Last news in Fakti

6 Юли, 2012 20:41 10 188 28

Караш пил, спират ти колата от движение

  • пияни шофьори-
  • спират от движение

Колите на шофьорите, хванати да карат пияни, ще бъдат спирани от движение. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, съобщава bTV.

Пияните шофьори да остават без книжка най-малко за половин година, а не, както е в момента за месец, е сред другите предложения за реформиране на закона. Глобата за тях ще бъде от 500 до 1000 лева. Санкциите могат да бъдат и много по-драстични, ако шофьорът откаже проверка за алкохол. За месец и колите им ще бъдат спирани от движение.

Според депутатите новите драконовски мерки са наложителни. „Между 16 и 19 хиляди водачи годишно употребяват алкохол и шофират и това е доказано, това са доказани проби над 0,5 промила. Сами виждате, че това число е голямо, то е устойчиво и явно сегашните глоби не дават нужния ефект”, коментира Иван Вълков - председател на комисията по транспорт.

Според Асоциацията на пострадалите при катастрофи новите по-строги мерки ще намалят произшествията на пътя. „През 2001-а са станали близо 260 пътни инциденти с пияни шофьори, което е довело до 350 ранени и 25 загинали. Това означава, че проблемът е сериозен”, смята Владимир Тодоров от асоциацията.

Тези, които паркират на инвалидно място пък, ще плащат по 200 лева, ако бъдат заловени в нарушение, предвиждат още промените. Сто лева ще струва на шофьор, ако не се съобрази със сигнала на светофара или не осигури предимство на пешеходна пътека.

По-сериозни наказания са предвидени и за пешеходците. Те ще трябва да се разделят с 50 лева, ако пресичат на червен светофар или се опитат да прескачат ограждения на пътя.

Окончателно решение за това какви точно санкции ще се налагат на нарушителите по пътищата предстои да вземе пленарната зала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 н :)

    0 1 Отговор
    САНКЦИИ - ХУБАВО АМИ ЗАПЛАТИТЕ,. НЯМАЛИ ДА ИМА НЯКАКВИ ПРОМЕНИ ????? ЧЕ ДА СИ ПЛАЩАМЕ ГЛОБИТЕ !!!

    Коментиран от #2

  • 2 ВИП АМГ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "н :)":

    po pincip si prav no za pianite shofiori triabva sankciite dasa ot 10 bona nagore i zatvor.
  • 3 ГОШО

    2 0 Отговор
    Ехе една добра новина от доста време насам....А за заплатите не знам,но като гледам движението по пътищата явно доста хора нямат такива затруднения.
  • 4 неутрален

    2 0 Отговор
    Гошо.. съвсем прав си.

    Уж бедни пък в коли се возят на 2.50 бензина :D

    Коментиран от #20

  • 5 Иво

    0 1 Отговор
    Добре де...колата какво е виновна?! Ами ако не е на шофьора ? Ами ако случайно има други хора,чиято прехрана зависи от този автомобил? Не трябва да се наказват другите,а именно водача и то яката,докато не се научат да сядат зад волана след като са пили! Стана колко години откакто съм взел книжка не съм вкусил грам алкохол,дори и да съм пеша...но уви другите не са на този хал!

    Коментиран от #7

  • 6 Rosko

    3 0 Отговор
    Аз пък си мисля, че едни 5 години без право на обжалване биха имали по-оздравителен ефект.
  • 7 Гошо от село

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иво":

    В някои държави автомобилите се спират от движение завинаги. Ако на теб прехраната ти зависи от дадено МПС ще го дадеш ли на някой пиян?
  • 8 тъпо име

    0 1 Отговор
    нема такава държава.....
  • 9 Николай

    0 0 Отговор
    spored men izpulnqvat plana ran-ut Да работиш за осъществяването на този план, значи да станеш палач на собствения си народ. bgsviat.narod.ru/
  • 10 ТОЙ

    1 0 Отговор
    Няма я-щото сума ти народ изтрепаха тея пияни г.зове и накрая кво-СПОРАЗУМЕНИЕ.Наврете си споразумението,а майките ще продължават да жалеят......
  • 11 Тодор Живков

    2 0 Отговор
    Искам да видя поне един глобен пешак тип "Европеец" (за тези които не знаят кво е това, това е г...до което си вика "аз съм европеец и всички трябва да спират когато стъпя на улицата")

    Коментиран от #12

  • 12 Тодор Живков

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тодор Живков":

    забравих да кажа а за пияндетата затвор!!!! бърза процедура, при рецидив присъдата по 5 и това е!!!
  • 13 Българина

    0 0 Отговор
    Продължават нашите милиционери да третират шофьорите катопрестъпници и вместо да им помагат да търсят начини да ги рекетират?! Не драстичността на едно наказание е определяща, а неговата всеобхватност и невъзможност за избягване!
  • 14 Bobi

    0 0 Отговор
    Над 1 промил трябва направо конфискация на колата !
  • 15 optimista

    0 0 Отговор
    ами живков ти сигурно си от тези г...да за който говориш а относно закона ами измислен е много добре невиждам къкъв е проблема след като пиеш няма да караш просто е вие май български език неразбирате СЛЕД КАТО СИ СЕ КАЧИЛ ДА КАРАШ КОЛА ЗНАЧИ НЯМА ДА ПИЕШ И ЕДНА БИРА ДАЖЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА НАПРАВАТ ТАКАЧЕ И ДА ЛЕЖИШ ПОНЕ 10 ГОДИНИ АКО СИ ПИЛ НЕ САМО ДА ТИ СПИРАТ КОЛАТА ОТ ДВИЖЕНИЕ
  • 16 lolo

    0 0 Отговор
    Уж бедни пък в коли се возят на 2.50 бензина :D / КОЛЕГА ТОВА ЗА БЕНАЗИНА НЕ МНОГО ОПРЕДЕЛЯЩ ФАКТОР . ЗАЩОТО 80 ОТ ХОРАТА КАРАТ НА ГАЗ И МЕТАН . ПРИМЕРНО В МОИТА МАХАЛА САМО АЗ КАРАМ НА БЕНЗИН . СЛУЧКА ОТИВАМ ДА СИ СМЕНЯМ ХИДРАВЛИЧНАТА ПОМПА И МАИСТОРА УЧУДЕН ПО ЕДНО ВРЕМЕ МЕ ПИТА: ТИ НЯМАШ ЛИ ГАЗ ЗАЩО? ЗАБЕЛИ КОЛКО КОЛИ ИМАТ СТИКЕР ЗА ГАЗ. ИКОЛКО НЯМАТ А ИМАТ ГАЗ.
  • 17 slavi

    0 0 Отговор
    Хубаво вдигнете глобите,а със европейските заплати какво правим.Щом минималната "мизерна" заплата е към 150 евро,глобите трябва да са обвързани с нея.В държавата на всеки му е ясно че тези закони важат само за обикновенните хора,тези с коли за над 100-бона закон не ги лови.Айде първо КАТ да си изчисти "лошите" пък после да се заемат с тези по улиците.
  • 18 Ясен Ненов

    0 0 Отговор
    Шофирането в нетрезво състояние е ЗАБРАНЕНО и няма нищо общо със заплатите, с цената на бензина и т.н.!
    При първо нарушение - 6 месеца без книжка и 1000лв. глоба!
    При повторно - затвор минимум 1 година!
    За огромно съжаление българският народ не разбира от друго, освен от глоби, нямаме дисциплината на европейците!
    Как се научихме да слагаме колани, а?!
  • 19 GOGO

    1 0 Отговор
    За глобите в белите държави постоянно ни казват колко са, но в ЕВРО! И те, разбира се за нас, са огромни! И за секунда не се споменава тези глоби какъв ПРОЦЕНТ са от минималната заплата в тези държави!
    Когато става въпрос за намалението на заплатите и пенсиите в Гърция, се говори само в ПРОЦЕНТИ! Никой не казва, че става въпрос за намаление на минималната пенсия до около 600 евра и на минималната заплата - до около 1200 евра!
    Ето, това е да знаеш какво да говориш в държава, която не умееш да управляваш! А, при пожара на Витоша видяхме, че и по пожарите ни сме много стока!
    Спиране на колите от движение?!? Поредна глупост - уж загриженост за хората! Та колата, в общия случай, е съпружеска собственост! Като си дал колата на някого да я кара, знаеш ли след колко време на тази, на когото си я дал ще му хрумне да се напие?!?
    Глупости колкото искате! Защо от КАТ не извадят данни за хванатите с алкохол над допустимата норма или с превишена скорост?!? Данни, но по марки автомобили и по професия на "прегрешилия"!! Тоава ще лъсне "истината", че нарушители със скъпи автомобили няма, няма да има нарушения и от "служители" и високопостаени чиновници! Скапана държава!!!
  • 20 comment

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "неутрален":

    Ами то коли от по да речем 1,00 лв бензина май няма, а? Какво ще кажеш
  • 21 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Е добре де ми идва комшията трезвен иска ми колата на заем .Давам му я а после отива в кръчмата и се налива до козирката аз какво съм виновен та да ми спират колата от движение.Ми нека ги вкарават направо в затвора какво толкова я мислят нашите загубени политици.В Америка ако те хванат пил директно от колата те карат направо в щатския затвор.Нека го направят и у нас така,.Но май на богаташчетата не им харесва така предпочитат да им спират колите от движение.Само ,че те имат по 10 а и обикновено карат чужди а ние имаме по една.Според мен този закон ако го приемат ще бъде една от най големите дивотии сътворени от смарангясаното ни правителство.
  • 22 haho

    0 0 Отговор
    Проблема не е до такава степен в размера на глобите а в корумпираните служители на КАТ/МВР, като редовно се разминаваш с 20-50лв не виждам как и милион да направят глобите хората ще си вземат поука. Да не говорим за това, че в малките населени места всички се познават и никой катаджия няма да глоби местен или някой бабаит от региона. Като цяло от тези мерки ще си го отнесат обикновенните хора без връзки и пари, за другите така или иначе правосъдието у нас е в друга форма. Не, че всеки нарушител не заслужава наказание, но ако е както до сега да се прилага на едни пък за други - не може би трябва да се погледне реалния проблем и да се намерятначини за решаването му.
  • 23 симеон

    0 0 Отговор
    а какво става със служебните коли съгласен съм обаче да почнат пробно с колите от НС и депутатските лимозини дето никой не ги спира а правят най-много золуми по пътищата и никой не знае дали карат пияни или не за милиони няма закони за кокошка няма прошка това е българистан
  • 24 хохо

    0 0 Отговор
    така.така!!!
  • 25 bulgarka

    0 0 Отговор
    боже ,колко много се загрижиха за бедният народец.
  • 26 снв

    0 0 Отговор
    ako pomislite malko 6te razberete 6to pravqt tezi 6...ni zakoni 6to govorixa za zakon za zabavqne na zaplatite i za neizpla6tane a pravqt zakon za kuko6kite 6TASLIVI QIZA tezi si nqmat ni6to aber ot politika
  • 27 Димитър Димитров

    0 0 Отговор
    Браво ама малък пропуск пак ще я пусне в движение комфискувайте я за година като плаща за паркинг много ще е добре така ще искарват пари общините!
  • 28 Бзззззззззз

    0 0 Отговор
    Направо не мога да повярвам, помислили са и за инвалидите и за жертвите на пияници!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове