Last news in Fakti

3 Юли, 2012 08:14 4 684 4

Пожарът на Витоша. Ден трети /Обновена/

  • пожар-
  • витоша

Отказваме засега израелските самолети

Пожарът на Витоша. Ден трети /Обновена/ - 1
Снимки: Факти.бг

Трети ден бушува пожарът в местността „Бистришко бранище”. 

България благодари на държавата Израел за бързата реакция, както и на всички партньори, отзовали се на запитването ни за помощ, съобщиха от МВР.  В следобедните часове днес огнищата в района  на  “Бистришко бранище” са поставени под контрол, прокопани са близо два и половина километра просеки.  Според оценка на Оперативния щаб българските екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията. Това е причината, поради която. България за момента се отказва от помощта на своите партньори  По-рано днес премиерът Бойко Борисов прие предложението на колегата си Бенямин Нетаняху израелски самолет да се включи в гасенето на пожара на Витоша.
 

Продължават усилията на пожарникари, полицаи, служители на горските стопанства, военнослужещи и доброволци за овладяване на пожара над Бистрица. Огнената стихия се развива, по последни данни на площ от 200 дка в труднодостъпна местност. Осигурени са високопроходими гасителни автомобили, мотопомпи и верижна техника. По разпореждане на Оперативния щаб наземните сили са разпределени на три групи. Първата - има задача да придвижва мотопомпите до изградените бентове, а останалите две – прокарват просеки по южния и североизточния фронт на пожара.
В гасителните действия продължават да участват два хеликоптера от ВВС и летателна машина на частна фирма. Районът се облита с хеликоптер „Аугуста” на Гранична полиция, оборудван с термо-визионна камера, с която се заснемат огнищата на пожара.


Сътрудничеството между България и Израел е израз на традиционните отношения на приятелство и взаимопомощ, особено в случаи на овладяване на последиците от природни бедствия, коментират от правителствената информационна служба. В края на 2010 г. девет-десет български огнеборци се включиха в потушаването на унищожителен горски пожар край Хайфа.

Премиерът Бойко Борисов коментира днес, че пожарът е на малки площи, но е доста тежък. Той е доволен от летците на хеликоптерите, които си вършели добре работата, както и от доброволците, включили се в погасяването. Самолетът ще бъде преценено точно кога да се включи, тъй като той е за погасяване на пожари на по-големи площи.

През нощта пожарът се е разраснал, но това разрастване е незначително, уверява главен комисар Никола Николов. Още в понеделник следобед вятърът обърна посоката си и пожарът започна да се увеличава в посока югоизток. Той допълни, че огънят гори на площ от 150 дка.

В операцията по гасене на пожара участват 110 доброволци, 80 пожарникари, 70 служители на горското стопанство, 35 служители на Министерството на отбраната, 10 служители на Министерството на околната среда и водите.

Засега няма нужда от още доброволци. Участващите 110 души са преминали инструктаж.

Днес ще се обсъжда дали да се иска помощ от чужбина за гасенето на пожара. Заради източния вятър пушекът върви по билото на планината. Вече са задимени районите около Владая, Мърчаево. Пушекът стига до Кладница и Драгичево.

Няма разрастване на пожара, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който е в щаба в Бистрица. Пожарът е локализиран. Вече 3 хеликоптера гасят.

Министерство на околната среда и водите е разрешило да се направят просеки, така ще се ограничи огнището, каза още министърът.

Според доброволци, участвали в гасенето на пожара, огънят се разраства.

Доброволци ще направят днес следобед бараж на река Бистришка, за да може да бъдат сложени пожарникарски маркучи, които да бъдат изтеглени до огнището на пожара на Витоша. Това разказа доброволецът Кирил Трифонов от  „Резон медия груп”.

Според него тази нощ в гасенето на огнената стихия са участвали 200 – 300 доброволци. Пожарът продължава да се разраства на югоизток. Според Трифонов горят паднали дървета, изкоренени преди време от буря и торф, който е проблемен и създава опасност отново огъня да пробие.  Затова е необходимо изкопаване на огнищата. Просеките са започнали да се прокарват едва снощи.
Пожарът се разраства благодарение и на силния вятър и дребните съчки, които екозащитниците се опитват да събират. Положението никак не е розово, пожарът ще бъде трудно погасен, твърди Трифонов.
Изключително много помагат и момчетата от Офроулд – България.
 

Модулна група от военно формирование 42 600 - Мусачево, в състав от 42 военнослужещи с 4 автомобила, се включват от днес, 3 юли, в съвместен отряд за ликвидирането на пожара в района на Витоша, съобщиха от военното министерство.

Те ще участват в изграждането на защитни просеки за ограничаване разпространението на пожара. Командир на модулната група е подполковник Васко Михайлов.

Продължава участието и на двата хеликоптера Ми-17 в действията по гасенето на пожара.

 

 

Над 100 души от коалицията „За да остане природа в България”, Офроуд България и хора, самоорганизирали се през социалните мрежи, са се присъединили към останалите доброволци, за да гасят пожара на Витоша, съобщиха от WWF.

Пожарът избухна на непристъпно място в източния край на резервата Бистришко бранище в Природен парк Витоша. Там по принцип е много влажно и зелено, защото е усойно, така че е малко вероятно гората да се е самозапалила, коментират еколозите.

Според участници в гасенето организацията съвсем не е на очакваното ниво. Тъй като на някои места се е възпламенил торфът, се наблюдава внезапно появяване на огъня изпод земята на 5-6 метра от основното огнище. Затова доброволците трябва добре да осъзнават рисковете, на които са изложени! Горските пожари са много по-опасни от полевите и човек лесно може да се окаже в огнен капан от всички страни!

Втората снимка в текста показва как пристигащите и отпътуващите от Летище - София виждат природното бедствие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек

    1 0 Отговор
    Преди грабеха мандрите,сега всичко каквото им падне,само да се докопат до парите!!!Война между клановете на Партията майка!!!И преди и сега,обикновеният трудов човек,кучета го яли!
  • 2 неутрален

    1 0 Отговор
    "Там по принцип е много влажно и зелено, защото е усойно, така че е малко вероятно гората да се е самозапалила, коментират еколозите."

    Еколозите.. не търсете интрига, а начин да помогнете.. Пожари стават и с човешка намеса и без човешка намеса.
    А дърво което не може да се запали, няма..

    Коментиран от #3, #4

  • 3 ..!..

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "неутрален":

    А дали не е свързано??? След като не става по лесния начин(закон), почнаха варият Б- с палежи!?! А разследване след пожара мислиш ли, че ще има??? ... не вярвам
    По мръснишка и скапана държава от нашата няма!!!
    Прекрасна родина и същевременно държава/управници, която убива народа си по всевъзможни начини...
  • 4 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "неутрален":

    Aбе, неутрален; Скъсахте се по сайтовете да дрънкате как /еколози/ не помагат за потушаването, сега идвам от центъра на Бистрица...повечето доброволци са момчета на по 18,19 години и не са от селото, дошли са да помагат за да спасят гората, има и хора и от селото...но по малко. А защо от/ Витоша ски/, никой не помага? Имат и техника и маркучи, и хора? А?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове