Last news in Fakti

10 Януари, 2020 11:30 1 987 16

ИПБ: ТОЛ системата е намалила жертвите по гръцките пътища с 45%

  • тол система-
  • инраструктура-
  • ипб-
  • институт за пътна безопасност

Институтът за пътна безопасност се обръща към българското правителство да защити обществения интерес и да не се подава на заплахите от страна на бизнес заинтересовани кръгове и лица

ИПБ: ТОЛ системата е намалила жертвите по гръцките пътища с 45% - 1
Илюстративна снимка

От Института по пътна безопасност стоят твърдо зад въвеждането на ТОЛ системата у нас. Според експертите подобен тип инвестиция ще спомогне сериозно за намаляване на жертвите по пътищата у нас, а статистиката от останалите европейски държави, в които тя е в експлоатация, ясно показва това.

Ето и цялото изявление на ИПБ до медиите:

През последните 20 години българското общество е платило недостигa на средства за безопасна пътна инфраструктура с цената на живота и здравето на стотици хиляди ранени и загинали по българските пътища. Институтът за пътна безопасност направи анализ на какво се дължи лошата организация на движението по пътищата, липсата на пътна маркировка, лошото състояние на пътната инфраструктура и винаги излиза едно просто обяснение - липсата на средства. Няма държава в света, в която парите да достигат за всичко, но именно поради тази причина българското правителство през 2015 г. предприе една смела и решителна стъпка за намирането на средства, които да могат да бъдат използвани за инвестиции в по-добра инфраструктура. Това е именно изграждането на българската ТОЛ система.

Проучванията показват, че в държавите от Европа, в които вече има въведена ТОЛ система, нивото на пътна безопасност се е подобрило и това се дължи основно на възможността да се генерират средства, които да бъдат инвестирани в изграждане на безопасна инфраструктура. Така например, една от държавите, които са постигнали най-голям напредък в пътната безопасност в Европа, е Гърция, именно след въвеждането на ТОЛ системата. За последното десетилетие жертвите там са намалели с 45%.

В последните няколко месеца в държавата текат процеси, които очевидно имат за цел да отложат, да забавят или да компрометират под една или друга форма пускането в експлоатация на ТОЛ системата. Необходимо е много ясно да си дадем сметката, че за да можем да инвестираме в пътища и пътна безопасност, трябва да има откъде да вземат тези пари. Опитът да се отложи за пореден път пускането на системата ще доведе до това отново да констатираме увеличаване на жертвите по пътищата на България.

Институтът за пътна безопасност се обръща към българското правителство да защити обществения интерес и да не се подава на заплахите от страна на бизнес заинтересовани кръгове и лица.

България е една от малкото държави в ЕС, в която не e въведена ТОЛ система. Именно затова ние настояваме тази система да бъде въведена в експлоатация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    20 1 Отговор
    ТРОЛ системата в Гърция сигурно връща и нещо в замяна като... закърпени дупки по пътищата. А нашата дава само привилегията да пълниш джобовете на дебели и безполезни човешки същества.
  • 2 Брах ви лайката гербаджийска

    11 1 Отговор
    ТОтаЛни тъпотий
  • 3 русенец

    19 1 Отговор
    Не знам как влияе ТОЛ системата на безопасността, но пък се чудя за какво край почти всяко село има автомобили на ТОЛ полицията, с работещи двигатели и греещи се в купето млади момчета . Кой плаща това разхищение? Иначе и в полицията и в бизнеса недостигат хора, а продължаваме да правим структурки, които само цицат от бюджета, а полза от тях никаква.
  • 4 Ееее верно бе

    12 2 Отговор
    Сега само трябва да докажете и,че ТОЛ системата лекува алкохолизъм,наркомании,СПИН,кокоши трън,рак на простатата и ви повервах.
  • 5 11111

    12 0 Отговор
    Когато въведоха светещите фарове,то бе за намаляне на произшествията.но ефект няма.но и фаровете още светят съответно ако си забравил глоба.никой не мисли на народа. Трябват пари.
  • 6 Stop Making Stupid People Famous

    4 1 Отговор
    Мото-пистите са намалили жертвите по пътищата в Гръцко! Но тука ви е по изгодно да умират хората по пътищата и да пълним хазната с малумни глоби от малумни закони. F*ck off!
  • 7 ???

    5 1 Отговор
    В Гърция ТОЛ системата в съчетание с яки глоби може и така да действа, но в България МЕНТОЛ системата само ще увеличи нечии доходи.

    Коментиран от #9

  • 8 Някой

    4 0 Отговор
    Аман от прости и тъпи институции
  • 9 Ауу

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "???":

    Какви яки глоби бе?Глобите във България са съпоставими със почти всички държави в ЕС.
  • 10 бай ончо

    0 0 Отговор
    да бе да
    наляли са знания на тези с купените книжки
    и са кастрирали самоуверените глупаци
  • 11 Oksimoke

    0 0 Отговор
    http://www.poznanie.com.ua/forum/user/302474/
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове