Last news in Fakti

7 Април, 2020 14:10 3 156 20

Служителите да не се съгласяват за прекратяване на договор по взаимно съгласие

  • трудов договор-
  • взаимно съгласие

Основните сигнали са свързани със заплащането на трудовите възнаграждения и обезщетенията при прекратяването на трудовите договори

Служителите да не се съгласяват за прекратяване на договор по взаимно съгласие - 1
Кадър БНТ

"Ръстът на сигналите в Инспекцията по труда в момента е изключително висок - с над 50% от обичайното за настоящия период на годината", заяви пред БНТ гл. юристконсулт към Инспекцията по труда Николай Стоянов.

Основните сигнали са свързани със заплащането на трудовите възнаграждения и обезщетенията при прекратяването на трудовите договори, каза той.

Стоянов разясни, че Инспекцията по труда няма правомощия във връзка с прекратяването на трудовите договори, а само доколкото служителите да получат от работодателя необходимите документи, които са нужни да се регистрират в съответното бюро по труда и да започнат нова работа.

"При устни договорки между работодател и служител има голям риск работникът да изгуби част от своите права. Това, което апелира Главна инспекция по труда, е работниците и служителите да не се съгласяват за прекратяване по взаимно съгласие, тъй като това пряко влияе върху правото им да получават обезщетение за безработица", каза той.

Стоянов подчерта, че Инспекцията по труда се е ангажирала, когато получи сигнал за упражняване на натиск и насилие под каквато и да е форма спрямо работниците, да сигнализират съответната прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даааа

    21 3 Отговор
    Юрист - консулте , мнооого си далеч , чиновнко , от реалния живот и действителността !
  • 2 неадекватни мерки на администрацията

    6 0 Отговор
    Глупости на търкалета , кой го предизвика това , 60/40 а ?
  • 3 Видяхте ли бе роби

    32 3 Отговор
    Колко мислят робовладелците за вас? Бюрата по труда са задръстени. Толкова ли не можаха поне 1 месец да ви хранят? Изхвърлиха ви като мръсни котета.Имат най ниските данъци в света, НАП им занули 20 милиарда несъбираеми данъци и пак реват.

    Коментиран от #5, #6, #15

  • 4 Знаете ли ,че :

    30 0 Отговор
    МНОГО от РАБОТОДАТЕЛИТЕ във България,точно така-по взаимно съгласие съкращаваха своите работници и продължават !!! ОБАЧЕ,няма един ОСЪДЕН !!! Затова вече никой НЕ ИСКА да работи във България,защото българите са лъгани и за заплати и за това,че им се нарушават правата !!!

    Коментиран от #9

  • 5 не у общия кюп с тия привилегированите

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Видяхте ли бе роби":

    Уточни кои работодатели , Киро Гела примерно.
  • 6 666

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Видяхте ли бе роби":

    Надявам се имаш предвид г- Борисов и неговата клика ,да ни хранят 1-2 месеца, нали?
  • 7 reaiist

    14 0 Отговор
    За да има солидарност и да не се трупат пари на гърба на народа, трябваше да освободят всички служители от Държавните ведомства които получават едновременно и заплата и пенсия.
  • 8 Майко мила

    2 12 Отговор
    Този ли е главен юрист -консулт? Преди 3 години прекратих договора си по взаимно съгласие и това по никакъв начин не се отрази да си получавам обезщетението ми при безработица. Една година си получавах помощи и после си намерих друга работа.

    Коментиран от #11, #16

  • 9 666

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Знаете ли ,че :":

    по взаимно съгласие колега , защото след това не могат да ги назначат обратно на същата позиция!Какво, инженера като чистач ли ще го преназначат?
  • 10 Всички мълчат

    21 0 Отговор
    Никой не казва, колко от държавната администрация са освободени? Нула.
  • 11 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Майко мила":

    Не знам какво си получавал, но и аз напуснах преди месец по взаимно съгласие. Ако се разделиш така и отидеш на борсата не получаваш обезщетение за дълъг стаж, ако не си работил повече от две години и преди това си си взел обезщетението е все тая, да, но ако си работил да кажем 10г. имаш да взимаш 60% за период от 9м. то това става само при уволнение и ако подпишеш взаимно съгласие ще получиш обезщетение само за първите 4м., след това си на дневна норма от 7лв. Има разлика и когато не сте съгласни не подписвайте никакви документи, това е. Много от работодателите се опитват така да извозват, някои хора се връзват, други се консултират правно, което е според мен редното. И да ти предложат, първо си изискай документ, обсъди ги с адвокат или близък човек от ЧР и тогава решавай.
  • 12 Българина

    23 0 Отговор
    Проблема е в тъпия закон! От къде на къде ще има значение размера обезщетение от причината за напускане!? Причини хиляди, явни и скрити! Всички внасяме в тоя фонд безработица и ислкаме равни права! Все едно майчинството да зависи дали си забременяла случайно или нарочно !?!? Съшото е!?!?!
  • 13 Усмивката

    5 1 Отговор
    ,,За Бога дригари!.Не копувайте"....Че и този призив прилича на онзи от преди две столетия
  • 14 Хлъц

    8 2 Отговор
    Абе пич- теоритик! Ти от коя Планетарна система си паднал? Още на първия ден след Извънъредното положение,синът ми го извикаха заедно с всички колеги! Следва кратко,точно и ясно...Пускате молби за освобождаване по взаимно съгласие! Обещаваме Ви,че след прекратяване на Изънъредното,ще ви върнем веднага на работа! До един! ..Къде ще ходиш да мрънкаш? Мрънкаш ли,изхода е ясен! Докато се провери кой кой е, епидемията може и да изветрее..Но на 100% е сигурно,че ще те вземат обратно на работа на 31 Февруари...В случая,говоря за фирма с добра буфер-" сланинка" ,но по ганчовски се стискат за две- три заплати и осигуровки на човек.Ходи на борсата е обикновения номер.

    Коментиран от #19

  • 15 München

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Видяхте ли бе роби":

    Ти плащал ли си заплати и осигоровки на някого, поне за един месец, знаеш ли, как се намират, задържат и ухажват клиенти?

    Коментиран от #18

  • 16 Много хубаво

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Майко мила":

    че си успял с 150 лв на месец да изкараш цяла година обаче не е ли само 3 месеца по спомен го казвам

    Коментиран от #20

  • 17 асас

    0 0 Отговор
    Ако не се съгласиш, рискуваш никога да не можеш да си намериш лесно работа... понеже всеки нов работодател, преди да назначи някой иска препоръки от стария такъв! Така че, не стават нещата толкова рязко и на въпреки! Трябва да се подходи с взаимно разбиране и от двете страни!
  • 18 Валери

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "München":

    когато се страхуваш от мечки не ходиш в гората. телеграма да ти е бил някой? искаш да си фирмаджийче плащаш!!!!
  • 19 ААА

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хлъц":

    Явно никой не си знае правата или не иска да си ги ползва. Какъв е ясният изход? Съгласиш ли се на прекратяване по взаимно съгласие ще получаваш от НОИ минимално обезщетение за 4 месеца. Ако ти забави изплащането на заплата дори и с един ден прекратяваш по вина на работодателя и получаваш от НОИ 60% от брутната заплата за период от 4 до 12 месеца в зависимост от трудовият ти стаж. Работодателя ако иска или не може да плаща трудовото възнаграждение съкращава работника. Ако не го съкрати и не му плати до датата посочена в договора работника може да прекрати контракта, а при такова прекратяване работодателя дължи и обезщетение в размер на една заплата.
  • 20 ААА

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Много хубаво":

    Няма как де е получавал една година. При прекратяване по взаимно съгласие максималният срок е 4 месец в минимален размер.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове