Създават условия за развъждане на масово ,битова , и организирана престъпност , която използват в своя полза. Това трябва да се противопостави на социализма , който със всичките си големи деформации притежаваше всички тези основни показателя на държавността - пазари , суровини , кадри , национална сигурност , здравеопазване , вътрешен ред , и 168 000 живо родени деца - е няма как да стане , и да се получи сравнението , за това и хората станаха соц. носталгици , но за това са виновни безхаберниците начело на властта , а не строя . Или както един път е казал Алекс Фергюсън на въпроса на журналист - каква схема ще използвате за мача , а той -аз не изповядвам схеми и тактики , имам 11 човека на терена на които трябва да създам такава мотивация за победа и борба по ц
  • 22 Алфа Вълкът

    28 2 Отговор
    Хелоу труженички на селскостопанския пролитариатски труд!!!🌾 На днешната дата се самозатрихте и свалихте сами лидера си и се обявихте за демократи!
  • 23 Въпрос на мотивация

    5 0 Отговор
    По целият терен , че ако трябва да умрат , но да победят.
  • 24 чико

    39 3 Отговор
    Лошото,че тези 30г ни управляват не комунисти,а ментета кариеристи партийци/справка ГРОБ второ и трето качество безродници/.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    30 1 Отговор
    И това а беше краят на живота на обикновените хора настана разсъждение крадене без граници както сега няма вече безплатно здравеопазване и учебна система никаква социална политика да живеят богатите, бедните да мрът измет мръсна настана феодален режим който ще продължи още дълго България свърши по население и не маловажен факт Турците взеха властта и пак паднахме под Турско все хубави неща случили се от тогава насам.
  • 27 Borislav Popov

    14 11 Отговор
    Само ви напомням другари, че тогавашния съветски посланик в Бългврия е взел най дейно участие в свалянето на Тато. Е, как иначе, без съветските другари ?

    Коментиран от #55

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гошо

    35 5 Отговор
    И 30 години по-късно осъзнаваме, че това е била най-голямата грешка в Българската история
  • 31 соросоид дебил

    36 7 Отговор
    Най_ черната дата в българската история след която започна погрома над България и по всичко личи, че ще завърши с катастрофа. Тодор Живков е най-великият държавник в новата ни история при който България достигна върхове във всички области. Сега България отново е върната там от където тръгна със страшна демографска,социална, икономическа и морална криза с тенденция да изчезнем като народ и Българска държава.
  • 32 Срам ме е от управниците ни

    31 3 Отговор
    НАЙ ГОЛЯМАТА ИЗМАМА В БГ ИСТОРИЯТА !
  • 33 Истината

    35 1 Отговор
    30г ни управляват престъпници!
  • 34 free man

    15 6 Отговор
    Нищо не може да спре прогреса,вкл.тоталитарният комунизъм.Имаше добро здравеопазване,образование и др.,постигнати,бих казал,въпреки липсата на свобода.Представете си,ако можехме да контактуваме свободно и да ползваме ноу-хау от Запада?!Най-малко щяхме да сме на нивото на Австрия,Белгия...Хубаво,лошо-по-важно от свободата няма.Нека не си пречим и мразим,да не завиждаме.Хора,уважавайте чуждото мнение,независимо дали го харесвате!

    Коментиран от #37

  • 35 Златни времена

    38 8 Отговор
    Бяха златни времена, отивахме по 5 семейства всяка година на море една седмица, а оттам после на планината още една седмица. Имаше прекрасни човешки взаимоотношения между хората. Погледнете сега в какво време живеят .Като се събудиш сутрин главата ти е запалена от проблемите в тези тежки времена.

    Коментиран от #41

  • 36 Анонимен

    35 6 Отговор
    Цъфнахме и вързахме.... Само че цъфнахме ниви от канабис а народа вързана куп болести.... Всичко лошо което е било в западните страни , се пренесе у нас... Всички за виждаха на страните от соца,, че децата растат на воля, до като там се друсаха,,, психопати, престъпност и всичко това дойде у нас... Която и телевизия да пуснеш че едни и същи лъжат и крадат... По соца всеки имаше в банката пари, а сега всеки има да дава.... Живков никога не каза аз, аз, аз
    Той казваше всичко го направи народа и принадлежи на народа... Никой няма право да продава държавността... А те и децата ни продадоха....
  • 37 соросоид дебил

    20 9 Отговор

    До коментар #34 от "free man":

    През тези 30 години "контактувайки" със запада и "получавайки ноу-хау" от тях, защо не достигнахме Австрия и Белгия ИДИОТИНО ПРОСТ, а все още произвеждаме оръжие по стари Съветски лицензи?

    Коментиран от #74

  • 38 СссереМ

    6 41 Отговор

    До коментар #14 от "друм":

    По него време заплатите бяха по 60-100 лева,сега са по 1500-2000,има ли разлика троле?

    Коментиран от #40, #42, #53

  • 39 Ша гласувам

    18 5 Отговор
    За гроб иии глаад гледайте последното интервю на Живков човека в прав текст казва че щте го търсите.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 От какво ти е запалена празната глава..!

    3 12 Отговор

    До коментар #35 от "Златни времена":

    Че не разбрах...!?
  • 42 Пилотът Гошу

    24 3 Отговор

    До коментар #38 от "СссереМ":

    Да бе, 60лв била... Още не сме измрели, след 30-40 години опитай пак с глупостите... Иначе взел за днешно време сума от статистиките, народът в по-голямата си част хич не взима под 1000 лв....
    Сега остана само да ни кажеш, че сме стигнали и Германия и Франция, даже сме ги заминали и готово.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Русуфил

    2 12 Отговор
    Честит празник!
  • 45 простакът е мъртав да живее простакът

    15 1 Отговор
    Свалят Тодор Живков , за са издигнат Бойко Борисов , заслужаваше ли си въобще масрафа ?!
  • 46 Горбачов

    7 18 Отговор
    Тодор Живков е селски бек
  • 47 Ачо

    21 7 Отговор
    За 35г. във властта къде са му на бай Тошо вилите, апартаментите с личен асансьор, къде са? Човек на народа, не алчен коримпиран седесар.

    Коментиран от #59

  • 48 10 ноември

    6 1 Отговор
    професионален празник на българските демократи. Благодарете на Тодор Живков, че ви направи празника и ви даде смисъл в живота. Честит празник.
  • 49 Тодор Живков е Васил Левски

    8 4 Отговор
    на 20 век. 10.11. Е ДЕН ОМРАЗЕН.
  • 50 Маркуча

    10 2 Отговор
    На който му липсва Живков ,ето ви го Борисов от Банкя -същия 1/1 ,като един прероден Живков е . Но е много по алчен -само това е разликата .

    Коментиран от #51, #52

  • 51 Маркуч ББ изобщо не е ТЖ

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Маркуча":

    Де да беше.
  • 52 no name no face no number

    7 5 Отговор

    До коментар #50 от "Маркуча":

    Разликите са огромни пич и не убиждай Живков, човека доказа с факти, че си заслужава уважение нито външен дълг имахме голям нито беше арогантен както онзи от Банкя. Беше си народен човек и скромен. Но един ден ще има паметник, защото го е заслужил.

    Коментиран от #54, #64

  • 53 Проста сметка

    8 8 Отговор

    До коментар #38 от "СссереМ":

    Нещо да си чул за покупателна способност? Аз започнах със 120лв. заплата, но ходех по един месец на море. Сега пенсията ми е 200лв. и не стига само за консумативите и лекарствата. Разликата е огромна,а?

    Коментиран от #72

  • 54 Маркуча

    6 3 Отговор

    До коментар #52 от "no name no face no number":

    Е как да нямахме външен дълг ? Хайде сега .
    Имахме -нали Луканов прекрати обслужването му . Сега ако някаква нова история искате да ми разказвате е друг въпрос.
  • 55 Borislav Popov

    6 6 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Глеам, тукашните руски подлоги, не са съгласни много с коментара ми, но един от тях не каза, кое от написаното от мен не е вярно, само злобно скимтят и цъкат минусчита...)
  • 56 Колчак

    5 3 Отговор
    Собственоста до 10.11.89 не беше общонародна или държавна , а - партийна. И сега е същото на 90%. Какъв капитализъм с назначени капиталисти.За това не вървят нещата , защото не се смени собственоста.
  • 57 Колчак

    3 0 Отговор
    Собственоста до 10.11.89 не беше общонародна или държавна , а - партийна. И сега е същото на 90%. Какъв капитализъм с назначени капиталисти.За това не вървят нещата , защото не се смени собственоста.
  • 58 Комуниста

    5 5 Отговор
    30 години соросоидна демокрация и следване стрикно плана РАН ЪТ размазване на икономиката!!!
  • 59 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Ачо":

    Къде са, къде са, питай внуците му и правнуците му, дето са се скатали, някъде по просторите на гниещия западен свят ?! Комундеата по време на соца, все ни кръщаваха, че запада бил гниел, ала нас обикновенните хора, не ни пускаха, да ходим там и да видим, как гният, само те имаха право да ходят там и да гледат !!
  • 60 Тодор Живков се противопостави на:

    3 3 Отговор
    ГОРБАЧОВ, подчинилият се на ИМПЕРИАЛИСТА РОНАЛД РЕЙГЪН. ГОРБАЧОВ ЗАПОЧНА УНИЩОЖАВАНЕ НА ИЗТОЧНИТЕ ИКОНОМИКИ ОТ СИВ И ПОДЧИНЯВАНЕТО ИМ НА ЕВРЕЙО-АНГЛО-АМЕРИТЕ, Т. ЖИВКОВ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ГОРБАЧОВОТО УНИЩОЖЕНИЕ. ЗАД ДУМАТА ПЕРЕСТРОЙКА СЕ КРИЕШЕ УНИЩОЖЕНИЕ И ПОДЧИНЕНИЕ НА САЩ, НО ХОРАТА НЕ ГО ПРЕДПОЛАГАХ ТОГАВА, СЕГА ВЕЧЕ ГО ИЗПИТАХМЕ С ГЛАДЪТ И МИЗЕРИЯТА, КОЯТО НИ ОБХВАНА 30г. Горбачов е палачът на ЖИВКОВ, А ПОРЪЧИТЕЛЯТ Е РЕЙГЪН.

    Коментиран от #63

  • 61 Rado

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "друм":

    1000 рубли
  • 62 asd

    6 2 Отговор
    "Комунизъм" или "капитализъм" няма никакво значение. Вие сте си същите прости, нагли и алчни боклуци. Ако ще и "дебилизъм" да е ще си останете същата измет ... Изводът е "каквото си заслужавате - това и получавате", рано или късно.
  • 63 Маркуча

    9 6 Отговор

    До коментар #60 от "Тодор Живков се противопостави на:":

    Горбачов и Рейгън са виновни ли ?Ама слушал ли си речта на Петър Младенов при свалянето на Живков ? Там той казва " Имаме пари за 2 седмици ,най много за месец " Говори за държавната хазна. Ето ти я причината за свалянето на Живков . Скоро след това вече не можехме да обслужваме външните си дългове ,които бяха над 10 милиарда долара .
    Държавата е фалирала. Ама ти ми разказвай за Горбачов и Рейгън . Те ли изядоха и изпиха парите ,те ли ги изнесоха във външнотърговски дружества ?

    Коментиран от #65, #83

  • 64 Rado

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "no name no face no number":

    Тогава външният дълг е бил държавна тайна.
  • 65 Маркуч, това са Лъжи.

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "Маркуча":

    Петър Младен & Андрей Луканов са преките изпълните на заповедта на Поръчителя Рейгън и палачът Горбачов. Те изнесоха златния резерв на БГ и имитираха, дълг, безпаричие и криза в продължение на 1г. след 1989г., липсата на стоки и купонната система беше организирано от тях да се създаде впечатление в народа, че ТЖ е окрал държавата и я е фалирал. Така беше, нямаше никакъв външен дълг, всичко беше измислено и дирижирано от П. МЛАДЕНОВ И А. ЛУКАНОВ. Всичко останало са ЛЪЖИ.

    Коментиран от #69

  • 66 Кой68

    1 0 Отговор
    Добре дошли във действителноста.....
  • 67 ПОКЛОН

    5 3 Отговор
    Дълбок ПОКЛОН, пред светлата памет
    на Т. Живков. Прекланям се пред него за: 1.Щастливото ми детство. 2.Безплатното ми здравеопазване. 3.Безплатното ми образувание. 4.Достойния начин на живот, който ми осигури. 5.Живота без корупция, КРАЖБИ, убийства, изнасилвания, наркотици и всички други пороци. 6. Възпитанието, което ми даде. 7.За това, че ме научи да се ГОРДЕЯ, че съм БЪЛГАРИН и да се наричам БЪЛГАРИН. БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАМ, ПЪРВА ГОРДОСТ Е ЗА МЕНЕ. 8.Благодаря, че това което ми осигури, го осигури на всички 100% от населението на България. ПОКЛОН
  • 68 Умно село

    4 0 Отговор
    /2089-2019 / 30 безвъзвратно погубени години.
    По време на промените вместо да изберем Шоковата терапия на Лешек Балцерович, нашите новоизлюпени политици предприеха Шоковата агония и от малко или много работеща икономика превърнаха страната в разграден опоскан двор.
    В Европа сме от 13 години и още тогава от инсталацията Ентропа много ясно ни казаха как стоиме на фона в Европа, но никой не обърна внимание на Д. Черни. А творците винаги виждат и казват истината по своему.
    30 години по късно след Времето е наше,
    Кой не скача е червен,
    То/й/ е!, Държавата я няма , заприличахме на магазин за намалени стоки.
    Политическата плутокрация е в своя разцвет.
    Калинки щъкат навсякъде из държавните ведомства.
    Пика?я на политици и тяхното постоянно говорене за новото време, за нови евроатлантически ценности, западни балкани. А е просто:
    Имаме си наше дворче, наша държава , които трябва да подредим и тогава да гледаме към всичко останало.

    Винаги актуален и точен. Р. Ралин
    “ПРОСТАКЪТ НЕ ЧАКА, НЕ ЗНАЕ ПРЕДЕЛ И СТИГА ПРОСТАКЪТ ДО СВОЯТА ЦЕЛ, ЗАЩОТО ПРОСТАЦИ КРАЙ НЕГО ВЪРВЯТ И ДАВАТ МУ ЗНАЦИ И ПРАВЯТ МУ ПЪТ”
  • 69 Маркуча

    5 2 Отговор

    До коментар #65 от "Маркуч, това са Лъжи.":

    Кое са лъжи ? Речта на Петър Младенов я има документирана !
    Или ти по добре знаеш от него състоянието на държавната хазна по това време ?
    Тоя дълг не натрупан за 1 година ,той е трупан през 80те години най вече. Но в един момент вече спират да ни отпускат кредити поради лошото състояние на българската икономика
  • 70 стоян георгиев

    4 1 Отговор
    сега нека соцносталгиците да пореват ,но и да обяснят кои кого предаде?дали българия предаде ссср или ссср българия?и като някоя руска ушанка почне да ни вика неблагодарници да не се шушумигясват ,а да отговорят ,кои прецака комунизма у нас?реално руснаците го докараха и те го махнаха,а и в последствие изоставиха наи-верния си съюзник.днес същите руснаци обвиняват нас в предателство!комунягите тук им акомпанират!та другари кои кого предаде на 10 ти ноември?

    Коментиран от #79

  • 71 ЧОЧО

    4 2 Отговор
    Ааааа аз я намерих тая реч на П.Младенов . Ето откъси от нея " Другари , картината в икономиката е потресаваща. От 1983 година сме с отрицателен прираст, нужни са ни най малко 2,6 милиарда долара годишно заеми от Запада . Изолацията ни докара до просешка тояга .Единствен приятел ни е Чаушеску.Можехме да издържим още седмица, още две ,да кажем още месец "

    Коментиран от #78

  • 72 Маркуча

    6 3 Отговор

    До коментар #53 от "Проста сметка":

    Хайде бе ,ти за канарчета ли ни взимаш ? Със 120 лв.заплата =50$ ,не 1 месец ,а 3 месеца си бил на море . Работил си за без пари за да има за правоимащите . Само се поинтересувай какви са им били бонусите ,не заплатите ,а бонусите. Ами те са взимали по 1 -2 апартамента като премия -къде отиваш ти със 120 лв. заплата.

    Коментиран от #75

  • 73 шумкарина Янко

    2 2 Отговор
    Колко сирене и кашкавал изядохме без пари Ей затова се борихме ние

    Коментиран от #77

  • 74 free man

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "соросоид дебил":

    Що за възпитание?!-"идиотино прост"?Възпитаните хора си казват мнението без да обиждат.Не сме постигнали кой знае какво,защото явно толкова можем.И защо всичко /за такива като теб/ се свежда до оръжие?Защо не можете да оцените най-важното,което имаме-свободата!?Всичко друго се постига,ако имаш способностите да го направиш,Дано не пиша на елитарен за тебе език...
  • 75 no name no face no number

    4 2 Отговор

    До коментар #72 от "Маркуча":

    Личи си , че не познаеаш онова време, не всичко беше с пари приятелю имаше и карти и други възможности за почивка само желаниетп трябваше да е лично другото беше лесно
  • 76 Баба Цола

    3 0 Отговор
    Съсипаха я тая държава!
  • 77 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "шумкарина Янко":

    Че то какво друго сме произвеждали преди 9,9.1944!!!!....Както и сега!
  • 78 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "ЧОЧО":

    има съществена дума там---ИЗОЛАЦИЯТА
  • 79 no name no face no number

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "стоян георгиев":

    Мдааа Руснаците, по скоро продалите се на запада горбачов и компания, системата беше планова и когато дори една страна развали ритъма се отразява ужасно на икономиката и производството, а тогава найголямата страна и водещата излезе от строя, можеш да си представиш как всичко това рефлектира върху останалите държави. В ЕС един малък остров се опитва да напусне плавно съюза и виж какво стаеа, а тогава рязко и изненадващо за всички. Ще засегна и цитираната реч на смотаняка младенов .......няма как да е вярно, че прираста ни е бил отрицателен нито пък икономиката в колапс.Просто плановата икономика има такъв механизъм, че няма как да си позволи изведнъм загубата на основната и опора. Въпреки, че можехме да направим собствена система......една страна един народ и да си произвеждаме всичко сами имахме и възможност и база и хора, но избраха по лесното и безотговорното окраднаха парите, но НЕ и Живков, а онези лакеи след него и ни докараха до тук, до това долно капиталистическо-мафиозко тресавище от което изход поне на хоризонта се невижда
  • 80 Чоко

    2 0 Отговор
    Луканов махна Живков,но му обеща светло бъдеще,псевдо присъда и нежна риволюция която и доведе до нежна демокрация,червените пари станаха зелени,назначиха опозиция и момчетата от Сик,Вис,Мултигруп приеха щафетата на ДС,страха стана капиталистически,а ресурсите заедно с властта останаха на същите хора.Само мога да ви кажа това,без последсвия,порно и да имаме собственост,другото е тяхно...
  • 81 bdenkov

    2 2 Отговор
    "Питат ме на лични какво толкова лошо имало в това да си русофил, да обичаш Русия. Вероятно ще се повторя.
    Ако си руснак - естествено, нищо лошо, напротив - това е за уважение. Защото всеки нормален човек, освен близките си (на първо място), обича и родината си.
    Но нещо много смахнато има в това, българин да тръби, че обича Русия. Защото няма човек с две родини, както няма човек с две биологични майки.
    И още. Кой милее за своя тиранин?
    Кой нормален човек обича чужда, при това враждебно настроена държава?
    Ама той обичал руската култура и руската душевност! Не говори за успехите на отделни писатели, художници, певци, артисти ... Колко ли може да изброи? Говори по болшевишки, на едро - за култура и душевност по съветски образец.
    Ах, недей!
    Каква култура, каква душевност в една диктаторска, агресивна, терористична, мизерна, изостанала варварска страна, озъбила се на целия мирен свят. Това ли е голямата любов на русофила? И защо не припне към любимата си?
    Дори да подминем факта, че Русия не ни е дарила с нищо друго, освен материална и духовна разруха, нищета, робство, комунизъм, потъпкване на всякакви човешки права, репресии и убийства, безмилостни грабежи и до днес, дезинформация, провокации ... Дори да подминем всичко това, да се наречеш русофил е срамно.
    "Обичам Русия!" Нещо много пошло, престъпно и извратено се крие зад тези две думи, казани от българин."

    Коментиран от #82

  • 82 free man

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "bdenkov":

    Поздравления за интелигентното мнение!
  • 83 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Маркуча":

    Маркуч ли си шланг ли кат си толкова информиран що не кажеш колко са ни дължали други държави.Естествено че ще каже „другаря„ че пари нема като намерението е да опразнят хазната.Шайка престъпници направиха преврата обраха и тотално розрушиха държавата.
  • 84 Тодор Живков

    0 0 Отговор
    Аз помня това
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове