Last news in Fakti

25 Декември, 2019 19:48 3 039 78

Епископ Поликарп: Има нужда от вероучение

  • епископ поликарп-
  • вероучение

Според викария на патриарха и софийски митрополит Неофит, най-светлият, най-празничният, най-богатият празник за всеки православен християнин е Рождество Христово

Епископ Поликарп: Има нужда от вероучение - 1
Снимка: БГНЕС

Има нужда от въвеждане на вероучение в училищата, заяви пред БГНЕС белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит.

Той изтъкна, че от Светия Синод настояват за въвеждане на този предмет в училище от години.

"Нужда има. Въпросът е по какъв начин това да стане факт в нашето образование, а именно предметът "Религия, християнство, православие" да стане задължителен", каза епископ Поликарп.

По думите му от Синода се стремят да насърчат и свещениците, и преподавателите по религия, а и обществото, за да дойде момента, когато вероучението ще стане задължителен този предмет. "Това е желание на Негово светейшество Неофит и Светия синод", казва епископ Поликарп.

Според викария на патриарха и софийски митрополит Неофит, най-светлият, най-празничният, най-богатият празник за всеки православен християнин е Рождество Христово. Това е един празник, който е духовно богат, един празник, който ни дава надежда, изпълва ни със силна вяра и ни обгражда с любов.

"Чрез този празник ние се докосваме до Бога, до неговата милост. Той се грижи за нас, грижи се за нашето спасение, за нашето преуспяване и чрез своята милост ни дарява с всичко онова, което ни е необходимо за спасение и вечен живот. В тези прекрасни рождественски дни нека всеки един от нас обърне внимание на духовното, на смисъл на празника", призова белоградчишкият епископ.

По думите на епископ Поликарп Рождество Христово не е мит, не е легенда, а е исторически момент. Това събитие е било в човешката история, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дано

    26 9 Отговор
    Има нужда разбира се, но само от Християнство. Да се учат на семейни ценности, да почиташ родителите си и да обичаш дружката си.

    Коментиран от #44

  • 4 Кой68

    25 8 Отговор
    Църквата какво направи за да има вероучение във училище?Поповете освен да си мерят колите и часовниците,а и да се оплакват друго неправят.
  • 5 Обективен

    18 18 Отговор
    Разбира се че има нужда от Библията в училище. Желязото се кове докато е горещо. Липсата на дисциплина е довело до състоянието ни днес.

    Научи ги от малки да обичат Бог и ближния си и ще видиш как няма да крадат. И здравеопазването ще е добре и всички ще сме ок и работа ще има и равномерни данъци
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахаха

    26 18 Отговор
    Е как ще учиш децата едновременно на физика, биология и химия и в същото време някакъв чернодрешко с мазна брада и кръст на врата ще им обяснява как земята е плоска и как бог е създал небето и звездите, и и човека от кал? В кой век сме?

    Коментиран от #46

  • 8 Тръмп

    3 19 Отговор
    "Светия Синод" е превзет от Комуноиди подчинени на Вожда в Москва,винаги евреин като Путин Шаломов!!!:):):)Целта е промиване на мозъци и отлив на християни!!!:):):)Милиционери и агенти от ДС-КГБ,това са комуноидите в расо!!!:):):)
  • 9 Johansson

    11 9 Отговор
    Това трябва да е пожелание, ми има и турци, има и евреи, има такива които са други религии. Неможе насила религията да се налага.
  • 10 Който иска вероучение

    20 11 Отговор
    Има си неделни училища към църквите, джамиите и синагогите. Няма да се връщаме в средновековието.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тайгър

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    За тези хора е бог. Но лошото е, че юдеите фалшифицират древните писания. И на практика наричат един от извънземните Елох за Господ, а Исус е приет за Бог от вярващите в него. Много лъжа и неправилното има и в Християнство, Ислям, Джудаизъм, Католицизъм. Но 10те заповеди са добри, но те не са спазвани и от политици и от повечето хора. Така, че и с религия и без в училище, едва ли ще се оправи. Но е добре да се опознаят религиите.

    Коментиран от #15, #51

  • 13 Тръмп

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Всички църкви разрушени":

    Отивай да легнеш до Ленин!!!:):):)

    Коментиран от #27

  • 14 Вечният кмет

    15 8 Отговор
    Я вервам у бог Дионис, дето е от нашите земи, а не на евреи-шарлатани от Палестина
  • 15 Тръмп

    4 10 Отговор

    До коментар #12 от "Тайгър":

    Исус не е евреин,както и Давид от чието коляно е потомък!!!;););)Бащата на Давид е Иесей!!!;););)Исус е кръстен на река Исус,където през 333г.пр.н.е е битката между Изтока и Запада,Дарий и Александър или едновременно на Иесей!!!;););)

    Коментиран от #25

  • 16 Йозеф

    15 13 Отговор
    Религията няма място в училище.
  • 17 Набори

    11 1 Отговор
    Вие сте много зле. С какъвто се събереш такъв ставаш. Ако и да имаш добри родители пак ако си с лоши съученици ще станеш и ти крадец и ще пафкаш цигари от там и друго.
    Ако управляващите сега бяха християни на дело и в действителност сега щяхме да благоденстваме

    Църквата не е икони и палене на свещи, а да обичаш Бог с почит послушание и да живеят хората в единство. Не като сега да не познаваш съседите и да се криеш от тях за да не ги поздравяваш
  • 18 Религията е за дивашки изостанали племен

    6 12 Отговор
    Тя е средството с което по-бързо да се приближат до цивилизованите народи. България има нужда от религия защото още не е достигнала нивото на останалите народи развиващи наука.
  • 19 Гоуст

    5 7 Отговор
    Тези имат нужда от заточение
  • 20 Тръмп

    1 5 Отговор
    Евреите са кръстени от тракиеца Мой-сей на река Евро-Марица в наши дни,където е изхвърлен и Орфей!!!;););)Алфей и Заведей от Новия Завет също не са евреи или елини,а Исус е наричал синовете им Апостолите,синове на Гръмотвержеца!!!;););)
  • 21 Ето радословието на Господ Исус

    5 5 Отговор
    Родословието на Исус Христос е описано в Матей първа глава. Исус Христос е линията на цар Давид. Не случайно Му казват Давидов Син. Той е Есеевият корен

    Коментиран от #23

  • 22 Като е гарга да е рошава

    7 6 Отговор
    Щом ще се изучава вероучение то тогава в училищата да влезнат едновременно попове, имами и равини.

    Коментиран от #24

  • 23 Това се отнася за всички евреи

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ето радословието на Господ Исус":

    Те са синове давидови. За Исус не е съвсем ясно в предвид неизвестният му биологичен баща

    Коментиран от #26

  • 24 Без равини без имами

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Като е гарга да е рошава":

    България е християнска държава още от княз Борис, който ни е покръстил. По плодовете ще се познае истината - християнството, но истинското такова. Като дядо Добри примерно

    Коментиран от #30

  • 25 Тайгър

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Тръмп":

    Така е, но аз гледам смисъла на написаното. Името, народността са важни, но смисъла е много важен. Много се наричат християни, но не постъпват като Исус. Умни неща могат да се учат и по Етика -наука за отношенията. Но в този объркан свят всичко се върти около пари. В добрия свят няма такива религии. Те разделят и покваряват хората. Всички тия политици, попове, имами, комисари, са излишни в правилния свят. Има ли справедливи Закони, няма място за готованци. Търтеите станаха повече от пчелите, това е края на кошера...
  • 26 Напротив

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Това се отнася за всички евреи":

    Напротив ясно е всичко. Цар Давид говори за Исус в псалмите.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Доди Хойер

    16 13 Отговор
    Има нужда от тотално заличаване на всички религии.Няма нищо свято в религията тя е създанена да ни разделя.Представяте ли си утре въвеждаме християнството в училище после и турците ще поискат да се изучава мюсолманство.Какво мислите ще се получи.....същото като в Югославия през 90-те.Вече сме 21 век.Не мога да повярвам наистина хората са толкова прости щом още вярват в такива фантасмагории(Бог,Сатана,Рай,Ад,Апокалипсис и т.н.)
    ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #38

  • 29 Момчета

    10 8 Отговор
    Не знам за какво говорите, но аз ходя в Евангелска църква и там хората се грижат за бедните, подаряват подаръци на сираци, издигат молитви за болните. Лично аз спрях да крада, да пуша и да взимам наркотици и изобщо да се държа лошо.

    Господ Исус казва : Не здравите имат нужда от лекар, а болните. Не съм дошъл да призова праведните, а беззакомниците към покаяние. Нова заповед ви давам, да се обичате един друг както Аз ви възлюбих

    Коментиран от #32, #36

  • 30 Като е християнска държава

    0 5 Отговор

    До коментар #24 от "Без равини без имами":

    Защо тогава не е въведено досега и защо в Истанбул има повече християни отколко в цяла България?
  • 31 Свидетелство

    3 1 Отговор
    https://youtu.be/eheNI88PALQ

    Излекуван от цироза на черен дроб
  • 32 Тайгър

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Момчета":

    Хубаво правиш, браво. Станал си почтен човек.
  • 33 Религията е за диваци

    6 5 Отговор
    На които по никакъв друг начин не може да им се въздейства защото са на много ниско еволюционно ниво.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Да бе

    9 3 Отговор
    Иван Вазов е признал Библията и той ли е дивак? Дякон Левски и той ли е дивак? А дядо Добри и той ли е дивак?

    Коментиран от #37, #52

  • 36 NSDAP

    5 12 Отговор

    До коментар #29 от "Момчета":

    Истината момко е в Моята борба на Адолф Хитлер.Всичко друго е бошлав работа.Коран,Библия и там другите не стават.Религията е за идиоти,които вярват в някакви си налудничави неща.Да не говорим,че Исус Христос е евреин,а евреите погребаха България,редом със славяните на 09.09.1944.
  • 37 NSDAP

    3 12 Отговор

    До коментар #35 от "Да бе":

    Левски и Ботев са масони.Масоните служат на световният интернационал,който създаде СССР и демокрацията.По-време на Османското владичество българите се множим,българите са културният и духовният елит на Османската империя,а хора като Ататюрк и Мидхад паша са етнически българи,ислямизирали се по време на Османаката империя.Руско-османската поробителна война има за цел да унищожи Османската империя и да разцепи българският народ на много части.Истински български герой са горяните,истинското ВМРО,Спартак и други.

    Коментиран от #63

  • 38 NSDAP

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Доди Хойер":

    Само където ние не сме турци,а българи,приели исляма по време на Османското владичество 😑
  • 39 Невъвеждане на вероучение

    8 5 Отговор
    а създаването на православни училища е необходимата мярка. Докато си играеме всяка година на иди ми доди ми с това вероучение допускаме влиянието на джендърски конвенции и недомислени стратегии за детето. Крайно време е да се помогне на българското православно семейство и БПЦ да влезе в ролята си на основен фактор. Българската държава трябва да е много по-активна в това направление и да подкрепя създаването на православни училища, а не да превеждаме "Под игото"

    Коментиран от #41

  • 40 Гледайте сега

    11 2 Отговор
    Щом целия свят се съобразява с раждането на Исус Христос и от тогава броим 2019 години след Христа какво да спорим повече?
    Освен това Той е Пътят и Истината и Живота.
    Ходи по водата, възкресява мъртви и предсказва и изпълнява пророчества...
    Той е Началника на живота
  • 41 Garry Thomson

    2 15 Отговор

    До коментар #39 от "Невъвеждане на вероучение":

    Аз пък мисля,че трябва да заменим кирилицата с латиница,да приемем католицизма и да сме свободна и демократична страна,без да бъдем задушавани от Москва.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Добър вечер

    3 2 Отговор
    Има един полицай от Петрич който твърди че е видял Исус Христос и ангели. Преди това бил атеист и не давал на жена си да ходи на църква. В ютюб има цял репортаж по случая с негово участие.

    Иван Бобулев Аз Го видях - това е клипа
    Какво мислите?
  • 44 7296

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дано":

    И да си смирен, когато ти ограбват труда, да си смирен когато виждаш как управляващите крадат и велкодушно да оставиш бог да ги сьди , а ти да си налягаш парцалите! Благодаря!
  • 45 Анонимен

    3 3 Отговор
    Аз вярвам на Ботев, а не на търговците в агнешки кожи. Още Ботев го е казал: "Не ти, що си в небесата,

    а ти, що си в мене, боже -

    мен в сърцето и в душата..."
  • 46 Кой68........1

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Погледни какво прави католическата църква във болниците,домовете за деца и училищата?Тия крайни коментари ги разправяй в кварталната кръчма.
  • 47 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор
    народ без вяра е обречен на забрава
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    ЧЕСТИТА КОЛЕДА бьлгари
  • 49 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    ДОБРОТО КАТО ЧЕ ЛИ СИ ОТИВА БАВНО БАВНО ОТ СЬРЦАТАНИ
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    ДА СМЕ ХОРА
  • 51 Шляп

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тайгър":

    Глупостите ги говориш ти.Ако четеш по внимателно ще откриеш,че Бог сам проговаря от небесата по време на кръщенето на Исус,като го посочва като свой единороден син.За себе си Христос сам твърди,че той и баща му(бог Отец) са едно и също и на още много други места е споменато това по различен начин,но този който предпочита да си затваря очите за истината,каквото и да му казваш все ще измисля различни небивалици за да те опровергае,защото такива хора не обичат истината и тя самата бяга от тях.За такива хора е исляма,там може да си въртиш лопата с Мохамед колкото си щеш,да се надлъгваш и убиваш в името на Алах и винаги да излизаш прав,но това не е Божията истина а твоето собствено его.

    Коментиран от #65

  • 52 Ами да

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Да бе":

    Да не би да са някакви апологети на науката?
  • 53 Аз пък съм за това

    2 4 Отговор
    Да въведем науката в религията и в семинарията конкретно. Крайно време е закостенялите духовници да се докоснат до съвременната наука и до достиженията и. Стига са живяли в средновековието.

    Коментиран от #77

  • 54 gggw

    5 6 Отговор
    твърдо против всякакви религии, вероучения.

    Коментиран от #56

  • 55 Асклепий

    2 1 Отговор
    А.ти имаш нужда от лечение.
  • 56 Аврора

    3 7 Отговор

    До коментар #54 от "gggw":

    Подкрепям. Религията опиум за народа
  • 57 АБСУРД

    5 7 Отговор
    Съжалявам, но училището е за наука, двете неща са несъвместими, религиозните и политиците трябва да се линчуват за подигравките си с човечеството

    Коментиран от #58

  • 58 Шляп

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "АБСУРД":

    Ха ха,несъвместими са разумът и твоя милост,ако питаш мен.
  • 59 Novus ordo seclorum

    5 2 Отговор
    Има нужда да спрете да сте педофили и педали в скъпи лимузини , мамето ти избушен поп менте!
  • 60 никола

    0 4 Отговор
    и който не иска да става килимяфка със мека китка и съмнителна хигена???? какво да ги правиме а? да ги гониме от училище? айде всяка жаба (килимяфка) да си знае гьола
  • 61 Име

    4 4 Отговор
    Да има нужда от вероучение, но не в училищата. За да има вероучение трябва да си станете от дебелите, алчни задници и да си свършите работата. А тя не е да пиете, пушите, педофилствате или спретвате гей оргии, не е да карате скъпи коли, да имате дебели златни ланци. Не! Работата ви е да помагате на хората и да водите, а вие сте покварени. Верно е във всяко стадо има черни овце, но проблема е че са повече от белите.
  • 62 Аз не познавм

    0 3 Отговор
    Нито един религиозно заслепен който да има айкю над дневната температура....в целзиеви градуси, не фаренхайтови.
  • 63 Какво се множим бе?

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "NSDAP":

    Когато България пада под власт, българското население е 2 млн. Когато излиза от османска власт, то е 3 млн. 500 хиляди турци заселници, 500 хиляди помаци и 2 млн българи.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Тайгър

    1 4 Отговор

    До коментар #51 от "Шляп":

    Добре де, не споря. Кораб стои над Исус в маскиран режим и по уредба някой казва думите. Ако знаеш, че и на Джокондата има нарисувано НЛО. Всеки харесва простите, за да ги използвам затова мафията тук скапа образованието и ви натриса религии, за да я вотират платени гета и да ни скубе... Лично отричам религиите в този им вид. Но уважавам духовното почитание на други същества, умрели, живи. Просто МО и поповете ви губят времето. А важните неща се учат малко и никак. За мен един пеещ врабец на клона е повече от всички Исусовци, Мехмедовци, Муси и други богове. Защото е невинна и чистосърдечна твар. А хората и боговете им са лукави и грешни. Има и праведни хора, но малко. Истината е дълбока по съдържание. В Библията пише Бог обича неуките... Защо???? За да ги прецака, естествено. Затова, няма да откриеш нищо ценно в Библията, освен десетте божи заповеди. Но и тях не спазвате, защо са ви хиляди? БоБо се фука, че е християнин а колко ни лъга? Ами другите? По делата ще познаеш товарите.
  • 66 Novus ordo seclorum

    3 5 Отговор
    Кух поп! Най светлия християнски празник трябва да е възкресение Христово, а не Рождество. Много паплач се е родила, обаче според тъпата ви приказка, която е изплагиатствана , само Джизъса е възкръснал и така е създал религията от която се храните. Слабоумни, брадати изчадия!

    Коментиран от #78

  • 67 Аааа

    6 6 Отговор
    Напротив , не трябва да се допуска вероучение в училищата !
    В училищата се усвоява наука , а не вяра ...
    Вярата е по УБЕЖДЕНИЕ !
  • 68 ФАКТ

    7 4 Отговор
    ТРЯБВА да се въведе вероучението,за да се учат подрастващите на всички добродетели !!! И най-вече,защото мъжете да бъдат истински мъже,а жените -истински жени и майки !!! И,че ТРЯБВА да се уважават взаимно и да се почитат !!! И за да се подготвят за живота,защото много от младите момичета и момчета,не се възпитават правилно !!! И,че семейството е най-важно и ВСИЧКИ Хора,трябва да са ОТГОВОРНИ !!!
  • 69 ФАКТ

    5 4 Отговор
    Елементарни неща ТРЯБВА да ЗНАЯТ децата от малки -КОЙ е Исус Христос,коя е Дева Мария,Йоан Кръстител,...,как са живели и на какво са учили хората !!! В живота си,хората трябва да използват и прилагат БОЖИИТЕ закони и принципите на нашия създател и творец на Вселената !!!

    Коментиран от #71

  • 70 За един преател питам

    2 2 Отговор
    Аз пък съм християнин, но пък може да ми е интересно да изучавам исляма за да имам по-широк мироглед от 99,9% от връстниците си. Това прави ли ме лош?
  • 71 Име

    0 2 Отговор

    До коментар #69 от "ФАКТ":

    Дал съм ти минус заради слепия фанатизъм.
  • 72 Православно вероучение

    2 2 Отговор
    Определено трябва, това ще ни помогне и да оцелеем като българи, както и като нормални хора. Вече се е случвало когато сме били завладяни, и то доста успешно. Сега сме на път да се изгубим от едно друго, по-страшно от това с оръжие, а именно духовно завладяване.
    ,
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Бай Танас

    1 0 Отговор
    Като гледам едни 80 % от българите, май са атеисти, ам уважавайте поне другите - вярващите, независимо коя религия са!
  • 75 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "Diushevadez4283":

    Изчезни!
  • 76 Ved

    0 0 Отговор
    Трябва да е свободно избираем предмет. Който иска да го учи. Неможе на сила , ако иска се записва .
  • 77 Guest

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Аз пък съм за това":

    Да бе да, Средновековие?! Ролекси, Аудита, Линкълни, млада мръвка за гей - поп забавления! Тези са по "за" истанбулската конвенция от редовия, нормален европеец. За т'ва гледат да си вържат още по-здраво коня, в съюз с държавата - вероучение до дупка, че системата "разделяй и владей" е от римско още и иска възможно по-тъп и страхлив мат'рял!
  • 78 Шляп

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Novus ordo seclorum":

    Не само Христос е възкръснал,а всеки един,който вярва в него,учениците му също са извършвали възкресения,за Лазар поне сигурно си чувал.Тези,които се възкресяват за живот на земята,са само за да свидетелстват за истината сред смъртните хора и после пак умират,за да възкръстнат отново за вечен живот в нетленно тяло в Царството божие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове