Last news in Fakti

2 Януари, 2020 20:44 3 534 31

Богдан Милчев: Пътната маркировка в страната е пълна катастрофа

  • пътна маркировка-
  • пътната безопасност-
  • пътна инфраструктура-
  • пътна полиция-
  • катастрофа-
  • шофьор

90% не отговаря на нормативните изисквания. Тя дезориентира и уморява шофьорите, заяви експертът

Богдан Милчев: Пътната маркировка в страната е пълна катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС

"Пътната маркировка в страната е пълна катастрофа, 90% не отговаря на нормативните изисквания. Тя дезориентира и уморява шофьорите“.

Така Богдан Милчев от Института за пътна безопасност подчерта в предаването „12+4“ на БНР една от съществените причини за инцидентите в страната. Според него въпреки усилията, които се полагат, черната статистика продължава и е необходима цялостна промяна на подхода:

„Всеки ден усилията ни са насочени към това да променяме българския шофьор. Това е грешен подход, защото всеки един от нас, когато излезе на пътя, дава всичко най-добро от себе си, за да не загине или да не убие някого. Въпреки това се допускат грешки, в голямата си част – фатални. Затова от Института ще настояваме през 2020 година да се преобърне подходът за контрол по пътищата и да се стартира с нещо рационално - като освежаване на пътната маркировка“.

По думите на Милчев „лошата маркировка създава усещането, че си в пустиня“: „Когато се движиш в пустиня, правила няма. Тоест, ние се движим по пътища, по които усещането ни е, че няма организация на движението, няма правила, няма контрол. Затова ние нарушаваме и по-често правим грешки… Ако до март маркираме всички пътища първи и втори клас с маркировка, която отговаря на нормативните изисквания, гарантирам, че между 30 и 50 жертви по-малко ще имаме в сравнение с предходната година“, коментира той.

Според експерта другият голям проблем е липсата на експертиза в държавните институции: „България е единствена в Европейския съюз, в която МВР излиза и се хвали колко много нарушители са хванали. Тази статистика е нужна само за експертите... Нашата гордост трябва да е – колкото по-малко нарушители хващаме, толкова по-добре“.

Богдан Милчев коментира и системата „бонус-малус“. Той я нарече „още един инструмент за коригиране на поведението на водача на пътя“: „Тази система ще определи кой от нас колко е рисков. Колкото си по-рисков на пътя, толкова повече трябва да плащаш за този риск. Това е съвсем справедливо и голяма възможност да коригираш своя риск… Тази система е абсолютно неутрална“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нервен ( разбивача на тролове )

    24 5 Отговор
    Ооох тя само тя да беше ще изляза лично с една четка да я начертая .....нещата са супер комплексни ...не е проблема само еди си кое си ..

    Коментиран от #28

  • 2 Гробар съм

    43 0 Отговор
    Верно е, при силен мъгла не можеш да се ориентираш къде си.

    Коментиран от #11, #14

  • 3 As toi

    22 2 Отговор
    Tova!Darjava li e?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лопатата

    50 1 Отговор
    Ние се избиваме по пътищата заради некачествен асфалт, маркировка, дупки и т.н. обаче ББ се бие в гърдите с 5 млрд. излишък. Някакви виртуални пари. Важно е все пак, че ще има нов самолет за 55 млн. и за НСО 45 млн.
    Хората... кучета ги яли. Минимална пенсия - 120 ЕВРО. Праг на бедност 200 ЕВРО. ХАХАХАХАХАХ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бокус-Фалос

    11 2 Отговор
    Това е идеята повече нарушения повече Фалос и по-малко Бонус ! Очаквайте новото дранйе от Бокос и големия Фалос ! Хвърлихте ли боб, кой ще впишете в полицата, щото ако не го впишете, а случайно вземе, че кара страхувателя, ще си измие ръцете, като Пилат Понтийски и няма да плати и ще платиш ТИ! Така, че метай боб или преписвай изтеклия списък с ЕГН-та от НАП за сигура !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Караянчева гробарката

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гробар съм":

    Нека силата бъде с вас ! "Use the force" !
  • 12 Брадвата

    30 0 Отговор
    Каква ти маркировка.. то по така наречените магистрали няма такава.. Да не говорим, че нахвърляли готварска сол и тва като се залепи за челното стъкло и няма миене, няма виждане, пълен фарс. Живеем във филм на ужасите и само си мислим, че това е държава и институции
  • 13 ййй

    42 1 Отговор
    Докато ползват блажна боя от железарията, която се изтрива след месец, какво да се промени? Който е ходил извън пределите на страната знае що е туй маркировка, както го пише в закона, така е. У нас стане ли тъмно и вече караш на магия, я си видял нещо в тази чернилка, я не, нито знаци, нито маркировка, нито осветление, нищо. Иначе пише в закона някакви неща, излизаш на пътя и няма помен от тях, а уж агенции, уж стандарти, уж актове за пускане в експлоатация и експертни комисии, милиарди текат, а насреща нищо.
  • 14 майстора

    2 27 Отговор

    До коментар #2 от "Гробар съм":

    Ако не можеш да караш не тръгвай !!! В различните метеорологични условия си има различни чалъми .... В гъстата мъгла също си има тактика ...а ако ти е късно да се учиш на каквото и да е пак има решение — купуваш си кола с инфрачервена камера и караш
  • 15 Гогов

    13 0 Отговор
    Да почнат с вар да боядисват ще бъде по добре и ще издържа повече.
  • 16 Миризлив пор

    21 1 Отговор
    Госодина Милчев беше шеф на КАТ - хайде сега да си признае колко акта за лоша пътна маркировка, лоши знаци и дупки е парафирал? Или масово се е подписвал под "несъобразена скорост'" за да изкара шофьорите виновни за тези неуредици? Сега какво се прави на девица?

    Коментиран от #25

  • 17 Читател

    13 3 Отговор
    Тоя е абсолютно корумпе. От негови подчинени го зная това.

    Коментиран от #31

  • 18 Голям Слон

    15 2 Отговор
    Ако няма маркировка, защо няма?! Ако има, те ще ми кажат как да карам. Общо взето такова е правилото в България.
  • 19 Ван дер Любе

    14 0 Отговор
    Така е, т.к. маркировката е полагана по време на социализма - някъде преди 50 години и няма сега Борисов да се мине да полага маркировка, това не донася нищо за Западните балкани или пък за глобалното затопляне. Той Борисов се грижи за глобалните проблеми на света, а не за България и българския народ.
  • 20 Катаджия

    11 5 Отговор
    Айде Богдан да каже колко произшествия е посетил като катаджия, той катастрофите ги е гледал само по "телевизора".
  • 21 Гост

    18 2 Отговор
    То настилки няма, те за маркировката говорят.
  • 22 На улица

    16 0 Отговор
    Силистра, точно до новата спирка на Метрото и парк Заимов "боядисаха" пешеходната пътека преди месец. Днес почти не се вижда. Може ли на натоварено кръстовище пред главния вход на Бизнес Парк да има само една пешеходна пътека. В европейските страни + Сърбия ги чертаят и на трите или четирите страни дори и на малките кръстовища. Но в КАТ са нереформирани комунисти (Да те определят къде точно да се чертае пътека). Борисов, харчиш милиарди за пътища. Похарчи 10 000 лв и изпрати няколко висши комунисти от КАТ да "видят как е по Европата"
  • 23 Йозеф

    11 1 Отговор
    А добър вечер, това го пиша от няколко години - хоризонтална и вертикална маркировка НЯМА всичко е пародия. Дори съседна Мацедония са светлинни години напред, нощно време влизайки от Мацедония в родното БГ все едно влизаш в гYз...
  • 24 КАТ

    13 0 Отговор
    Важно е да се въведе новата система бонус - фалус. Тогава мутренските застрахователни компании ще реализират огромни печалби.Застраховките гражданска отговорност ще стане 1000 лева за личен и 3000 лева за служебен автомобил.
  • 25 кючук чобан Калитко

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Миризлив пор":

    Правилно!
    Това задължение на определени от министъра на вътрешните работи служби много ясно е описано в чл. 165, ал. 1, т. 3 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП).
    Лесно може да се провери как Пътна полиция – КАТ си вършат работата с помощта на Закона за достъп до обществена информация.
  • 26 Шляхтиц

    4 4 Отговор
    На калпавия и некадърния ВСИЧКО МУ ПРЕЧИ И НИЩО НЕ ПОМАГА. ...................
  • 27 Хакумулиращата батерия

    6 0 Отговор
    АПИ на ешафода!
  • 28 Румяна

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Oт София до Пловдив е пълна трагедия,осева линия и светоотражатели по мантинелата за нищо не стават.Като ти светнат и насреща,караш като пиян в дискотека.
  • 29 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Много трудно се рисува права линия , когато има дупка до дупка на пътното платно. Просто е трудно.Но на шьОфьОрите по нашите земи нищо не им пречи да предприемат изпреварване, дори маркировката да е от ТРОЙНА непрекъсната линия ! Преди година на пътя Каблешково -Миролюбово какво накара човека с "Мерцедеса" да избие цялото си семейство комлект! Знак "Забранено изпреварването" ли НЯМАШЕ, непрекъсната бяла линия ли НЯМАШЕ по асфалта или ИМАШЕ изобщо някаква видимост??? Предприема изпреварване с пълна газ на цяла КОЛОНА ОТ АВТОМОБИЛИ на дясна извивка на пътя. Това до някъде спасява колите от колоната от поражения. След челния удар в голям камион / и това късмет/ от центробежната сила хубавата немска машина изхвръква от пътя в ляво. Стрес за водача на камиона, който не успял да натисне и спирачката дори,преди удара с идиота мерцедески!! Е-е-е, аз ли го обучавах кола да кара, аз ли му продадох книжката? Какво не му бе написано, нарисувано, казано ?? Пази Боже от индивиди с принизено чувство за самосъхранение !! Преди да се издаде книжка някому, нали ходи при психолог ?? Оня го тества само дали не е далтонист........ !?
  • 30 1122

    0 0 Отговор
    ДА ВИ Е.А В ПЕДЕ...ТЕ! Въртите сучете все към парите гледате.Не се ли натъпкахте с пари бе?Нито пътищата ви са пътища нито маркировката струва,ама все гледате да глобявате хората.Тия дето карат бързо тях ще спирате и ще ги наказвате,има достатъчно средства за това,отнемане на право да кара,има и затвори,ама нали са все синчета на някого неможе.Погледнете в една Гърция какво правят бе.
  • 31 Путарина

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Читател":

    е па не бачка за 1800лв заплатка я , тоя с топ не можеш го измести, на час взима толкова на колкото се води за месец
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове