9 Декември, 2019 17:11 1 143 14

25 млрд. лева се въртят в сенчестата икономика

  • сива икономика-
  • сенчеста икономика

В средите на финансовото министерство, НАП и митниците денонощно се мисли по тази тема

Повече от 25 млрд. лева се въртят в сенчестата икономика у нас. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на заключителния форум на проекта "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България", позовавайки се на последните показатели на индекса "Икономика на светло".

Според тях през последните 10 години сивата икономика намалява, но все още е над 20 процента. Това води до изкривявания в икономическия, социалния и обществено-политическия живот, съобщи trafficnews.bg.

Димитров подчерта, че сивата икономика убива лоялната конкуренция.

"Много е направено, но има и много още проблеми, които трябва да се разрешат", заяви Пламен Димитров и обяви, че КНСБ предлага промени в Кодекса на труда, Закона за обществените поръчки и други нормативни актове.

"Сивите обороти трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните администрации. Затова правителството от лятото на 2018 г. е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката. Този проект е по-известен като "дебат по Наредба номер 18" (за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти - б.р.)", обясни министърът на финансите Владислав Горанов. Според него въпросната наредба няма да разреши всички проблеми, но създава един инструментариум в полза на приходната администрация, такъв, че да не се допуска възможността за формиране на сиви обороти, отбеляза финансовият министър.

През годините са предприемани много мерки в борбата със сивата икономика, но това е "едно неравно състезание" между тези, които като бизнес модел и начин на живот искат да избегнат плащанията, изтъкна Горанов и изрази мнение, че е нужно по-голямо гражданско съзнание и нетърпимост към подобно поведение. Той увери, че в средите на финансовото министерство, НАП и митниците денонощно се мисли по тази тема.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева добави, че истинската битка преминава през това всеки един български гражданин да има нетърпимост към сивата икономика. В България делът на лицата с недекларирана заетост е под средното европейски равнище - 15,9 процента, на фона на 16,3 на сто за Европа. Това обаче не е повод да не се търси решение на сериозните проблеми, които са поставени и в този проект, заяви Сачева.

Усилията, според нея, трябва да се насочат към разкриване на истинските причини за сивата икономика. По мнението на Сачева една от причините е липсата на данъчен морал. Има и ситуации, в които недекларираният труд е рационален избор. Затова всички предложения, които са представени в този проект, ще бъдат разглеждани, защото има нужда от промени в законодателството, за да стане по-гъвкаво, отбеляза новоназначената министърка, която наследи на поста Бисер Петков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    13 3 Отговор
    Абе какви ти милиарди бе мишки умрели от глад без икономика без трудоспобни хоа постоянно се излиеа помия от лъжи
  • 2 среднощен

    8 3 Отговор
    В световен план също има "сива икономика"...? Ще каже някой, къде са 10% в Канада и Австралия, а къде са 25-30% в България...? Само че 10% на 1700 милиарда долара / вътрешен брутен продукт/ на Австралия е доста повече от 30% от нашата скромна икономика..? Версията за умишленото държане на част от ресурсите в "сивия сектор" заради "покупката на политици" има много резон..? Но такава "разследваща журналистика" и "независима съдебна система" още не е открита...?
  • 3 Крадец

    9 1 Отговор
    Хм,денонощно се мисли ! Тез хора не спят ли ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Влади Горанов

    6 0 Отговор
    Аз съм ларж, миналия ден опростих 40 милиарда на сенчестата икономика! Стягайте си дупетата, че има ощечного да крадем!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Влади Горанов

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Киро гела":

    Нямаш грижи, Кире, свободни парцели за евтини апартамени има бол! Нали така?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гледач

    2 0 Отговор
    Сега ГЕРБ се цели да открадне тия 25 МИЛЯРДА лв. Как ли ?Е просто е изцежда тия пари от умиращото население след което ПОЧВАТ да раздуват за 1 км.път по 120 милиона лв.И така хем ИЗБИВАТ БЪЛГАРИТЕ изпълняват задачата на Ес и КРАВАРИТЕ. И хем прибират 25 МИЛЯРДА лв
  • 11 ка35години капитализъм

    2 0 Отговор
    Що е светла икономика и за какво е нужна?Осигуровки за пенсия-после без пенсия,осигуровки за здравеопазване без право на болнични и здравни права в реалността,плащаш данъци после самолети,безсмислени държавни поръчки и трупане на изкуствено заложен излишък който после да се разпредели през определени субекти-законна .
  • 12 TSV

    2 0 Отговор
    Явно проблем е че се "въртят" и не могат да ги откраднат
  • 13 ЦАЧО

    1 0 Отговор
    80% от фирмите в сенчестия бизнес,както всички негласно знаем,са на хората свързани с властта.Това се разбира ,като се види колко мутри са осъдени?Николко.
  • 14 Иван Ц

    0 0 Отговор
    Естествено, че (като да не повярва човек) като сме под средното ниво за ЕС по този показател, това не означава да пренебрегнем този "ОГРОМЕН" сериозен проблем!!! Та това са си още едни 100-200 милиона на година към хазната!!! Налии... Все пак огромният процент от този сив сектор е от големите фирми, а тях както знаете, няма как да ги закачат... Затова, дай отново БОЙ по малкият и среден бизнес, и складови програми за по 2000 лева вързани за касовите апарати!!! Че току виж, днес не са минали 30-40 лева оборот през касовия апарат, сега пък в крайна сметка на тоя 10-15 лева печалба данък няма ли да платят??? А за 16-те милиарда лева не събрано ДДС? Или това си е в ресора на НАП и министъра не му е в ресора това?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове