Last news in Fakti

17 Декември, 2019 12:51 1 770 17

Ако срещата с Борисов се окаже „другарска вечеринка“, протестите ще продължат

  • медицински сестри-
  • мая илиева-
  • медици

Председателят на Синдиката на медицинските специалисти в България Мая Илиева с твърда позиция

Ако срещата с Борисов се окаже „другарска вечеринка“, протестите ще продължат - 1
Снимка: БГНЕС

Ако срещата с премиера се окаже „другарска вечеринка“, протестите на медицинските сестри ще продължат. Това каза Мая Илиева, председател на Синдиката на медицинските специалисти в България, съобщи Агенция "Фокус".

Тя обясни, че контролът на болниците е бил основен акцент в разговорите между премиера Бойко Борисов и медицинските сестри, които в неделя излязоха на национален протест за пети път тази година с искане за реформа в здравната система. Голям процент от лечебните заведения не спазват законите, уточни Мая Илиева.

„Поради лошите условия на труд, липсата на кадри и множеството часове извънреден труд, както и работата на 24 -36 часа, което е забранено от закона, източването на здравната каса с фалшиви клинични пътеки. Това, което очакваме, е подписване на Националния рамков договор, с което да бъдат заложени проценти за разпределението на публичните средства. Министърът на здравеопазването залага 50% от приходите на болниците да бъдат разпределени само за заплати, а оттам отделно да има проценти за лекари и медицински сестри, за да няма големи разлики в заплащането, каквито наблюдаваме сега, например за лекари 60 000 лв., а за сестри 500 лв., а да има съотношение на заплащането“, каза тя.

Мая Илиева каза още, че съществува уговорка за среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев след подписването на Националния рамков договор, но ако не бъдат предприети конкретни действия, протестите ще продължат. Тя обърна внимание, че медицинските кадри у нас не достигат и не е ясно дали в следващите години тази липса ще бъде запълнена.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моля другарко

    15 2 Отговор
    Ако тази си мисли, че споделя с "големците" нещо, което те не знаят направо си е като Анастасия от Темната кория, на която Григор Вачков току казваше :"Анастийо,Анастасийо, много си наивна , да не река про.ста". Пък ако някой очаква от нея и решение направо си е за жалене.
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 8 Отговор
    Резултатите до сега показват само едно: Повече пари за "медиците", значи повече болни и умряли пациенти...
  • 3 Абее

    15 3 Отговор
    Народа е определен за заколение! Никой властващ няма желание да го лекува! Гражданите не осъзнават, че БГ е нужна на Западните държави единствено като тяхно бойно поле срещу Турция и Русия! Заплатите на сестрите могат да ги увеличат с 30-40%, НО РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЯМА ДА ИМА, ОСВЕН АКО ПОД РЕФОРМА НЕ СЕ ПРИЕМА УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА!
  • 4 Дедо

    13 2 Отговор
    Вярваш ли си, почесаха ви зад ушите и се опнъхте по гръб да ви чешат и по коремите.
  • 5 такваа му е конструкцията

    13 1 Отговор
    Чи то си знай , освен ''другарска вечеринка'' е и селска вечеринка по характера и придаван от един от ''другарите''.
  • 6 Прост народ, слаба държава

    20 1 Отговор
    Какво ли очакват от разговор с проста мутра?
    Къде са българите да излезат на протест поне 200 хиляди ?
  • 7 Све

    13 0 Отговор
    МНОГО МАЛКО БЪЛГАРИ ВИЖДАТ КОЯ ПАРТИЯ ЗАЩИТАВА И ПРЕДСТАВЛЯВА ИНТЕРЕСА ИМ !!!!!! Леви, десни, демократи... антикомунисти..... 90% инфантилна маса
  • 8 Fate

    13 0 Отговор
    Тия женици явно не осъзнават каква подготовка е необходима за да водиш такива / безсмислени/преговори .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ванга

    15 1 Отговор
    Днес протестират сестрите,утре миньорите после полицайте ще пият вода..прост народ,вместо да се вдигнем като един и да обсадим парламента
  • 11 бацето дава човекот бе

    13 1 Отговор
    Само не чух Баци да ви обясни за магистралите , за пречиствате станции и детските градини , иначе за четирите милиарда обстойно ви запозна , влизат и попиват.
  • 12 Лекар БГ

    11 0 Отговор
    Бизнесът на големите болници се оказа голям бизнес.Където,са преплетени големи и разнородни бизнес интереси.А и първолаците знаят,че у нас,днес,големи пари се въртят изключително с Неговото благоволение и съответното възнаграждение.Вгледайте се в поводението и позицията на т.нар."Здравен Министър" във времето и ще се убедите.
    Та кака ви Мая,опитва да бори едни бетонни стени с палатки и искания.Дано й се получи.Желая им успех.Въпреки че,мнооого дълбоко се съмнявам.Все пак,кака Мая забравя,че живеем в държавата на Пунта Мара.
  • 13 анти западен не означава непременно про

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Разрушителят на фактите":

    руски и комунистически.А по-добре обясни защо ни превърнаха в колония и може и на теб да ти се изяснят нещата.
  • 14 Горо

    8 1 Отговор
    Всички, които протестират по един или друг повод в България не разбират, че на парче нищо не става, а трябва всички да протестират като един, както правят например в Гърция или Румъния. А тук десет човека на палатки се срещат с "великия премиер", за да им реши той проблема. Борисов с удоволствие би се съгласил минималната заплата на медицинските специалисти да стане 950 лева, защото той прекрасно знае, че инфлацията, на която той е голям майстор, вече е "изяла" сто пъти това увеличение. Ето така той лъже всички. Бедата на хората в България е, че те протестират преди всичко за пари, но не и за справедливост.
  • 15 Омг

    5 1 Отговор
    БАТЕ, НЕ ТЕ ИСКАМ!

    Бате, аз не искам твойте магистрали!
    Вкъщи от асфалта никой не яде!
    Всичките край тебе – до един преяли,
    а на мен от гладно пада ми перде…

    Бате, аз не искам господар с шегички,
    нито на каишка да му бъда пес…
    Ако мъдро мислиш – помисли за всички.
    Аз съм безработен. Нямам мерцедес.

    Бате, ти живееш в розова вселена.
    Моята не стига за филия с мас.
    Где видя родина, китна, подредена?
    Ако мож’ ме светна да я видя аз.

    Бате, нива нямам. Не садя картофи.
    Тока пак ми вдигаш като кожодер.
    Пуснеш два-три лафа, реднеш две-три строфи.
    После се ухилиш, че си премиер.

    Бате, що не мислиш, че ще срещнеш Бога?
    Не сега, но после… в Страшния Му Съд.
    И за твойте ленти колко некролога
    тебе ще осъдят, че си с кривнал път?

    Бате, власт да нямаш, казваш, че е страшно!
    С власт ли на земята ти си се родил?
    Нямаш го сърцето, за народа дащно…
    И за бедни щедър нивга не си бил.

    Бате, ти духа ми няма да пречупиш.
    Аз ще оцелея! Даже и след теб!
    Вяра не продавам. Няма да ме купиш –
    теб да величая, лидера на ГЕРБ.
    Бате, аз не искам твойте магистрали!
    Пътят ми отдавна вече е стеснен!
    По-добре със Господ, тръгнал по сандали,
    нежели с управник, трижди помрачен…

    Автор: Ясен Ведрин
  • 16 Нели

    5 0 Отговор
    Парите заминават за ток ,вода, лекарства, консумативи, препарати за дезинфекция апаратура ,строителни и ремонтни дейности ,материално техническо оборудване и т н и т н Идеята на клиничните пътеки е не да се лекуват болни ,а да се трупат пари в банковите сметки на фирми близки до властта .Комплексна е грижата само за търговците на здраве а за лекари и сестри заплащането е според деференцираното обслужване на правилните хора.
  • 17 onq s konq

    5 0 Отговор
    Браво момичета. Не давайте мира на престъпната шайка. Всички ние ще ви подкрепим, като излезем масово на жълтите павета и ревнем. Баце е страхлив и сам ще подаде оставката. Проиграно е. Всеки ден ще е така до победата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове