Last news in Fakti

1 Април, 2020 13:31 1 277 8

Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества

  • търговски закон-
  • висши училища

Дружествата ще могат да бъдат и посредници при трансфера на технологии между технологични центрове и технологични паркове

Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

За внедряването и използването в икономиката на резултати от научни изследвания и обекти на интелектуалната собственост, държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества по реда на Търговския закон, както и да участват в капитала на такива дружества. Целта е да се изградят инкубатори за иновации и бизнес с участието на висшите училища. Това прие правителството със свое Постановление.

Предметът на дейност на тези дружества може да бъде: изследване, реализация и развитие на научни разработки, внедряване и продажба на научни продукти, както и регистрация на патенти и търговски марки на национално и международно ниво. Дружествата ще могат да бъдат и посредници при трансфера на технологии между технологични центрове и технологични паркове. Предвижда се висшите училища да имат възможност да създават и да участват в капитала само на дружества с ограничена отговорност и акционерни дружества с изрично определен в постановлението предмет на дейност, който трябва да е свързан с резултатите от дейността по професионалните направления и специалностите от регулираните професии, за които висшето училище е получило акредитация.

Продажбите на научните изследвания от страна на висшите училища ще повиши и ефективността от средствата, които се инвестират в наука, ще се увеличи и делът на нематериалните активи на икономиката, каквито са патентите.

Възможността за сдружаване на висшите училища с фирми ще бъде мотивация за авторите на патенти, както и за включване на водещи стопански и икономически субекти, предлагащи финансови и други ресурси за ускоряване на процеса на експлоатация и комерсиализация на научните продукти.

Също така в постановлението се ограничават възможностите за разходване на постъпилите средства от отчисленията от печалбата на търговските дружества като строго определя случаите за това.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А празни бирени бутилки ще

    2 0 Отговор
    Приемат ли обратно ?
  • 2 ПОПА

    6 0 Отговор
    Вън търговците от храма.
  • 3 Ventura

    5 0 Отговор
    Същото, както и с болниците. Няма да има адекватно обучение на по-бедните деца
  • 4 русенец

    4 0 Отговор
    То хубаво с инкубаторите, ама какво ще измътят студентите, които до оня ден са учили в средното училище, което пък от своя страна излъчва 50% брак? Не коментирам преподавателите, там нещата са ясни - бозаят се едни пари, преподава се каквото се търси и изобщо страхотен бизнес! Предполагам, че и сегашната инициатива е основно за да се бозаят държавни средства, понеже студентите драстично намаляха. Защото и досега никой не пречеше преподавателите във ВУЗ да печелят от разработките си и да ги внедряват в икономиката.
  • 5 Сега ще я

    1 0 Отговор
    втасат ВУЗ
  • 6 Русенец

    2 0 Отговор
    Айде! Дипломи на килограм.
  • 7 даскал Генчо

    2 0 Отговор
    Това вече е върха на сладоледа. Университети - с търговско дружество. Метод за легализиране парите на 5% преподаватели работещи сега по центровете за върхови технологии. Разделяне на преподавателите на две групи. Едната ще прави пари чрез инкубаторите и центровете, а другата група и то предимно младите преподаватели ще водят часове до умопомрачение при стандартна заплата. То и сега е така но първата група трудно могат да вземат повече от 4000лв месечно отделно от заплатата. Документите са много и следите остават ако излъжеш. Браво някой превърна оучението в производствено предприятие.
  • 8 Учените

    1 0 Отговор
    ще станат като лекарите . ще цицкат от държавно- стаж, научно развитие, отпуски по 45 дни,самооценки и пр. и ще цицкат от частното. А познайте от един път ще стигат ли парите в държавното? Ми то и в банките е така. Остава да го направим и д ържавния сектор - военни, учители, мвр, чиновници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове