Last news in Fakti

6 Февруари, 2020 08:42 5 736 26

Под преспи: Хвърлят армията срещу снежния капан

  • сняг-
  • шипка-
  • преспи

На много места има бедстващи хора, прекъснато електрозахранване и затворени пътища

Под преспи: Хвърлят армията срещу снежния капан - 1
Снимка: БГНЕС

Обилните снеговалежи през цялата нощ създадоха сложна обстановка навсякъде в страната. Драматична е ситуацията в Старозагорска област след падналите снеговалежи и бурният вятър, предаде БГНЕС.

20 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112. Няколко населени места са без ток. Проходът на Републиката и Шипченският проход са затворени.

Затворен е и пътят Мъглиж - Гурково, както и подбалканския път София -Бургас в района на село Дунавци. Движението е забранено и в участъка град Крън - град Шипка. За движение е затворен и пътят Шейново - Казанлък, където има снежни преспи.

Влак 3636 за София е закъсал между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоя 4 часа на релсите, след което напрежението беше възстановено. Работата на пътно поддържащите фирми е затруднена заради силния вятър.

Ограничено е движението на всички превозни средства през проходите Хаинбоаз, Троянски и Шипка. За камиони над 12 тона е затворена магистрала "Хемус", както и всички пътища в областите Русе, Търговище, Ямбол и Шумен, съобщи БНР.

Заради обилния снеговалеж временно е ограничено движението на всички превозни средства по републиканската пътна мрежа в област Разград. Заради валежите и бурния вятър е ограничено движението на камиони над 12 тона по пътя Плевен - Русе.

Временно е спряно движението за всички превозни средства и по главния път София - Варна край Търговище заради закъсали няколко камиона.

Затруднена е обстановката и в Ловешка област. Без ток са населени места във всичките осем общини на областта. От електроразпределителното дружество съобщават, че от мокрия сняг и повалени дървета са прекъснати над 20 електропровода.

Аварийните екипи на дружеството ще работят през цялата нощ за възстановяване на захранването, но работата им е затруднена от продължаващия обилен снеговалеж. Снежната покривка във високите части на областта вече е достига 30 см.

Затруднено е движението по пътищата, въпреки работата на снегопочистващите машини.

Продължава да е ограничено движението през пътя Шипково - Рибарица, а по пътя София - Варна е забранено за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Много селища във област Велико Търново също са без ток. Няма бедстващи хора. Близо 20 тира са закъсали на Прохода на Републиката, който остава затворен за снегопочистване и за извличане на камионите, съобщават от полицията във Велико Търново.

Не се поема ангажимент кога Старопланинският проход ще бъде отворен за движение. Над 30 снегорина продължават с почистването на републиканската пътна мрежа в областта в условията на продължаващ интензивен снеговалеж.

По всички главни пътища в региона е въведена забрана за движение на камиони. На Хаинбоаз и по много от пътищата в областта има нападали дървета.

Екип на Противопожарната служба са помогнали на закъсали пътници в автобус в преспите до село Балван по линията Велико Търново - Павликени. Пътниците са откарани до домовете им. В много населени места няма ток, работата по отстраняване на авариите по елекропреносната мрежа продължава.

Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра също са без ток заради интензивния снеговалеж. Прекъсване на електрозахранването има и към абонати в община Враца.

Без ток заради аварии по електропреносната мрежа останаха селата в Община Трявна и Плачковци. Електричеството е прекъснато и към 3 квартала.

На територията на област Смолян няма затворени пътища. Въведено е ограничение движението на моторни превозни средства да е с вериги в цялата област. Забранено през четирите прохода - Рожен, Пампорово, Превала и Печинско е движението на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

Забраната за тирове важи и за републиканския път между Доспат и Девин. Без ток е кв. "Каптажа" в Смолян, селата Влахово, Лъка, Подвис, Ряка, Търън, Селище, Ройно, Требище, Еленска, Войкова лъка, Бърчево, Иваново, Пловдивци.

За днес е в сила жълт код за снеговалежи за почти цялата Източна България. От Пътната агенция призоваха шофьорите, на които не се налага спешно пътуване в Източна България и Родопите да отложат тръгването.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    59 4 Отговор
    Коя армия?:))))))))))))) Каква армия, бе? Танкът ни я запали, я - не! Пък ако запали не е ясно дали механик-водачката не е излязла по майчинство.

    Коментиран от #5

  • 2 Рошко

    45 1 Отговор
    Представям "си армията ни" на с баш бая шкембе войвода със синята каска и торбичка на билла
  • 3 анонимен

    29 0 Отговор
    Дебелото прасе ли ще хвърлят че не разбрах!?????
  • 4 ЧИК ЧИРИК

    10 23 Отговор
    ЛОШИТЕ РАБОТИ КАТО -СНЯГ И СОЦИАЛИЗЪМ ИДВАТ ЗА БЕДА ВСЕ ОТ КЪМ СЕВЕРНТА НИ ГРАНИЦА
  • 5 Рошко

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    То и водача ако е, може да е в майчинство
  • 6 Влак 3636 за София

    27 1 Отговор
    4 часа стоели хората без ток и парно! Да бяха се обадили на Доган, той щеше да ги стопли, навремето цяла гара Буйново беше подгрял!
  • 7 От Народа

    29 0 Отговор
    А за какво използвате почистващите машини. Само за лапане.

    Коментиран от #22

  • 8 шопен

    39 1 Отговор
    Каква армия бе ГЕРБави некадърници. Нали имате договори за почистването. До сега сняг нямаше, сега заваля 20 см и вие се насрахте, спряхте движението по пътища и по релси. Вашата м..

    Коментиран от #26

  • 9 Boiko Snaiperista

    34 0 Отговор
    Кво стана бе? Нали Бойко беше готов да ги хваща снежинките във въздуха?

    Коментиран от #13

  • 10 5555

    18 0 Отговор
    Пак ще ни спасяват, по "ПОЖАРНИКАРСКИ"?
  • 11 първо да зададем въпроса

    41 0 Отговор
    има ли армия която да излезе, и ако евентуално излезе някакво подобие на армия за 15см сняг си е направо смях. през далечната 1979г., баща ми с още няколко тира ги хвана обилния сниговалеж на Петолъчката на път за Бургас, тогава излезе Българската Народна Армия, но снега стигна 1 метър, една седмица не можеха да мръднат камионите, през това време армията разчисти всичко, като на шофьорите им се наливаше дизел в резервоарите, да не гасят камионите, и топла храна три пъти на ден всичко от армията, де е сега тая армия, да я видя да направи същото нещо, то пък няма вече БНА, има само някакво подобие на тази абревиатура.

    Коментиран от #20

  • 12 Случаен

    26 1 Отговор
    Един сняг заваля и цялата дьржава се парализира.....А,преди години така като беше с месеци....Така е,като при ,,интелекта от Банкя,, нито една институция не работи...И той трябва да чисти навсякьде :)
  • 13 боцмана

    20 0 Отговор

    До коментар #9 от "Boiko Snaiperista":

    Това да не е суджуци и парички от евро фондове , че да ги хващат от въздуха.

    Коментиран от #25

  • 14 Едно време войничетата

    11 0 Отговор
    Ги,, хвърляха,, наистина в такива бедствия, но сега не зная как е и дали има такива самоотвержени хора...!!!
  • 15 армеец наакан

    4 1 Отговор
    Фърлят кое?
    Армията?!
    Ко? Не!
  • 16 100 процента Българин

    3 2 Отговор
    Нали искахте сняг,айде оправяйте се боли ме фара
  • 17 напред войничките

    4 0 Отговор
    може да пуснат Army of Lovers. Навремето имаха 200 хиляди младежи, които работеха без пари. Гасил съм пожар с кубинки.
  • 18 Другия с коня

    0 0 Отговор
    Споделяйте.да ви.Олекне...Значи ,имаме напредък....Сложете си и един портрет на Бойко и го млатете с пръчката,с метлата,заплюйте го ,псувайте го.....И форуми има да си излееете ядовете....Е тва е Демокрация и за това скача народа по площадите...
  • 19 Кратун Борисов

    12 0 Отговор
    Сняг??? По това време?? Изненада ни!
  • 20 jfekje

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "първо да зададем въпроса":

    то и абривиатурата вече е БА, жалка работа
  • 21 Ма кво фърляте кат немате бе😂😂

    5 0 Отговор
    А фъ 16 ше помагат ли 😂😂😂😂
  • 22 Седят за амортизационни

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "От Народа":

    Ама кога трябва не могат да тръгнат , щото са усвоили парите а ремонт няма.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сега е момента баш Вожд Тиквун

    6 0 Отговор
    да излезе с жипа и в движение да хваща снежинките, а отзад Дани Кирилов, този истински титан на правната мисъл и 2-уметров мъж - канара с перфектна дикция и страхотен тембър да го снима с камера и да разказва в ефир колко е велик нашия Главанак, а ние всички в захлас да слушаме и роним сълзи на радост и възторг от умиление пред екрана! Слава, слава, слава на герберите славни, че без тях сме закъсали! 😀
  • 25 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "боцмана":

    Тях ги ловят още от стратосферата......суджуците и парите имам в предвид.Че по долу има други ач кьопеци със зинали усти.ха ха ха.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове