Last news in Fakti

23 Декември, 2019 20:46 1 450 9

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор

  • блс-
  • национален рамков договор-
  • нзок

Средствата за дентална помощ за 2020 г. са 179 800 000 лв., което е с 12,8 млн. лева повече от предходната година

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор - 1
Снимка: shutterstock

Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха Националния рамков договор (НРД) 2020-2022.

Средствата за дентална помощ за 2020 г. са 179 800 000 лв., което е с 12,8 млн. лева повече от предходната година, съобщи БГНЕС.

Договорът регламентира разширяването на възможностите за възстановяване на функцията на дъвкателния апарат с цяла плакова зъбна протеза (съответно - по една за горна и долна челюст), като отпада възрастовото ограничение за тези дейности. Услугата досега можеха да ползват пациенти на възраст 65-69 години включително.

Включването на дейностите по възстановяване на функцията на дъвкателния апарат с цяла плакова зъбна протеза за всички възрастови групи ще допринесе за подобряване на показателите на тяхното здраве, както и за преодоляване на тоталното обеззъбяване.

Лекарят по дентална медицина ще има възможност да провери чрез предоставената услуга на НЗОК извършените и отчетени в НЗОК дентални дейности на гражданите, като отпада досегашното ограничение за времеви период.

Министерството на здравеопазването е предложило проект на промени в Закона за здравното осигуряване, които дават право да бъдат заложени изисквания относно структурата на разходите за персонал. Законовите изменения вече са в Министерския съвет и ще бъдат гласувани на заседанието в петък.

“Важно е да се отбележи, че във всеки един момент през тези три години, за които важи Рамковият договор могат да бъдат правени промени при желание на някоя от преговарящите страни”, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Всички искания, поставени на УС на БЛС по време на 71-вия Извънреден събор, са изпълнени”, добави д-р Маджаров.

От лекарския съюз съобщават, че в НРД се записа, че болничното лечебно заведение не може да заплаща по-малко от 80 на сто от половината от месечния му приход за заплати на лекари и специалисти по здравни грижи, от които 80 на сто: 64% за лекари и 36% за специалисти по здравни грижи.

"Ако приходите на лечебното заведение са 1 млн. лв., от тях не по-малко от 500 хил. лв. трябва да отидат за разходи за персонал. От тези 500 хил. лв., не по-малко от 80%, т.е. 400 хил. лв. ще отидат за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1.6, заяви здравният министър Кирил Ананиев. Здравният министър даде и друг пример: ако медицинската сестра взима 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв., като уточни, че и при двете суми говорим за „не по-малко“.

Кирил Ананиев изрично подчерта, че в случая става въпрос за формиране на разходите за възнаграждения като цяло на професионалистите по здравни грижи и на лекарите. Конкретните заплати на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения ще се определят на база вътрешните правила, одобрени от колективния орган и от самото ръководство на болниците. „Това, което мога да правя аз като ръководител на 62 болници, е да правя проверка дали се изпълняват тези изисквания. Освен това, лечебните заведения са длъжни да представят тези свои вътрешни правила на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и ако тя установи, че не се спазват правилата, независимо от формата на собственост, ние имаме право да излезем с предписания и да отстраним това несъответствие.

Към момента около 90 % от държавните болници вече са покрили началните основни заплати по Колективния трудов договор /КТД/. От останалите държавни лечебни заведения има уверение, че при тези правила и при увеличените приходи, които ще имат от болничната дейност, ще постигнат нивата, заложени в КТД.

Предстои промяна в Закона за лечебните заведения, така че новите правила за формиране на разходите за персонал да важат за всички болници, включително и частните, обясни д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК. По думите му разходите за администрация и друг персонал в лечебните заведения също ще се разпределят по вътрешни правила. „Това, което подписахме днес, дава тласък за решаване на проблема. Още през февруари-март, когато започнат да действат и видим какво се случва, ако трябва ще се коригираме, включително и разпределението, но трябва да бъдат достигнати минималните нива в КТД. Всичките ние ги очакваме и предполагам, че това ще се случи“, посочи още д-р Кокалов след подписването на НРД.

Всичко предвидено ще се случи в кратки срокове и няма да има никакво забавяне, увери министър Кирил Ананиев.

Увеличени са цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури средно с 14%. Намалени са обемите със 7 на сто.

„Аз мога да кажа, че нашите забележки, които съборът ни беше гласувал във връзка с публикувания текст на НРД за обсъждане, са изчистени. Те са приети и в член 49, за който ставаше въпрос за начина за изписване на лекарства и за профилактичните прегледи при общопрактикуващите лекари. Имахме предложения за цените на 5-6 пътеки и те са приети и няма проблем“, заяви още д-р Маджаров.

В договорът е записано още, че лекар без специалност ще има право да извършва дейности под субординирана координация на лекар със специалност. При надвишаване на регулативния стандарт, който е определен за профилактика на общопрактикуващия лекар, няма да се налагат глоби и той няма да бъде лимитиран. Отпада регулацията и за изследванията при профилактика.

В НРД 2020-2022 са увеличени средно с 18% цените на медико – диагностичните дейности (МДД). Увеличени са средно със 7 на сто цените в СИМП за първичен преглед, първичен профилактичен преглед по програма „Майчино здравеопазване“, вторичен преглед, медицинска експертиза и др.

Няма да има промяна в рамковия договор по отношение на изписването на терапиите за хронично болните пациенти. В чл. 49 е добавено предложението на общопрактикуващите лекари, че се работи по Наредба 4.

Личните лекари ще могат да правят профилактични прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други поводи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям праз

    0 0 Отговор
    че са подписали. Могат ли да не подпишат?
  • 2 Изверги

    2 2 Отговор
    Западният модел за избиване на населението в мирно време!!! Дават пари на лекари за болни, и колкото повече болни, толкова повече пари! Затова масово лекарите не искат да лекуват пациентите в начален стадий на заболяване, защото тежките форми на заболяване им носи много по-големи възнаграждения и заплати. Понеже НАТО са си набелязани БГ, Украйна, Литва за война срещу Русия, а БГ и срещу Турция, затова тия три държави са в ТОП 5 по смъртност на света! На тях им трябва болно и намаляващо население, което не може да възроптае, че са ги превърнали в бойно поле и пушечно месо

    Коментиран от #3, #6

  • 3 До 2

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Изверги":

    Латвия*
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ,Нищо за

    1 0 Отговор
    Доболничната помощ и за тесните специалисти които от началото получават 30 процента от заработката.
    Никой не се интерисува и не анализира проблема вече толкова години и толкова министри...

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 До 7

    2 0 Отговор
    Защо никой не разбра, че само в България здравеопазването е по търговския закон по разпореждане на ИВ.Костов още....
    Защо се изпразни доболничната помощ от тесни специалисти и в много области отдавна те са недостатъчно...
  • 9 Как защо

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо се изпразни доболничната помощ от тесни специалисти и в много области отдавна те са недостатъчно... - Ми защото няма пари за тях при тази "система". Кой ще пръсне 12години от живота си, за да взима мизерни пари?! Няма защо да си говорим глупости. Единственият стимул за работа е материално-финансовия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове