Last news in Fakti

9 Март, 2020 12:53 6 519 57

Средният годишен доход на българина е 6013 лева

  • доход-
  • доходи-
  • финанси-
  • среден доход

Само 11,7% от населението в страната има доходи над 805 лв. на месец

Средният годишен доход на българина е 6013 лева - 1

Само 11,7% от населението в страната има доходи над 805 лв. на месец, показват данните на Националния статистически институт. Оказва се, че около 820 хил. българи могат да се похвалят с месечни доходи, които стигат за покупката на един голям хладилник, без да избират от луксозните модели.

Средният годишен доход на човек е 6013 лв., което прави по 501 лв. на месец, показват последните официални данни на НСИ. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната достигна 1349 лв.

Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова дори един от родителите да получава висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително, пише "Труд“.

За да има по-ясна картина за доходите в страната, от НСИ са разделели домакинствата на 10 групи, като в първата попадат хората с годишни доходи до 2460 лв., което прави до 205 лв. на месец. А в последната са гражданите с месечни доходи над 805 лв. Оказва се, че с под 205 лв. на месец живеят 8,9% от българите, или 5,7% от домакинствата.

Населението на България е малко под 7 млн. души и се оказва, че близо 400 хил. граждани преживяват с под 205 лв. на месец. Най-голям дял от българите – 30,3%, имат месечни доходи между 280 лв. и 430 лв. А всеки втори живее с по-малко от 430 лв. на месец, като в тези доходи влизат освен заплатите и всички получавани от домакинството пенсии и социални плащания.

В България дори 11-те процента най-заможни граждани имат доста ниски доходи на фона на стандартите в ЕС. Средният годишен доход на тези 820 хил. българи, които влизат в групата на хората с най-големи финансови възможности, всъщност е 13 634 лв., което прави малко над 1130 лв. на месец.

Така, ако в семейството има две деца, заплатите на двамата родителите трябва да са общо над 4500 лв. и те да живеят отделно от бабите и дядовците, за да влязат в групата на най-преуспелите 11,7% от населението.

Любопитното е, че най-много заеми взимат хората с най-високи доходи. Причината за това е, че те купуват жилища и коли и съответно могат да си позволят голям кредит, който да изплащат. Но много заеми взимат и най-бедните, които по този начин се опитват за закърпят семейния бюджет.

Най-много пари в банките естествено трупат хората с най-високи доходи. Домакинствата от най-заможната група спестяват на влог в банка средно по 2450 лв. за година, докато бедните не могат да спестят почти нищо.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената кокошка

    6 17 Отговор
    Аз съм червената кокошка.

    Коментиран от #5

  • 2 Бокова кратуната и сие

    32 6 Отговор
    Богати сме от ГЕРП
  • 3 Дельо хайдутин

    21 2 Отговор
    Как ще похарча тези 8 Евро на ден? ХА ХА ХА ХА!
  • 4 zeus

    42 1 Отговор
    Средно аритметичната заплата не е правилен показател, трябва да се ползва медианата, тогава цифрите от трагични ще станат плачевни.
  • 5 Последния софиянец

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Червената кокошка":

    Ти си червена мисирка. ХА ХА ХА!
  • 6 Anonim

    24 2 Отговор
    1000лв, за по 12 ч на ден и събота 8ч
  • 7 CapedCrusader

    21 4 Отговор
    Средната заплата за София може и да е 1349, за България не. Страната в момента се дели на София и всичко останало. Направете статистика като изключите София и ще видите истинската действителност. 501 лв месечно обаче си е напълно реално, добре са уцелили. Изкривяване има и заради сивия сектор. Много хора са подписали на едни пари, а взимат други под масата. Това не е малък процент.

    Коментиран от #16, #26, #27

  • 8 Баце ви Боко

    26 2 Отговор
    Ей ви на,хората се видяха с пари!Всичко е растеж и цъфтеж!...Герберастки!
  • 9 въпросче

    17 1 Отговор
    "Средният годишен доход на българина е 6013 лева." НА КОЙ БЪЛГАРИН?На нулевия ли? Или на тоя,на когото БеБе дава по 40-50 лева за Великден и за Коледа?
  • 10 mafiota

    7 27 Отговор
    да а при комунягите щеше да е 601 лв вместо 6013.. затвор и изселване за предателя радев и нинова и всеки гласувал за тях. гешев да се самосезира

    Коментиран от #15, #23, #36

  • 11 219лв ми е пенсията

    13 3 Отговор
    Месечната ми пенсия колкото разхода на депутат на секунда-то охрани,шофьори ,бензини секретарки и помощници,асистенти,заплати,обслужващ и слугуващ антураж.

    Коментиран от #28

  • 12 Шаран БГ

    16 3 Отговор
    Приблизително това е числото в БГ-валута, което получават внуците ми в Германия и Испания за ЕДИН календарен месец , въпреки НЕпристижните си професии !! Само не разбрах - кога ще се връщат в Република България....... ? Като се пенсионират или малко след това !?

    Коментиран от #21, #31, #38

  • 13 Тиква

    11 2 Отговор
    Че аз взимам толкова на месец,но не в Боколандия.
  • 14 def

    14 0 Отговор
    Като няма икономика, какви доходи ?
  • 15 барба Боко

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "mafiota":

    Сега комунягите са на власт.
  • 16 Дето не разбираме

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "CapedCrusader":

    Да и за това в София ги освободиха от винетки,а останалите да плащат. До там ни докараха като ни обесняват как вземаме едва ли не повече пари от германците. А всеки един от нас живее на ръба на оцеляването. Но да сме благодарни за това на управляващите 👌

    Коментиран от #32

  • 17 Запазете

    7 2 Отговор
    Запазете, тези статистики на ГЕРБ, за 1-ви април.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 NikNay

    9 1 Отговор
    Кога Мара мисирката ще научи , че в пазарната икономика средна работна заплата и средни доходи НЯМА - има само минимални такива. . . .
  • 20 Горанов

    3 2 Отговор
    Двойно са нараснали начи
  • 21 NikNay

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Шаран БГ":

    Лъжеш , особено за в Испания. . . .
  • 22 Ганьос,Барба Ганьос

    4 1 Отговор
    Барба Ганьос съм....и имам много къщи и зайчарници....да не ви пука...всичко е стабилно и сега прайми маски в Каспичан ...моя дял е 60%
  • 23 така е

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "mafiota":

    прав си , и тока щеше да е 2ст., и сиренето 2,60 овчето и хляб 15ст.
  • 24 Статистиката

    3 0 Отговор
    за какво и на кого служи ? На Националния статистически институт за да отчете действие, заради, което получават заплати или за да информира правителството как живее населението?
  • 25 COVID-19

    7 0 Отговор
    Толкова сте беззащитни, че сега като мина през вас, ще ви останат само парите.
  • 26 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "CapedCrusader":

    Ами в София в момента се произвежда над 2/3 от БВП на България , тоест НАД 66% , така че средната заплата в София си е съвсем представителна за страната !!! Ти какво очакваш , заплатата в селата , дето е под 10% от БВП на държавата ли да гледат ??

    Коментиран от #39

  • 27 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "CapedCrusader":

    Повечето ми познати са на минимална заплата, но взимат още толкова кеш в пликче. Водят се бедни, а карат мерцедеси, живеят в панелки, да, но отпред мерцедес, почивка тук, за 300лв, там за 500лв и после реват, че нямат пари до края на месеца. Всеки сам си прави сметката колко взима, какво може да си позволи и като не му харесва си търси решение на проблемите, а не да мрънка, кой какво му бил виновен.
  • 28 гостер

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "219лв ми е пенсията":

    Ами излез пред народното събрание опъни един плакат и покажи, че не си съгласен да е така. Седни да пишеш писма до всички институции, до такива на ЕС. После ако решиш да се увуснеш на някой клон понеже ти е тежък живота и не виждаш смисъл, седни, замисли се защо ти е тежък, макар че не го заслужаваш, избери си поне един от тези, които са отговрни и с които не си съгласен и действай. Какво са правили хайдутите навремето? Не са се висили по клоните а са висили тираните, тези, заради които е страдал народа. Сега е пародия на ценности и морал.
  • 29 Morgoth

    3 8 Отговор
    Информацията в тази статия е подредена така, че да обслужи перфектно хейтърските интереси на БСП. Всяка цифра е погледната от най-лошия ъгъл. Когато ви кажат, че средната заплата на най-богатите 11% е малко над 1130 лева веднага се прави сравнение със заплатите в чужбина и се пропуска, че тази сметка е с децата и възрастните. Реално тези 1130 са поне 2500, когато са под формата на нетна заплата и над 3000 под формата на брутна заплата. А числото с което сравнявате за чужбина е именно брутна заплата.
    Ако много държите да си мислите, че България е по-зле отколкото е - четете внимателно и препрочитайте, тази статия определено ще ви помогне да се почувствате по-зле.
  • 30 Лайнометка

    6 2 Отговор
    Бантустански клозет,в Мозамбик е по добре

    Коментиран от #34

  • 31 Morgoth

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Шаран БГ":

    Непрестижните професии ще почнат да получават повече, когато тези с престижните станат мнозинство и това направи страната богата. Преди това няма да се върнат, но и не ни трябват - хора с непрестижни професии си имаме и сега достатъчно. Тези обаче с престижни професии се връщат, защото вече има добри условия за част от тях у нас. Когато за всеки от тях има добри условия, ще дойдат.
  • 32 Morgoth

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Дето не разбираме":

    Шосето което остава без винетки не е извън града, а минава през цяла София ... но пък защо да гледаме такива неща, много по-лесно е да нахейтим ссофиянци, нали и те ни хейтят като идем с кола с пазарджишка регистрация ...
  • 33 NSDAP

    3 0 Отговор
    Булгаристанците не могат да разберат,че живота е една конкуренция.Това,че Бай Ганьо е продажен задник,който е комунист,демократ,националисти,ариец,славянин и трак тогава,когато има келепир,е ясно показателно защо Булгаристан затъва.Живота е една конкуренция.Булгаристанците обаче не сме конкурентноспособни и затова всички ни чукат дето ни хванат.От всички страни членки на ЕС,само Булгаристан е в криза.Защо?Пак ли ЕС са виновни,или булгаристанците сами са си виновни.Това,че бай Ганьо не може сам да се управлява не означава,че бай Ганьо е унищожаван от някого.Забога,дайте ми 1 причина някой да иска да унищожи Булгаристан и булгаристанците?Няма такива причини!Цял свят ни знае като 16 Съветска република и като 53 щат на Америка.Аз бих казал,че сме по-скоро не щат на САЩ,а турски вилает,но няма значение.Бой по бай Ганьо и Булгаристан,БОЙ,БОЙ,БОЙ!!!
  • 34 Morgoth

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "Лайнометка":

    Терминал 2 е отворен, можеш да ходиш в Мозамбик. Не е ясно дали имат летище, но това са подробности, ще те закрат с каруца от съседен ЮАР. Между другото тази година БВП на калпак от населението у нас ще надмине $10000, докато в Мозамбик най-вероятно ще си остане $500. Успех със забогатяването там.

    Коментиран от #37, #41

  • 35 Бойко Борисов

    3 0 Отговор
    Хаха, толкова взима една манекенка в Барселона само за седмица
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Morgoth":

    Ма какъв Мозамбик , бе човек !!! 10 000 долара на глава от населението НЯМАТ даже любимите им Раша и Турция , та до Мозамбик да гледаме !! Там са с 8-8500 , почти 20% по-малко !!
  • 38 Кой лъжеш ти

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Шаран БГ":

    че толкова получавали на месец хахахаха В европа заплатите са съвсем различни

    Коментиран от #40

  • 39 CapedCrusader

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Не оспорвам цифрите, те са факт. 2/3 от БВП може и да се произвежда в София, но София не е 2/3 от България, виждаш ли проблема? Трябва цялото население да се премести в София, че да живее нормално ли? Много ясно,че ще се изчислява всичко заедно и осреднява, но разликата м-у София и останалата част е 50 до 75%, това е огромна разлика. И не става въпрос за селата. Областните градове в България колко са? 28 - големи областни градове. Едно е да се преместиш от село в града. Друго е от Варна и Бургас в София, знаеш ли колко народ е така? Да има такава разлика е всичко друго ,но не и нормално.

    Коментиран от #42

  • 40 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Кой лъжеш ти":

    Ма в Европа и цените са съвсем различни !! И като ти поискат 500-600 000 лева за двустаен апартамент и 3-4000 за данък на колата и 200-300 лева за двама в ресторант или бар и 200 лева за прическа на жена ти примерно и т.н. , дали ще плямапаш , че "храната била на същата цена " !!! Е хората не живеят само за храна , а искат и други неща !!

    Коментиран от #47

  • 41 лайнометката

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Morgoth":

    Терминалаеспорно с тоя вирус до колко е отворен,че на мен ми анулираха полет от Виена до Варна,ма тва е др. въпрос.Иначе съм живял в 3 държави на дваконтинента и тук е по-зле от Африка.Точка
  • 42 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "CapedCrusader":

    И как да не е 2/3 от България , като е 2,5 милиона с приходящите , дето също се изхранват от нея !! Да не говорим , че още поне милион от работещите в провинцията продават стоката си в същата София !!! Да не я продават на село ???

    Коментиран от #44

  • 43 Дон Чико

    5 1 Отговор
    89 % от Ганьовците живеят с 800 лева на месец и си траят. И това ви е много, мишки. Трайте си, и мезерстайте и изчезвайте с бързи темпове. Това стадо е изгубило и инстикта си за самосъхранение.

    Коментиран от #46

  • 44 CapedCrusader

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Защо говориш глупости, 2,5 милиона е заради хората преместили се от провинцията. По официални данни Софиянци са 1,2 милиона. А се местят там, точно заради условията. 7 от 10 човека като ги питаш защо са в София, ти казват заради по-високите заплати. Същите тези не харесват обстановката и са принудени да стоят там, а реално не искат.

    Коментиран от #45

  • 45 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "CapedCrusader":

    И какво значение има откъде са и защо са ???!! Работят ли там??? Взимат ли заплата там ??? Харчат ли я пак там ??? Живеят ли пак там , ако ще и нелегално ??? На кой му пука откъде са дошли , говорехме за пари , заплати и как и къде се произвежда БВП на България !!!!!!
  • 46 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "Дон Чико":

    Не е точно така чико. Я погледни улиците, цял ден пълни с коли, возят се хората. Моловете - пълни, кръчмите - пълни, дискотеките - пълни. Сякаш му държат края хората, не са като без пари. Тея статистики нямат нищо общо с действителността, полвината пари са в сивата икономика. Ако умножим цифрите по 2 може да сме по - близо до истината.
  • 47 Хрис

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Гост ли си, ПроЗ ли си, ами я обясни защо 1/4 от българите предпочитат да се трудят и живеят при тези "тежки" условия, които ти сочиш!

    Коментиран от #48, #49

  • 48 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Хрис":

    Щото не могат да си направят сметката !! И щото смятат западни заплати на български цени !! И смятат след 10-15-20 години , "спечелили" от западни заплати да се върнат да ги харчат ПАК в България !!! Само че пропускат факта , че тия 10-15-20 години трябва да живеят като скотове на запад , да се тъпчат в дупки , наречени квартири и да харчат САМО за храна , та да остане нещо за харчене в България !! И ако ми покажеш барем един "забогатял" от заплата на запад , тогава плямпай !!! Щото НАЙ-ПЛАТЕНИТЕ , софтуерните специалисти вече масово предпочитат да ЖИВЕЯТ в България , а да работят за запада !! Значи номера е какво работиш и какво произвеждаш , а не да го работиш в западна държава !!
  • 49 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хрис":

    Та отговори си сам на въпроса кой е прос3тия , дали не е тоя дето виждаш в огледалото !!
  • 50 Ужькяваща статистика

    2 2 Отговор
    Най.ниската цена на труда в Европа, това е резултата от жестоката борба на управляващи, опозиция, синдикати, евролизци, атлантици и др. и.мет в продължение на 30 години!!! Важното е че вече има банани г-да демократчета.
  • 51 ПОД МИНИМАЛНАТА

    1 1 Отговор
    АКО ЧОВЕК ВЗЕМА МИМИМАЛНА ЗАПЛАТА ГОДИШНО Е 7200ЛЕВА ,БЕДНИ СМЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ 3000БОГОПОМАЗАНИ В ПАРЛАМЕНТ МИНИСТЕРСТВА КОЙТО 70 000ГОДИШНО НЕ ИМ СТИГАТ

    Коментиран от #52

  • 52 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "ПОД МИНИМАЛНАТА":

    Виж какво , комунизма свърши , а даже и при него депутатите взимаха десет пъти повече от чистачките !! И който ти е казал , че за черните ти очи трябва да ти ДАВАТ , щото ти не можеш да я изработиш с двете леви ръце , голяма заплата , мноооого те е излъгал , да знаеш !!!

    Коментиран от #54

  • 53 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    комунистите плащаха по-добре!!!!Без да броим ОБЩЕСТВЕНИТЕ ФОНДОВЕ!!!!!!за ползване/спорт,почивни станции,организиран туризъм,почивни станции,балнеосанаториуми,БЕЗПЛАТНИ-ОБРАЗОВАНИЕНЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,ОБЩЕСТВЕНА СИГУРНОСТ,БИБЛИОТЕКИ,КРЪЖОЦИ,ЗАЕМИ!!!!!с ниска лихва,транспорт........дааааа,БЯХМЕ СИ НАША ДЪРЖАВА!!!!!
  • 54 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    ЛЪЖЕШ!!!!!!!Колко пъти заседаваха тогава депутатите!!!!!??????и имаха ли ТЕЗИ!!!!привилегии?....за общинските съвети да не говорим.
  • 55 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    боооже какъв НАЗАДЪК!!!!!за 30 годинки ,,преходец,,....
  • 56 слаботоков

    1 0 Отговор
    А колко е на ония 240 хрантутника! ???? Питам за един приятел!
  • 57 Кольо

    0 0 Отговор
    Кви доходи ? Хора теглят кредити за да си оправят данъците ,че иначе "Частен съдия изпълнител " от държавата. Младеж току що навършил 18 години ,още не започнал работа защото няма за него ,освен хамалин и не записал по-горно обучение е принуден да плаща здравни . От къде ,държавата не я интересува. Безработен трайно и той да плаща . Самата държава не я интересува кой от къде има пари и за това някой имат свръх много , а другите не могат да дишат и много се самоубиват. Тя е мащеха дондуркаща своето дете -партийци олигарси заедно с роднините им и подставените лица ,продажните цигански общности и нищо правеща администрация крадлива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове