Last news in Fakti

3 Февруари, 2020 14:20 15 592 34

Марковски: Няма как да върнат Божков без договор за екстрадиция

  • васил божков-
  • марин марковски

Адвокатът не изключи възможността да се стигне до повдигане на допълнително обвинение

Марковски: Няма как да върнат Божков без договор за екстрадиция - 1
Снимка: БГНЕС

Екстрадирането на г-н Божков може да се случи единствено в хипотезата на договореност между България и ОАЕ. Това заяви адвокат Димитър Марковски пред Bulgaria ON AIR по повод задържането на българския бизнесмен в Обединените арабски емирства.

Той обясни, че до момента няма изготвен договор за правна помощ и сътрудничество, който да е валиден, да е разписан и да поражда правни последици. Имало единствено проектодоговор, който обаче все още не е факт.

Марковски прогнозира, че ако договорът все пак бъде подписан, ще последва дълга и сложна процедура. По негови думи ОАЕ не могат да екстрадират Божков по силата на такъв договор.

Предаването на Божков може да се случи само на базата на доброволни договорености между съдебните власти на двете страни, обясни адвокатът.

Запитан колко време може да остане задържан в ОАЕ българският бизнесмен, Марковски подчерта, че той не може да бъде държан, докато не бъде подписан такъв договор, защото това би било драстично нарушаване на човешките права.

Относно повдигнатите седем обвинения спрямо Божков - за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство, престъпление по служба и ръководене на организирана престъпна група, юристът посочи, че общият проблем е свързан с правилата за организирането и провеждането на Националната лотария.

Националната лотария сама си е избрала да не плаща върху общата сума на постъпленията от продажбата на лотарийни билети за разлика от Държавната лотария, обясни той. По негови думи по този начин се формира огромна щета за републиканския бюджет.

По отношение на продължаващата акция по изземване на колекцията от антични артефакти на Божков Марковски подчерта, че Законът е въвел строги правила за съхранение на културни ценности.

Не може просто човек да започне да събира такива ценности, това става под строг регламент, обясни адвокатът.

Той посочи, че в момента се изготвят специализирани експертизи, които да отговорят за автентичността на всеки един предмет.

Адвокатът не изключи възможността да се стигне до повдигане на допълнително обвинение.

Припомняме, на 29 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на бизнесмена Васил Божков са повдигнати 7 обвинения, издадена е Европейска заповед за арест и ще бъде обявен за международно издирване, защото е напуснал границите на страната, тъй като се чувства застрашен. Самият Божков в последните дни се изявяваше необичайно интензивно по медиите и отрече да му е връчвана каквато и да е било заповед или призовка, не знае да го издирват и никой не му се е обаждал. Той потвърди, че се намира в чужбина и очаквано не посочи в коя точно страна, но уточни - Балканите. После той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза.

Специализираната прокуратура и МВР влезе в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него.

След акцията на брифинг на прокуратурата беше обявено, че бизнесменът е предлагал 10 000 лв. на ден подкуп на служител в Комисията по хазарта, като целта на подкупа била да осигури разправа с конкуренцията. Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше и на втория ден, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Разследването в хазарта започна миналата седмица, като след първата акция - в Комисията по хазарта - от Държавната финансова инспекция обявиха нарушения на частните хазартни фирми, ощетили бюджета с над 210 милиона лева за периода от 2014 до 2019 г. След това бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Активист на БКП

    64 5 Отговор
    Каскет вирусът лъже повече от коронавирусът!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Колко дни живот им остават

    56 7 Отговор
    Гошев и пъпешов😂😂😂😂
  • 6 Дедо ви

    72 2 Отговор
    Ще го хванат Божков, със сигурност ще го хванат. Точно там където хванаха и оня румънец Янко Закура.
  • 7 asd

    80 6 Отговор
    "Няма как да върнат Божков без договор за екстрадиция"

    "Те" са наясно... Само правят театър. Чупки в кръста. Въобще никой не е смятал да арестува,задържа,осъжда Божков. Че може той да вземе да си отвори устата и тогава го*ната ще ударят вентилатора...

    Коментиран от #30

  • 8 Русенец

    77 9 Отговор
    Гешев е българския Робин Худ - взема от богатите и дава на управляващите и на по-богатите и силните ! Продукт на милиционерщината на Борисов насаждана вече 10г. в Булгаристан !
  • 9 Давай Божков народа е с теб

    38 15 Отговор
    Ще помагаме
  • 10 Centurion

    51 9 Отговор
    Не вярвам такъв човек да е избрал случайно тази дестинация.Някак си ще бъде доста смешно да попадне толкова лесно в ръцете на тези шматки.А за сбирката от антични предмети, това е чиста проба Мародерство.Но какво друго може да се очаква от комуняги???
    Те нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили,дай им на тях експроприация, одържавяване и прочие!
  • 11 Аааа

    65 2 Отговор
    Те , управляващите много добре знаят , че без договор за екстрадиция няма как да го върнат . Тяхната цел е да заблуждават простолюдието , че работят по въпроса за екстрадиция .
  • 12 SAAB

    36 6 Отговор
    Е.....ако няма такава договореност , главанако за какво беше там ? Само за "танц със саби " :) или отново кокошки да предлага!
  • 13 Бабушка

    35 5 Отговор
    А имотите на синчето, снахичката и сватанаците дали ще ги провери някой?
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 4 Отговор
    управляват ни мутри олигарси престъпници бандити
  • 15 Българина

    40 2 Отговор
    За гешев пеевски и бб е по удобно да не е тук, за да не говори. За това го подплашиха първо. След като бяха сигурни че не е тук тогава го пуснаха за издирвяне. Сигурен съм че бб и цц имат също там имоти. Да видим само кой ще ги подплаши!!
  • 16 Е кво стана сега

    15 1 Отговор
    Както обикновено: тъкмо "ДА" обаче "НЕ" Не знаем на кой да вервам. Вервайте ми.
  • 17 Poredniq guzen

    5 0 Отговор
    Poredniqt vzimal ru6vet4e ,nakraq vsi4ki v kazana,do otvarqneto na zimninata da vidim koi burlan e ispusnal ta da vidim kak 4erveite se iznizvat plavno kakto obiknoveno
  • 18 Сам ако реши но надали

    30 1 Отговор
    Няма как да върнат Божков, защото никой няма интерес да бъде върнат!
  • 19 Стефан Софиянски

    16 3 Отговор
    Сватанака е в беда. Налага се аз да взема неговите дела докато той се върне и разчисти мутрите с каскети , с мушами.......
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    спари в рая без пари покрай рая
  • 21 Шоумен

    29 1 Отговор
    Божков ще си отмъсти. Бъдете сигурни, ще има шоу.

    Коментиран от #29, #32

  • 22 Novus ordo seclorum

    9 2 Отговор
    Bojkov Wins!!! Flowless victory! Ми 30 години стаж като милиардер, а сега пенсия в Дубай! Изключително мощна прокуратурата! Каскета го наиграха!!!
  • 23 НРБ

    3 18 Отговор
    Има начин да бъде върнат и ще стане !!!! То и с Турция нямаме подписан договор и Бенчо закара беглеца Митьо Очите до там, нооооо след няколко месеца , Турция ни го предаде!!!! Дали обаче на Божков ще му хареса затвора в Дубай за няколко месеца ????? Тук живееше в супер лукс като крез в резиденцията на Живков, в 380 кв.м апартамент на Людмила Живкова и там сега му е много кофти...любимата партия мълчи по въпроса, а иначе "здраво" се бори и крещи против корупцията в държавата !!!!?????
  • 24 Истината

    13 0 Отговор
    е, че нарочно го изпуснаха. Сега гони михаля Гешев. Сигурно си е платил.
  • 25 Цирк ГЕРБ

    16 0 Отговор
    Стига с ЦИРКАДЖИЙСКИ НОМЕРА. На нас народът БЪЛГАРСКИ ни е ясно, че разигравате за пореден път ГОЛЕМИ ЦИРКОВЕ и че няма да бъдат осъдени БАНДИТИ, защото сте планирали тяхното бягство и убежище. Каквото да направите НИЕ БЪЛГАРИТЕ не ви вярваме. ГЕРБ е срещу НАРОДА БЪЛГАРСКИ и баба СТОЙНА. ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА ДЪЛГИ ГОДИНИ бабо СТОЙНА. ДЕ ДА БЯХА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КАТО ТЕБ, НЕ БЪЛХАРИ(АВГАНИ-ХАЗАРИ) КАТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ И ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГИ.
  • 26 Един от Вас

    11 0 Отговор
    Не знам дали управляващите изобщо имат връзка с реалността и на какво разчитат въобще, но за тях трябва е като червена лампа по арматурно табло на кола, всичко, което става.
    Народът до толкова е отвратен от управляващите, че симпатизира на един олигарх-престъпник и се кефи, че Каскета губи битката.
    Разбират ли тия хора, че ако недай боже стане някаква патаклама и палачинката се обърне и паднат от власт, то разправатя на хората с тях ще е страшна и безмилостна.
    Но явно те, управляващите, банкерите, олигарсите и откровенните предатели на национални интереси живеят в своя собствен, измислена вселена. Мислят си, че на тях това не може да им се случи.
    Той и Божков до онзи ден така си мислеше, че ще е лапка без да му се стърси сметка, но сбърка.
    Каскета и шлифера са пътници. Боку тях първи ще пожертва, ако Черепа осъди България.

    Коментиран от #28

  • 27 РОМИ и ИНДИ (ЗАПАДНИ И ИЗТОЧНИ)

    2 1 Отговор
    КУРДИ, ГЪРЦИ, РИМЛЯНИ, РОМАНИ, РУМЪНИ, УКРАЙНИ, ПОЛШИ, БЪЛХАРИ, АВГАНИ, КИТАИ, СИНКХИ, ХАЗАРИ, МОНГОЛИ, ТУРКИ СА ЕДНИ И СЪЩИ (ЮДЕИ) . ЕВРЕИ - ЗАПАДНИ, ЮДЕИ - ИЗТОЧНИ.
  • 28 Много си ПРАВ.

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Един от Вас":

    Луда Работа.
  • 29 Centurion

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Шоумен":

    Бих се радвал да иде на гости на Зоран Джинджич,но по мощно и задължително показно!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Чичко тревичко

    7 2 Отговор
    Никой няма интерес Божков да е в българия! Има сделка свобода срещу заграбване на бизнеса!!!лошото ,че ни правят както винаги на глупаци!!тоест божков не е избягал!!! А са му казали да ходи извън България!
  • 32 Анализатор

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Шоумен":

    И аз съм сигурен, само се чудя кой ще "изгори" първо свинкела или гелчо. Математикът здраво ще ги наиграе....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Aз съм печелил

    4 0 Отговор
    100 лвот пирамидите така че не е напълно измама евала на 💀
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове