Last news in Fakti

4 Април, 2020 18:29 3 925 34

5000 останаха без работа само за ден заради кризата

  • безработни-
  • безработица-
  • криза

236 000 са безработните у нас по данни на Агенцията по заетостта

5000 останаха без работа само за ден заради кризата - 1
Снимка: БГНЕС

236 000 са безработните у нас по данни на Агенцията по заетостта. „За вчерашния ден имаме доста висока цифра на новорегистрираните в бюрата по труда. Общо за страната са били 7 138. Около 5 000 от тях са посочили, че тяхната регистрация е свързана косвено или пряко с кризата покрай епидемията от коронавирус”. Това заяви в ефира на „Събуди се” Кремена Калчева от Агенцията по заетостта.

„Прибирането от чужбина е също характерен признак за регистрация. Лицата доброволно споделят този показател, който е различен в отделните дни. В петък процентът не е бил толкова висок. В първите дни след 13 март, когато се усещаше по-силен приток на завръщащи се българи от чужбина, тогава процентът беше по-висок. Сега обаче той е около 1% от тези, които се регистрират ежедневно”, обясни още Калчева.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Левски

    82 7 Отговор
    Бойкооооо оставката написали я?

    Коментиран от #27, #34

  • 2 гост

    47 2 Отговор
    Опааа ? Кво става ?

    Коментиран от #24

  • 3 Стамат Ломбов

    15 24 Отговор
    Орешарски не го дават нещо, изчезна от ефира, щеше да е интересно да преложи някакви мерки ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иван

    30 1 Отговор
    Пук , ох май счупихме икономиката . Българите на добре отиват често в сметта ще поспиват.
  • 7 tost

    42 1 Отговор
    В миналото беше :Кой не скача е червен. А сега :Кой не скача, кво ще яде.
  • 8 Русенец

    16 3 Отговор
    А онлайн търговията процъфтява.
  • 9 Цеку

    6 16 Отговор
    Работа може да няма, ама бабината лютничка стои в килера.

    Коментиран от #16

  • 10 Ветеринарен психолог

    23 13 Отговор
    Абе защо ходите по борсите бе. Останете си в къщи. Спасете вашите възрастни родители.Вижте какво става в Италия. След 30 дни ще имате храна от контейнерите за боклук,боклуци такива

    Коментиран от #12

  • 11 Главата не е за украса

    49 6 Отговор
    Аз пък мисля, че 5000 са малко за ден. Когато станат по 50 000 на ден и общо над милион, два тогава, МОЖЕ БИ стадото българско ще прогледне. И ще попита: Абе, защо по белите държави взеха тези и тези мерки? Защо продължаваме да работим за жълти стотинки? Защо толкова много се краде у нас от политиците? Дотогава сме си просто оФце. Що ли се хабя да пиша...
  • 12 чернобил онлайн

    30 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ветеринарен психолог":

    И в кофите няма да има .

    Коментиран от #19

  • 13 имаме воля

    19 4 Отговор
    Аз и утре сутрин ще гледам д-р Годжи и ще рупам сухара.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 фалит

    25 2 Отговор
    Ганьо все си мислех, че му е останала някаква далновидност, а то какво само овча простота.
  • 16 иде глад

    25 1 Отговор

    До коментар #9 от "Цеку":

    Доде не доде гладен бай манго и не изяде и лютеничката и баба ти. Днес като изхвърлях боклука, едно куче ме гледаше с голям апетит.
  • 17 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    36 2 Отговор
    Извънредното положение не е криза. Истинската криза ще почне юни-юли ГЕРБ ще са разпределили вашите парички и ще могат спокойно да емигрират
  • 18 Георги

    15 1 Отговор
    Дано зимата да не се окаже тежка и лятото и есента да са ползотворни и успешни за всички ,че ония от НАП пак като отворят тия усти.
  • 19 Ветеринарен психолог

    33 2 Отговор

    До коментар #12 от "чернобил онлайн":

    Прав си.То и безработица няма да има. Някой ще умре,някой ще е в затвора за кражба на храна.Друг ще се обеси защото децата му няма какво да ядат. Един ще емигрира завинаги. трети банката ще му вземе гарсонерката и той ще рипне от блока, абе ,благодатна почва за погребалния агент дето го дават по60 пъти на ден по разни телевизии
  • 20 КралиМарко

    26 3 Отговор
    Какви хора сме ние...до къде сме се докарали?!
    Кой е виновен, че нямаме..
    Кой е виновен, че стоим за малко и слугуваме..
    Кой реши - по-тъпите и мазните - да станат богати и с власт, а Вие да има работите и да чакате просията...
    Кой позволи година след година да живеете така..
    На кой не му се занимаваше..., нали имаше работа!?-А каква е тази работа , от която нищо не можеш да направиш - дори и да не умреш от глад 3месеца ако я няма?!
    Пичове..това не е работа...това е РОБИЯ!?
    ЗА кого работите?!Свестен, честен дето Ви Уважава нали?!А сега какво стана...Къде минаха годините ВИ , за да стигнете до тук...
    А защо ги Пуснахте те да стигнат до милиарди и милиони?!
    Е, кой е Виновен ..че никой не го брой за човек?!
    Чакайте, да Ви разрешът да ходите на работа...пардон да РОБУВАТЕ , ма този път ще е различно - този път ще е много по-тежко,и за много по-малко!!Та кой Ви чува мнението, желанието - ма на кой му пука за вашите желания!!

    Коментиран от #21

  • 21 Един Маргинал

    20 1 Отговор

    До коментар #20 от "КралиМарко":

    А бре, Маркооо..що се абиш на тия говеда да отваряш очите...евала за думите ти ..ама...като няма кой да се събуди. Офффчи народ и тЕ това е...
  • 22 Ръмпези

    16 2 Отговор
    ВСИЧКИ ПРЕД КЪЩАТА В БАНКЯ И БАРСЕЛОНА...БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА...АКО НЯКОЙ МИ КАЖЕ КЪДЕ СЕ НАМИРА МОМИЧЕТО И КАК СЕ ЧУВСТВА ЩЕ ГО ПОЗЛАТЯ...

    Коментиран от #29

  • 23 Някой си

    21 1 Отговор
    Един починал неясно от какво на всеки два-три дни, а 5000 на ден на борсата.......
    Не отива на добре тая работа......
  • 24 Jacques Yves Moineau

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ами кво да става....днес пред бюрото, утре пред парламента.....
  • 25 Антонн

    11 6 Отговор
    След време ще има и статистика,колко и какви фирми са фалирали.
    Всеки трети беше ЕТ.
    За заведения какво да говорим,вчера решил че това му е силата и отваря.Готвача сам се провъзгласил ама онзи ден е правил дюнер,или по лошото работил в денонощен магазин.Колко от вас дали в града в които живеете,дали на някои от курортите сте попадали на заведение в което храната не става.Част от тези хора сами се пращат на борсата,останалите са от фирми в затруднение.
    И все пак една истинска фирма ако не може да издържи месец или два,в екстремна ситуация !
    Значи собственика не трябва да е работодател а работник.
  • 26 Браво

    15 1 Отговор
    Браво, цяла армия безработни хвърлени на съдбата! Кучетата ги яли. И още толкова не отишли да се регистрират. Просперитет на управлението на Баце. Нулева социална политика. Толкова години данъци плащаме и една маска не получихме. Ето това представляват евроатлантическите ценности. Брилянтно! Не лош, а ненужен човешки материал. Държавата е собсвеност на ЕС и неговите протежета, а ние живееме под наем.

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Боко 1

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ръмпези":

    Браво!Не спирай!Започнаха да забравят откъде тръгна всичко.
  • 30 Баш Гост

    12 0 Отговор
    С тези темпове на развитие, до 13 май безработните ще са 500 000 човека. При около 2 милиона работещи в страната - това са 25 % безработни. Още от сега сметките на държавните органи и синдикатите са вече криви. Идеята да се запази здравната система, без да се натоварва допълнително уж сработва, но за сметка на осигурителната която ще гръмне в най скоро време. Прехвърлянето на проблема от болната глава на здравата изобщо не е решение, защото - защото, тя главата е само една.
  • 31 Бай Кольо

    5 7 Отговор
    Абе тук пишещите или сте малоумни или се правите на такива. Това в момента е изкуствена безработица, работодателите освобождават работниците да се пишат на борсата,за да не им плащат заплати и осигуровки за тези няколко месеца. След като приключи извънредното положение безработицата ще започне да пада със същите темпове с който сега се вдига
  • 32 Байконурски жмел

    5 0 Отговор
    Значи са поне 500 000 ....и ще стават повечееее
  • 33 Гуньо от Левуново

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Браво":

    До Българите,който отиват за регистрация ,като безработни в бюрата по труда: ИМАЙТЕ ПРЕДВИД СЛЕДНОТО: ИЗОБЩО НЕ СИ СТРУВА ЧАКАНЕ,ПОПЪЛВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ,ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В СИСТЕМАТА,АКО СТЕ ИМАЛИ ПРЕКЪСВАНЕ( НЕПРЕКЪСНАТА РАБОТА С ТРУДОВ ДОГОВОР) ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 18 МЕСЕЦА,МИНИМУМ 12 МЕСЕЦАсчитано от м.Март тази година.Личен пример ,от нашето домакинство.Снахата има непрекъсната осигуровка от Април 2018- до Юни 2019.Остава без работа до Януари т.гЗапочва работа,но през Март напуска" доброзорно" по взаимно съгласие.Кандидатства Онлайн в НОИ. Следва( след 5 дни) отказ от НОИ,че няма право на обезщетение,защото няма НЕПРЕКЪСНАТ 12 МЕСЕЧЕН СТАЖ,ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 18 МЕСЕЦА!!! Независимо ,че НОИ е получил от нейни вноски през 2018-2019 г,над 2400 лв само за соц.осигуряване.Това е положението!
  • 34 о боже

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Васил Левски":

    Целия свят спря да работи те за 5000 бивши гастарбайтери се затюхкаха, всичко се ПРОМЕНИ и няма връщане назад. Бизнеса внимателно да гледа за нови възмажности и да СПРЕ да плаче на рамото на президента. Ако мерките бяха както трябва с изваждане на болния от обществото (опит от поне 500г) да бяхме се изчистили вече (Китай) , а те ревнаха за икономиката от 5 хотела и 10 ресторанта.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове