Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 08:30 2 524 14

Софийският университет вдигна таксите за обучение

  • софийски университет-
  • софийски университет св. климент охридскки-
  • образование

Промяната се отнася единствено за студенти, докторанти и специализанти, приети през учебната 2020/2021 година, пишат от висшето учебно заведение

Софийският университет вдигна таксите за обучение - 1
Снимка: БГНЕС

На заседание, проведено на 26 февруари 2020 г., Академичният съвет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" утвърди годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2020/2021 г. Промяната в годишните такси се отнася единствено за студенти, докторанти и специализанти, приети през учебната 2020/2021 година.

Не се променят размерите на годишните такси за обучение на действащите студенти, докторанти и специализанти, приети преди учебната 2020/2021 година. Не се променят годишните такси за обучение на новоприетите чуждестранни студенти и докторанти.

Без промяна остават годишните такси за обучение на новоприети студенти в Историческия факултет, Медицинския факултет, Факултета по химия и фармация, Юридическия факултет, Факултета по журналистика и масова комуникация, Физическия факултет, Факултета по славянски филологии, Факултета по класически и нови филологии и Факултета по педагогика.

Няма промяна на таксите за кандидатстване в Софийския университет за учебната 2019/2020 година и те остават 30 лева за явяване на изпит и 30 лева за участие в кандидатстудентската кампания и класиране. Няма промяна и в таксата от 50 лева за конкурсен изпит на кандидат-докторанти.

За трета поредна година новоприетите студенти с максимален състезателен бал във Факултета по математика и информатика, професионално направление „Математика“, специалности „Математика“ и „Статистика“ в бакалавърска степен се освобождават от заплащане на годишната такса за обучение за първата година.

Академичният съвет прие увеличение на годишната такса за обучение на новоприети студенти ОКС „бакалавър“ редовно обучение, приети в специалности:

- „Регионално развитие и политика“ (Геолого-географски факултет) от 460 лева на 600 лева;

- „Стопанско управление“, „Икономика и финанси“ и „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“ (на английски език) (Стопански факултет) от 460 лева на 600 лева;

- „Религията в Европа“ и „Теология“ (Богословски факултет) от 500 лева на 600 лева;

- „Философия“ и „Философия“ на английски език (Философски факултет) съответно от 580 лева на 600 лева и от 854 лева на 900 лева;

- „Агробиотехнологии“, „Биология“, „Биомениджмънт и устойчиво развитие“, „Екология и опазване на околната среда“, „Молекулярна биология“ и „Биотехнологии“ (Биологически факултет) от 800 лева на 900 лева;

- „География“ и „Геология“ (Геолого-географски факултет) от 640 лева на 900 лева и „Геопространствени системи и технологии“ (Геолого-географски факултет) от 800 лева на 900 лева;

- „Компютърно инженерство“ и „Комуникации и физична електроника“ (Физически факултет) от 750 лева на 800 лева;

- „Информатика“, „Информационни системи“, „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ (Факултет по математика и информатика) от 800 лева на 900 лева;

- „Математика“ и „Статистика“ (Факултет по математика и информатика) от 640 лева на 700 лева;

- „Приложна математика“ (Факултет по математика и информатика) от 800 лева на 900 лева;

- „Графичен дизайн“ и „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ (Факултет за науки за образованието и изкуствата) от 780 на 800 лева.

Гласуваното от Академичния съвет на Софийския университет предложение за годишни такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2020/2021 г. ще бъде изпратено на Министерството на образованието и науката за утвърждаване с постановление на Министерския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вдигна ги,..!

    12 2 Отговор
    Но то няма студенти, те станаха като стоката в магазините...! (Егати късмета, тъкмо се наканихме със съсетките да ставаме,, стоденти,,...!)
  • 2 ГосТ

    17 1 Отговор
    Аааа аз пък си мислех, че ще вдигнат стипендиите на докторантите,защото са по ниски от заплатата на чистачките. И в повечето случаи т.нар. ръководители лежат на гърба им. Ама то за к'во са му доктори на баце и всичките му симпатизанти.
  • 3 Сливи за смет

    11 3 Отговор
    На метрополията не й трябват умни и образовани хора в колонията. Там населението трябва да е просто, болно, гладно и смазано по всякакъв начин. Гарантирано от герб -- колониялното правителство.
  • 4 студент

    6 4 Отговор
    Професоре, за какво ще плащам толкова много??? Може би за "съвременната "база, съвременните технологии на преподаване, преподаване на най-новото и актуално в момента знание или за това дето ни се преподава от времето на Рада госпожа от Под Игото. За тези пари ще отида в Софтуерната академия и ще уча най-съвременното и ще знам, че като завърша ще получавам много пари. И ще съм обучен от знаещи и напредничави хора.

    Коментиран от #7

  • 5 Оммм

    4 1 Отговор
    Гледат да избият липсата на студенти с по-високи такси,ама няма как да стане.
    Да пускат кепенците и да затварят-младежта масово се изсели в чужбина.
    Там системите са доста по-гъвкави по отношение на обучение съчетано с работа.
  • 6 Факт!

    5 0 Отговор
    Компенсират липсата на студенти с вдигане на таксите.Качеството на образование същото а именно никакво.Не ми се мисли какво е в другите клозети пардонь университети.
  • 7 Напредничави хора

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "студент":

    Софтуер, казваш..!? (Бива в крак с модата си, младе гаже и това и се казва Рада Госпожина, вече в 8 клас ли си, за кога...?!)
  • 8 ха ха ха

    0 0 Отговор
    Кой записва в тази дупка?
  • 9 До 7

    1 0 Отговор
    Напредничавия, може би си вадиш хляба в СУ и за това си като Матросов. Или детето ти учи в чужбина и ти е все едно колко плащат кандидат студентите в България. Бъди здрав и защитавай тази от отдавна компрометирана система за образование.

    Коментиран от #11

  • 10 Майтапа настрана

    1 0 Отговор
    Но теология за тази такса си заслужава човек да се запише...!!! (Хем колеги с един политик,, любим,,...!)
  • 11 Матросов е един

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "До 7":

    Онзи с каскета, от стари магиярки,, пожелания, не желая, зазръж си ги за тебе, ти си в тази система, но друга система те вълнува..! Стари баби нямат основно, това ли е системата, какво да правят дечицата, които желаят да се образоват и нямат възможност за чужбина и затова си натискат,, парцалите,, тук доколкото могат..! (Дразни един природно неподготвен и необразован,, човек,, се опитва да каже нещо си...!)
  • 12 Студентите

    1 0 Отговор
    Те без друго на нищо не ни учат разни учебници от преди 40 години, закривай ще ходим в софтуни
  • 13 до11

    1 0 Отговор
    Щом имаш пари плащай бе Матросов. Преди да пишеш прочети внимателно и тогава отговаряй. Въпроса е - защо демодирано образование иска повече пари да плащат студентите.

    Коментиран от #14

  • 14 Защото това общество

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "до11":

    Това заслужава, аз имам основно , повече не ми трябва...! (Ти чети, мен очите ме болят-старост...!)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове