Last news in Fakti

9 Август, 2012 12:37 916 0

6% скок на цените на храните през юли

  • фао-
  • храни-
  • цени
6% скок на цените на храните през юли - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на храните са се увеличили с 6% през юли, след като три месеца регистрираха спад. Причината до голяма степен е нарастването на цената на зърното и захарта, съобщи Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Индексът на цените на храните на ФАО, който измерва месечните промени в потребителската кошница, е с 12 точки по-висок - 213, но остава далеч по-нисък от рекорда от 238 точки, достигнат през февруари миналата година, се казва в съобщение на организацията.

Ценовият индекс за зърното на ФАО е средно 260 точки, с 38 точки повече от юни. Той е с 14 точки по-нисък от историческия рекорд от 274 точки, постигнат през април 2008 г., съобщи организацията на ООН.

Сушата в САЩ се отрази на зърнената реколта и цените нараснаха с 23% през юли. Цената на пшеницата също се е увеличила с 19%, след като прогнозите за реколтата в Русия бяха понижени.

Индексът на ориза остава сравнително непроменен, нараствайки само с една точка на месечна основа до 238 точки. Проблемите с времето в Бразилия, Индия и Австралия допринесоха за нарастването на цената на захарта, допълни ФАО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА