Last news in Fakti

24 Декември, 2019 15:48 3 376 31

Хиляди българи щурмуваха Гърция за празниците

  • българи-
  • гърция

Гърците пък потеглиха към българските ски курорти

Хиляди българи щурмуваха Гърция за празниците - 1
Снимка: shutterstock

Коледа е семеен празник и за гърците. Днес се очаква засилен трафик в цяла Гърция. Много българи са избрали да посрещнат празниците в южната ни съседка, съобщава БНР.

Краят на коледните пости напълни магазините за месо още рано тази сутрин. Гърците завладяха моловете за последни подаръци за празниците.

Хиляди български туристи пристигнаха, за да почувстват атмосферата на християнския празник в Гърция, гърците пък потеглиха към българските ски курорти.

Коледари вече обикалят по къщите, благославят с песни дома за здраве и берекет и събират пари за бедни семейства. Провеждат се много благотворителни акции. Гърците вярват, че през тези дни „трябва да дадеш и да помогнеш“.

По традиция кръстницата подарява нови дрехи, с които детето отива утре на Коледната литургия. Домовете блестят в светлини.

На централните площади има огромни елхи. По островите се спазва и традицията да се украсява коледен кораб вместо елха. Трапезата е с поне 7 постни ястия и „питката на Христос“.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да се разбира

    37 5 Отговор
    Хиляди държавни сужители паразитиращи на гърба на цял народ! В Гърция има десетки хиляди изкупени апартаменти и къщи, като 90% от собствениците са на държавна хранилка!

    Коментиран от #4

  • 2 Осман

    6 33 Отговор
    Вие проявявате неуважение към великата и силна Турция. Тук трябваше да дойдете за туризъм, гяури. Защитаваме ви, даваме ви и газ, а вие отивате в гърция? Ще бъдете наказани.

    Коментиран от #17, #25, #27

  • 3 Лазар

    13 1 Отговор
    Хиляди шопи добре устроени от борисов с високи заплати отново и отново заминаха за ...... .провинцията и малките градове за селата дане говорим да го духат.

    Коментиран от #7

  • 4 :-)

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "Да се разбира":

    :-) Е щом казваш. Важно е да си вярваш.
    А като си пиеш ракията сега на коледа и нова година а се сети за тия държавни служители които ще са на работа по време на празниците за да може ти да си пиеш ракията на топло до задникът на жена ти. А те с големите заплати ще работят на празниците.
    Ти ще подариш подаръкът на детето си а тия държавни служители с големите заплати ще им честитят по телефона.
    Айде напиши поредната глупост.

    Коментиран от #15, #22

  • 5 Аврам

    18 1 Отговор
    Как да доидем при турчалята като е пълно с манафи.

    Коментиран от #10

  • 6 килипир тече като вода от пернишка чешма

    9 1 Отговор
    И в делник и в празник беганье от територията му е майката и за имаши и за немащи.
  • 7 Молъ молъ

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Лазар":

    Я се уточнете сега, шопите ли имат големи заплати или държавните служители, и затова сме на това дередже !!!! Както каза професора 80% олигофрени. Само, че не 80% а 95% са.
    Точно шопите и държавните служители са виновни.
    АБЕ ВИЕ СТЕ ПЪЛНИ ОЛИГОФРЕНИ С 70 iQ.
  • 8 Госあ

    3 0 Отговор
    К'ви ски, к'ви 5 лв. Е, освен ако не са като Candide Thovex https://youtu.be/NHrwcQQ38bA ама той е един,най много още няколко франсета да има. Що не ги казвате нещата в прав текст- отиват да ядат, пият и ...там отделителните функции 🤣

    Коментиран от #9, #12

  • 9 п.п

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Абе май,май и други франсета като него няма....
  • 10 Манафа

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Аврам":

    Няма страшно, от един път нищо няма да ти стане
  • 11 Жеко

    12 0 Отговор
    И аз съм в Гърция, юпииии. Тук ще посрещна и Новата година, на площада. С филия мас и много тагвания от заведения, минавайки покрай тях, юпииии, в Гърция ще плсрещам Новата година
  • 12 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Е тоя кърти !!!!

    Коментиран от #14

  • 13 браво умници

    9 0 Отговор
    гръцката коледа си е за гърците, те ще си я празнуват, а ти ще зяпаш отстрани, умните хора си празнуват коледа вкъщи, или на вилата, или на село, разменят ракия и подаръци с комшиите си, сега още няма сняг, няма проблем с транспорта
  • 14 ГосТ

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    Абе хубава реклама на ауди с французин,ама ако продължават да бълват дизеляци,ските ще бъдат това.
  • 15 госت

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от ":-)":

    Другарю ако си на работа в празничните дни,то бонуса ,който ще получиш е 150% ,а ние не получаваме бонуси, освен всичко,вие имате десетки преимущества през цялата година!

    Коментиран от #19

  • 16 Патриот

    6 3 Отговор
    Тези 150% колко са 10-15лв?
    Щото депутатите си раздадоха по една торба, но за тях нищо. Премиера подари 5 куфара пари тази година само с една обществена поръчка, но всичко е точно. 10-те лева на държавния служител, който може би ще посрещне Коледата въоръжен и сам са проблема на тая държава.

    Коментиран от #18, #20

  • 17 azko

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    Рязан мелез я да мълчиш!!!
  • 18 госت

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Патриот":

    Не съм съгласен,защото държавните плужеци получават много добри заплати,а за онези с оръжието още повече!Всеки е избрал,какво да работи ако не му харесва,да се прибира вкъщи и да си остане безработен,но не,нали?
  • 19 :-)

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "госت":

    Господин демократ, не 150% а 1800%.
    Ти наясноли си, че наднорменият труд не ни се плаща, понеже "нямало пари", уважаеми го'син демократ. Това за 150% го кажи на жена ми и синът ми. Абе все чувам, че сме били най-високо платени апък никой не иска да почва при нас. При тая висока заплата от 680 лв. направо се бият да почнат. А като направиш 5 годони ъази уууужасно голяма заплата ти скача с 5%, малееее какво да правя с толкова много пари, на Бахамоте ли да отида или в Дубай.
    А от 60 младежи след наркотичните тестове остават 4 младежи. А пък тия 4 младежи като разберат, че 9 месеца ще са с 80% от гоооолямата заплата от 680 лв. непонятно за мен напускат и стават куриери за 1200 лв. заплата от 8 до 17, и не работят на празници а си седят до топлият задник на жена си.
  • 20 :-)

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Патриот":

    Няма смисъл да им обясняваш. Те няма да повярват, и то защото не искат да повярват. Така им е удобно. Даже и да видят фишовете от заплатите. Друг е въпроса, че на наркотестовете при постъпване на работа всичко се вижда, но както знаеш те наркотестовете грешат, не ТЕ.
  • 21 ГосТ

    4 0 Отговор
    Оф какво се тормозите точно сега, кой бил в Гърция, кой в Дубай. К'во на Коледа да ядете ципура или локум в некъв кичозен хотел с некви снобари, дето не знаят датата на освобождението на България.
  • 22 Трифонов

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от ":-)":

    Дай конкретика, за да не словоблудстваме напразно. Ти какъв точно държавен служител си, който има усещането, че държавата се крепи на раменете му, а всички останали са му длъжни? Искаш ли да налучкам? Само по тона и безпочвеното самочувствие, дето лъха от простотиите ти... МВР? Познах ли? А така, гледай сега какво ще ти кажа по повод на тази държавна институция. Ако утре ви закрият, вдругиден никой няма да забележи, че нещо се е случило. По-вдругиден хората ще се ориентират към осигуряване на частна охрана на обществения ред, а пък на следващия ще започнат да арестуват... предимно вас, бившите вече служители на МВР... сети се защо.

    Коментиран от #30

  • 23 aaxa

    1 0 Отговор
    gluposti srga nee vrene za more kakvo sh praviat tam
  • 24 onq s konq

    2 0 Отговор
    Ама ОДЕ ИМАТ ПАРИ за Гърция тия "Щурмоваци",след като Русофилите тука съобщиха ОФИЦИАЛНО,ЧЕ ЦЯЛОТО БГ РАБОТИ "НА Минимала"?Сигурно са български Гастарбайтери,дето отиват да гледат Възрастни и трудноподвижни Гърци...Ами АКО НЕ СА Гастарбайтери,а хора НАДВИЛИ СИ НАД МАСРАФА?Всъщност КАЗВА ЛИ ТИ НЯКОЙ,пък и СМЕЕШ ЛИ ДА ПИТАШ?:)
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 4462

    4 1 Отговор
    Сиромах до сиромаха,майно льо.Сиромашия до шия.
  • 27 ОСМАНЧО АЙДЕ ДА НЕ МИ КАЗВАШ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    КАКВО ДА ПРАВЯ ЧЕ...НАДЯВАМ СЕ ДА СЕ ДОСЕТИШ ГАДЖАЛЧЕ ПРОСТОВАТО КАКВО ИСКАМ ДА ТИ КАЖА...НО МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ ДАЛИ ИМАШ ВЪОБЩЕ С КАКВО ДА МИСЛИШ МЕКОТЕЛО..И ИМЕНАТА НА ДЪРЖАВИ СЕ ПИШАТ С ГЛАВНА БУКВА.. АКО ЗНАЕШ КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА...АМА С ПРАЗНА ТИКВА НИЩО НЕ СТАВА..БИЛИ НИ ЗАЩИТАВАЛИ..ОТ КОГО ВЕ ТЪПАНАРЧЕ НИ ЗАЩИТАВАТЕ?!!
  • 28 Йозеф

    10 0 Отговор
    Коледа в Гърция е скучно, не колят прасета, няма дивечов суджук, няма црно вино, няма конска пастърма, няма пукаща камина и шишове с ребърца и сурова туршия, няма оня уют на студената планина и мириса на горещи цепеници в огъня, шарената сланинка и киселите краставички от качето... абе планината си е планина... Гърция за лятото става. Наздраве, всички да имате изобилни празници и обилна Нова година, пълни джобове и спокойствие в душите!

    Коментиран от #29

  • 29 Неща, които трябва да знаете за Гърция

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Йозеф":

    Гърция е основно планинска страна, с високи планини, гори, и села в снега. Що се отнася до хранителните предпочитания на гърците, първоначално те ядат и пият нещата, за които пишете и много по-малко риба. Това, че страната е само за слънце и море, е мит създаден специално за западните туристи.
  • 30 :-)

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Трифонов":

    Така е щом казваш. То всички взимаме подкупи тука според теб. А заплатата си я ползваме за да спестяваме за къща в Тайланд.
    Я се огледай господин демократ
    Кандидатствай при нас, да взимаш гоооляма заплата.
    Винаги набират хора, ама незнам защо все няма желаещи.
    Отиди в районното до вас и там ще ти обяснят привлекателните условия на работа и виспкоте заплати които взимаме.
    Деннонощно на разположение и по всяко време.
    Дано да си по-възрастен, че да има шанс да минеш тестовете, особенно психиатричните и наркотичните, че ако си младеж тая "безвредна" тревица която пафкаш "за отпускане" и тоя алкохол дето го пиеш здраво с "братленцата" ще дадът положителен резултат на тестовете. Аз съм на 49, от 28 човека които почнахме сме живи само 2. Останалите момчета са на по-добро място, ДА ПОЧИВАТ В МИР.
    Точно полицаите и военните са виновни за джендема тука А.
    Има ли смисъл да те обеждавам, щом казваш, че ние сме виновни нека да е така.
    Весел празник със семейството ти пожелавам, да сте най-вече здрави и щастливи.
    А нас кучета ни яли.
    П. П. Пиша ти от едностайната ми къща за гости в Гърция, квартал Хаджи Димитър. А после ще летим за Бахамите за нова година, остров площат Батенберг.
  • 31 Екшъъъън

    2 0 Отговор
    Това са безродници. Аз като патриот с изпилен мозък ще отида на Слънчака, поне една две чалготеки ще бачкат та да си отпия долнокачествен алкохол, да ма излупат у сметката, Митю Ушите да ми даде скапан наркотик, а персонала у смрадливия хотел -за който ще се изръся като за седмичен престой в Гърция - освен, че ще ме гледа мръснишки /ако не ми скочи на бой/ ще ми претършува багажа и за да запазя по-дълго спомена от преживяното ще си дойда с ентероколит
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове