Last news in Fakti

13 Януари, 2020 19:18, обновена 13 Януари, 2020 20:00 4 809 37

Евдокия Манева: Нено Димов е изкупителна жертва!

  • мосв-
  • евдокия манева-
  • води-
  • нено димов-
  • водна криза-
  • перник

Бившият министър на околната среда и водите е категорична, че проблемът е отлаган с години - още от първото правителство на Борисов, а Нено Димов е изкупителна жертва

Евдокия Манева: Нено Димов е изкупителна жертва! - 1
Кадър: БНТ

Бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева разкритикува остро управлението на водите у нас. В предаването "Още от деня" по БНТ експертът заяви, че темата с водната криза не е от вчера или днес - още в първото правителство на Бойко Борисов преди 7-8 години стратегията за управление на водите е била приета в "осакатен вид" от МС и Народното събрание. Именно сега разглежданите реформи в управлението на ВиК сектора са били отхвърлени тогава от Борисов.

Манева смята, че Нено Димов е изкупителна жертва, а всъщност проблемите се коренят в липсата на експертиза и контрол. Дължат се на невежество, безотговорност и политически решения.

"Има три много важни въпроса покрай така създалата се ситуация: Защо се случи? Кой е виновен? Какво трябва да се направи незабавно и в дългосрочен план. На първия въпрос категорично мога да отговоря, че водната криза Перник и в други региони от страната е в резултат на лошото управление на водите. Много лошо управление на водите. Но това не е нова тема. Още в края на 2011 година, по време на първото правителство на Борисов, ние в МОСВ възложихме, съзнавайки всички тези заложени проблеми, да се изготви стратегия за управление на водите в България и в края на 2012 година, след голямото наводнение, този документ беше готов. Той беше приет от Министерски съвет и народното събрание в доста осакатен вид, а именно, че това, което не се прие беше с управлението на ВиК сектора. Това беше важно, но предложенията бяха отхвърлени от премиера и МРРБ. Това трябваше да се направи още преди седем години.", категорична беше Манева.

Манева е категорична, че по основните принципи на управлението на водите трябва да има консенсус, да не надделяват политически съображения. Тя цитира Закона за водите, съгласно който политиката по водоснабдяването е отговорност на министъра на регионалното развитие и всички негови специалисти надолу по веригата.

По отношение на контролната система бившият екоминистър е на мнение, че тя на практика не съществува: контролните органи са най-потърпевши от липсата на експертиза.

Що се отнася до до използването на питейна вода за промишлени нужди Манева подчерта, че "Стомана - Перник" е длъжна да има алтернативен водоизточник и да се снабдява извън питейното водоснабдавяне.

"Не може за сметка на населението да се подава вода и да се поставя на колене министъра, но той след това отива в ареста."

Евдокия Манева е убедена, че трябва подробно да се проучат причините за кризата. След това анализът на ситуацията ще подскаже решението за казуса "Перник".

В контекста на необходимата експертиза тя подчерта, че е много важно кой ще стане министър. В отговор на кресливите критиките Манева препоръча "някои от лидерите на най-гласовитите екологични организации да оглавят Министерството на околната среда и водите".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    25 26 Отговор
    Абе дърт Миндил. Костов ти е религия на Кражбата.

    Коментиран от #5, #30

  • 2 Maf1ata BG

    54 2 Отговор
    Много лошо управление на водите И ДЪРЖАВАТА последните 30г!
  • 3 Брах ви лайката гербаджийска

    51 1 Отговор
    Ако беше само на водите щяхме да сме добре
  • 4 От всички бивши Министри

    36 17 Отговор
    Г-жа Манева е най-компетентна и е достоен човек, който не се притесняват да каже мнението си. Разбира се, тя защитава администрацията, познавайки и качествените експерти с които е работила.
    Защо МРРБ не са обвинени също?

    Коментиран от #21

  • 5 Йосарян

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    Сега да Заяви, че не член на БКП! И че банкяския цървул, не е О храна на бай тошо.
  • 6 Анти турчин

    44 2 Отговор
    Аз кат гледам не е само на водата бе шматко .
    ГЕРБ са виновни за всичките ни страдания.
  • 7 Анонимен

    36 2 Отговор
    Не само на водите но на цялата държава.
  • 8 Ай стига бе

    38 2 Отговор
    Кризата с водата ще е последвана от кризата с боклука. Кой превърна България в сметище? Орешарски ли пак е виновен? После идва кризата с въздуха щото тоя боклук ще го изгорят. Следва кризата с тока, щото не ни трябвала втора атомна централа(Франция има 56 атомни реактора), после ще има криза с финансите, щото тия заеми трябва да се връщат, а ще губим по 400 млн. евро всяка година от това, че няма транзит на газ през Южен поток. Е, няма Южен поток - Орешарски е виновен. После идва кризата с......

    Коментиран от #20, #36

  • 9 Един блокиран от дирниците

    23 4 Отговор
    Тази е от котилото на крадеца от Драгалевци. В мургавото му правителство като министър и после като заместник в първото правителството на Тиквата усърдно работеше за концесиите, които замърсяват природата. Слава богу, че не успя с даване на концесия за добив на шистов газ. Нено плужека беше "достоен" продължител на нейното делото...

    Коментиран от #24

  • 10 Гост

    18 1 Отговор
    Доста министри на околната среда се смениха през последните 30 години, но при Борисов 1,2 и 3 това министерство изгуби значението си, в полза на други приоритети. Чак сега управляващите ще се наложи да осъзнаят и да платят за безотговорността си.
  • 11 maskarena

    4 8 Отговор
    Тая луда ли е?
  • 12 Хк+йххххйххх

    8 1 Отговор
    А къф е клюна пожарникар борисоф.
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 4 Отговор
    ГЕРБ СДС ИВАН КОСТОВ СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #31

  • 14 Вярно ли

    13 5 Отговор
    Министъра бил изкупителна жертва а? Вие всички луди ли сте? Какви ли не оправдания слушаме. Първо само бил подписвал като селски кмет и имало експерти които го подвели, после наследил проблемите от над 50 години и накрая се оказва единствен експерт, чийто арест е само поради полит убийство и никой друг няма да може на неговото място да управлява по добре. Ей, в апартаментите за милиони с асансьори и рум сървис да не дават безплатно и амфетамини. Хората нямат вода, може да плъзнат болести, но министъра бил жертвата! Що не си ....
  • 15 Запознат

    16 1 Отговор
    Всички язовири, където има ВЕЦ са изпразнени до дупка! Защо ли?
  • 16 Гост

    11 0 Отговор
    Госпожо от както министъра е в ареста , само това слушаме.... Ами като е бушон ,,,,,, къде са другите... Кажете ги... Арестувайте ги.... На кого е бушон.... Сестрата на Габриел пренася наркотици ,,, че и други, ама затвора е пълен с бушон и.... А наркотиците хвърчат на ляво и дясно..... Като е разбрал,,, какво тава защо не е намерил причина да се оттегли ами стоял и въртял далавери те.... Значи има и други....
    ...
  • 17 ГЕРБ

    8 1 Отговор
    в герб само жени и на чело простака б.б.
  • 18 111

    9 1 Отговор
    Основният проблем не е водата на Перник, а отпадъците, които се приемат безобразно. Това е престъплението на Димов. Погледнете на сайта на на РИОСВ Стара Загора разрешения за колко стотици хиляди тона боклуци е издал разрешение за приемане.На територията на Стара Загора-9000 тона, на територията на Гълъбово-600000 тона. Не зная имате ли представа за какви количества става въпрос... А в другите градове какво се случва!
  • 19 Ъщъров

    12 0 Отговор
    Никой освен продажния гласоподавател не е съсипвал България! Още важи принципът на раята" наведена глава, сабя не я сече". И докато се втълпява на тоз убав народ, че е бил роб той ще се държи робски.

    Коментиран от #28, #29

  • 20 Ъщъров

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ай стига бе":

    Железен човек!
  • 21 Спас безделника

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "От всички бивши Министри":

    КОГАТО ДОЧКА "МАНАТА" ПОЕ МИНИСТЕРСТВОТО, НИКОЙ НЕ ИСКАШЕ ДА РАБОТИ С НЕЯ, ПОНЕЖЕ БЕ ПОЛИТИЧЕСКА КАЛИНКА. ТЯ ПУСНА ОБЯВИ ЗА ЕКСПЕРТИ И НАЗНАЧИ ОТ КОЛ И ВЪЖЕ КАЛИНКИ КАТО НЕЯ САМАТА. ОСНОВНОТО, КОЕТО СЕ ИСКАШЕ ОТ КАЛИНКИТЕ БЕ ДА СЕ ПОДПИСВАТ ПОД АНАЛИЗИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРАВЕНИ ВЪВ ВЪНШНИ ЛАБОРАТОРИИ БЕЗ НИКАКЪВ КОНТРОЛ. Т.Е. ТЯ ПЪРВА ЗАЛОЖИ СХЕМАТА "ПОДПИШИ, ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ОПРАВИМ НЕЩАТА!" МАЛКО ОТ КОЛЕГИТЕ ПОМНЯТ, КАК БЪЛГАРИЯ ПО ТОВА ВРЕМЕ СЕ НАПЪЛНИ С ГУМИ ВТОРА УПОТРЕБА, КОИТО ВСЪЩНОСТ БЯХА ЗА ИЗГАРЯНЕ. ТЪНКИЯТ МОМЕНТ В СДЕЛКАТА БЕШЕ СЛЕДНИЯ: ПРАВИ СЕ ВТОРА СЕПАРАЦИЯ И ГУМИТЕ С ОСТАТЪЧЕН РЕСУРС СЕ ПУСКАХА В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА НА " ПРИЛИЧНИ ЦЕНИ". ВСИЧКО БЕШЕ СЪГЛАСУВАНО С КАТ, МВР, МВТУ, МОСВ И БЛАГОСЛОВЕНО ОТ ИВ. КОСТОВ В КАЧЕСТВОТО МУ НА ПРЕМИЕР. ТОВА СЕ УСЛАДИ НА Г -ЖАТА И ЗАПОЧНАХА СЕРИЙНИ ДАЛАВЕРИ - ПЕСТИЦИДИ ( МОНСАНТО), ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ ЗА ГРАНИЧНИ СТОЙ НОСТИ НА ВЪЗДУХ И ВОДА (КАОЛИН, ПРОКОПИЕВ), БОМБАРДИРОВКИТЕ С ОБЕФНЕН УРАН В СЪРБИЯ ( "МАНАТА") И Т.Н. ГОСПОЖО МАНЕВА, МИРИЗМАТА ВЪРВИ СЛЕД ВАС!

    Коментиран от #26

  • 22 Абсурдите на костофф

    12 1 Отговор
    И тази е жертва на мантрата на костофф за кражбите: Щом е законно не е кражба. Това погуби икономиката, водата, земята , въздуха и всичко друго. 30 г. по това правило се докарахме до там, че водата е източена, но всеки действал по закона, здравеопазване няма, но законно, народа умира, но законно и демократично, министри бушони законно, премиери без трудов стаж но законно, ремонти безкрай, но законно, селото умирасъщо законно и т.н.
    Демократичната законност доведе до такъв грабеж, какъвто българската история не познава и вкара страната в лабиринта на абсурдите, които са правно коректни.Това може да е всичко друго , но не и държава.
  • 23 Нено Димов

    11 2 Отговор
    Здравейте овчици мили.
    Сега вдигаме шум за да си кажете че държавата си върши работата.
    Наивните граждани си мислят че ме арестуват но на нас ни е ясно че това за пред хората. За всичките тези години има ли един политик в затвора? А ? Няма и да има. Скоро ще си живуркам с откраднатото от Вас,Овчици. На народа му харесва да го мачкаме. Това е бъдещето на България. Честито!
  • 24 бай Шиле

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Един блокиран от дирниците":

    Жалко,че малко хора помнят тази вещица какви ги вършеше.НАП също се правят на умряла лисица.
  • 25 Реалист

    4 2 Отговор
    Още министри ще бъдат задържани.... Бойко до март ще е вече минало..... 2020 две двойки... 2 ката е знамение на много кръв и смърт... Ще се,,,,, самоубият,,,, много още.... Само гледайте кво ще става.... Висшестоящите ще станат низши.... Кой ще бяга, кой в затвора......... Народа ще се вдигне ,,,,,,,,,, ще започнат първо ромите и ще поведат всички.... Със тази стратегия ще си вкарат таралеж в гащите........ Никой няма права над децата.... Те са на родителите и никой друг.....
  • 26 случайно минаващ

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Спас безделника":

    Точно такава е.Пропуснал си обаче,лобирането за шистовия газ.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шляп

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ъщъров":

    Приказката за наведената глава е много вярна и в нея се крие разковничето на истинското величие,но докато народа е невеж и не знае пред кого да я преклони тая глава,ще има още много душмани и хайдуци да го яхат и да се гаврят с него.
  • 29 Шляп

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ъщъров":

    Народ,който се кланя на чорбаджии,разбойници,чуждоземци и фалшиви месии,дошли да го ''оправят'',напълно заслужава да бъде мачкан, презиран и тикан да живее в калта,където всъщност му е мястото.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Джони

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Абе Козлодуй много си невеж. Комунистите управляват България вече над 70 години, а на такива като теб ти се привижда Сдс и тн. Толкова ли си прост, че не можеш да проумееш, че в дъното на цялата мизерия и грабежа на държава и народ винаги са били тези кадри на най дълго управлявали партии Бсп, Дс и Дпс. Защо във всички партии в този парламент има много бивши агенти от тоталитарната и репресивна Дс служба, която е била на пряко подчинение на Кремъл.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 НА БОКО БАБА МУ

    1 0 Отговор
    ВНУКА МИ БОРИСОВ Е ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК, ЗА ГЕНОЦИДА В ДЪРЖАВАТА. И ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН!!
  • 34 яяя

    2 0 Отговор
    отговорност трябва да понесе цялото правителство начело с председареля на МС
  • 35 берия

    2 0 Отговор
    герб са престъпници и крадци .
  • 36 После идва кризата с......

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ай стига бе":

    Презервативите... И следва демографска криза на обратно... И после идва кризата с мамбото... Щот гърла бол, ма нема ко да ручат! И послееее.... Един мармот завива шоколад... :)
  • 37 попа

    1 0 Отговор
    я,Дочка се появи !!! кажи ни моме ,дето не живееш по наште ширини, а харчиш откраднатото в чужбината, колко фабрики има вече синчето ти и откъде си е намерил паричките, че да отидем и ние от целокупнионарод да си съберем малко, белким прокопсаме малко, че както се е емнало всичко живоовластено - крадат и с г@за...

    марш в затвора ,крадло!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове