Last news in Fakti

28 Февруари, 2020 19:17 1 068 11

Румен Радев подкрепи Черна гора за ЕС

  • румен радев-
  • черна гора-
  • ес

Вицепрезидентът Илияна Йотова постави по време на срещата въпроса за предстоящото разглеждане на доклада за България в рамките на постмониторинговия диалог на Съвета на Европа

Румен Радев подкрепи Черна гора за ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Състоя се среща между държавният глава Румен Радев и министър-председателят на Черна гора Душко Маркович във връзка с укрепване стабилността на Балканите и насърчаването на търговския и инвестиционен обмен между България и Черна гора.

Като особено перспективни области на двустранното сътрудничество бяха откроени информационните технологии, енергетиката и туризма. България и Черна гора са най-активните страни за създаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, който да допринесе за по-равномерното разпределение на научния потенциал и научната инфраструктура в Европа и да създаде повече възможности за висококвалифицирана професионална реализация на младите хора от региона.

На срещата беше отбелязано ползотворното двустранно партньорство в сферата на сигурността и отбраната. Двете държави споделят не само общи интереси и позиции, но се изправят и пред общи предизвикателства за укрепване на мира, сигурността и стабилността в региона, посочи Румен Радев. "Очакваме двустранното сътрудничество в рамките на НАТО и съвместните учения да продължи", заяви държавният глава.

Душко Маркович изрази признателност за принципната и последователна подкрепа на България за Черна гора и нейната европейска интеграция и подчерта действията на черногорските институции за утвърждаване на върховенството на правото, демократичните процеси, правата на гражданите и религиозните общности. Обща бе оценката, че изграждането на добросъседски отношения на Балканите е ключово условие за постигане на напредък по пътя на европейската интеграция и всяка държава от региона, която се стреми към ЕС, следва да е част от общите усилия в тази насока.

България високо цени приноса на Черна гора за изграждане на добросъседски отношения и укрепване на стабилността на Балканите, подчерта още президентът Радев и потвърди подкрепата на страната ни за присъединяването на Черна гора към ЕС. "Черна гора е изключително напреднала и ние ще продължим да оказваме помощ в този процес", посочи Румен Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова постави по време на срещата въпроса за предстоящото разглеждане на доклада за България в рамките на постмониторинговия диалог на Съвета на Европа и изрази очакването на страната ни за положително разрешение на тази тема, уточнява news.bg. Вицепрезидентът припомни, че страната ни е член на Европейския съюз от 2007 г., а на Съвета на Европа от 1992 г. и е изпълнила всички критерии за отпадане на този механизъм на Съвета на Европа по отношение на България. Премиерът Душко Маркович заяви подкрепата на Черна гора за позицията на страната ни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Balgarin

    4 4 Отговор
    Radef nema dimata,v Balgaria upravlyava Boiko Borosov.

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Onq s konq

    5 0 Отговор
    Абе Черна гора е Топ туристическа дестинация в Европа, за разлика от България. Със сигурност и без подкрепата на Борисов и Радев ще влезнат в ЕС. И то скоро.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Румен Крадев

    10 1 Отговор
    Аз съм независим-от мен нищо не зависи, само обичам да крада държавни пари и плета интриги, то и затова съм прост ама добре че траверса ми е умна.
  • 8 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Много си отворен зад телефона или компютъра.Първо Днешна турция е изгубила тотално идентичноста.За съжаелние в Турция има повече етнически българи еничери отколкото в България .другото са араби арменци гърци и още какви ли не.Някогашните османци да са 4 5 милиона.Всеки трети в Европейска турция е български корени научи историята.
  • 9 така така

    4 1 Отговор
    евроатлантика–ПЕДЕРАДЕВ.
  • 10 Даскал

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Balgarin":

    Как успяваш и на маймуница да допускаш такива правописни грешки!
  • 11 1212

    1 0 Отговор
    ТОВА Е РУМЕН РАДЕВ: https://pik.bg/%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0---%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%B2-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0-news907197.html
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове