Last news in Fakti

16 Декември, 2019 08:49 1 001 13

Медици пренощуваха пред МС, искат среща с Борисов

  • медици-
  • протест-
  • бойко борисов-
  • медицински сестри

В някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране

Медици нощуваха пред Министерски съвет на палатки с искане да бъдат приети от министър-председателя Бойко Борисов.

Участниците в започналия вчера протест на медицински специалисти с искане за реформи и по-достойни възнаграждения са изпълнили заканата си и са пренощували в палатките, разпънати пред Министерския съвет. Това съобщи за БНР медицинската сестра Мая Илиева, лидер на наскоро създадения Синдикат на медицинските специалисти. По думите ѝ цяла нощ са останали около 15 души.

Желанието на протестиращите медици е да бъдат приети днес от министър-председателя Бойко Борисов.

“И ще стоим тук, докато г-н Борисов ни приеме. Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени“, каза Мая Илиева в предаването “Преди всички” по БНР и предупреди, че са търпеливи и ще чакат.

“Дано да успеем да се срещнем с г-н Борисов. Имаме една заложена точка в исканията си и това е КТД (колективен трудов договор – б.р.) да бъде задължителен за всички. Това КТД наистина е договорка и работодателят е длъжен да договаря, но той не е длъжен да го подпише. Аз лично съм договаряла КТД 6 години, смених 3-ма директори и нито един от тях не го подписа. Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато той нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват”.

Тя бе категорична, че не само на здравния министър Кирил Ананиев, а на никого не вярват:

“До момента за 10 месеца нищо не се е променило. Дори това, което се говори – за договорки в НРД (Национален рамков договор – б.р.), все още не е разписано”.

Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.

“Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим”, подчерта още Мая Илиева.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    10 11 Отговор
    Когато почнат да си вършат работата тогава да имат претенции.

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 5 Отговор
    не дай сиБОЖЕ да се разболееш нямаш ли пари попаднеш ли на лош екип си до там с краката напред за тия няма ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА за тях болния е БАНКОМАТ
  • 3 слаботоков

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Johansson":

    Ти кво искаш бе- на люлка ли да те люлят? ??
  • 4 Болен здрав носи

    9 5 Отговор
    Я вървете да копате. Ял съм ви попарата в болницата 3 пъти. Там влизаш здрав, излизаш болен.
  • 5 гост2

    11 3 Отговор
    Съгласен съм за увеличение,но дали отговаря на критерия,че е заслужено,на доста места не е заслужено,но...все пак пациента е БАНКОМАТ!
  • 6 До червените тъпанари

    2 6 Отговор
    Да искаш КТД да е задлъжителен за всички е правен нонсенс. Договорът затова е договор, защото изразява волята на двете договарящи страни. Той не може да поражда задължение спрямо онези, които не страна по него. Същото е Илиева да се договори с Нинова за задължително членство в БСП и това да има задължителен характер за мен. Абе това Синдикат на Медицинските Специалисти защо ми звучи като СМС?
  • 7 Гост

    7 4 Отговор
    Когато посетиш някоя болница те гледат с пренебрежение, и веднага си правят устата за площене под масата. А сега искат увулечуние на заплатите, всички реват че им са малки заплатите а никой не напуска само дрънкат, ами да вземат от заплатите на докторите дето слагат стендове на здрави хора и от ония доктори дето си гласуват 90% не трудоспособност а накрая нищо им няма. Първо да си видят двора после да претендират. ДО СЕГА НЕ СЪМ ЧУЛ ДА ИМА НАКАЗАН ИЛИ ОСЪДЕН ЛЕКАР, МЕД. СЕСТРА ЧЕ СА НАПРАВИЛИ МЕДИЦИНСКА ГРЕШКА. Това е мафия в бели престилки.
  • 8 onq s konq

    6 3 Отговор
    Всеки ден ще е така до победата. Бухай герберастката сган.
  • 9 Болен здрав носи

    5 3 Отговор
    Кланът на Медиците срещу клана на Политиците. Точно като мафиотски филм. За нас болните, обикновени хора тяхната вражда е нещо чуждо.
  • 10 жжж

    6 2 Отговор
    нека всеки един дето протестира за реформи честно да си отговори ,дали винаги когато научи за далавери в службата си е съобщавал .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Diushevadez4283

    0 1 Отговор
    Plateno ktekajti kokoshki.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове