Last news in Fakti

2 Юли, 2012 08:18 4 383 9

Пожарът на Витоша. Ден втори (Видео)

  • витоша-
  • пожар

Инструктаж за безопасно поведение ще преминат всички доброволци

Разраства се пожарът в "Бистришко бранище". Високи пламъци се виждат от най-близките до местността къщи, съобщи Дарик. Към 21.30 ч от София с просто око добре се виждат плъмъците на пожара на Витоша. По-рано днес стихията беше почти овладяна. Следобед обаче вятърът обърнал посоката и пожарът започнала да се увеличава в посока югоизток, съобщи за bTV шефът на пожарната комисар Николай Николов.

Инструктаж за безопасно поведение ще преминат всички доброволци, които ще бъдат допуснати да помагат в погасяването на пожара в района на “Бистришко бранище”, съобщиха от МВР.

Изискванията към тях са да бъдат физически здрави и по възможност да са преминали планинско обучение или курсове по ориентация. Те трябва да са облечени с блузи с дълъг ръкав, дълги панталони и цели високи обувки. В себе си доброволците трябва да носят раница с вода и суха храна за един ден, слънчеви очила, шапка, фенерче и ръкавици. Сборният пункт и във вторник е в 5,30 часа пред кметството в село Бистрица.

Към 17,00 часа на втория ден от пожара на Витоша обстановката оставаше усложнена. Продължават усилията на 350 пожарникари, полицаи, служители на горски стопанства и доброволци за овладяване на огнената стихия в района на резерват „Бистришко бранище”. Планинският терен и силният вятър, който непрекъснато сменя посоката си, допълнително затрудняват работата на гасаческите групи. Към този момент огнената стихия се развива на площ от около 100 дка. на 1700-1800 метра надморска височина. Гори предимно суха и мъртва горска растителност.

Втори ден в гасаческите действия участва летателна техника от ВВС. Двата хеликоптера се водоснабдяваха от езерото в Панчерево и за деня успяха да направят близо 60 курса над труднодостъпната местност. Очаква се в утрешния ден към тях да се присъедини и хеликоптер на „Хели еър”.


По решение на Оперативния щаб в гасаческите дейности ще се включат курсанти от Академията на МВР, модул от БА и допълнителни сили и средства на вътрешното министерство от областите София и Перник. През нощта е осигурено дежурство от екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и служители от местното горско стопанство. 

Следобед министрите Цветан Цветанов и Мирослав Найденов присъстваха на заседание на оперативния щаб в .Бистрица, запознаха с актуалната обстановка и с усилията за справяне със ситуацията.

А във втория ден на пожара от сутринта нещата изглеждаха така:

Над 220 доброволци са дошли рано сутринта в Бистрица като доброволци за потушаването на възникналия вчера пожаж във Витоша. Общо около 350 души в Бистрица и с. Железница създават организация. Хеликоптерите започнаха да гасят точно в 7 часа. Това съобщи по БНР главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Сборният пункт за доброволците беше в 5:30 ч.  тази сутрин на площада на с. Бистрица. Всички доброволци ще бъдат инструктирани и екипирани на място. За повече информация: 98 21 160. Тези, които не са успели да се присъединят рано сутринта, ще могат да направят това и по-късно през деня. Ще има отворен щаб в центъра на Бистрица през цялото време.

Два хеликоптера Ми-17, от състава на Военновъздушните сили, продължават и  днес, 2 юли,  действията по гасенето на горския пожар в резерват „Бистришко бранище“ в района на Витоша, информират от Министерството на отбраната.

Хеликоптерите са оборудвани със специализирана подвесна система за пожарогасене   „Бомби Бак”.  Всяка зарядка осигурява възможност за изливане на около 2,5 тона вода. Зареждането на системите се осъществява на Панчаревското езеро. На борда на хеликоптерите има представители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, които координират дейностите с наземните групи за гасене.

Няма промяна в площта на пожара. Има съвсем малко изменение в посока надолу по склона, но е към дерето и не създава проблеми. Най-тежката точка, високо горе, успяхме да удържим през нощта и не е обхванала нови борови насаждения. По думите на Николов, времето е благоприятно за работата на пожарникарите. Прогнозата за днешния ден обаче е за силни ветрове от север-североизток, които вероятно около обяд ще създадат известни затруднения, посочи Николов. Въпреки това, според него е реалистично днес пожарът да бъде заграден и овладян, което обаче не означава, че ще бъде загасен напълно.

Няма никаква опасност за населените места – нито от дима, нито от самия пожар, увери комисар Николов.

До снощи в гасенето участваха над 80 души - пожарникари, доброволци, служители на горското стопанство. Два хеликоптера Ми-17 от Авиобаза Крумово извършиха над 40 захода и хвърлиха над 100 тона вода над мястото на пожара. През нощта в района е имало дежурни екипи, съобщи по-рано за "Хоризонт" кметът на район "Панчарево" Димитър Сичанов: "В момента постовете, които бяха оставени вечерта, докладваха, че е позатихнал пожарът. В момента подготвяме групата от доброволци, от "Гражданска защита". Доста голяма е групата. Ще се включат и студенти, които са горе. Чакаме да стане по-светло, за да може вече да има по-голяма яснота от нощта как е вървял пожарът. Не е загаснал пожарът, гори."

Причините за пожара в резервата „Бистришко бранище” ще бъдат разследвани от компетентните органи, но в днешния ден е по-важно да ограничим максимално обхвата му, така че в следващите дни той да бъде загасен. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Тази сутрин кризисният щаб е решил сформираните екипи за гасене на пожара да бъдат разделени на две и да се придвижват откъм реката и откъм хижа „Физкултурник" към огнището на пожара. В състава им влизат 80 пожарникари, 70 горски и 50 доброволци.

Фандъкова съобщи, че екипи на СДВР и „Общинска полиция” ще ограничават достъпа на хора до обхванатите от пожара територии и призова туристите да не предприемат преходи на Витоша днес.

Тази нощ в района на пожара дежуриха пет екипа от столичната пожарна и четири екипа от горските стопанства, съобщават от МВР. Екипите патрулираха с високопроходими автомобили  и обхождаха пеша границите на пожара. Не беше допуснато разрастване на огъня в посока към иглолистните гори в тази част на планината. До момента няма данни за пострадали хора. Няма опасност за населените места. 

Щабът за координация към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”  създаде необходимата организация и тази сутрин  в гасителните дейности се включват над 350 човека. Продължава работата на вертолетите, които вчера извършиха над 32 водохвърляния над огнената стихия. В района на инцидента от 06.00 часа тази сутрин работят пожарникари от столицата, полицаи, работници от горските стопанства, служители от Столичната община, доброволци  от близките населени места и от OffRoad. Осигурена е гасителна и  високопроходима техника, резачки и допълнителни количества лопати за ръчно гасене.  

Преди да започнат работа доброволците бяха инструктирани за спазване мерките за безопасност.  В района бяха допуснати само гасачи с екипировка, на които бяха раздадени противопрахови маски. Щабът има готовност за пренасочване на екипи на ГДПБЗН от Софийска и Пернишка област и включването им в гасенето на пожара резерват „Бистришко бранище”. 

Малко вероятно е пожарът на Витоша да се е самозапалил, твърдят от "За да остане природа в България".

Според очевидци огънят е тръгнал от непристъпно място в източния край на резервата Бистришко бранище. Там по принцип е много влажно и зелено, защото е усойно, така че е малко вероятно гората да се е самозапалила.

От друга страна все още не е сезонът на горските плодове, за да се предполага, че огънят е тръгнал от изхвърлена цигара на събирачи на плодове например.

Хора от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" са сред доброволците, които участват в гасенето на пожара в Природен парк Витоша.

Тъй като на някои места се е възпламенил торфа, се наблюдава внезапно появяване на огъня изпод земята на 5-6 метра от основното огнище. Затова доброволците трябва добре да осъзнават рисковете, на които са изложени! Горските пожари са много по-опасни от полевите и човек лесно може да се окаже в огнен капан от всички страни!, предпурждават еколозите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лимонад

    1 0 Отговор
    ето показно че и без закон за горите може да се разчиства терен за писта :d
  • 2 САМОЛЕТА

    0 0 Отговор
    ЗЕЛЕНИТЕ ДА ОТИДАТ ДА ГАСЯТ... не може само по молове и протести.
  • 3 мар

    0 0 Отговор
    На 1:17 минута от видеото, часовникът долу в дясно от 15:44 часа изведнъж показва 15:36!
    Странно, но дано не е проблем на техниката!

    Дано скоро стопират пожара и го загасят!
    Мисля си дали не можеше да се предприеме нещо от горските работници и специалисти на този терен много преди вчеращният ден? Някави просеки, извозване на дървен материал с цел да няма какво да гори...Ама аз не съм специалист.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пфу

    1 0 Отговор
    Закона не мина ... и сега се почва с пожарите.... Колко прости хора има не е истина! За пари ще продадат и майките, и децата си ...
  • 6 u.s.a

    0 0 Отговор
    aide sega horata s vu6ki v kosite, horata s rani4ki i me6ki, koito prebroiavat divite zaici i pla4at za piasaka na moreto, koito vzimat po 5lv za protestirane i sa zavur6ili ekologia na mars, 4e v bg mai niama takova obu4enie, ta neka tia post-komunisti4eski bezdelnici otidat da gasiat pojar! kato mnogo znaiat kak se pazi gora sega da vidite kak vsi4ko se vru6ta. vmesto 30-40 darveta pod ustoite na lifta sega imate milioni dekari pusto6! 4estito vi EKo! prosiazi! to ne stava samo s prosene i vuzveli4avane na bai to6ovskite ideali. to trebe i aluuull :) niakoia cigarka s treva na prirodoza6titnik mai zapali pojara a? ia si priznaite koi prosiak hodi tam da pali? 8===> @8

    Коментиран от #8

  • 7 Гражданин

    0 0 Отговор
    Мафията не прости и на Витоша!В момента гледам от прозореца на апартамента си в Дружба 2 и с просто око се вижда как пожара се разраства,виждат се огнени езици,а прочутите хиликоптери никакви ги няма.Трябва да разчистим по-голяма площ за ски писти и лифтове...
  • 8 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "u.s.a":

    Радвай се, че не си ми пред очите чуждопоклоннико!
    Българския език се пише на кирилица!!!
    А това колко си м...умен се вижда добре от коментара ти...

    Коментиран от #9

  • 9 u.s.a

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    ia si vij tvoite to4ki purvo i togava govori koi pi6e na bulgarski i koi e kiril. az sum grajdanin na sveta qsno li ti e? da si doida az ot u.s.a , 4e da napravia edno hotel4e i s evropei4eta dasigo napalnia, 4e da si gledam jivota. ti hodi tam da pali6 gorite, a dokato ste pala4i....dotogava niama da si idvam. da jivee u.s.a, da jivee demokraziata i parite, koito pravia. da sum jiv i zrav.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове