31 Януари, 2020 11:14 6 014 39

Фондация „Тракия“: Конфискуват безценни предмети

  • тракия-
  • антики-
  • васил божков-
  • хазарт

Властта удря по имиджа на България

Фондация „Тракия“: Конфискуват безценни предмети - 1
Снимка: БГНЕС

В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от колекцията на Васил Божков. Посегателството над предметите от колекцията ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта.

Това се казва в разпространена до медиите позиция на Фондация „Тракия“ по повод изземаните от органите на реда артефакти, събирани от бизнесмена Васил Божков.

Ето позицията на фондацията:

В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от Kолекция Васил Божков. По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на Нове АД Холдинг, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували. Стресът, на който бяха подложени академичния състав и служители на Фондация „Тракия“ е меко казано нехуманен.

По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на Нове АД Холдинг, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували. Стресът, на който бяха подложени академичния състав и служители на Фондация „Тракия“ е меко казано нехуманен.

Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована.

От името на Фондация „Тракия“ остро се противопоставяме срещу нецивилизованите и неправомерни действия на властите и призоваваме за прекратяване на опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история.

Важно е да се отбележи, че колекцията е собственост на музей, съхранявана е от фондация “Тракия” и има всички необходими документи. Експонатите трябва да се съхраняват при определени условия и транспортират при строго определени правила.

Всяка непрофесионална намеса ще доведе до огромни щети върху предмети с уникална научна и културна стойност. Тяхното принудително изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могла да доведе до унищожаването им.

Напомняме и че унищожаването на културно и историческо наследство в някои случаи може да бъде разглеждано като военно престъпление по международните закони.

Посегателството над предметите от Колекция Васил Божков ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта.

В момента се прекъсва работата по няколко каталога с предмети от колекцията. По тях работят от месеци международно признати учени, сред които проф. Михаил Трейстер (Немски археологически институт), както и проф. д-р Атанасиос Сидерис. През септември т. г. е планирано и посещението на водещ испански специалист от университета в Барселона, изявил желание да публикува предмети от въоръжението в колекцията. Ограничаването на достъпа до предметите би означавало и невъзможност за завършване на тези проекти от световно академично значение.

Повече от година се водят преговори с музея „Пол Гети“ и Фондация „Тракия“ е в комуникация с негови представители във връзка с предстоящата през 2023 г. изложба, посветена на Тракийското изкуство. Предмети от колекция Васил Божков са заложени като централна част в концепцията на изложбата. Като следствие от нерегламентираните действия на органите на властта, предстоящата визита на главния куратор от департамент „Антики“ към музея „Пол Гети“ също ще трябва да бъде отменена.

Факт е и работата по планираното изграждане на уникален по рода си музей, в който ще бъде изложени всички антики от колекцията. Екипи от десетки специалисти от цял свят работят по плановете за музея и експозициите в него. Необмислените и лишени от логика дейстивя на държавния апарат ще лишат София от културен център без аналог в държавата ни, който би допринесъл както за развитието на културния туризъм, така и за позиционирането на българското културно-историческо наследство на едно ниво със световното.

Наред с гореизброените неосъзнавани последици от незаконното изземване, разрушаване и унищожаване на безценните антики, налице са и множество други потенциални имиджови и научни щети, които българските власти не са предвидили.

В този смисъл, апелираме към цивилизовано и професионално отношение, съобразено със законите на Република България, поне що се отнася до националното ни културно-историческото наследство.

Към момента Фондация „Тракия“ е алармирала десетки световни организации, имащи отношение към съхранението и опазването на световното културно-историческо наследство за зверствата, случващи се на територията на частен музей „Васил Божков“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    34 18 Отговор
    А що никой не каза нищо за посегателството с кието Божката ги е придобил тези артефакти...!?

    Коментиран от #3, #6, #8

  • 2 Музейко

    29 21 Отговор
    Това са предмети, които по закон принадлежат на държавата и които са били откраднати и изнесени от нея за да могат после да бъдат купени. Нещата просто си се връщат на място.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Робот

    19 2 Отговор
    Експроприация бате, давай кинтите! Всичко ще бъде разграбено!
  • 5 Коко

    28 11 Отговор
    А защо не кажат от къде са тези ценни артефакти? По законен път ли са придобити?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 РоРо

    14 0 Отговор
    Мария прочети си статията и виж къде си пейстнала текст два пъти.
  • 8 asd

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гостилничаря":

    А ти къде беше като приемаха закона за "частните колекции", а Тиквон? Протестираше по улиците а?
    И ако имаше капка мозък в кратуната щеше да си наясно, че това са 2 различни неща, според каквито и да било закони.

    Коментиран от #17

  • 9 Анонимен

    32 2 Отговор
    Милиционерите така работят като трябва нещо да се унищожи по заповед-грубо и безотговорно без значение че
    не е осъден Божков те действат Така се унищожи и цяла България след 89.

    Коментиран от #12

  • 10 Ханс

    32 2 Отговор
    След като съзнателно бяха унищожени дребните колекционери в България,за да могат милионерите да са единствени такива.Божков е част от статутуквото.Нещата си ги е регистрирал,като е платил за експерна оценка.Сега някакви напълно некомпетентни по темата ще оценяват, че тези атрефакти струват милиарди и са придобити по престъпен начин.А досега не знаехте ли,че той е колекционер и че плаща и за това има.Просто е по умен и има усет към изкуството,а не към тераси и балкони,като увластеният лумпенпролетариат.
  • 11 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    4 3 Отговор
    Оставили са го да си замине за да го изнудвват за пари. Накрая ще си плати, ще се намерят недостатъци при разследването , ще бъде оневин и България ще бъде осъдена да плати загубите на Черепа и заплатените подкупи на другите мутри. КАКТО СЕ КАЗВА: И ВЪЛКЪТ СИТ И АГНЕТО ЦЯЛО.... Който протестира днес, е ненормален !
  • 12 Така е в бегето

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Божков трябваше да има лична гвардия от 10 000 човека и да са му на разположение във всяка секунда и няма милиция няма жандарми няма барети тези сили газят сичко и са му преданни
  • 13 Грабежите започнаха

    18 2 Отговор
    Сичко ше изчезне
  • 14 зачуден

    10 9 Отговор
    Ми - тя ситуацията е ясна - Черепа е купувал крадени антики с крадени пари ,ама ми е чудно за какво скачат позитанските троляци - жал им е за Черепа (щото нЕма вече да спонсорира БСП и надниците им ще намалеят) или им е жал за артефактите ,които ще бъдаат изложени в НИМ ,та да могат и децата ни да ги видят ( а не само Черепа да им се кефи). Абе - тролчета ,к'во да ги правим - каквото им наредят - това пишат.

    Коментиран от #22, #38

  • 15 Да му вземат всичко и без тва не е негов

    11 13 Отговор
    Как частно лице притежава нимизматични артефакти които са безценни? Нещо за закона за иманярството да сте чували? Как така офиса на Божков е със статут на музей, тва го няма дори у Северна Корея най вероятно смятайте тука ква анархия е:-) Аз разбирам всички от гондация Тракия че ще им се спре кранчето като приберат Черепуха на топло ама тва не означава че трябва да го защитават с погазване на закона:-) Време е законите да се спазват и от него!
  • 16 Профани

    17 2 Отговор
    С рогата нарпед и мачкане с ботуши– това е резултатът от въпросната акция( конкретно за начина, по който се действа за въпросната колекция). Абе "умници", Божков е някъде( в директната връзка с една ТВ, се чуваха и птици), толкова ли е трудно да се установи 24 часова охрана на експонатите, да се повикат експерти, да се направят оцинки и т.н.– те антиките няма да се самопридвижат, ама не...Като слон в стъкларски магазин!
  • 17 Гостилничаря

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "asd":

    Във всеки случай, образ такъв, съм бил там където ти не си бил, когато е трябвало! Не говоря колекцията дали е частна или не, говоря за това, че предметите са всичко друго, но не и законно придобити! Ти виждаш ли нещо законно в този червей, а!? Или си просто поредната подлога-трол!?

    Коментиран от #30, #31

  • 18 Centurion

    19 7 Отговор
    Това на което сме свидетели, може да се окачестви единствено като Болшевишко МАРОДЕРСТВО!!!Купил по всякакъв начин,събрал културното и историческо наследство, Божков няма да го занесе със себе си,даже допускам на някакъв етап от неговият живот, да изяви желание да го дари на ЦИМ.Васил Божков ще остави нещо след себе си,а вие мародери какво ще оставите,банкрутирала държава,със смазан до неузнаваемост народ!!!
  • 19 456

    17 6 Отговор
    Абсолютно са прави. Още нищо не доказано. Докато не мине дело, докато не бъде осъден и законно се докаже вината и измамата никой и нищо не може и няма право да конфискува. Това което извършва Гешев си е чист обир. Само съдът може да наложи конфискация, а такова решение засега няма. Това е за малко мислищите
  • 20 пешо от панелката

    15 3 Отговор
    Какво им пречи на тъпите милиционери да ограничат достъпа до колекцията с 24-часова охрана, да се посъветват с експерт кое и как трябва да се транспортира и съхранява, след което да направят опис какво се конфискува и къде отива? Или е по важно хем да сплашат, хем да зарадват 80-те процента? Ако Сталин беше жив щеше да вземе Гешев за прокурор.
  • 21 456

    14 2 Отговор
    Това прилича на разстрел без съд и присъда. Често МАРОДЕРСТВО. И ако съм на мястото на Божков ще съсипя държавата с дела.
  • 22 пешо от панелката

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "зачуден":

    с тази разлика че докато трае следствието и делото, тези произведения на изкуството са доказателствен материал. нищо чудно малоумните милиционери да набутат чувалите в някое мухлясало мазе, където да преседят години. после и да отидат в НИМ ще е за скъпа реставрация а не да им се радват любителите нс чалга

    Коментиран от #23

  • 23 зачуден

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "пешо от панелката":

    Ми нали за това министъра каза (по телевизията) ,че не са ги прибрали ,а са изискали от НИМ да дойде експертна група и да ги прибере по подходяшият начин ,както и каза ,че ще се съхраняват в НИМ ,какво повече искаш от това ?!

    Коментиран от #24

  • 24 456

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "зачуден":

    Човек, това е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ. И никой няма право да ти отнема собствеността без причинно. Записано е както в българската конституция така и в правата на човека. Отнема се само след решение на съда. Това е закон. В случая се нарушават както българските закони така и международната харта за правата на човека.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Баш Истината

    7 3 Отговор
    Еее с това вече отидоха много далеч. Почти сигурен съм че след време ще отидат в нечия друга частна Колекция а не в държавния исторически музей.Само за тез неща трябва да са снизходителни към вината на Божков И ДА НЕ ПОСЯГАТ НА СБИРКАТА.
  • 26 вони на трол

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "456":

    АХА ,ЗНАЧИ КАТО ГЕПИШ ОТ НЯКОЯ БАНКА (С ПИЩОВ) 100 000 БОНА И ТЕ ХВАНАТ - ЧЕНГЕТАТА НЕ МОГАТ ДА ТИ ГИ ПРИБЕРАТ (КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО) ЩОТО СА ТИ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ,ТАКА ЛИ Е СПОРЕД ТЕБ ?!

    Коментиран от #28

  • 27 запознат

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "456":

    Очевидно не сте юрист ,в конкретният случай ,предметите не са конфискувани ,а са прибрани на отговорно пазене (за да не изчезнат или не се повредят) от компетентните органи ,като същите служат и като докзателства , както и за обезпечение за евентуален бъдещ иск ,действието "отнемане в полза на държавата" (това ,което наричате конфискация) е възможно само след съдебна санкция.

    Коментиран от #29

  • 28 456

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "вони на трол":

    Човек, ще ти дам един пример, че това конфискувани е тотално незаконно. 1. Все още няма дело, няма разследване, няма доказана вина за да се конфискува каквото и да е.. И така представи си, че твоят съсед "Петров" отиде в полицията и каже:господа моят приятел"Драган" ми каза че "Тодор" /който си ти/е заплашил да бие "Мария". Идват полицай те у вас да те търсят, влизат в домът ти, виждат"пандарите от баба ти който са на 300г" .и ги прибират т. е. конфискуват, защото имат сигнал срещу теб. Е, според теб какво е това?
  • 29 456

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "запознат":

    Господине, никой няма право да отнема нещо на другия. Това е ЧАСТНА собственост и всеки може да си я съхранява както си намери за добре. Ако бяхте прочели по-горните ми коментари, нямаше да пишете своя. Така е без съд и присъда колекцията е частна и никой няма право да я прибира, отнема, съхранява БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА СОБСТВЕНИКА. Всичко останало без присъда е неправомерно отнемане на частна собственост. В случая имаме иземване или конфискация от някой си който дори не са и НИМ. И понеже законите в България не се спазват затова хората бягат. Лек ден, аз съм до тук.
  • 30 asd

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гостилничаря":

    Ей Тикво,
    При наличие на "незаконно придобити" предмети те се отнемат по законно установен ред! Всичко друго е произвол в циганско гето, което в момента се било наричало "държава"

    Къде е решение на съда, че "колекцията" е незаконно придобита и подлежи на конфискация? Хахахахахаха!
    Бил си най-много в помощно училище заедно с Цв. Цв.!
    Къде беше когато "тебеподобните" ти пършивци узаконяваха "колекциите" на Черепа и останалите а?
    А това че сега, че някой си бил издирван по каквито и да било обвинения, не прави "колекцията" му автоматично попадаща "за конфискация"!
    И ако ти имаше нещо между ушите (и уважение към законите) щеше да си наясно!
  • 31 asd

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гостилничаря":

    И още нещо, нищожество такова,
    Т.нар. "колекция" на Черепа е била на показ и предоставяна за изложби достатъчно често... Къде беше ти и подобните ти слабоумни гербопитеци досега? Ама досега то не беше въпрос на близане на дирници на онези които ви плащат а?

    Коментиран от #33

  • 32 сиво искърско

    6 5 Отговор
    Бреххх ,като гледам тук в коментарите ,колко защитници си има Черепахата ,си мисля че българина е най тъпото говедо на планетата ! Божков е гепил най малко 3-4 милирда от тепегьози вярващи в късмет и сполука , а сега същите тези талончотъркащите го защитават така ,като че ли ги е направил съдружници и ги е поканил заедно да изхарчат милиардите.

    Коментиран от #35

  • 33 Гостилничаря

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "asd":

    Приятелю, Черепилото от Дубай ли ти праща по 10 бона за да му подлагаш!? Откога спазването на законите е приоритет за хора като Божков!? Ти ли му удостоверява домументите за колекциите!? Много си компетентен в делата на Божката! За хора, погазвали закона 30 години така трябва да се процедира! Докато има такива клакьори на мафията като теб, тази държава скоро няма да се оправи!
  • 34 Факт

    3 0 Отговор
    И утре ще са изчезнали!?
  • 35 Гостилничаря

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "сиво искърско":

    Ти май си единственият тук с поне малко мозък в главата си, брат! Останалите са или платени драскачи на Дубайския Шейх или носят главите си за украшение!!! Изведнъж всички заговориха за закони и забравиха, че същият този субект е завлякъл хазната с половин милиард!!! Нормално е да сме в Третия свят, поне докато акъла на масите е колкото да пазят равновесие.....
  • 36 778

    6 3 Отговор
    Браво на държавата! Най-сетне крадените антики на Божков, за които никой не може да каже как ги е придобил /откраднал/ ще станат държавна собственост и ще ги видим в държавните музеи, където им е мястото.
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "....артефакти, събирани от бизнесмена Васил Божков...." Само една незначитлна корекция: да се чете вместо "събирани" - присвоявани.
  • 38 Истината

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "зачуден":

    Какво значи крадени пари? Само за последните години печалбата му след платени данъци е около милиард лева. Похвално е, че с тези легални пари купува исторически ценности, на които всеки може да се наслади. Колекцията му обикаля световни музеи и доставя удоволствие на хора от цял свят.
  • 39 ДОКО

    0 0 Отговор
    КАКТО И ДА ГИ Е ПРИДОБИЛ ТЕЗИ ЦЕННОСТИ НАЙ ВАЖНОТО Е ЧЕ СА ЗАПАЗЕНИ СЪХРАНЕНИ И ОБСЛУЖВАНИ..АКО БЕШЕ НЯКОЙ ДРУГ ОТДАВНА ДА ГИ Е ПРОДАЛ В НЕКОИ ЧАСТНИ РЪЦЕ НА БОГАТИ ЧАСТНИ КОЛЕКЦИОНЕРИ..ТАКА ЧЕ ЕВАЛА НА ВАСИЛ БОЖКОВ..БРАВО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове