Last news in Fakti

23 Ноември, 2019 19:20 4 510 10

Д-р Найденов: „Мутрите“ в здравеопазването нямат интерес от реформа

  • емануил найденов-
  • неврохирург-
  • здравеопазване

Д-р Найденов сравни здравеопазването ни с болен организъм, който страда освен от хронично недохранване, и от много паразити

„Мутрите“ в здравеопазването нямат интерес от реформа и само обща политическа воля може да доведе до промяна в системата. Това коментира в интервю за Дарик радио неврохирургът д-р Емануил Найденов.

В началото на ноември той и екипът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ извършиха уникална операция, като отстраниха огромен еднокилограмов тумор от мозъка на пациент. 41-годишният Божидар беше изписан от болницата тази седмица и му предстои продължителна рехабилитация, за която семейството има нужда от подкрепа.

В ефира на Дарик д-р Найденов призова и за бързо изграждане на национална детска болница, както и за повече човещина в отношенията между лекари и пациенти.

Д-р Найденов сравни здравеопазването ни с болен организъм, който страда освен от хронично недохранване, и от много паразити. „Системата е хронично недофинансирана, но не може пък от друга страна да финансираш една система, т.е. да ѝ подаваш храна, като знаеш, че в нейния храносмилателен тракт има паразити. Трябва да се елиминират тези паразити“, каза лекарят.

Статуквото в здравната система обслужва интереса на една група хора, независимо дали ще я наречем здравна олигархия или по друг начин, посочи още неврохирургът. И допълни, че „не може да се прави нова система със стари мениджъри“.

Статуквото е стабилно – то може да бута и правителства

„Порочното състояние също е стабилно, то има механизми, които се борят срещу промяната – част от тези механизми са на ръководни звена. Така, че тези „мутри“ в здравеопазването, които не е задължително да са някакви тъмни субекти с големи мускули, но те задължително са обвързани.

И в момента е стабилно, много стабилно – то може да бута правителства дори. Така че трябва да има политическа воля, така че всички настоящи и бъдещи политически сили трябва да постигнат консенсус и тази политика да се използва за здравеопазване, а не обратното – здравеопазването в удобни моменти да се използва за политика“, каза д-р Емануил Найденов.

По повод смъртта на тригодишното дете в София, чиито родители обиколиха три столични болници д-р Емануил Найденов коментира: „Трябва да осъзнаем трагедията на тези родители. Моите съболезнования за тях!“

„Скъпи хора, всички имате деца, направете болницата!“

Според него е твърде вероятно ще се окаже от експертизата, които се правят в момента, че се касае за т.нар.злокачествено протичане на пневмония, чието развитие в огромен процент е фатално. „Другото – това, че един пациент обикаля в рамките на един град между няколко лечебни заведения, според мен тук вече трябва да се замислим какво трабва да подобри“, допълни обаче той.

Неврохирургът призова да не се влиза в излишни битки кой и как да строи детската болница, защото дори в Камбоджа имало такава и се обърна към всички замесени: „Скъпи хора, вие също имате деца – обединете се, разберете се! Просто в случая националният интерес изисква тази процедура да се ускори максимално, не да говорим за възмездие. На какво, г-н Борисов, искате възмездие? Знаете ли? Нека тези, от които зависи да тропнат по масата и да посочат за задача с приоритет това нещо да бъде изградено.

3 900 лв. струва пътеката, по която е извършена уникалната операция

Цената на клиничната пътека по здравна каса за операцията, която беше извършена на пациента с огромен мозъчен тумор е 3 900 лева, каза д-р Найденов. Болницата и екипът са поставени в ситуация да оправдават разходите, направени за спасяването на 41-годишния мъж.

„В западна Европа се оценява в рамките на 25-30 хиляди евро. Не смятам, че усилията, които сме вложили имат някаква цена. Факт е, че те имат цена обаче. Аз благодаря на ръководството и на фирмите, които проявиха разбиране за първия етап от процедурата за запушване на част от хранещите съдове на тумора, които направиха реверанс“, каза лекарят.

Призив за помощ за рехабилитацията на Божидар

Божидар е стабилен и се възстановява – днес д-р Найденов го е посетил и призова всеки, който може да помогне за рехабилитацията му. „И двамата със съпруга му са инвалиди. Винаги Божидар, макар и инвалид е работил и се е грижил за това семеайство, но сега освен че рехабилитацията е скъпа за семейството, той е извън строя. Ако всеки даде нещо малко, това семейство може да успее и да ни бъде един пример!“, каза още лекарят.

Всеки, който има желание, може да помогне на семейството - дарителската сметка на Божидар е:

Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски
BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нали

    13 16 Отговор
    Г-н Найденов харесва да управлява Б.Б., но не харесва как подчинен на Б.Б. ръководи здравеопазването!
    Типичен булгаристански клоун!
  • 2 Garrincha

    6 14 Отговор
    Емо, Емооо, и ти си едно плямпало … в "Съвайвър" ходи, на майната си ходи и сега само интервюта - голям компетент !!!
  • 3 Ми ходи ти да оперираш

    11 5 Отговор
    тумори в мозъка ако Емо е плямпало.
  • 4 Георги

    4 12 Отговор
    НЕРВО ХИРУРГ, какво трябва да прави 168 часапрез през месеца? Или, ако направи операция, да издига лозунги и да разправя, колко струва в Европаа,а колко стрував Африка..?Всички искат да работят, като Българи, а да получават като западноевропейци??!!.
  • 5 розово

    8 0 Отговор
    Електронно здравно досие.Ужас но за кой?
  • 6 Да питам за приятел?

    12 0 Отговор
    Голяма активност днес на тема здравеопазване. Бюджет ли ще приемат, що ли?
  • 7 Гост

    7 0 Отговор
    В болница "Св. Иван Рилски" работят добри специалисти с внимателно отношение към пациентите. Поздравления!
  • 8 Браво!

    8 3 Отговор
    Хората, които са истински професионалисти не търсят първо парите, а приноса! За жалост повечето лекари са с купени дипломи и търсят само парите. Здравната система зарежда политическата мафия. Всяка година 3 милиарда от парите за здраве се крадят от политици и лекари
  • 9 Докторе

    3 0 Отговор
    ми те мутрите направиха настоящия здравен модел. Къде по света го има доктори да работят едновременно частно и държавно. Малоумна работа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове