Last news in Fakti

6 Април, 2020 16:35 2 449 43

Манолова: Правителството да разреши безопасно заминаване на български сезонни работници за ЕС

  • мая манолова-
  • сезонни работници

След призива на ЕК за коридори за „критичните работници”, Румъния вече пусна своите сезонни работници

Манолова: Правителството да разреши безопасно заминаване на български сезонни работници за ЕС - 1
Снимка: Изправи се.БГ

Във връзка с икономическите рискове пред страната вследствие на пандемията COVID-19 Гражданската платформа „Изправи се.БГ” призовава правителството да отговори на призива на ЕК за спешни коридори за „критичните работници”, сред които са и сезонните, и да осигури безопасни условия за желаещите да заминат в Западна Европа сезонни работници от България. Правителството да въведе здравен сертификат за всяко заминаващо лице, за да не се спира икономическата му активност там. В същото време да се създадат безопасни условия за родните земеделски стопани, за да се осигури реколтата за годината.

Това ще даде добра икономическа перспектива поне за част от българите, особено на фона на мерките на правителството, които на този етап не са достатъчно ефективни и от които и бизнесът, и гражданите се възползват пестеливо.

Във връзка с това от „Изправи се.БГ” настояваме правителството да:

1. Осигури безопасни условия на желаещите да заминат български сезонни работници в Западна Европа, след призива на ЕК, при спазване на мерките за личната им сигурност и здраве.

2. Се вслуша в призивите на земеделските стопани и да създаде безопасни условия за земеделската дейност, сеитбата и другите сезонни дейности, за да не се застрашава осигуряването на реколтата.

3. Приеме предложението на работодателите заплатите и осигуровките на работниците от засегнатите фирми да се поемат на 100 % от държавата, докато трае кризата, като мярката се приспособи за прилагане и към самонаети и самоосигуряващи се лица и другите категории труд, необхванати от мерките до момента.

4. Разсрочи плащането на данъци (което само частично се въведе), осигуровки, такси и задължения към държавния бюджет. Да се обяви отложено плащане на ДДС за периода на кризата, особено в най-засегнатите сектори.

5. Постигне договорености с ЕРП, ВиК-дружествата, топлофикационните дружества, газовите и мобилните оператори да не прекратяват услугите на абонатите си, докато трае извънредното положение и да предложат схеми за разсрочено плащане, като не допуска нарастване на цените на изброените битови услуги.

6. Постигне договореност с банките да обявят за клиентите си схеми за разсрочено плащане на главниците, а за периода на кризата наказателни лихви да не се начисляват.

7. Да спре създаването на държавен ВиК-холдинг с капитал от 1 млрд. лв. и да пренасочи средствата към кризисно подпомагане на малкия и среден бизнес, включително чрез формата на пряка финансова подкрепа.

8. Да обяви мерките за икономии по министерствата, институции, партии, парламент, Министерски съвет, президентска институция, съдебна система и всички първостепенни и второстепенни разпоредители на бюджет, в т.ч. и държавните предприятия и дружества.

9. Да въведе помощен финансов механизъм за застрашените от финансов колапс общини - разсрочване на задължения, кризисно подпомагане и вдигане праговете на допустимите дефицити като временна защитна мярка.

10. Договори гратисен период върху кредитите и лизингите на юридически и физически лица, пряко заети в туризма, отлагане на плащанията по главници и лихви в срок от минимум 6 месеца от обявяване края на извънредното положение с оглед спецификите на бранша.

11. Да създаде Национален икономически и социален щаб, който ежедневно да съобщава за икономическите ефекти от кризата, ръста на безработицата, секторите, в които се търси работна ръка и предприеманите мерки.

12. Да потърси консултантска помощ от Световната банка, ЕБВР, ЕЦБ и други международни финансови институции за адекватни мерки за предотвратяване срива на икономическия растеж и на заетостта.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая па

    36 7 Отговор
    как се осигуряват безопасни условия?Аз искам да работя в Ломбардия,айде осигури ми безопасни условия.

    Коментиран от #12, #13

  • 2 ЗДРАВИ ЛИ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ СЕПТЕМВРИ

    24 3 Отговор
    ВРЪЩАНЕТО Е ПРОБЛЕМ ,ГЕРМАНИЯ ДЕКЛАРИРА 100 000ЗАРАЗЕНИ А НЕ БРОЯТ ХОРАТА С ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
  • 3 Ръмпези

    20 11 Отговор
    ПУСКАЙТЕ ХОРАТА ДА ЗАМИНАВАТ ДА СИ ХРАНЯТ СЕМЕЙСТВОТО , ЩОТО ПОСЛЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голяма екскурзия

    18 3 Отговор
    Към ада
  • 6 Юлиан

    11 4 Отговор
    Да взимат всички от паланките и алкохолните квартали. За постоянна, всесезонна работа. Благодря.
  • 7 ЦК на ГЕРБ

    25 8 Отговор
    Защо? Да се заразят и ние да ги лекуваме?!!? Манолова е взела пари !
  • 8 русенец

    28 7 Отговор
    Някой знае ли тази кой я издържа?

    Коментиран от #17

  • 9 Сезонен работник

    22 6 Отговор
    Пълни глупости!
    Ще отидат, ще се изпоразболеят...и после кой ще плаща за лечението им?!
    Нищо няма да спечелят като пари, а само загуби.
    Никъде да не ходят, докато не се нормализира обстановката в цяла Европа!!!
  • 10 бай стамат

    15 3 Отговор
    Много е сладка таа Майчето бе!!!
  • 11 ВЕЛА ПЕЕВА

    19 5 Отговор
    АМА ТАЯ КАРА4КА ГАЛЕВИЦАТА,ПАК ЛИ СЕ ПОЯВИ БИТАТА КАРТА.КАКВА НАГЛОСТ ОТ ТАЯ БЕЗУМНА ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА.ОТ 2 СТОЛА ТА НА ЗЕМЯТА

    Коментиран от #39

  • 12 вън бе

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тая па":

    Сега вместо да обърнат поглед към нашето селско стопанство ТИЯ пак ни ръгат в ролята на роби, БАСТА от такива политици нямаме нужда.

    Коментиран от #24

  • 13 Хахаха

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тая па":

    Добре, че беше тоя грип та да чуеш за Ломбардия ама айде:)

    Коментиран от #25

  • 14 Баро Вкаров

    6 15 Отговор
    Бравос, снабдяването на ЕС с евтини роби върви по план!Гарантирано от ГЕРБ!

    Коментиран от #23, #29

  • 15 габровец от варна

    2 2 Отговор
    И то най-накрая какво? Ни тука ни там! Ама така не може,щото като застърже стомаха става лошо.
  • 16 Червени боклуци.

    24 1 Отговор
    Милионерката манолова ли ще плати лечението им, когато се върнат болни ?!?

    Коментиран от #36

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 оня с коня

    16 1 Отговор
    На практика НАСТОЯЩИЯТ Омбутсман не може да вземе Думата от БИВШИЯ
  • 19 Червени боклуци.

    14 0 Отговор
    Тази пак изпадна в логорея.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 месара

    14 0 Отговор
    и като се изпозаразят другарката "независима" ше поеме разходите за завръщането и лечението им! мдаа...!
  • 22 Аве Адолф Хайлллл

    20 0 Отговор
    А бе Майче , ти съвсем изпращя , хайде да осигуриш "безопасни условия" , да видим как става това , аман от плямпала за самореклама ,като теб.
  • 23 Георги

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Баро Вкаров":

    По- евтини роби от робите, които работят в България няма! Нямам агенция за работа в чужбина, но тази година англетата са решили да плащат по- 600£ на седмица, на берачите на ягоди А днес на борсатав в Първенец, една бг. фермерка при 3лв. изкупна цена на ранния картоф, се тюхкаше как сме щели да го караме занапред!, щото по- 50лв. надник и искали.

    Коментиран от #26

  • 24 Потриваш

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "вън бе":

    ръчички , ама за мижави левчета за хляб няма да ти работи никой. Гладен без работа е винаги по-добре от гладен с много работа . Да гледаш как 10 дебелака в селското стопанство милионерстват със субсидии и не знаят къде са им нивите. Ако плащаха като на човек, хората нямаше да са извън страната . Много "Бизнисмяни " си мислят ,че сега ще им се работи със съкратен персонал двойно повече и най-много на старите заплати ,но няма да стане. така и така хората вече гладуват ,та и фермерите ще се наложи да изкарат жените и децата си на къра от Моловете и хотелиера да влезе в кухнята да готви и да чисти ако искате да имате Бизнеси.
  • 25 Прав си

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Това е най големия град в Испания,нали?А във Виена е фонтана ДиТреви който е най големия в Германия.А ти предполагам си от Долно Уйно което беше.....Видинско.
  • 26 Нормално

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Георги":

    и ако те води на работа законно си е 30 лв да занесеш в къщи за незнайно колко часа работа на полето или в градината. До 50 лв са преки и косвенни данъци .Заедно те са до 63 % от доходите . Включено е и ДДС на всичко което купуваш и ти всъщност не потребяваш като краен потребител. Акцизи ,разрешителни, и т.н. по веригата . И значи -при тридесет дни работа сезонна ,без почивка 900 лв заплата в къщи. Дори и тук всичко си е сезон. А после ? Сложи и 1-3 деца та ... и картофите не са 3 лв а има и субсидии в + ако е регистрирана фермерката с над 5 декара . това ,че има субсидии нищо не е намалило до сега като цена. Вечно или е сухо на житарите ,или им е много мокро от дъжда или винетките скъпи . Да ама камионите вървят вече по малките стари пътища за да не плащат , а хляба се разнася с бус който не спира цял ден ,но пък е до 3,5 тона и си е със 100 лв нищо че ползва и троши повече от обикновен автомобил семеен. Ама хляба си гони 2 лв. ако ще и жито да вали от небето. А за горивата- вчера реваха таксижиите и вдигаха цени ,сега реват що нямали работа при евтино гориво. Нещо да са намалили ? данъци 100 % увеличение от държавата и те така..
  • 27 fbi

    2 0 Отговор
    идваме си тръгваме си идваме си тръгваме си за мезе на взехте
  • 28 fbi

    4 1 Отговор
    който тръгне да не се връща във време на война това е предателство
  • 29 Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Баро Вкаров":

    Това подобие на Човек пак се изказа.Обаче къде да Стани шеф и Офшорката ....И двете червени подобия ги няма да защитят Избирателите си....Къде сте бе Червени мишци....

    Коментиран от #38

  • 30 ФИНЦИ

    2 4 Отговор
    КОООООО НЕ ГЕНЕРАЛИТЕ НЕ ДАВАТ ПАРИ ТРЯБВА ДА УСВОЯТ ОТ ЕВРОПА НИКОИ НИКАДЕ ДА НЕ ХОДИ ВЪВЕЖДАТ ВЕЧЕРЕН ЧС В БГ. ОТ 12 НАОБЯД ДО 12.30 СЛЕДОБЯД САМО ТЕ ДА ХОДЯТ ДА РАБОТЯТ ДРУГИТЕ НЕ ДА ИМ СТАНЕМ РОБИ ХА ХА ХА ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРРППППППППП - ДА ГИ НЯМЯ ПО СКОРО ХА ХА ХА ХА
  • 31 Ей, Манолова, куха лейкоооо!!!

    7 1 Отговор
    Слагай ЛАТЕКСОВИТЕ РЪКАВИЦИ, ГУМЕНИТЕ БОТУШИ, МАСКА и НЕПРОНИЦАЕМ КОСТЮМ(Мade un Bulgariа) и марш на КЪРА е ЕС за сезона, в ПЪЛНА БЕЗОПАСНОСТ ще си!!!
  • 32 Защо да ходят Българските хора там ма?!

    5 1 Отговор
    Имаме най-плодородната земя в Европа, която вече 30 години пустее!!!, няма ли да е по-добре да произвеждаме Био зеленчуци и плодове в България с тази работна ръка хем да сме си САМОДОСТАТЪЧНИ от към ХРАНАТА(не да внасяме ХИМИИ и СКЪПИ БОКЛУЦИ), хем да произвеждаме и за износ!!! Някога давахме на СССР домати, зеле и ябълки, те ни плащаха с ГАЗ и ПЕТРОЛ!!!
  • 33 Мичурин

    7 1 Отговор
    Сестра Галева откъде изпълзя ,реших ,че си отишла да садиш сливи в Кюстендил.

    Коментиран от #40

  • 34 Справедливост

    3 0 Отговор
    Политиците с лекота се правят на добрички, като плащат за това с парите на народа. Да пуснем сезонните работници за да изкарат някоя заплата и като се върнат да платим за лечението им по 10 и на още толкова, които ще се заразят от тях. Ако за тези разходи Манолова осигури собствени средства и медици, да ги пуска. Аз не искам да плащам за това!
    И защо политиците не си замислят най-вече как да направим условията у нас такива, че да не искат хората да работят за чужди фирми.
    Най-дорби са да помагат с нашите пари!
  • 35 гост

    3 1 Отговор
    А не може ли нашите работници тук да произведат плодове и зеленчуци и да ги продаваме по света с печалба?

    Коментиран от #37

  • 36 Bai nudals

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Червени боклуци.":

    Що до сега ти ли плащаше?
  • 37 Bai nudals

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Не не можем! Защото не сме конкурентно способни на . Турция,Гърция,Италия,Испания,Португалия,няма да ми стигне и час. Говорим за селско стопанство.
  • 38 Bai nudals

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Личи че това не са твои думи. Някой ти ги слага в устата момче,с нещо друго а.
  • 39 Bai nudals

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "ВЕЛА ПЕЕВА":

    На заплатени думите ти ми приличат.
  • 40 Bai nudals

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мичурин":

    Къв Мичурин кво става тука?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тодор

    0 0 Отговор
    Госпожи и господа.....Недейте да избивате...недейте говори глупости...Хората с чиста съвест искат да си изхранват семейстата !!!..А с въпроса кой ще ги лекува....със сигурност няма да сте вие...които пишете тук
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове