Last news in Fakti

19 Февруари, 2020 18:03, обновена 19 Февруари, 2020 18:57 3 786 100

147 години от гибелта на Апостола на свободата

  • васил левски

Възпоменателна церемония в памет на Васил Левски

147 години от гибелта на Апостола на свободата - 1
Снимки: БГНЕС

В София се провежда възпоменателната церемония по повод 147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Към събитието се присъедини държавният глава Румен Радев, който се присъедини пред президентската институция към гражданското шествие, за да извърви „пътя на безсмъртието“ – от килията до паметника на Васил Левски. Към церемонията се присъединиха също вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на БСП Корнелия Нинова. Организатор на шествието е Общобългарският комитет „Васил Левски“.

147 години от гибелта на Апостола на свободата

Паралелно шествие тръгна от църквата "Света София" и също се отправи към паметника на Левски. В него взеха участие кметът на столицата Йорданка Фандъкова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, главният прокурор Иван Гешев и патриарх Неофит.

Двете шествия се обединиха, с което пред паметника му започна възпоменателната церемония по повод 147 години от обесването на Апостола на свободата.

147 години от гибелта на Апостола на свободата

"Преди 147 г. на това място Васил Иванов Кунчев извървява последните си земни стъпки и вместо смърт среща безсмъртие и вечна слава. Той запалва факелът на свободата." Така започна словото си кметът Йорданка Фандъкова по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София.

"С делата си Апостолът на свободата става Апостол на сърцата, който с примера си изтрива страха. Той сее семената на надеждата и любовта към Отечеството. Днес трябва да си спомним неговите думи и да надскочим егото си. Историята се прави със съучастие, обща вяра и стремеж. Днес трябва да помним, че белият лист, на който пишем историята си, стои пред нас и трябва да пишем в него“, заяви Фандъкова.

По време на тържественото си слово кметът на София Йорданка Фандъкова беше освиркана от събралите се граждани. От тълпата се чуха възгласи "Мафия, мафия".

В последвалата реч на президента Румен Радев той призова множеството да се въздържа от подобни скандирания в ден, отдаден на героя, паднал за свободата на България.

147 години от гибелта на Апостола на свободата

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук! Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях."

"Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

"Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта. „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република. Неговата смърт му само ще ускори пътя към Освобождението."

"И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство. Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите „задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас. Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им. Да живее чистата и свята република! Да живее България!"


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велик е българския народ

    38 23 Отговор
    Честит празник на всички

    Коментиран от #10, #28, #43, #55

  • 2 СссереМ

    23 42 Отговор
    Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

    Коментиран от #9, #54, #96

  • 3 СссереМ

    13 34 Отговор
    И да допълня че русонадупените предатели или така норечените русуфили НЯМАТ право да честват каквото и да е събитие свързано с АПОСТОЛА,нека да си честват празника на 21-ви с любимата им матушка и това е.

    Коментиран от #46

  • 4 И така

    10 57 Отговор
    Каква гибел бе , обесване на един апаш който е живуркал на гърба на вярващите.

    Коментиран от #7

  • 5 Интелектуалец

    3 27 Отговор
    Честит Празник!

    Коментиран от #11

  • 6 Мустафа Чауш

    5 33 Отговор
    Честит празник, българи.
  • 7 Мустафа Чауш

    10 42 Отговор

    До коментар #4 от "И така":

    Конекрадец и убиец на дете. Жалко, но това е истината.
  • 8 Обективен българин

    30 9 Отговор
    Васил Левски би се гордял със сегашните българи като : Делян Пеевски , Баневи , Прокопиев , Арабаджиеви , Доган , Божков и други знайни и не знайни " герои "

    Коментиран от #97

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Леле Българийо

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "Велик е българския народ":

    Какъв празник бе?
  • 11 Леле Българийо

    9 23 Отговор

    До коментар #5 от "Интелектуалец":

    Какъв празник,можеш ли да ни обясниш?Интелегент!Е такива са на Радев поддръжниците,неграмотни.Обясни ни,какво празнуваш?

    Коментиран от #17

  • 12 мали мали

    1 6 Отговор
    Нема да е зле и на лиидъл хаидута да има честване и намаления но кои ден да е незнам ама как да е чесън ,лук и наи вече на макарони смях смех

    Коментиран от #92

  • 13 003000

    4 12 Отговор

    До коментар #9 от "Сух":

    Поне не живее с фалшиви ценности и измислени от братушките герои...

    Коментиран от #15

  • 14 Onq s konq

    21 6 Отговор
    Докато четях статията ми стана едно толкова баженно. Трагнали двете агитки на Герб и Бсп, предвождани от техните лидери, на поклон пред паметника на Левскии. Срещнали се и се обединили пред паметника и три деня яли пили и се веселили. Сал Баце го немаше що го беше страх да не го барнат Левскарите.
  • 15 Сух

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "003000":

    Предполагам ти си насрания. Ако ли не това означава, че баят има да се чисти..
  • 16 СссереМ

    10 22 Отговор

    До коментар #9 от "Сух":

    Аз съм българин и милея за родината си така че се вслушай и в думите на един друг ГОЛЯМ БЪЛГАРИН Захари Стоянов:
    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    „Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!“

    РАЗЯСНЯВАНЕТО Е ИЗЛИШНО МИСЛЯ...

    Коментиран от #19, #36, #44

  • 17 Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Леле Българийо":

    Не на Костов са поддръжници това

    Коментиран от #21

  • 18 АТИЛА

    12 3 Отговор
    Какво прави каскета на честването на ? Няма място там
  • 19 Смях

    3 14 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Ма нека да ги настъпи руския ботуш за още 45г,нека,нека.Бързо ще им мине ентусиазма и пак ще скачат и викат "кой не скача е червен".Това им е еволюционното ниво,чакат робите някой да ги освободи.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Леле Българийо

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гошо":

    Абе не знам на кой са,но ми е ясно,че си заслужават мизерното съществуване. Тотално сбъркани създания.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сини богове

    22 3 Отговор
    Модератора е от мангалско - турски произход.
    ТРЯБВА ДА ИЗТРИЕ ПОНЕ ШЕСТ КОМЕНТАРА НАКЪРНЯВАЩИ НАЦ.ДОСТОЙНСТВО НА БЪЛГАРИТЕ И ОБИЖДАЩИ АПОСТОЛАНО АЗ ЗНАМ КЪДЕ ЖИВЕЕ И ДОВЕЧЕРА ЩЕ МУ ПРИПОМНЯ ЧЕ НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА

    Коментиран от #25, #61

  • 24 МЪЖКИ ПРУСТАК

    1 12 Отговор
    АВЕ БРАТОЧКА ВАСКАТА НА ВРЕМЕТО ДАЛИ Е УСПЯЛ ДА СКАТАЕ НЯКОЙ ЛЕВ И ДА СКРИЕ ОТ НАП ЗА СОБСТВЕНИ НУЖДИ КЪДЕ СВ....КА НА ОКОЛОВРЪСНОТО КЪДЕ НЕЩО ДРУГО.

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 лъва

    6 11 Отговор
    След 20 години сегашните неродени пръдлаци няма да знаят нито кой е Левски нито кой е Ботев.Така че това са последните напъни на една вече ликвидирана държава като България.ХА ХА ХАА!!

    Коментиран от #34

  • 27 Леле Българийо

    3 13 Отговор
    Не,искам наистина бсп-то да фанат властта и оловния войник Радев и тогава ще гледаме големия сеир.Те бугарете явно са така,45г години едни ги оправят,после 30г други,после пак първите,после може и турците и си остават тотално извръткани от всякъде.Искам да ви настъпи руския ботуш,щом така милеете да се наредите между Узбекистан,Молдова и другите туземци.
  • 28 Боли ме дядовия

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Велик е българския народ":

    Боли ме чушката
  • 29 Ами парите от комитетската каса

    2 10 Отговор

    До коментар #24 от "МЪЖКИ ПРУСТАК":

    Както и ограбеното от Арабаконашкия приход така и не са намерени.
  • 30 Onq s konq

    6 21 Отговор
    Герой е бил Ботев. Левски селска мутра. Това е реалноста. Стига с тея комунистически измишльотини.
  • 31 БАХ

    21 4 Отговор
    Поклон за ТОЗИ ВЕЛИК ЧОВЕК и смърт за всички предатели от 30 - год. насам !
  • 32 Леле Българийо

    2 10 Отговор

    До коментар #25 от "Мустафа Чауш":

    Съмнявам се,че имат капацитет да разберат предаванията на Ифандиев.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Petko

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "лъва":

    Да ликвидираха я българските политици, които се продадоха за жълти стотинки, продадоха и нас. В момента царува SIC и неговия башибузук. На името на баце ще кръщаваме само гробища, а не военни училища, училища и булеварди. Баце ще бъде забравен във времето.
  • 35 Behemoth

    10 2 Отговор
    Ни с герберастите не сме едно ....НИКОГАШ!Туй са люде най долни ...по долни от башибозукът...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сух

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Onq s konq":

    То и Асанж в момента е на смъртен одър, с измислени обвинения.. Плитко, задълбочи малко шибече..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 6293

    10 0 Отговор
    Може ли да отидеш на поклонение облечен като Пририткова и Патицата? Фъндъкова поне се е облякла подходящо, а не като тези безмозъчни тиквички.


    Всъщност и двечките са от помашко потекло, така че поведението им е обяснимо. За тях Левски е предател, а не герой.
  • 40 6293

    9 0 Отговор
    Може ли да отидеш на поклонение облечен като Пририткова и Пътицата? Фъндъкова поне се е облякла подходящо, а не като тези безмозъчни тиквички.

    Всъщност и двечките са от помЪшко потекло, така че поведението им е обяснимо. За тях Левски е предател, а не герой.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 българин

    9 0 Отговор
    българин от Левски да се отрича такъв народът български помияр го нарича
  • 43 шундурко

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Велик е българския народ":

    каранезнамсиква като унгарски кон ба, ша оре по три декара немоат и са опъна дори

    Коментиран от #45

  • 44 БАХ

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Питам те с ДА и НЕ . Трябваше ли Русия да ни освобождава !

    Коментиран от #52

  • 45 БАХ

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "шундурко":

    Да ти еба майката пък на тебе боклук !

    Коментиран от #48, #51

  • 46 серсем

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    що не освиркват баце ,щото баце е хитър ходи по обед га няма хора,а тея двете се надялкаха на НАРОДНАТА ЛЯБОВ
  • 47 мани мани

    15 0 Отговор
    прости ни апостоле, и вие останалите революционери, радетели за свободата ни! простете ни безумието!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Асан

    2 18 Отговор
    Той е ОБЕСЕН от моите деди защото е бил ХАЙДУТ,РАЗБОЙНИК,и ЧЕТНИК заловен от турската полиция за множество грабежи с една думи е бил Терорист!

    Коментиран от #69, #70

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 СссереМ

    4 8 Отговор

    До коментар #44 от "БАХ":

    КАТЕГОРИЧНО НЕ,затова и въпреки че си ПЛАТИХМЕ ЦЯЛАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА БАРАБАР С ЛИХВИТЕ пак си останахме под робство, само че РУСКО.Да не би някой да освободи Гърция,Македония,Албания и т.н.,живеете си с опорките от комунизма и те тва е.

    Коментиран от #59, #76

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гост шофер

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Голям вулканизиран галош си!!!
  • 55 baj huej

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Велик е българския народ":

    какъв празник бе мама ти недоклатена
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Асен Илиев

    7 2 Отговор
    "на 21 юли 2004 г. официалният синод анулира канонизацията му. В същия ден по нареждане на настоящия пловдивски митрополит Николай, иконата с образа на Свети Йеродякон Игнатий е насечена и изгорена от негови служители." :)
    köttbullar.
  • 58 Руските освободители

    6 9 Отговор
    Слава на освободителите Россив. Да живее Сталин наздравяяяя
  • 59 ТОЧКАТА

    1 3 Отговор

    До коментар #52 от "СссереМ":

    а де нещо по-конкретно така...ЦИФРИ ,СМЕТКИ,ФАКТУРИ!!!колко СИ ПЛАТИЛ ТИ!!!!ТЪПАКО...КОНКРЕТНО!!!!

    Коментиран от #78

  • 60 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор
    А бе и ти си ПРАВ...КАТО НЕ ПОЧИТАМЕ/ДА ПРАЗНУВАМЕ!!!белким не'кой ПРОРОНИ И СЪЛЗИ!!!!/като мен,идиота/.../това е обуславено от ОНЯ,ВЕЧНО ОПТИМИСТИЧЕН ХАРАКТЕР НА АПОСТОЛА,С КОЙТО Е ВДЪХВАЛ ...НАДЕЖДАТА!!!!!!!!!!.КОГАТО НИЕ!!!!НЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ КАТО ЛЕВСКИ,ТОЙ!!!ще стане като нас!А СЪЖАЛЕНИЕ.

    Коментиран от #63

  • 61 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Сини богове":

    БОГОВЕТЕ приличат на тези, КОИТО ИМ СЕ МОЛЯТ/сини боклуци в случая/
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 БАХ

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "ТОЧКАТА":

    Никой не се ражда БОКЛУК . Боклуци сме за сега раята и докато неоткъснем на змията главната това ще е !
  • 64 оцелял от турското робство

    4 1 Отговор
    "Народе????"
  • 65 Васил Левски

    1 3 Отговор
    массовый идиотизм
  • 66 az#Оставка!

    7 1 Отговор
    Мафията долу! ГЕРБавите вън!
  • 67 Сърп и чук

    6 8 Отговор
    Освиркаха Фъндъчката! Акламираха Радев, той призова без много шум на този тъжен за българите ден. И на Здравка Евтимова на словото, и на есето на учениците хората ръкопляскаха.
  • 68 pepy

    12 4 Отговор
    "... държавният глава Румен Радев, който се присъедини пред президентската институция към гражданското шествие..."

    Да... "гражданското шествие", "гражданското шествие" ама организирано от БСП и Васил Василев... /автобусите със спонтанно организираните вече тръгнаха/

    Не присъства на панахидата, но се кефи когато 200-300 пенсионери скандират името му... и това не на партийно събрание, а на възпоминателна церемония по повод гибелта на Левски и на неговия паметник...

    Те това е президент - обединител на нацията...

    Коментиран от #71

  • 69 хахаха

    12 0 Отговор

    До коментар #50 от "Асан":

    с една "думи"си идиот...
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Самун ляп

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "pepy":

    Пиши си врели не кипели, президента беше в тълпата от 10000човека, а ти си плямпай тъпотиите. + ти слагат само залухавите овчици. Нали се сещаш, че и това ще свърши рано или късно, и ти кво ще правиш тогава, ще се извъртиш и ще почнеш да лижеш друг гъз. Как си целуваш децата с таз уста

    Коментиран от #73

  • 72 Заблуда Плези в " Честно казано "

    3 0 Отговор
    Епизод 59 от 19.02 2020 - загуби ориентация, вдигна ръце и остана в безтегловност ! Получисе и Разнобой и Синхрон в "тандема " с госта и' Янко Гочев. Левски доказва онази ГРЕШКА на тогавашното ни правителството , каквато ГРЕШКА се върши и от ДНЕШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ! Плезич започна обективно уводната част на Епизод 59 а в разговора с Янко Гочев ИЗПУСНА ГЛАВНИЯТ МОМЕНТ : че и Преди и Сега "СВИНЯТА" е все една а именно Българската Гнила, Продажна, Гнусна, Администрация ! Която и тогава и сега , позволяват както казва Левски " изкупуването на държавата ни от ХИТРИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ !" Въпроса за новата България, българският народ, свободата , административното устройство, ИДЕОЛОГИЯ за чиста и свята република, стратегия на борба, цели, ръководство, организационни структури, финансиране, пропаганда, просветителска дейност , АНАЛИЗ ЗА РЕАЛНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ на делото на апостола - Заблуда Плези загърби и на преден план изнесе обвинителен акт за провала на делото му на граф Игнатиев. Пет Века робство, следАприлско въстание - Ото Бисмарк заявява " не на нас , наблюдавайте се на Русия!" И Още преди Руско - Турската война, Европа Англия, Франция, Германия, Австро Унгария уточняват с РУСИЯ съдбата за България ! Княжество и Автономия ! Тук възниква и въпроса - имал ли е Левски представа какво му е предстояло и по силите ли му то е било ?
  • 73 БАХ

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "Самун ляп":

    Всички видяха , а аз слушах Хоризонт . Всички разбраха , хората кого освиркват и на кой викат името !
  • 74 Независим

    4 0 Отговор
    Ние го почитаме и трябва да хо почитаме но на времето българите не знам колко са го почитали или по точно неговите другари след като не са направили необходимото на арабаконашкия проход да речем да опитат да го спасят,след като е можело.Това ще ни тормози...
  • 75 Заблуда Плезич в " Честно казано "

    2 0 Отговор
    Четвъртата власт у нас и тя ли е политически "НЕЗАВИСИМА" колкото и СЪДЕБНАТА ? Или и тя е същата ? И без основание ли ги назовават - "Прес- ституции"? Заблуда Плезич предложи Бул. Граф Игнатиев да се преименува в " Разрушителна" - брава Плезич, а улицата и пресечната на твоето студио нека приемат нови наименования също : " Презервуарна" и " Резервативна " ще ви приляга много ! Плезич , колко си наивна та чак сама си и вярваш !
  • 76 БАХ

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "СссереМ":

    Кой ти каза тези глупости . По начина на отговор разбирам че си 35 годишен тъпанар . Гърция е освободена в Руско - турска война през 20 - те години на 19 - век . След това друга война и е освободена Румъния , после трета война и е освободена Сърбия и накрая , четвърта война за да освободят БОКЛУЦИ КАТО ТЕБЕ !

    Коментиран от #79

  • 77 А кой пое инициативата за паметника ?

    1 0 Отговор
    А Плезич ? А защо на паметника не се изпише ГЛАВНАТА ЦЕЛ НА АПОСТОЛА ? " Защи на България от изкупуването и от ХИТРИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ " ! Защо Хаджи Пенчо Иванчович дава първите грошове ?Целият паметник е ОСКВЕРНЕН от замисъла до изграждането му - заповеди в " първа глуха" - Западно Европейците са ЗАПЛАХАТА ни а Турция - ОКОВИТЕ и букаите ! Плезич и ти си ефтина ПРЕС-ститутка която ни убеждава че държи "Бика за строгите " не скъпа , хванала си го за грешното място!

    Коментиран от #93

  • 78 СссереМ

    0 3 Отговор

    До коментар #59 от "ТОЧКАТА":

    От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на


    тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато.

    Във въпросния броя на правителствената ни газета буквално четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.

    Впрочем този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си. Че имперските амбиции на Русия са съзирали в нас потенциал за раждането на нова „Задунайска губерния“ е видно и от стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в съветската страна „История на България“, където е отбелязано, че „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война“.

    Коментиран от #81, #85

  • 79 СссереМ

    1 2 Отговор

    До коментар #76 от "БАХ":

    ТОВА ВАЖИ И ЗА ТЕБЕ-От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на


    тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато.

    Във въпросния броя на правителствената ни газета буквално четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.

    Впрочем този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си. Че имперските амбиции на Русия са съзирали в нас потенциал за раждането на нова „Задунайска губерния“ е видно и от стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в съветската страна „История на България“, където е отбелязано, че „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война“.

    Коментиран от #84

  • 80 Заблуда Плезич в " Честно казано "

    1 0 Отговор
    Иска да ни убеди че е хванала " Бика за рогите" но в същност го държи за друго място ! ЕВРОПА са рогите за които следва да се хванеш " скъпа" че те са тези дето лудуват в задното послушание на българина вече ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ ! И никой не споменава ЛЕВСКИ и ХИТРИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ! Пропастта която и тогава и сега пред нас ЗЕЕ ! Люба , Люба - колко си вредна за НАРОДА ни Люба !
  • 81 Сух

    2 1 Отговор

    До коментар #78 от "СссереМ":

    Да ти изкарам ли истинското писание на Христос, това което собственоръчно е писал и подпечатал? Да ти препиша някое друго редче да видиш.. М?
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Диамантената ръка

    4 0 Отговор
    Алоу, днес е 19.02, не е нито 09.09 нито 07.11...
  • 84 ВАС к/рва ви е родила , скъпи !

    2 2 Отговор

    До коментар #79 от "СссереМ":

    НАРОДА в своята история като цяло , най - човешки живя при СОЦА ! Да , тогава нямаше 5 G, и " Apple", но народа масово се считаха за ХОРА само при СОЦА ! Чорбаджии и Капиталисти за народа са слепи и го считат за ПАПЛАЧ! Врагът за НАРОДА и КАПИТАЛИСТА за когото личната БАНКОВА сметка е неговата съвест , сърце и морал. СОЦА се скриваше умишлено и целенасочено от такива които днес ни управляват и ЛЕВСКИ обвинява в своята заключителна реч - българската чорбаджийска продажна администрация ! К/рва ви е родила , уважаема ма/на !
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 колегата Лакейски

    6 1 Отговор
    Защо ли не ме изненада речта на поручик Галицин - апаратчик Радев - бетонената комунистическа чутура - уоки токито на Курнелия г-жа Лъжа. Всеки път едно и също на тая Чебурашка други реплики не и подават - а истината е една Левски щеше да е против Съветската окупация на България след Османската такава, затова е казвал че даром свобода не ще, защото много добре е знаел че безплатен обяд няма! Мечтаел е за свободна демократична държава със справедливост за всеки - или всеки му според делата. А комунягите щяха да го пратят по лагерите в Белене или Ловеч или да го обесят на свой ред след народния съд на Кимон Георгиев е тва щеше да е, не случайно и капитан Петко Войвода остава дълбоко огорчен след освобождението. Защото техният идеал е бил само в полза роду не в полза на чуждестранните гео-политически интереси, Сите са били Българофили не е имало ижмекяри Русофили, Франкофили или Американофили.

    Коментиран от #89

  • 87 Янко Гочев е достоен ПРЕДАТЕЛ

    0 1 Отговор
    Името на Янко Гочев трябва да се добави и запомни като един от СЪВРЕМЕННИТЕ ПОДЛИ ФАЛШИФИКАТОРИ НА ИСТОРИЯТА НИ ! Защо не помести копие на тези оригинални документи , източниците и къде може те да се открият и потвърди автентичността им. Защото Княз Николай Павлович Игнатиев едва ли ще пише на ФРЕНСКИ своите дипломатически писма до Санкт - Петербург ! Подлост ! Отвратително Гнусна Подлост която се изкарва на ЯВЕ пред страната и в този ден на гордост че сме потомци на Васил Левски ! Това е ИЗНЕВЯРА към българи , които погазват всичко СВЯТО в услуга на чужди там интереси ! Граф Николай Павлович отстоява българската страна в църковният конфликт между нашите и гръцките религиозни представители. Граф Игнатиев защитава правдата за писмеността в Русия че е от братята Кирил и Методии. Граф Игнатиев учавствали във Руско-турската война , отстоява правото на славяните на Балканите. Границите на Българите на Сан Стефано са два пъти по-големи от туй що ни орязват вуна Берлинският конгрес и ТРАКТАТ ! ФАКТИТЕ от заключителното слово но Дякона потвърждават КОВАРСТВОТО на Европа към България и нашите административни услуги ЧОРБАДЖИИТЕ - преследвайки у нас всеки който се бори за свобода и независимост, като Разбойник и Хайдутин ! Тези думи на ЛЕВСКИ СА АКТУАЛНИ И В СИЛА И ДНЕС ! ПОЗОР за Люба КУЛЕЗИЧ и Янко Гочев ! Срам и Позор че тъпчеше земята на Ботев и Левски !
  • 88 Гости на Люба Плезич в

    0 2 Отговор
    Янко Гочев и Илия Василев в акомпанимента на водещата Заблуда Плезич в Епизод 59 от 19.02.2020 е отличен пример на ПРЕДАТЕЛСТВО на всичко родно и името на чужди интереси ! ТРУБАДУРИ на фалшифицирана история и на всичко наше СВЯТО !
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Днес се ПЛАЩАТ ПАРИ ако ХУЛИШ

    0 1 Отговор
    РУССИЯ ! И ето как се прави това ! Гледайте всеки ден " Нечестно казано" с Заблуда Плезич !
  • 91 Ти си ЧУКЧА 100 про

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "Вие сте бивш Другар":

    ПРИХОДА е ясен на всички - комунета доносници агенти на Ссср разпределят благата на българския народ по техните джобове, като ги започнеш от Луканов, Костов и т.н. Сега само има преразпределение на благата едни крадци удрят други крадци, но едните не могат да се оплачат, защото това което им крадат е открднатото от българския народ. Това е все едно дилър да се оплаче в полицията че са му откраднали дрогата. Та тролски надявам се че разяснихме нещата.
  • 92 Била

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "мали мали":

    Не лидал
  • 93 Има паметници на братушки

    3 0 Отговор

    До коментар #77 от "А кой пое инициативата за паметника ?":

    Няма лошо нека има но паметника на В. Левски трябва да е по голям от всички други.

    Коментиран от #94

  • 94 Левски говори за теб ГНИДО

    0 1 Отговор

    До коментар #93 от "Има паметници на братушки":

    Но на паметника не е написано защото тези дето му слагат паметника са го осъдили и предлагат СМЪРТНАТА му присъда , са онези за които той вини . ЧОРБАДЖИИТЕ ПОЗВОЛЯВАЩИ ХИТРИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ДА ИЗКУПУВАТ ДЪРЖАВАТА НИ ! Нима днес не е същото ? Та нали всеки който говори за КЕЛФАЙДАТА от ЕС и НАТО е преследван от днешните чорбаджии, почти тъй както и Левски! К/рева ви е родила , скъпи ефенди!

    Коментиран от #98

  • 95 И помнете роби

    0 0 Отговор
    Тоз, който ви освободи, той ще ви и пороби.
  • 96 Каравелое предава Левски

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    За щастие опасенията на Левски спрямо Ботев са се оказали неоправдани, но относно Любен Каравелов, Левски е бил прав.
  • 97 Аха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Обективен българин":

    Точно така!По една,, случайност" всички изброени от теб са руски слуги.
  • 98 Хах

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Левски говори за теб ГНИДО":

    Кои европейци изкупуват страна ни бе психо?Черноморието е руско, а 107000 руски фими купуват българска земя.
  • 99 Подкрепям Президента

    0 0 Отговор
    Не се дължи извинение от Президента Румен Радев за истината!
  • 100 Подкрепям Президента

    1 0 Отговор
    Румен Радев Президента на България е Президент на целият български народ!
    Той е обединител на нацията ни!
    Той представлява нашата страна пред всички държави в света!
    Румен Радев е един истински, честен,достоен Президент!
    Нашият Президент стои до всички нас хората!
    Най-истинският човек в цялата държава е именно Нашият президент!
    Словото на Президента Румен Радев е слово на истината!
    "Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук - на Паметника на Васил Левски. Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свободното слово, честните избори, разделението на властите са похитени и опорочени и днес се питаме: Това ли е чистата и свята Република на Дякона?"
    В България има смисъл да се гласува единствено за Президент!
    Подкрепям Президента на Република България Румен Радев !
    Не се дължи извинение от Президента Румен Радев за истината!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове