Last news in Fakti

26 Декември, 2019 15:28 2 848 25

Все по-малко българи искат да станат приемни родители

  • приемни родители-
  • приемна грижа

В същото време в 507 приемни семейства към ноември 2019 г. няма настанени деца

Все по-малко българи искат да станат приемни родители - 1
Снимка: БГНЕС

Все по-малко българи искат да станат приемни родители, показват данните на Националната асоциация за приемна грижа. Причините за намалелия интерес са свързани основно с липсата на социална сигурност на приемните родители и влошените обществените нагласи срещу приемната грижа. Национално допитване, реализирано през 2019 г. от Изследователски център „Тренд“ по поръчка на НАПГ, показва, че всеки шести българин би станал приемен родител, ако получава заплата и издръжка от държавата за приемното дете, а две трети от сънародниците не биха станали приемни родители при каквито и да е условия.

Преди 5 години на същия въпрос два пъти повече българи декларират, че биха станали приемни родители. В столицата, където живеят близо една трета от сънародниците ни, само 5% биха станали приемни родители.

Една от причините българите да не искат да стават приемни родители е в на липсата на социална сигурност. Към момента приемните родители се грижат за децата в риск по силата на граждански договори, които ги лишават от правото на пълно осигуряване. Те нямат осигуровки за рисковете трудова злополука, безработица, за бременност и раждане и за гледане на дете.

Така остават без обезщетения при прекратяване на договорите им или когато се наложи да проведат лечение, в резултат на което децата се извеждат от дома им. Затова не са и малко случаите на загинали от рак приемни родители, които слез извеждането на децата, остават без доходи, болнични и загиват в нищета. Въпреки многобройните настоявания на НАПГ този проблем да бъде решен, от Министерството на труда и социалната политика и през 2019 г. отказаха да намерят решение. Парадоксално е, че ако приемен родител работи като възпитател в социален дом, той ще има право на трудов договор и социална защита.

Втора причина за ниската мотивация на българите да станат приемни родители се корени в насажданото в последните години лошо отношение към приемната грижа. Приемните родители са обект на атаки за това, че получават възнаграждения за труда си, като политически и религиозни общности създават противопоставяне между родните и приемните семейства. Основната нападка е, че заплатата на приемните родители не се дава на бедните семейства. Малко известен факт, обаче, е че 80% от настанените в приемни семейства деца не са жертва на бедността, а на насилие, неглижиране и лоша грижа. Следователно, причината децата да отидат в приемна грижа е насилието, а не бедността.

По данни на Агенцията за социално подпомагане за периода януари – ноември 2019 година едва 95 приемни родители са получили разрешение от държавата, за да се грижат за деца в беда. 203 са заличените от регистрите приемни родители. 80% от заличените приемни родители са отписани поради лични причини – влошено здравословно състояние, напускане на страната или смяна на местожителството, както и заради промяна на професионалните интереси. В същото време в 507 приемни семейства към ноември 2019 г. няма настанени деца. Най-много приемни родители без настанени деца има във Варна (45), Търговище (39), Велико Търново (37), Монтана (33), Русе (29) и др.

По данни на Агенцията за социално подпомагане 1930 българчета растат в приемни семейства към края на ноември 2019 г. От тях 170 са с увреждания. 90% от децата в приемни семейства идват от родните си семейства, от семействата на близки и роднини, при които са били настанени или от същите или други приемни семейства. Най-много деца, които са били в приемна грижа, биват осиновени – половината в България, половината в чужбина. В чужбина се осиновяват основно българчета с увреждания.

През ноември 2019 г. от 94 изведени от приемните семейства деца, 15 са върнати в родните им семейства или са настанени при близки и роднини. По данни на Агенцията за социално подпомагане бебетата остават средно 1 година в приемно семейство, преди да бъдат върнати в родните си семейства или да бъдат осиновени, децата до 6 години остават средно 2 години, а децата на възраст между 6 и 14 години – приблизително 5 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАДКОЗЛОДУЙ

    16 2 Отговор
    познайте защо но реално

    Коментиран от #3

  • 2 Подковават ни за Истанбулската!

    18 0 Отговор
    На помощ идват такива като ВИКТОР КАЛЕВ . Еднополовите бракове а усложнените майки ще са наравно със свинемайки. Няма страшно нека еднополовите бракове да се множат !

    Коментиран от #9

  • 3 007

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАДКОЗЛОДУЙ":

    Искам да те видя в булчинска рокля ,,, , ,,,а младоженеца ще е Borislav Popov 👰🤰🌞⛈️

    Коментиран от #6

  • 4 Гоуст

    7 1 Отговор
    Темата щеше да има смисъл ако заглавието беше само "Все по-малко българи...'
  • 5 Balgarin

    3 7 Отговор
    Priemame ,,Istanbulskata konvenzia"I vaprosa e reshen.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "007":

    ще ве разочаровам но не сьм г е й нито сьм обьрнал резбата що ме бьркате с БОРИСЛАВ ПОПОВ не го познавам нямам нищо против никой някой ми копира ника имам си жена но това са си мой неща обичам и санитарката ДЕСИ болницата но не психото ЛОМ БЛАГОДАРЯ
  • 7 Изкривено подпомагане

    10 0 Отговор
    Вместо да подпомагат децата в риск ,при които прблемът е бедност, в собствените им семейства се дават едни пари на никому неизвестни професионални гледачи. При децата в риск с агресивни родители , нека родители да плащат масрафа!
  • 8 АНОНИМНА

    1 0 Отговор
    защо обиждате форумсите
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Констанда

    10 0 Отговор
    Значи някои мърсък и въртоглава крава са ибали и го захвърлили дедето и някои да го вземе.да го вземе някои от парламента да ама никога.
  • 11 Факти

    23 1 Отговор
    Защо не пишете че 85% от изоставените деца са от ромски произход.Трябва да се мисли в посока как ромите да се научат да ползват предпазни средства,а не да се пазмножават като хлебалки и приемни семейства да им гледат децата.

    Коментиран от #13

  • 12 ФОРУМЕЦ

    2 2 Отговор
    007 много невьзпитано човече сте майка ви не ве ли е учила на вьзпитание кьде са ти пьрвите седем години
  • 13 Кво да ги учим?

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Факти":

    Задължителна кастрация. Това е. Може и да направим казармата задължителна за мъже, ако искат да гласуват, или да получават помощи. Първо да минат през казарма. Казарма за жените, по пожелание. За да получава пари за самотна майка, да е служила в казармата. Ако двама са женени, официално, и двата родителя да са минали казарма, иначе няма помощи. Доста пари ще се освободят от бюджета. 12 месеца, минимум.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Защо се лансира СУРОГАТНО майчинство

    4 0 Отговор
    За да се окомплектоват с деца еднополовите семейства и се охарактеризират като НОРМАЛНИ ! ЕС ще не изпише вежди или ще ни изкара очите и натика в АДА ?
  • 17 699

    4 0 Отговор
    Извратено е да искаш повече приемни родители за деца, които ще бъдат отнети от биологичните им майки и бащи.
  • 18 Age

    8 0 Отговор
    Мнозинството вече преди 30-годишна възраст не искат и да чуят, че ще имат собствени деца, камо ли да отгледат чуждо.
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    все повече семейства имат по едно дете
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    все повече семейства имат по едно дете

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Йозеф

    9 1 Отговор
    80-90% от тези деца са орки, плод на етно традиции между роднини и от малолетни и непълнолетни майки. По-големите деца вече са обременени от социално сексуалните отношения в домовете, вземайки такова дете си слагаш таралеж в гащите.

    Коментиран от #24

  • 24 Стига

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Йозеф":

    За съжаление това се потвърждава от практиката.Домовете семеен тип са съшата работа че и по зле.Имат само права без задължения.Работещите там напускат след 1 месец заради малко пари и много проблеми.Тези деца са проблемни и с тях трябва да работят специалисти, а тях ги няма.Обикалят от училище в училище и не могат да си намерят работа.Някой ги държат просто безмислената аганция дето нищо не закриля да съществува.Само препращат едни сигнали до полицията и прокуратурата което е параграф 22зашото мерките са социални и възпитателни което не е работа на тези институции.Те пращат проблемни в такива .Просто тука разни НПО много точат пари.Особенно в министерство на правосъдието кото ги финансират.За еди дейности по същество нямат но за семинари подкрепи на думи и офиси дето човек не ходи има колкото не можеш да си представиш
  • 25 Българин

    2 0 Отговор
    Как да гледат деца Българите, като не давате помощи, ами само на цигани и турци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове