Last news in Fakti

17 Декември, 2019 17:04 2 130 26

Лекарите: Не сме лошите с големите заплати

  • медицински сестри-
  • лекари-
  • здравеопазване-
  • лекарски съюз-
  • български лекарски съюз

Остро възразяваме срещу направените внушения, че "парите за здраве отиват в джобовете на лекарите", заявяват от Българския лекарски съюз

Лекарите: Не сме лошите с големите заплати - 1

Внушението че лекарите са лошите хора с големи заплати е абсолютно неправилно и некоректно. Това заявяват в декларация, разпратена и до медиите, от БЛС, в която се изказва и угриженост, че специалисти, с които работят ежедневно в екип, индиректно застават срещу тях - лекарите.

Български лекарски съюз с безпокойство е проследил вчерашната среща в Министерски съвет между премиера и медицинските сестри, както и последвалите публикации в медиите и тиражираните в публичното пространство внушения и твърдения.

Внушението, че лекарите са "лошите хора с големи заплати" е неправилно според БЛС. "Остро възразяваме срещу направените внушения, че "парите за здраве отиват в джобовете на лекарите", заявяват от БЛС и посочват, че това са същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един момент могат да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Това е внушение, което внася допълнително напрежение в съсловието, задълбочава конфликта и противопоставя работещите в сектора. От БЛС подчертават, че от тази ситуация не печели никой - нито специалистите по здравни грижи, нито лекарите, най-малко пациентите - има само губещи.

В декларацията се посочва и че заплатите на лекарите и специалистите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болницата от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти.

БЛС не е спирал да се бори за достойното заплащане на своите колеги, заявяват още от съсловната организация и припомнят, че тази година те са успели да извоюват в Националния рамков договор (НРД) за 2020-2022 да има осезаемо повишение на цените на клиничните пътеки - единственият за момента законен начин за повишаване на приходите на лечебните заведения и респективно на заплатите на всички работещи в системата, и на медицинските сестри.

Също така БЛС за първи път е извоювал да се запише минимален процент от приходите на лечебното заведение, които да са гарантирани за заплати на лекарите и специалистите по здравни грижи, както и в преговорите по НРД Лекарският съюз е поканил за първи път ръководството на асоциацията на специалистите по здравни грижи.

"БЛС многократно е заявявал, че не подкрепя лошите практики и злоупотребите, многократно е настоявал - има ли виновни те да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. Всеки опит за обобщение и внушаване на групова вина е неправилен и опасен. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито чрез обострянето на отношенията между специалистите, които работят всеки ден заедно, рамо до рамо, под огромно напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи", заявяват в декларацията си българските лекари.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пациент

    26 2 Отговор
    Абе некои не сте. Други са. Ама кои са баламите?
  • 2 Бай Хой

    29 8 Отговор
    Не сте лошите - а бандити с бели престилки 😁😫🎃
  • 3 Behemoth

    21 6 Отговор
    ТИКВАТА как насъсква хората едни срещу други ....разделяй и владей туй май беше от втори том на Винету!

    Коментиран от #6

  • 4 Алчни Лекари

    32 4 Отговор
    Как пък един път не подкрепихте сестрите а увеличение на възнаграждението им На всеки ваш протест те са с вас да ви отстояват алчните интереси Вижте една Турция или Гърция колко взимат сестрите процентно съотношение Лекар Сестра
  • 5 Тръмп

    36 3 Отговор
    "Лекаря" от Пазарджик със стендовете и той ли е добрите и невинните с 57000лв. заплата срещу умишленото увреждане на хора???:):):)Къде е БЛС да Осъди публично подобни "лекари"???:):):)И това е "нормална" практика,а не изключение!!!:):):)Браво за Лицемерието и Дебелокожието!!!:):):)
  • 6 Последния софиянец

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Точно. Насъсква две племена индианци да се избият и после им взима земята.
  • 7 пациенти

    12 0 Отговор
    И ние не сме богатите с малките заплатил
  • 8 АНЕНЕРБЕ

    30 3 Отговор
    Това коеторазкриха сестрите е ЧУДОВИЩНО!!

    До обяд в ДЪРЖАВНАТА , а след обяд в ЧАСТНАТА болница.

    Това нормабно ли е?!!

    Нормално ли е НЗОК да плаща на ЧАСТНИ БОЛНИЦИ събраните от публичният сектор средства?!

    НЗОК ТРЯБВА ДА ПЛАЩА САМО НА ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ КАКТО Е В ИСПАНИЯ , ИТАЛИЯ , а частните болници сами да формират бюджета си.

    ВСЕКИ ЛЕКЕР ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕ САМ ДАЛИ ДА РАБОТИ В ДЪРЖАВНА ИЛИ В ЧАСТНА БОЛНИЦА , А НЕ ДА ОБИКАЛЯ ДЪРЖАВНИ И ЧАСТНО БОЛНИЦИ , ДА СКУБЕ ПАРИ ОТ ИЗПАДНАЛИТЕ В БЕДА ХОРА!!!

    ИМА МНОГО ЛЕКАРИ КОИТО СА СИ ЗА ЗАТВОРА!!!
    ЦИТИРАНИТЕ ОТ СЕСТРИТЕ ДОКУМЕНТНИ ИЗМАМИ ПОТВЪРЖДАВАТ ТОВА!!
  • 9 джаич

    16 0 Отговор
    Нравствени лицемери не учете лекарите на морал ! На кой морален връх сте се качили за да раздавате присъди ? Обществена тайна са имената на лекарите крадци със заплати над 30000 лв. , но гилдията корпорация БЛС мълчи защото е в съглашение с тези престъпници . Икономическа полиция , прокуратурата и глистите от ИАМН нищо не виждат защото може би са слепи , некомпетентни или корумпирани ? Зависими ли са от лобита и интереси на управляващи политически партии.
  • 10 ИСТИНАТА

    24 4 Отговор
    Господа търговци на здраве,
    Засрамете се.
    Вие докарахте нещата до там, че според доклада на ЦРУ благодарение на вас и вашата "работа" България се нарежда на "достойното " второ место по смъртност!
    Алчни долни катоновци на които дори д-р Менгеле би завидял!
  • 11 Краси

    6 0 Отговор
    Да бе, вярно ли?
  • 12 ГосТ

    8 10 Отговор
    Абе цървули, на прекупвача с бакалията дето ви дере кожата и тия дето ограбиха еврофондовете не им гледате парите, а на лекарите седнали да броят къде и колко работят. Иначе, измамници има навсякъде и трябва еднакво да отговарят пред закона.
  • 13 Ввв

    7 4 Отговор
    Xaxaxa,тиквоча типично по мутренски настройва хората едни срещу други,прост народ-слаба държава!!!
  • 14 Българин

    16 4 Отговор
    А бе вие сте РЕКЕТЬОРИ бе , да не говорим колко долно сте паднали , направо сте се опростачили с вашия изказ и за стотина лева да пенсионирате здрави цигани , а хора наистина нуждаещи се от тези пари вие оставяте на произвола на съдбата и ги унижавате за така нужните им средства , но те най вероятно не могат да отделят от залъка си така нужния за вас рушвет от стотина лева !
  • 15 Рошко

    9 3 Отговор
    Ама хич не сте лоши, и заплатите ви не са малки, само да не ви пада в ръчичките човек на, зор че жив го дерете не ви стига че го е...
  • 16 Лекарите нямат

    9 4 Отговор
    представа какви са настроенията срещу тях. Нека си огласят заплатите да видят нагледно кво ще стане... Ама на кой му стиска. БЛС реди само сладки приказки и е безполезен ца обществото.

    Коментиран от #18

  • 17 Око

    10 1 Отговор
    Ние сме сред вас и ви виждаме какви ги вършите.Малко са почтените сред вас.Трябват камери,много камери....,икономическа полиция да разследва имоти и коли,откъде са дошли.
  • 18 ГосТ

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Лекарите нямат":

    А кой е полезен тенекеджията ? Що си мислите че тенекеджията е по сръчен от хирурга? 😂 аз знам, ама няма да го напиша 😂 За умствен багаж не говоря ! За сръчност бе,за сръчност. Щото нали сте майстори всичките 😂 значи, един лекар трябва да получава най малко 9 пъти повече от един прост тенекеджия или бакалин. Т'ва е положението. А то изобщо не е такова!!!
  • 19 citizen

    10 2 Отговор
    Докторята сте най-силната конкуренция на политиците по корумпираност и крадливост.
  • 20 Никой

    5 3 Отговор
    Защо труда на лекарите е прекалено добре заплатен? По-добре от този на съдиите без рушветите. Аз искам 2000, не ща от 6000 нагоре.
  • 21 НАТО ВЕЦ

    6 5 Отговор
    Боже колко "мъка" има по тоя свят Боже! Като ви чета изтъпленията и се убеждавам, че си заслужавате всичко, което ви се стоварва на главите. Нямам право да ви "пусна" справки с доходите на един куп лекари, да се оскубете на фитирии от собствената си простотия. Бих могъл да ви "пусна" и сравнение с разни "престижни професии", за да видите колко сте смешни. Вярно е, че има кръгове, дето взимат умопомрачаващи суми, но това не са хората, които ви лекуват и се броят на "пръсти". Гледате колите на JP-тата?! Ми те се водят на фирмите бе "душички", както е във всеки бизнес. Плащат им се лизинги и т.н. Повечето "докторчета" са затънали в заеми, за да поддържат фасада, щото Ганьо Балкански няма да иде да се лекува при "прошляка". Достойни сте за съжаление, но вече не ми е жал за вас. Кой каквото е "повикал", това и ще получи. Желая ви крепко здраве, щото ако съм да "престъпниците с бели престилки", ще ви скъсам "задния двор".
  • 22 цачо

    4 3 Отговор
    Пенсионерите са лошите - с ниските пенсии,а докторите с доживотните телкове са "светилищата " .Нямам просто думи!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 AL KL

    0 0 Отговор
    Исус и рече им: Отдайте Кесаревите Кесарю, и Божиите Богу. И почудиха се на него.
  • 25 знам как е

    3 2 Отговор
    Ако сестрите искат стартова заплата 1200лв.,колко трябва да поискат лекарите?!Но нека и да не се забравя,че не може да има работеща сестра,ако няма лекар-две свързани функции,но на практика лекар може да работи и без сестра или ще се съберат повече от един лекар и пак ще работят,но и сто сестри не могат да работят сестринската си работа,защото тя е функция на лекарската.

    Коментиран от #26

  • 26 Яяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "знам как е":

    Може, може
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове