Last news in Fakti

14 Август, 2012 15:49 1 035 7

Найденов: Очаква се поскъпване на месото и млечните продукти

  • мирослав найденов-
  • цени-
  • храни

Очаква се поскъпване на месото и млечните продукти, предупреди министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той обоснова своите прогнози с лошата реколта на царевицата през тази година. Найденов посети Пловдивско, където направи оглед на засетите земеделски площи.

Причината за лошата реколта е сушата през първата половина на годината. Добивите от царевица тази година са 30-40 на сто по-ниски от миналогодишните. По думите на производител от региона през 2011 г. средният добив от декар е бил 540 кг от декар, а тази година той е 300 кг/ дка. Спад в добивите се наблюдава и при слънчогледа и рапицата.

Зърнопроизводителите отчитат добри резултати само при пшеницата, която тази година е с отлично качество. Поради това не се очаква ръст в цената на хляба, каза Найденов.

Цените на стоките действително са полудели в последните седмици. Те не трябва да слушат министъра, а да слушат пазара и това е факт и никой не го оспорва.

Това заяви пред „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Той поясни, че никога правителството не се е опитвало да контролира цените на стоките. Колкото до замразяването на цените на т. нар. "социален пакет", който включва 10 хранителни продукта, земеделският министър заяви, че е искал просто да се помогне на най-бедните хора в страната - пенсионерите. Той обясни, че не е разбран и е голяма грешка, че се говори, че се замразяват цените на 10-те продукта.

Мирослав Найденов заяви, че търговските вериги сами са казали, че това не е замразяване на цената на стоките, а промоция.

„Най-големият бич за веригите, преработвателите и производителите в момента е свитото до минимум потребление”, коментира Найденов. Затова и целта на промоциите е да стимулират определен вид потребление, добави той.

Той поясни, че дори търговците са казали, че заради конкуренцията въпросните стоки може още да поевтинеят.

Мирослав Найденов уточни, че този "социален пакет" ще стимулира и потреблението, както и производството, като е убеден, че цената на тези 10 стоки няма да скочи, след като изтекат въпросните три месеца.

По думите на земеделския министър това са продукти, които са постоянно промотирани от търговците и са от нисък ценови клас. Това няма да е и проблем на малките магазини, тъй като те директно зареждат стоки от доставчиците и не минават през посредници на пазара. „Тази мярка на правителството е човешка”, завърши Найденов.

На увеличено потребление се надява и финансовият министър Симеон Дянков, който вчера обяви, че пенсиите ще се увеличат с над 7.6% от 2013 г.

Също вчера от Националния статистически институт обявиха, че през юли от хранителните продукти най-много - с 26%, са поскъпнали краставиците, а зелето е с почти 15 на сто по-скъпо, отколкото през юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stefan

    1 0 Отговор
    Ти сега вдигаш,после ще те вдигне народа на кол.Остава малко и ще доиде този момент

    Коментиран от #6

  • 2 Георги

    1 0 Отговор
    Стефане, знаеш ли колко са много тези като теб дето само приказват? Абе много лаете, обаче не хапете, а тези дето така неуморно ги плюете не се плашат от жалкия ви вой, напротив забавляват се и си гледат кефа, бизнеса(далаверата) и всичко им е ОК. А вие си лайте тук-там, а утре като ви информират, че ще има още и ново поскъпване елате и пак си лайте, а той керванът ще си върви, върви, върви...
  • 3 666

    0 0 Отговор
    Coimhéad fearg fhear na foighde.
  • 4 ААА

    0 0 Отговор
    Нали замрази цените, бе некадърник! Не ти ли писна да се гърчиш и да се чудиш как да обясняваш проблясъците на болния мозък на началника си Б.Б. ??? Всички сте толкова тъпи и безгръбначни, че .........нямам думи. Всичко си има цена - твоето лапундрене скоро ще си го платиш.
  • 5 яяя

    0 0 Отговор
    „Най-големият бич за веригите, преработвателите и производителите в момента е свитото до минимум потребление”"На увеличено потребление се надява и финансовият министър Симеон Дянков, който вчера обяви, че пенсиите ще се увеличат с над 7.6% от 2013 г."
    Как да има увеличено потребление, като заплати и пенсии не са индексирани от идването ви на власт.
    За какво увеличение говорите бе!!!Как може безсрамно да лъже Дянков, че е увеличил бюджетните заплати??? И хлапетата знаят, че просто прибави към основната заплата социалните осигуровки и започнаха да ги удържат от там, а не да ги плаща държавата. Реално държавните служители получават пак същите заплати, каквито до сега си получаваха. Кой лъжеш, бе?, за теб е истина не това, което реално се случва, а което лъжеш пред медиите. Така не се управлява-и слепите виждат що за некадърници сте. Убихте всички пазарни механизми в държавата, а искате растеж. Жална и майка на България - не може да се отърве от тъпи управници като вас.
  • 6 Kvo da kaja ...

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "stefan":

    Дано да е по-скоро, че тия вече толкова прекалиха...
  • 7 Мирослав Найденов

    0 0 Отговор
    Аз нали ви казах, ще Ви науча на здравословен глад.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове