Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 11:18 11 535 39

Дълги опашки за узаконяване на газови уредби

  • агу-
  • газова уредба-
  • автомобилна газова уредба-
  • пътна полиция-
  • контролно-технически пункт-
  • газови уредби

През изминалата седмица служители на КАТ извършваха засилени проверки на превозните средства с АГУ

Дълги опашки за узаконяване на газови уредби - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС

Дълги опашки от автомобили с нередовни документи се извиват пред контролно-техническите пунктове през последната седмица след началото на мащабната акция на "Пътна полиция", извършваща проверки на автомобилни газови уредби (АГУ).

Въпреки че изискването за узаконяване на допълнително монтираните газови уредби и за промяна на регистрацията им е влязло в сила от 1 септември 2014 г., оказва се, че регистрираните в КАТ промени в горивните уредби са едва 25 000.

Колко са всичките автомобили с допълнително монтирани АГУ у нас никой не знае, но според експерти регистрираните в КАТ изменения едва ли са повече от 10% от всички подлежащи на узаконяване.

През изминалата седмица служители на КАТ извършваха засилени проверки на превозните средства с газови уредби. Контролът над водачите ще бъде с цел да се установи дали е спазено изискването при изменение в конструкцията на превозното средство – монтирането на уредба да бъде заявено в Пътна полиция. "Малко са хората, които си регистрират коректно колите с газови уредби. За да се регистрират газовите уредби, първо се издава протокол от сервизите, които монтират уредбите, а след това преглед в специализиран пункт. От специалните пунктове проверяват работата на сервизите. Този преглед струва между 30 и 80 лева, а подлежащите на узаконяване газови уредби са вероятно над 100 000. След това предстои регистрация в КАТ. Процедурата в КАТ отнема няколко часа.

Необходимите документи за смяна на талона в КАТ са сертификат от газовия сервиз и документ от първоначален технически преглед на газовата уредба от лицензиран сервиз. Въпреки това регистрацията е много по-изгодна, тъй като според чл. 179, aл. 1 т. 3 от Закона за движение по пътищата „собственик или длъжностно лице, което допуска в движението по пътищата пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответното за това разрешение”, се наказват c глоба от 150 лв.

Газова система, монтирана след 2014 година, трябва да мине първоначална проверка в специализиран пункт. Срокът за първоначалната проверка е преди следващия годишен технически преглед (ГТП). Така, ако сте закупули чисто нов автомобил и сте монтирали веднага газова уредба, то той трябва да мине през първоначална проверка до 3 години след датата на монтажа, тъй като тогава му е следващият ГТП.

Ако сте с втора употреба автомобил, който трябва всяка година да преминава ГТП и, например, всеки ноември минавате преглед, а сте монтирали АГУ през февруари 2020-а, то вие имате срок да минете първоначална проверка през ноември 2020 година. При автомобили с монтирани АГУ и вписани в удостоверението за преминат ГТП преди септември 2014-а не подлежите на първоначална проверка. Освен това и нямате срок за смяна на талона. На автомобил с монтирана газова уредба или вписана в ГТП удостоверението след 2014 година, трябва да се смени талонът в КАТ до 3 години след първоначалната проверка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    77 4 Отговор
    Цялата работа е да се съберат пак едни пари... Синът ми си взе кола миналата година и при регистрацията не му вписали газовата. Сега заради немарливостта на служителите в КАТ, пак ходи за пререгистрация.

    Коментиран от #2, #6, #22

  • 2 Потребител

    52 3 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    При мен е по същия начин. Регистрирах колата преди година , като имаше вече монтирана уредба. Документите ми бяха проверени и в КАТ и на прегледа и въпреки всчико никой не ми каза , че трябва да го пише в талона

    Коментиран от #28

  • 3 за една по чиста дизелова държава

    62 5 Отговор
    Карайте стари дизели да им замърсявате за да не ви глобяват.Така борят боковците мръсния въздух с ограничаване на шофирането на газ чрез бюрократични пречки и глоби.

    Коментиран от #9

  • 4 Дедо

    81 1 Отговор
    Ами вместо да се редим по опашки по добре под прозореца на премиера!Да намери поредния който му спретва "номерца"!И на новия стикер да пише "Аз карам на ГАЗ и НЕ ГЛАСУВАМ за ГЕРБ"!

    Коментиран от #5

  • 5 Баш Майстора

    57 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо":

    Логично е всички засегнати от поредното малоумие да отсвирят ГЕРБ!Баце тогава ще събере гласове колкото Марешки!
  • 6 Буко Баламата

    43 2 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    Аз водих спор за цвета на колата при положение,че го пише в немските документи ти газта искаш да ти впишат.
  • 7 Гъзар тънкач с А8 на гаС

    13 0 Отговор
    Лелеее АКБ го закъсаха.
  • 8 Гост

    32 2 Отговор
    И как точно КАТ разбират коя кола в трафика се движи на газ. Освен ако не е някой дърт дрънгел,с необслужван изпарител и смърдящ от километри. Сега като си регистрирате газовите уредби,от догодина ще ви измислят и задължителен техн. преглед на газовото,естествено с нови такси, който обаче няма да се извършва от пунктовете за ГТП ,а в "лицензжрани,, сервизи.Колкото да ,,проверките,, в лицензирани сервизи, то това е една смешка,единствено с ръчен газ анализатор мерят дали не изпуска отнякъде.
  • 9 Ганьо Балкански

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "за една по чиста дизелова държава":

    Ти понеже покриваш евро 7 с твоята колница ба газ
  • 10 Зле

    38 2 Отговор
    Гарантирано от гроб, данъци, такси, налози. Никога не трябва да му е спокойно на човек. Иначе Боко паре парите в Испания, като преди това нагло излъга, че е фалшива новина, а сега щял да съдейства на испанските власи. Няма такава утайка...
  • 11 инспектор с лупа

    24 3 Отговор
    Със стара червена бутилка и кола ти кочина не си задължен,а с нова кола с модерна система си задължен понеже била изменена конструктивно.Господа управляващи тъпанари,старите руски,турси и т.н газяци монтирани на ладюхи и там подобни кочини с виртуални газови уредби ли са,те по-безопасни ли са?Търпете народе търпете.

    Коментиран от #37

  • 12 мани мани

    28 4 Отговор
    моята е слагана преди 2014г. и нямам никакви документи ... с глобата, ако ми наложат такава, отивам право в съда! и акта пада! т'ва е! редете се на опашки като ви е толкова акъла! нека ви стрижат! видяхте ли се какви сте страхливци?!

    Коментиран от #34

  • 13 мани мани

    26 2 Отговор
    нищо не подписвайте на акта! оспорване до дупка! акта ще падне в съда!

    Коментиран от #24

  • 14 мани мани

    16 5 Отговор
    като си траете и не се противите на нищо, ей така става! направо се молете да ви застигне новият вирус та да се оттървете, мишки! вие сте мишки! мишкарски живот водите! който не се противи, бива стъпкван, но и в битката си има травми! аз колкот' ги имам такива битки и травми, к'о знаете вий! мишки! мишкувайте си!
  • 15 мани мани

    21 4 Отговор
    и как и кой ще докаже в съда, че колата ми е претърпяла конструктивно изменение хахахха с една бутилка ли хахаха след като колата може да бъде натоварена със стотици кила :) след като е минала техн. преглед и съм кихнал с 3лв. повече от другите без газова :) акта пада мигновено и няма да плащам нищо! инак съд в страсбург! всичките си пари ще дам за тия дела! а после държавата ще ми плаща и на адвоката! само страхливи чички са наредени тия дни на опашките! че то по-евтино ще ви легне да им кихнете на узаконените рекетьори тая глоба от 150лв. вместо да кихате такси и да се редите на опашка дълга стотици метри, и да кибичите с дни там хахахаххаа олигофрени! българинът е мижитурка по дифолт!
  • 16 Връл червен комунист

    23 2 Отговор
    Е тва ако не повод да се събори този кабинет незнам кое би било?!?! Да се сформират партизански движения по окръзи и да изметем крадливите антибългари... Семействата им също в панделата!

    Коментиран от #18, #23

  • 17 КОМБАЛА

    6 9 Отговор
    КАРАМ СИ ДИЗЕЛАКА И СЪМ СУПЕР ДОВОЛЕН СЛЕДВАЩАТА ПАК ЩЕ Е ДИЗЕЛ ДА СИ РАХАТ
  • 18 Ti si

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Връл червен комунист":

    луд бе братчед.Тука никой не стачкува.Тури си бастуна и стачката отзад.

    Коментиран от #27

  • 19 XYESTIA

    1 1 Отговор
    BOLIMA KYRA
  • 20 Driving pleasure

    25 1 Отговор
    Смята се, че около 250 000 коли в БГ са на газ по 30 кинта за смяна на талон - ето ти ги 10 милиона. Айде да излезе някое шапкарче, да ми пообяснява как го правели за сигурността на хората...

    Коментиран от #21

  • 21 Кратунчучуна

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "Driving pleasure":

    Ами за финансовата сигурност!На нашите хора!
  • 22 kkk

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    Аман от простотии- що не се научите да спазвате законите, а? Онзи глупак дето си създал (вместо да го хвърлиш на килима и да се обършеш в пердето) като е бил в КАТ носил ли е ВСИЧКИ НУЖНИ документи за да си регистрира и газовото? Тоест представил ли е протокол за монтажа и за проверката в нужният пункт? Бас хващам, че не е носил нищо и дори не е имал нужните документи, но е по-лесно да кажеш, че дебелогъзите нещастници от КАТ са виновни. Те верно са олигофрени, но никой на канала при проверка на колата не се интересува от твоето АГУ и всичко се прави по документи- тоест който вижда твоето АГУ не оформя документите, а тези дето оформят документите не виждат колата...

    Коментиран от #32

  • 23 Баш Майстора

    15 0 Отговор

    До коментар #16 от "Връл червен комунист":

    Що не си основем партия!250000 коли с поне двама шофьори-избиратели!Тогава ще ги питаме - Абе къде е Боко?
  • 24 Алфа Ромео

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "мани мани":

    Прав си колега, пише тези които са монтирани след 2014 г.

    Коментиран от #38

  • 25 Radi

    9 0 Отговор
    Не може да им се отрече , че са хитри и лукави .Обикновено Гражданската отговорност се сключва за година и и зтича на повечето до края на януари или до март. Винетките също са вече закупени и ...атакуваха. Свършен факт- щеш ,не щеш си принуден да плащаш и това .

    Коментиран от #26

  • 26 Баш Майстора

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Radi":

    Абе то на тол-системата някой и резна един стълб!Току виж и някой "лицензиран"сервиз даде фира!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 олеееееееее

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Потребител":

    Трянва да им кажеш,че има газ.Те няма от къде да знаят.
  • 29 Боко

    5 0 Отговор
    Стига сте ревали,тиа 3 милярда за самолетчетата как да се съберат
  • 30 Ганьо

    7 0 Отговор
    Докато Ганьо тук умно гледа и обсъжда гЪзовите устройства други трупат пачки от корупция и крадене от европроекти,болници,курсове по английски за санитарки, разписват да се точи вода от еди кой си язовир за промишлени нужди, вдигат се данъци и прочие десятни данъци. Нема се плуашиш Ганьо всичко и цъфнало и вързало в Булгаристан. Доганя диктува условията Боко изпълнява и козирува. Аферим машала

    Коментиран от #35

  • 31 Пламен

    5 0 Отговор
    Или да се събираме и да сваляме това правителство до един или си минавайте прегледите на газовите и мълчете на бойко му трябват пари.Не се крийте зад анонимни коментари а да действаме
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ДОКО

    3 0 Отговор
    ПЛОДОВЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА СА ГОЛЕМИ..ОПИ..И ЦЕЛТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА Е ДА ПЛАЩАШ ..СЕКИ ДЕН КАЗА ГЕНЕРАЛА БОКОВ
  • 34 Hector

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "мани мани":

    И като нямаш никакви документи, как ще докажеш, че е монтирана преди 2014?! Ти трябва на тях да им докажеш, не те на теб! Тук в тая кочина си ВИНОВЕН до доказване не противното!
  • 35 Хектор

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ганьо":

    Естествено, то кратуните затова се "сетиха" се щга за газовите- за отвличане на вниманието- вместо по протести, овцете да висят по опашки пред КАТ.
  • 36 сноу

    1 0 Отговор
    Евалла на съветниците на Гойчи ..Това са най бързите пари, които ще дръпнат от раята ,че нещо сметките здраво се разкашляха -кръц на лотарията ,хайде без стотина -двеста милиона /двеста ,двеста ама си бяха милиони от небето/ а тия отвън грабват чувала и беж да ги няма .Само ние балъците дето се трепем за 10 е/ч та мъкнем с торбички и кесийки и пълним пробитата хазна...
  • 37 стара Лада

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "инспектор с лупа":

    Ти който правиш коментари без да си изобщо наясно , за старите Руски возила, ще ти кажа, че аз карам такова нещо - Класика и същата е оборудвана с АГУ със сертификат за паркиране в подземен гараж и т.н. отговаряща на всички нормативни и законови изисквания на Р България и ЕС . Или вадиш изводи от самия себе си след като си си купил втора ръка "инДжексионъ" от някоя софийска автоморга ;) и караш "натокано Бу" с гуми - галоши защото си гъзар-скъсаняк и нямаш пари да си купиш нови гуми :) :)
  • 38 стара Лада

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Алфа Ромео":

    Колега а тия дето са монтирани преди 1-ви септември 2014 къде попадат ? Наредбата е обнародвана на 02.03.2014 и влиза в сила след 1-ви септември

    Коментиран от #39

  • 39 Глупав

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "стара Лада":

    Колеги в Италия има програми за безплатен монтаж на газови уредби на нови автомобили от общината при определни условия. Може да се кара с газова уредба във всички дни в, които другите автомобили имат ограничения с цел чист въздух. При нас има санкции. ДО КОГА!!! Ако се организира някакъв протест за истински данъчни облекчения на водачите с агу съм готов да се присъединя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове