22 Януари, 2020 09:39 21 113 62

Язовир "Огоста" пресъхва

  • огоста-
  • монтана-
  • суша-
  • язовир огоста-
  • пресъхване

Обемът на водоема е спаднал от 506 000 000 на едва 155 000 000 кубични метра

Язовир "Огоста" пресъхва - 1
Снимка: БГНЕС

Водите в язовир „Огоста“ продължават да спадат драстично, става ясно от сателитна снимка на водоема. При кадъра е използван различен метод, който позволява заснемане на земната повърхност, независимо от лошите метеорологични условия. Първият сателитен кадър е направен на 15 май 2019 г., а вторият преди два дни, пояснява регионалното издание BulNews.

Язовир "Огоста" пресъхва
Източник на снимката: BulNews.bg

На миналогодишната снимка ясно се вижда, че язовирът е почти пълен, а на актуалната нивото на водата рязко е намаляло. Обемът на водоема е спаднал от 506 000 000 на едва 155 000 000 кубични метра.

Водата от водохранилището почти не се използва за напояване, но въпреки това от нея зависи производството на електричество в двете водноелектрически централи – „Кошарник“ и „Огоста“. Изкуственото езеро се използва и за любителски риболов и аквакултури, тъй като разнообразието от риби в него е голямо.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    117 1 Отговор
    То само да е Огоста.
  • 2 Хасан Азис

    21 63 Отговор
    Прости са татарите

    Коментиран от #6, #56

  • 3 El pepi

    121 13 Отговор
    Скоро ще цъфнат ГЕРБерите! :)
  • 4 Бесен Язовец

    66 13 Отговор
    Грета Тунберг е виновна, почвайте да я плюете.

    Коментиран от #55

  • 5 Ивайло

    207 7 Отговор
    Има - няма вода, ВЕЦ-а трябва да върти турбината, за да могат определени хора да "папкат", и то доста добре!!! Природните ресурси са от стратегическо значение за една страна, т.е. трябва да са изцяло под държавен контрол, за да не може всеки частник да си прави ВЕЦ-ове, където му скимне и да си потребява на воля, без да му дреме за водните ресурси и тяхното количество!!! Всичко, свързано с природните ресурси и енергетиката на страната трябва да се национализира и да се управлява грамотно, в интерес на благоденствието на народа и държавата, а не в интерес на олигарсите!!!

    Коментиран от #11, #17, #23, #38

  • 6 Татарче.

    78 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан Азис":

    Ха Ха Ха кой го казва някакъв долен турски козоеб който след като е бил в кошарата да прави секс с козите като се прибере вкъщи кара майка си да му мие краката и след това да изпие водата много са долни всички чеда на Чикиджията Алах.
  • 7 Ахахх

    80 6 Отговор
    Бас ловя, че има някакъв ВЕЦ на пеевски или на боко
  • 8 SAAB

    61 7 Отговор
    Главанако ша пусне една тръба от София и към него ........той е добър в това !
  • 9 куку руку ку

    82 3 Отговор
    "Вoдaтa oт вoдoхрaнилищeтo пoчти нe ce изпoлзвa зa нaпoявaнe, нo въпрeки тoвa oт нeя зaвиcи прoизвoдcтвoтo нa eлeктричecтвo в двeтe вoднoeлeктричecки цeнтрaли – „Кoшaрник“ и „Oгocтa“..."
    Ето къде е заровено кучето, че и два ВЕЦ-а го източват.
  • 10 БГ козЪ

    17 5 Отговор
    мЕеееее, мЕеееее, мЕеееее, тъпа съм козаааа
  • 11 гост

    74 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ивайло":

    Адаш, те не са частни вецовете, пак са на хора от държавата. Виж по морето как беше с ветрогенератори, които получаваха повече пари отколкото можеха технически да произведат. Още преди 20г. в местните политически структури се разпределяха имоти за зелени енергии защото там било бъдещето на точенето на пари и ето, така е.

    Коментиран от #15

  • 12 АНЕНЕРБЕ

    78 13 Отговор
    В Българя вилнее страшна чума по хората
    Чумата се нарича ГЕРБ а щама е ББ.

    Коментиран от #46

  • 13 Б. Б

    66 7 Отговор
    Първо изсекоха горите от Герб и Дпс. И резултата е налице.. Няма гори - няма вода... Прецакаха държава та за да забоготеят една шаика разбоиници на гърба на народа и природата.
  • 14 ДОКО

    37 5 Отговор
    ЕМИ МИНИСТЪРА НЕНО ДИМОВ ИЗПИ ВОДАТА..

    Коментиран от #47

  • 15 Ивайло

    28 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Така де, те да са на определени хора от държавата, пак все едно са си частни!!! Имам предвид да са си чисто държавни дружества на подчинение на министерството на енергетиката и на министерството на околната среда и водите (специално за ВЕЦ-овете), а не на този или на онзи "наш човек"!!! Проблемът е, че както казваш ти, доста такива "апетитни" имоти са разпределени на този и на онзи "наш човек" и ще бъде по-трудно държавата да си ги върне!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ufafo

    46 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ивайло":

    Прав си ,но там е заровено кучето. Политик без "бизнес " няма. Олигарси до тях ,роднините ,подставените лица и така народа го няма- Факт. Вода е трябвало когато сме били 8мил. и половина , а сега сме има -няма 5 мил. и затова е- за да си правят пачки от нея. Никак не се интересуват от това дали ни трябват 240 изедници със все антуража им от администрация и други хрантутници. Данъчна държава и кражба от всичко за да се облагодетелстват шепа избраници . Сами си ги натрисаме алчните професионални политици. Със все отрочетата им . Няма друго такова алчно животно като българския политик . Няма такова обожествяващо се его в другите страни. Освен в африкански и други монархии от третия свят. Скъп ли Ви е тока и на дърва ли се топлите ? Колко от Нас ? Какво дишате след като на всякъде ВЕЦ ове , вятърни , слънчеви, ТЕЦ и атомна . И що сте на дърва и гуми ? А... да , заплатата може би . И колите не са виновни ,но са удобни за всякакъв рекет защото са необходимост. Те затова и няма транспорт в малките населени места.

    Коментиран от #19, #36

  • 18 Jack Bauer

    49 2 Отговор
    Повече от ясно е че водните запаси спадат най-вече заради депутатските ВЕЦ-ове. След отпадане на таксата при износ на електроенергия голямо количество ток се изнася от България и съответно трябва да се произведе. Трябва да се пълнят определени банкови сметки и няма значение че хората че ще останат без питейна вода.
  • 19 Ивайло

    37 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ufafo":

    Абсолютно си прав!!! Пипалата на октопода просто са навсякъде, по всички нива, затова нищо не може да стане!!! В нормалните държави
    ресурсите и енергетиката са държавни и всичко се управлява разумно и с перспектива!!! А тук просто мафията си има държава и толкоз!!! Проблема е, че народа търпи това а на всичкото отгоре много си продават гласовете за по 50 лв и едно кебапче и айде под строй на урните!!! Тия, които си продават гласовете, да изкарат следващите 4 години мандат с тия 50 лв и това кебапче!!! А същите 4 години ония горе "гушат" яко!!!
  • 20 ААА

    15 25 Отговор
    Некоректно е да се сравняват снимки от месец май и от месец януари. Естествено, че през м. май нивото ще е много по виско. За да се направи коректно сравнение покажете снимки от един и същ месец. Така представено е евтин популизъм.
  • 21 АУДИттрс420

    23 3 Отговор
    Искър е следващия
  • 22 Боко

    41 4 Отговор
    Бившият ми шеф Тодор Живков е виновен. Да не го беше строил тоя язовир, сега няма ще да пресъхне.
  • 23 някой

    53 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ивайло":

    Закрихме блокове на АЕЦ за да правим енергия от ,,възобновяеми,, източници.Изсякохме горите,изсякохме дървесната маса в градовете и какво се оказа? Господ не е ,,българин,, и дъждове и снегове няма. Най простата нация на земното кълбо...
  • 24 Екстра 😂😂

    18 4 Отговор
    Да се готви искъро😂😂😂😂😂са като му изпият водата през тръбата за пернишките стомана и вецове и тецове под презлог за хората ше видите вие 5000 евро педя бетон имотите ше литнат още😂😂😂😂😂
  • 25 Така се правят милиони от хорското

    13 3 Отговор
    Нещастие😂😂😂един източва язовира друг го уволнява и зема милиони да копат пумаците за тръбата😂😂😂😂😂ужким за хорското добро ама през тая тръба ше се източи искъро за пернишките тецове и стомана и вецове
  • 26 Бегето в 21 век😂😂😂

    18 0 Отговор
    В мъртвешка агония😂😂😂светлото бъдеще настъпи
  • 27 Миризлив пор

    7 16 Отговор
    А бе вие нормални ли сте ? Много ясно че язовира сега е с най-ниско ниво, през пролетта като започне снеготопенето язовирите служат да поемат големия приток голямата приливна вълна да не отнесе всичко по пътя си и цяло лято след това да бъде източван.

    Коментиран от #30, #40, #45

  • 28 Престъпници

    26 0 Отговор
    Вие вижте на кой са ВЕЦ-о ве, собственост, поставени лица на политици след 1989 г. НДСВ, БСП, ДПС, ГЕРБ, СДС, Реформатори.

    Нали затова закриха реакторите на Козлодуй - без да е искал ЕС.
    Плащаха на платени политолози и социолози, как тока нямал да поскъпне, затова бавят Белене през години.

    Глобите на ТЕЦ-овете ние им ги плащаме, По-скъпия ток - ние го плащаме. Вижте кифли и кифльовци на 25-30 г. - подставени слуги, които имат ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, перки, фотоволтаици - гарантирано изкупуване.

    Цялата престъпна печалбарска сган е за затвора.

    Затова не затварят ТЕЦ-ове, мини, задължително изкупуване на ток десетократно по-скъп от Козлодуй.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пор

    17 2 Отговор

    До коментар #27 от "Миризлив пор":

    Къде видя сняг бе па и приливна вълна смешко. Цунамииии.

    Коментиран от #50

  • 31 Един

    16 4 Отговор
    "Засега в София , скоро и в други градове ... " Честито! Честит ви ГЕРБ!
  • 32 Крали Марко

    19 1 Отговор
    За 2015 г- 0.48 лв/кВтч НЕК изкупува зеленясалата енергия. Стадото я плаща между 0.30 и 0.36 лв/кВтч а "зелените" ЕЦ я плащат 0.12/0.10 лв/кВтч за техни пром. нужди! В "зелената" енергетика е уж тайна далаверата с препродажба на ел. ток обратно на държавата! Най- голямата дотация в ЕС за екоелектричество е в Абсурдистан! Гигантска мафия са и всичко се контролира от гроб ,бсп и дпс .Основите положи мургавия "стратег" ваньо от Драгалевци .Всички 88% дебили им плащаме масрафо и траем ! Беееее! Беееее! Бееее ! Народееееее
  • 33 Не религиозен

    12 4 Отговор
    Хората са предупредени! В Библията пише, че в последните времена преди края и Второто пришествие на Исус Христос водата ще намалее...А причините за това, вече нямат значение.

    Коментиран от #59

  • 34 Гого

    11 6 Отговор
    Искам да пресъхне целият, да видим тия Мутряги как ше печелят от ток !

    Коментиран от #35, #43

  • 35 Голямо сърце

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гого":

    Те ще намерят друго от което да печелят, но ти как ще я караш без вода. Или за теб е валидна философията - не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле... Ех, този чип. Каза ви човек, че трябва да го смените, ама на сила хубост не става.
  • 36 Леонид

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ufafo":

    Кое е необходимост бе градски? Да ми ходиш с колата за цигари, и да ми чадиш сам в колата по кръстовищата и да се бълва 40 тона смрад, за да се транспортират хиляда задника? Ти думата СМОГ знаеш ли откъде идва? Версията, че в града колата била "необходимост" я прокарват мързеливци и такива дето ги е шубе да не би да ги помислят за бедни. Истинският мъж не го керти кой кво мисли и говори.
  • 37 Ще докарат

    4 2 Отговор
    Гроб вода като се исправат и се испикаят ще го допалнат и проблема е решен
  • 38 заз

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ивайло":

    няма смисъл от твоя пост човек.....
  • 39 FREEDOM

    19 1 Отговор
    ПРОБЛЕМЪТ В БЪЛГАРИЯ - НАД 769 ХИЛЯДИ ПРОБЛЕМА

    Огромен е проблема с "работещите" в бюджетната сфера, чиито пенсии, бонуси и заплати се ФИНАНСИРАТ от данъците на останалите хора. В момента в България има над 769 хил. души, на които им се раздават ПАРИ от ЛИДЕРИТЕ - "преференции": бонуси, заплати и пенсии от бюджета.

    От тях над 430 хиляди лица са наети в държавния бюджет, над 130 хиляди лица са наети само в изпълнителната власт и не създават или произвеждат НИЩО, а само имитират дейност, а след това останалите граждани трябва да ги издържат цял живот и чрез "бонуса" - пенсии.

    Десет пъти съкращение на тези над 769 хил. души, които "работят" реално срещу интересите на останалите граждани, само тогава ще има пари в държавата и проблемите на гражданите в България са окончателно решени.

    "Ние трябва да казваме истината, истината и САМО истината. Но - НЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА." Йозеф Гьобелс - министър на ПРОПАГАНДАТА на Нацистка Германия.
  • 40 сон

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Миризлив пор":

    Много е вярно , това , което казваш....
  • 41 Не бойте се деца

    10 0 Отговор
    Тиквоча се завръща от международен банкет с напълнен мехур и ще напълни язовира.
    А Шкембе Ваевода ще напълни яза "Студена ".
  • 42 Оцелял от "градежа" мутренски българин

    11 0 Отговор
    Ако преди четвърт век бяха съдени и обесени за назидание пред "Коня "поне трима - Сашо Неиеза,Сулю Паси и Драгалевския Ай дук,сега подобни статии нямаше да четеме тук .
  • 43 Спас безделника

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гого":

    Ех, Гого, момче младо! Яз."Огоста" ще има друга орисия. Когато ти не си бил още роден, по вълничките на язовира пухтеше една драга и ореше дъното. Впрочем, знаеш ли защо реката се казва "Огоста" (Augusta - "ВЕЛИКА")? Защото е изключително богата на речно злато. Нали се сещаш, какво ще последва? Ще се появи група ДЕБЕЛОВРАТИ момчета, всички активисти на ГЕРБ, и по чисто хуманни подбуди, безкористно, ще рекултивират дъното на язовира. Много важно, че аборигените нямали вода за пиене!

    Коментиран от #48

  • 44 човек

    3 2 Отговор
    Комунизма не си е отишъл и времето е тяхно.
  • 45 Иван Донев

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Миризлив пор":

    Явно не си от много умните, даже въобще от тези дето мислят правилно. Язовирите се създават за питейна вода, за напояване, за производство на електроенергия и в краен случай на война някои от тях да бъдат използвани за възпираща сила срещу агресора като се взриви стената. Водата бива потребявана от първостепенно значение за нуждите на населението и след това за напояване. Ако водите са по-малко ВЕЦ-овете работят с намален капацитет. Язовирите не се източват цяло лято! Това се следи много внимателно, за да не се допусне намаляване на обема под допустимия санитарен минимум и при лоша зима и недостатъчни валежи от сняг и дъжд да има водна криза. Източването се следи изключително внимателно! Не се източват просто така цяло лято, защото после след зимата ще има приливна вълна. До момента къде видя сняг или дъжд в такива количества, че да се препълни язовира? Като гледам как мислиш, а и управниците явно мислят простовато като теб, та затова сме на това положение!

    Коментиран от #51

  • 46 Ал та фанах ал та упънах..

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "АНЕНЕРБЕ":

    ..гневът ти та яде отвътре, чак ши съ разложиш, как е злъчта?!
  • 47 Мухлю съм

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДОКО":

    Той нено димов е от бившето костоварско дясно, от ония с джендърските наклонности
  • 48 Шибаняци

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Спас безделника":

    Гадни перничани. Преебаха министеро!
  • 49 Ха ха ха ха ха ха ха

    4 3 Отговор
    Всеки монтанчанин като пусне по една вода в язовира и нивото се вдига..
  • 50 filo

    0 4 Отговор

    До коментар #30 от "Пор":

    Човека каза за какво са направени яовирите. Затова няма вода, понеже не вали вече половин година.
  • 51 filo

    0 4 Отговор

    До коментар #45 от "Иван Донев":

    Как не се източват, нали водата от тях се потребява. Когато няма валежи ти явно вода не пиеш и не се миеш.
  • 52 serjant

    2 1 Отговор
    Vsicki jazoviri izvednaj vzeha da presahvat ,traboprovodi da se pukat . Kakvo stava...Ne mi se vjarva da sazvanzemnite...Po mise struva che genocidat se zasilva...Bulgarinat trudno mre .a nablijava krainijat srok planat -[RAN-AT] izticha ....Neshto mnogo se zabaviha s nasheto ''reducirane'', i sega uskorjavat procesa , s vodata , sbokluka, s rjazkoto uvelichavane na zabolevaemostta , s ''chumata po prasetata'',s grip , sas skapanite hrani i oshte mnogo drugi neshta ....HORA OPOMNETE SE...

    Коментиран от #57

  • 53 Природа

    3 0 Отговор
    Много шум за нищо! Няма валежи и как да се пълнят язовирите? Дори в най-смелите си предвиждания специалистите не са си представяли толко безводна година.

    Коментиран от #54

  • 54 Опа

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "Природа":

    Много шум за нищо ли? Тогава защо не затворят шлюза и да спрят източването? Приятел живея близо до единият Вец, не спира и за секунда,. А защо ли е така? Малко акъл трябва за да се сетиш, а ти имаш ли такъв?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Рибаря

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан Азис":

    Татарите са азиатски народ. Всички генетични изследвания на българите показват, че те имат 1% азиатски гени. От тук следва че 1 на 100 българи има около 1 макс 5% азиатска кръв, но не означава че тя е татарска, защото в Азия има много повече от 50 народа. Всички други българи са чисти европейци. Турски народ няма! Това е държава , в която живеят 53 етноса(народи) , като това е ясно и на глупаците гледащи турски сериали. Видиш ли хубав актьор със светли очи и коси , то той има българска кръв. Видиш ли грозник с тъмни очи и коса , то той е от един от десетките азиатски и африкански етноса. Единствено европейците имат в гена си светла коса, очи и кожа. Това отдавна е доказано от учените, така , че видиш ли някъде по света човек с такива черти знай, че той е смеска между европеец и друга раса.
  • 57 007

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "serjant":

    Казваш много истини, но може ли да не пишеш на шльокавица?
  • 58 От Монтана

    3 3 Отговор
    Да го източат целия, от тоя язовир само вецове нищо друго. Преди години се беше напълнил до критично ниво и ходехме всеки ден да видиме какво е положението защото е над главите ни. Ако се случи нещо недай си боже със стената му. Северозападна България няма да я има. Така че да го източат до капка щом не става за пиене и битови нужди.
  • 59 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Не религиозен":

    второ пришествие ли? говорите за Герб, а те са вече трето направиха и водата се изпари..
  • 60 Чукай мили чук чук чук

    3 0 Отговор
    Т'ва к'во нъ интирисувъ! Къжети нещу зъ тризначкити, сдубрихъ ли съ?
  • 61 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    ВЕЦ до ВЕЦа, мила моя майно льо....... А ние , туземците, си мислехме ,че ще заработи някакъв"Пазарен принцип" - колкото повече от една стока, толкова по-евтина на пазара ! А пък то обратното.... Само в България никакви "принципи" не важат ! Много хора като се събудят и гледът към небото, а то горкото, весело засмяно и няма облаче , ни черно, ни бяло - няма сняг, няма дъжд. Нека не се заблуждаваме ! Вече десетина години някой, с протекцията на властта варварски сече горите на България !!Полицията"подвива опашка" като види документите на "секачите", тъй наречените Горски стопанства се ослушват като ...... и са предали на концесия горските площи, а те дебнат сиромасите цигани с каручките пълни с върхари, защо нямат "билет" и те така.ВАЛЕЖИ НЯМА ДА ИМА - нормални , напоителни, пълнещи локви и язовири, щом нямаме гори !! Ако има нещо такова, то ще бъде ненормално, с
    небесни порои , предизвикващи наводнения и "потопи" на селища, Нещо такова, като тази"Глория " в северна Каталуния,в област Жиронес- Испания преди два-три дни.
  • 62 Жоро

    2 0 Отговор
    30 години мизерия оправия няма,Бойко не прави нищо за по добър живот , на против по зле става .Господ реши да вземе нещата в свой раце ,и Бог мрази българите и ще унищожи тази Държава.Яз.Цоневи пресъхна се на ред са другите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове