Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 19:55 2 712 41

Адвокат: ДАНС не са компетентни да проверяват приватизацията

  • данс-
  • приватизация-
  • иван гешев

Юристът коментира, че за повечето договори е изтекла давност за наказателна отговорност – 10 г.

Адвокат: ДАНС не са компетентни да проверяват приватизацията - 1
Кадър: бТВ

В Приватизацията има твърде много недостатъци и длъжностни лица трябва да носят отговорност за действията си. Това заяви в „Лице в лице“ юристът Ивайло Дерменджиев, който спечелил дело на държавата срещу ЕВН на стойност над 11 млн. евро

Днес главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

По думите му ДАНС не са компетентни са извършат тази проверка, но Агенцията вече е правила подобно разследване през 2016 г., но резултатите не са оповестени публично.

Той уточни, че в Наказателния кодекс има текст, според който наказанието за злоупотреби с приватизационни сделки се наказва с до 10 г. затвор. Проблемът е, че за повечето договори е изтекла давност за наказателна отговорност – 10 г. Той уточни, че ако в миналото прокуратурата е разследвала дадена сделка, то давността се увеличава на 15 г.

„Всеки приватизационен договор се сключва с приватизационни ангажименти към него. Неизпълнението на всеки един годишен ангажимент представлява престъпление за този, който не е поискал заплащането на сумата“, коментира Дерменджиев.

Дерменджиев обясни, че въпреки желанието на депутатите да се променят давностните срокове, това трудно ще се осъществи и е лош сигнал за инвеститорите, защото противоречи на принципите на правото. Юристът уточни, че приватизационният процес е труден за разследване, защото определени договори са подписвани от служители на Агенцията по приватизации, които впоследствие са ставали министри.

„Според мен, сделката за „Балкан“ беше подписана на Министерски съвет и там има подпис на колективен орган. Става въпрос за 2000 г.“, уточни Дерменджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maf1ata BG

    45 1 Отговор
    Знаел ли е Борисов, че ДАНС подслушва Президента? :)

    Коментиран от #9, #34

  • 2 EL pepi

    34 4 Отговор
    Няма значение давността дайте ги тези мърши да ги видим! :(
  • 3 ТАТО

    32 5 Отговор
    ДАНС не може има НАРОДЕН СЪД адвокатче
  • 4 Йозеф

    27 4 Отговор
    10 годишна давност изтече преди време. Почват икономически репресии. Лотарията отива в тотото. Кой е шеф там?

    Коментиран от #13

  • 5 боцмана

    34 3 Отговор
    За тази активност на Гешев , народа си има един лаф: "пърди да си прави място" . На всички им е ясно , че тази заповед е кьор-фишек . и хвърляне на прах в очите. Всичко е с минала давност и проверката е след дъжд , качулка , само ще се трошат отново народни пари за нищо. Финансовото квартирантче се блещи по телевизията , че дори и да нямало последствия от проверката , щяла да е добра и да доведе до знанието на хората кои са облагодетелстваните от дивата приватизация. Ало , министърчето , ние живеем в България и тези неща отдавна ги знаем , знаем също и как се търси сметка на такива набедени бизнесмени.

    Коментиран от #35

  • 6 Хаххахха

    3 20 Отговор
    Драмата на комунетата е перманентна...цвилят
  • 7 тиквоча

    8 3 Отговор
    дермендие ще бъде 1 в Скревена ако издържи 2 Белене
  • 8 Е от такива адвокати

    13 2 Отговор
    и юридичета у нас нищо не може да стане на време. Ква полза от тези празноглавци, когато обществото понася жестоки загуби, точат се дела по над 10 години, искаме ОАЕ и Сърбия да ни отговорят веднага, а по други дела чакаме да мине давността. Юридически съботаж, който е по закон и е ненаказуем и следователно безотговорен.

    Коментиран от #27

  • 9 стоян

    2 19 Отговор

    До коментар #1 от "Maf1ata BG":

    До 1 ком =И какво ако е знаел Борисов=тоя менкащ бавномислещ президент да не е богопомазан =За него закони не важат ли при корупция и шпионаж

    Коментиран от #14

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 2 Отговор
    проверете ИВАН КОСТОВ който съсипа икоомиката на БЪЛГАРИЯ проверете АЛ ТОМОВ ЛУПИ КОВАЧКИ И ВСИЧКИ НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЕЛИ ОЛИГАРСИ

    Коментиран от #36

  • 11 Счети

    14 2 Отговор
    Нищо няма да покаже проверката. До колко години се пазят счетоводните документи и отчети? До колко се наказват фирмите - до размера на капитала? А тези фирми колко пъти са се префанозирали? Договорите по приватизациите да не би да са сключвани с лица, че да ги хванат сега и да им вземат имуществото. Нов прах в очите на бедните и неуки българи! Наближава им края на гербаджиите, че после ще кажат, че са искали да проверят сделките, ама видите ли, не ги избрахме и затова нищо не се получи. Без тях и потоп...
  • 12 Адвокате

    16 4 Отговор
    не се опитвай да ни намотаваш на Оная работа парцалки!Било решение на Мин. съвет,било 2000г.,ама щяло да бъде лош сигнал за потенциални инвеститори(те щото и до сега са се обили да влагат пари у нас),ама депутатите не било правилно да искат промяна на давноста-бла,бла!Като си толкова компетентен кажи точно и ясно:вярваш ли,че И.Костов и шайката му затриха Балкан и не вземаха тлъсти комисионни?Това не е ли престъпление навсякъде по Света,а?
  • 13 соросоидни кърлежи

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Йозеф":

    майката на Пеевски ще е нов стар шеф на тотото...
  • 14 А бе подлого

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "стоян":

    , би ли обяснил в какво точно се изарзява корупциятя в случая. А би ли ни пояснил какъв точно шпионски акт е извършил Президента , ако изобщото ти е понятна тази дума шпионаж ,но мисля че не си дорасъл за да я разбереш.
  • 15 По стълбата която води надолу

    7 0 Отговор
    Те ще проверяват или ще поправят, не се знае какво точно ще е резултата.
  • 16 Чичо

    12 2 Отговор
    По всичко изглежда, че Каскета е минал в изпълнителната власт. Защото по Закона за ДАНС те са подчинени единствено на правителството.
    Т.е. гологлавият изобщо не еб.ава законите в Територията!
  • 17 Пламен Ор съм

    15 0 Отговор
    За това ли Борисов 10 години спа - за да изтече срокът за давност ?
  • 18 Някой си

    13 0 Отговор
    Къде работи на ЦветанЪт на мислълта жена му?

    Коментиран от #38

  • 19 Отново

    16 1 Отговор
    Шум в пространството. Само Народен съд може да разследва и раздаде справедливост за криминалния грабеж наречен приватизация, а също, да отмъсти за убиваните с глад и геноцид златни поколения на България, изплатили репарациите и изградили страната след войната.
  • 20 уйчо

    11 1 Отговор
    За откраднатото от НАРОДА срокове няма
  • 21 Фактъ

    6 0 Отговор
    При Герб разследванията са с предизвестен край . Някой очаква ли нещо ? Герб са шофьорите и хигиенистите от ЦК на БКП и имат много силна връзка с партията майка.
  • 22 Историк атлантик

    5 3 Отговор
    Социализма може и след 30-40-50 год. да бъде осъден, а приватизаторите на прехода -не.
    Само юристи могат да съгворят такива неща. По законите може и да са прави но пред историята и обществото - НЕ. Крайно време е юридическата глупост да бъде обуздана и се направи ревизия на правната глупост у нас. Ние и от закони страдаме.
  • 23 ВЛАСТ НАГЛОСТ

    6 0 Отговор
    Не е нужно да си адвокат за да разбере човек, ча това е поредния кьор фишек. Измислената структура ДАНС с измислените компетентни лица не може си обърше носа, камо ли да провери всичко. Освен плашилото Простатура в извръщенията се включва и друга държавна машина командвана от мутрата Буда. Накрая Невидимата Съдебна ВЛАСТ, ще разсее мъглата за няколко долара повече.

    Коментиран от #37

  • 24 Сийка Информаторката

    6 0 Отговор
    Това е акция за отклоняване на вниманието от престъпната дейност на Боко и шайката му.
  • 25 гого

    1 2 Отговор
    Защо само приватизацията, кой източи предприятията, ткзс и пр. АНТОН ТОДОРОВ- ШЕФ НА ДАНС!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 речник

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Е от такива адвокати":

    Саботаж, не съботаж.
  • 28 Тъпчо Балкански

    5 1 Отговор
    Само НАРОДЕН СЪД и национализация ще оправи заграбеното от олигарси те

    Коментиран от #30

  • 29 Валяк

    0 2 Отговор
    Не е кьор фишек ,а смята да образува дела срещу длъжностните лица имащи отношение върху следприватизациония контрол.Там давността не е изтекла, а и лесно ще го докаже,ще пострадат и разни оценители които са дали такива пценки от вида кон за кокошка.Така че няма даим вземат имането но някой ще влязат в затвора и ще са в първи клас

    Коментиран от #41

  • 30 А бе, тъпчо

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тъпчо Балкански":

    Знаеш ли въобще, какво значи Народен съд? По кой закон съществува това чудо?
  • 31 АНЕНЕРБЕ

    2 0 Отговор
    Айде пък сега и ти!!
    Важно е да се покаже, че нещо се прави , че нещо се громи

    В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ ОСВЕН, ЧЕ СЕ МЕСТИ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО.

    НО КАТО НЯМА ХЛЯБ И ПРОИЗВОДСТВО , ПОНЕ ДА ИМА ЗРЕЛИЩА.

    УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ НЕГОДНИЦИ И ОПОЗИЦИОННИТЕ ИМ КЛАКЬОРИ ВОГЛАВЕ С ГЛАВАНАКА И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР СА НИ ПОДГОТВИЛИ ШОУ ПРОГРАМИ.

    ДОКАТО НИ ЗАБАВЛЯВАТ И ТЕЧЕ КУПОНА, НЯКОИ ПОДГОТВЯТ ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА ЗА ГЪРМЕЖ!!
  • 32 Усмивката

    0 0 Отговор
    Тпа Гешев или е побъркан , или мноо тъп.Или прай каквото му нареждат в Блуутуда в ухото
  • 33 9999

    2 0 Отговор
    Както е тръгнало след някоя седмица може да разпореди разследване на убийството на Кенеди.
  • 34 Ново

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Maf1ata BG":

    Президента водил ли е «любовницата»си на две заплати и къде са документите сега /когато се плаща за сексоална услуга знаете как се казва това/ и защо се крият ако човек има криминалист престапления не може да заема определени длъжности
  • 35 Моряк

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "боцмана":

    Защо тогава недоволстваш като днес няма престапление/по беше вчера/ да го забравим и почнем от утре
  • 36 Видин

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Но този адвокат казва «не са компетентни « а тои наи умния/може да е завършил в сусурлево там е наи известния институт/ нека се види кои е крал наи много
  • 37 Крадлива опозиция

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ВЛАСТ НАГЛОСТ":

    Сега се чудете как да защитите кауна всеки да си серба попарата
  • 38 Друг

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Някой си":

    В лукоил
  • 39 цвцв

    0 0 Отговор
    боко тиквата ги назначава какво да се очаква от тях дж.баерли знае всичко за боко но боко сега се хвана за шлифера на тръмп след подаръците
  • 40 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    чилякът нагледно обясни///НЯМА ХЛЯБ,/взеха го краварите/ще има зрелища!!!!!!
  • 41 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Валяк":

    надай се ти да паднат на коча мъдите,макар СЕГА ЯКО ДА ГИ КЛАТЯТ.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове