7 Април, 2020 16:15 2 655 58

Атлантици: Каракачанов и правителството да не се отказват от модернизацията на армията

  • армия-
  • превъоръжаване-
  • атлантически съвет

Обратното е или популизъм в нечий чужд интерес, или откровено политическо късогледство. Или и двете

Атлантици: Каракачанов и правителството да не се отказват от модернизацията на армията - 1
Снимка: БГНЕС

Атлантическия съвет на България призова вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и правителството да не се отказват от модернизацията на българската армия.

Вижте какво още се казва в позицията на Атлантическия съвет на България:

„Във времена на кризи проличава истинското държавническо мислене. Умните народи „гасят пожара“, без да забравят, че след него отново ще се изправят пред неизменните, и за съжаление, много по-устойчиви предизвикателства, рискове и заплахи, срещу които въоръжените сили остават единственият гарант.
Обратното е или популизъм в нечий чужд интерес, или откровено политическо късогледство. Или и двете.

Атлантическият съвет на България счита, че превъоръжаването трябва да продължи. Критично важно е още тази година да бъдат подписани договорите за придобиване на нови бойни бронирани машини за Сухопътни войски, които са гръбнакът на българската отбрана, и на два нови кораба за Военноморските сили.

Недопустимо е повече да се забавя реализацията на тези проекти, които вече са закъснели с години. А това лишава въоръжените ни сили от крайно необходими способности за справяне с новите предизвикателства.

Поставянето под съмнение на необходимостта от незабавното стартиране на тези критично важни проекти е много лош сигнал точно в този момент, когато от българските въоръжени сили се изисква да подпомагат останалите институции в борбата против COVID-19 и същевременно да продължат да изпълняват конституционните си задължения и тези по линия на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Точно сега, когато въоръжените ни сили трябва да подпомагат населението в кризата с COVID-19, подобно говорене е най-малкото неуместно, тъй като поставя под съмнение не само неотложните проекти за превъоръжаване, но и необходимостта да градим силна българска отбрана като част от колективната.

Нещо повече - виждаме, че хибридните атаки от Русия продължават. Стратегията на Москва сега е да отслаби максимално ЕС и НАТО, като се възползва от кризата с коронавируса. В моменти, когато сме под атака както от страна на пандемията, така и от кремълската хибридна агресия, последното нещо, което трябва да се поставя под съмнение е именно укрепването на системата за национална сигурност, неизменна част от която е отбраната.

Атлантическият съвет на България счита, че основните проекти за модернизация трябва да се реализират без каквото и да е забавяне. За целта следва да се търси максимално разсрочване на плащанията, но не и спиране или отлагане на проектите. Възможностите за разсрочване на плащанията ще нарастват, предвид факта, че и компаниите-производители на въоръжение и техника също неизбежно са засегнати от кризата и ще търсят начини да реализират своята продукция на пазара, в условията на намалено търсене заради рецесията в световен мащаб. Сега е времето да се работи сериозно също и за постигане на максимално изгодно индустриално сътрудничество и включване на българската отбранителна промишленост в изпълнението на проектите. Кризата е и възможност. Зависи от гледната точка и търсенето на варианти проектите да се осъществят. Такива има и ще има. Сега е моментът да се постъпи стратегически разумно, без да се поддаваме на емоции и на опити за генерализиране и колективни внушения.

Разсроченото плащане е задължително. То обаче не е достатъчно само по себе си.

Наложително е подходът към превъоръжаването оттук нататък да бъде по-широк:
1. Реалистично планиране какво ни е най-необходимо като ново въоръжение и техника и кога то да бъде придобито. И най-вече какво и как можем да си позволим предвид ресурсите, с които разполагаме. С други думи - да сме наясно с нашите приоритети. Отговорите на тези въпроси очакваме в най-скоро време от Прегледа на отбраната, който по план би следвало вече да е на финалната права.
2. Подобряване на отбранителния мениджмънт, така че да се харчи по-ефективно и по-ефикасно, в условията на максимална отчетност и прозрачност. Това също е задача на Прегледа на отбраната.
3. Повече многонационални проекти със съюзници от НАТО и страни от ЕС, с които да се градят способности и да се споделят разходи. Очакваме натискът върху бюджетите за отбрана в НАТО и ЕС от сега нататък да се засилва, като тази тенденция се запази в дългосрочен план. Същевременно, у нас все по-остра ще става необходимостта от придобиване на нова техника и извеждане от въоръжение на старата съветска.
4. Изграждане на многонационални военни формирования на НАТО на българска територия. Така ще имаме повече способности за отбрана на нашата територия, като разходите ще бъдат споделени.
5. Участие на наши военни формирования в съюзни такива в други държави от НАТО. Това също ни осигурява допълнителни способности, които в случай на криза ще могат да бъдат използвани за защита на нашата държава.

Последните две предложения са пряк път не само за споделяне на разходи, но и за повишаване на готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили.

Само разсроченото плащане няма да ни реши проблемите! Макар че сега това е първият аргумент, който бива изтъкван. Важно е, но не е достатъчно.

Трябва ни много повече. Време е за нова визия, която да се отрази и в сегашния Преглед на отбрана. Време е за ново стратегическо лидерство в отбраната.
Колкото по-рано, толкова по-добре.

Ето защо нашата Визия за българската отбрана към 2030 г. ще става все по-актуална.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майер Амшел Ротшилд

    80 2 Отговор
    Под атлантици разбирайте богоизбраните масони
  • 2 Сатаната

    61 2 Отговор
    Мисирки.
  • 3 Майер Амшел Ротшилд

    68 2 Отговор
    Атлантическият сьюз е масонски съюз
  • 4 ристю

    73 1 Отговор
    Хубаво е да бъде модернизирана армията,ама за някакви си 8 самолета да чакаме 7 години,това е вече прекалено.

    Коментиран от #57

  • 5 Фридман

    65 1 Отговор
    Позицията на шпионите които се подвизават най легално на територията на Републиката България!
  • 6 Бюрото по труда

    58 1 Отговор
    Е сега безработните ще ви питат дали ще се дават пари за скрап!
  • 7 Нордланд

    42 1 Отговор
    То пък една армия...
  • 8 Чъки

    28 3 Отговор
    Ковид- 15 ковид - 25 ще видите въоръжение.
  • 9 гост

    30 1 Отговор
    Никакви пари за модернизация ! Да се правят нови лаборатории, да се направи БГ- вирус и ще.... мамата на врага !
  • 10 Каним “атлантиците” на среща!

    37 1 Отговор
    Утре, в 15 часа, пред народното събрание!
    Таксиджиите

    Коментиран от #21

  • 11 1234

    19 1 Отговор
    Дайте си адреса, за да го пратим на такситата в софия, ше ви газят и на влизане и излизане
  • 12 gost1

    45 0 Отговор
    Да ни връщат парите са въздушните катафалки, вместо да взимаме заеми...за тези години до 2027 доста ще сме си си добре с тези милиарди:))) Крадлив и нахален див запад

    Коментиран от #15

  • 13 Кукуригу

    48 1 Отговор
    Атлантиците по един камък на врата и у Атлантика!
  • 14 БОКО

    39 1 Отговор
    1.Пари за безработни и БИЗНЕС !
    2.Пари за увеличаване на ПЕНСИИТЕ на нашите майки и бащи !
    3.Пари за детски надбавки и увеличаване на майчинсвото !
    4.Пари за инфраструктурни проекти !
    Атлантиците да не дават акъл(който не съм им искал) , а ПАРИ !!!!!!!!
  • 15 Те окрадоха

    27 2 Отговор

    До коментар #12 от "gost1":

    на германците маските, та на нас балъците 3-4 милиарда ли няма да гепат?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 адаша

    35 1 Отговор
    Какви са тия атлантици? Че тя Атлантида отдавна е потънала. Още я търсят.

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    23 1 Отговор

    До коментар #17 от "адаша":

    Питай оня с трабанта !
  • 19 Слави Славов

    29 1 Отговор
    Да бе,дайте си и задниците на американците,ама своите,а не нашите,господа антлантици!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Споко

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Каним “атлантиците” на среща!":

    сипвайте бензин на разсрочено плащане, качвайте клиенти на разсрочено плащане и си хранете децата разсрочено и всичко ще е наред
  • 22 Жоро Павето

    28 1 Отговор
    За какво са ви армии и самолети ,след като един вирус ви разказа играта бе нито 1 изстрел .Трябва да харчите пари щото на чифутите много им трябват горките .
  • 23 Юлиан

    22 1 Отговор
    4. Изграждане на многонационални военни формирования на НАТО на българска територия.

    Едни, индийци и турци неможем да приобщим към нас 140 години. Тия ще ми докарват, западняци, чернилни, латиноси и чалми от целия свят. Пари за огнестрелно оръжие нямам. Искате с кухненските ножове да дойда в София и да се огледам за вас, насекомите които наричате жени и хлебарките които наричате деца ли? Ваща семка, чужденци правещи се на Българи.
  • 24 Лили

    20 1 Отговор
    Веднага 10милиарда за армията. Какво ще си играем на шикалки, а ние българите с 1камък в Черно море, че Атлантика е далече. БЕЗРОДНИЦИ
  • 25 Да да

    34 1 Отговор
    ЗАЩО , ЗАЩО НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ЗДРАВНАТА
    И ОБРАЗУВАТЕЛНАТА СИСТЕМИ ? ЗАЩО ?
    СЛЕД 20 Г. 50% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ЦИГАНСКО И НЕГРАМОТНО . СТРАШНО Е .
  • 26 ггг

    25 1 Отговор
    кой го пита Каракачана народа казва не и значи не, набута над 3млр в тенекия дето може и да не е видим , направо оставка
  • 27 Тия мърши

    21 0 Отговор
    веднага изпълзяха, сакън да не се изхарчат парите които тре да ги взамат големите корпорации
  • 28 Съвет

    18 0 Отговор
    Предлагам Атлантическия съвет да извади 3-ти милиарда собствени средства и да превъоръжи армията. Това е кощунство на фона на заемите, които ще взимаме, за да закърпваме положението с оцеляеането на народа.
  • 29 Максим

    1 12 Отговор
    Раннопенсионираните ФАТМАЦИ да си избършат усраните задници с БКП-червения им лампаз! Без да ми се правят на "западни" атлантици!
  • 30 сащисан

    26 0 Отговор
    Атлантиците работят за оръжейните американски компании, от там им идват комисионните, изобщо не ги интересува БА и България.
  • 31 мнение

    20 0 Отговор
    аз не съм особено умен, и дори не знам кои са тези ,,атлантици,, но е повече от очевидно, че са некомпетентни и буквално глупави, защото само пълен глупак би седнал да настоява за нещо, за което не само, че няма пари, ами и населението съвсем скоро ще изпищи от глад, въобще крайно неуместно да се обсъждат каквито и да е теми, освен такива свързани с физическото ни оцеляване
  • 32 Чарли

    17 0 Отговор
    Точно така, веднага да се плати цялата сума за да можем да получим въоръжението бързо, някъде към 2030! Шкембето да не забрави да си вземе комисиона, като отдели тлъстия пай за Барба Ганьос.
  • 33 Такова е

    20 0 Отговор
    Докато тея цървули ни командерат, България ще продължава да купува хамеринаски прахусмокачки за безбожни пари и да чака 7 г. Те докато дойдат и ще трябва да ги пенсионираме! Яхайте су-тата и да летим!

    Коментиран от #34

  • 34 Фермер

    13 1 Отговор

    До коментар #33 от "Такова е":

    Не сме дорасли за парламентарна и пряка демокрация.Трябва ни президентска република.

    Коментиран от #37, #40

  • 35 Кратун Борисов

    16 0 Отговор
    Нищо не разбирате от управление... След като имаме ултра гига модерни изтребители, ще изтеглим 10ки милиарди за подводници от тип,, шнорхел-гребец", и ластично оръдие за борба с летящи чинии.. А за Барселонали?! Ама не ме занимавайте сега
  • 36 Шаран БГ

    21 0 Отговор
    За 142 години България, най-големите далавери са ставали и стават при превъоръжаването на българската войска !! И никой от следващия го министър на войната и министър- председател не са смеели да гъкнат!! Направил е някакъв плах опит Ал. Стамболийски след Първата война, но за това пък са му отрязали главата като на пиле. И тогава са открили в дома му огромно количество пари !? "Любимият" ни генерал Хр.Ник. Луков от Варна е бил само 2-3 години министър на войната/ 1936-1938/. Комунистите го застрелват като фашист. В деня на погребението му , от Абвера /военното разузнаване на Хитлериска Геармания/ идва депеша, че на името на Генерала в Холандска банка има 75 милиона гулдена от комисионни при превъоръжаването на българската войска!?!? Никой не може да ме убеди, че бати Бойко и Каракачан ефенди не са " бръкнали в меда" при далаверата с тези самолети. и то с двете ръце !!Така, че -- никой да не си прави илюзии, че може да се развали договорът за тях. Нали някой трябва да връща комисионни...... Е-е-е, как ще стане тая работа ??? Нашенски политик кръв повръща - пари не връща !!! После като направим една "велика" българска войска - срещу кого ще воюваме ? В Камбоджа, в Ирак, в Афганистан, в Косово и Либия - Че какво са ни сторили те и освен Косово,другите къде са по картата?? " Атлантици ??" - пишман политици, за сметка на оголелия българин...........
  • 37 Такова е

    11 0 Отговор

    До коментар #34 от "Фермер":

    Съгласен сън с вас! И дай Боже един ден да стане!!!
  • 38 Gen Gurko

    19 0 Отговор
    В еврейското свърталище се тревожат за бъдещето си. Атлантици? Какво означава това? Това е един клуб УСА хрантутници, крадли и НАТО шаЛАмани. Пък и парите не са техни. А има и комисионни.
  • 39 Мария

    16 0 Отговор
    Какво модернизация бълнувaт тези? Пари за здравеопазването веднага. За науката.
  • 40 адаша

    12 1 Отговор

    До коментар #34 от "Фермер":

    Прав си.Демокрацията е правителство, което дава или се опитва да дава на народа илюзията, че той е господар.Бенито Мусолини.
  • 41 Borislav Popov

    2 13 Отговор
    Комундетата нека реват, ще имаме американски супер изтребители Ф-16 блок 70, от които руслямците ги е много страх! 75 победи и 0 загуби, ушанките умират от яд.

    Коментиран от #42, #46, #50, #52

  • 42 Юлиан

    12 0 Отговор

    До коментар #41 от "Borislav Popov":

    Ако искат, летящи консерви да позват. Чужда войска от целия свят на това гладно положение, което сме, ми е ясно какво означава - Диктатура, с местна армия.
  • 43 юнга

    14 0 Отговор
    Сега е времето,драги атлантици да платим подводници,новите ракети,на баба хурките и хвърчилата и да ги чакаме при нас през 2026 година.Смешници с миши опашлета и с големи шкембета!
  • 44 пасиран евреин

    13 0 Отговор
    атлантици,платете цялото модернизиране на армията
  • 45 Атлантичета

    11 0 Отговор
    нема ли да подкрепите по някакъв начин българските медици, поне военните медици, или само джепане ви е в кухите глави.
    Що не проявите солидарност с Америка а пак бълнувате злещу Русия?
    Чист цинизъм си е когато хората няма какво да ядат да обсъждаш разходи за въоръжение. Ни мозък ни морал.
  • 46 Monty Python

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Borislav Popov":

    В кой филм ги гледа тези победи?
  • 47 123

    11 0 Отговор
    Атлантиците - в Атлантида.
  • 48 сноу

    9 0 Отговор
    Атлантическите сополи пак се разтекоха , заподсмърчаха и изпълзяха ..Явно са надникнали в банковите сметки и след цифрите по-малко 0"..Те всичките са големи юнаци но са най ,само като вардят паничката...
  • 49 Русенец

    8 0 Отговор
    Ромоланци! Окъсани, гладни, мизерни, ама с БМВ. Ей това са наште управници.
  • 50 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Borislav Popov":

    75 победи на тренажора и 0 загуби, щото имат 0 реални полети.
  • 51 Българин

    6 0 Отговор
    Ами я си преведете спестяванията си за покупката им. Идиоти. Не сте раждани от майки. Безкрупулни продажници на народа и земята си.
  • 52 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Borislav Popov":

    Бягай към болницата
  • 53 СССР

    8 0 Отговор
    Нени трябват атлантици нито Европа трябва да се дадът пари на бедния български народ защо един депотат взима 10000 лв и от рушвети оделно а бедния българин не го мислят пият му кравта
  • 54 браво бе цецо

    1 0 Отговор
    Цв.Цв. след позора с апараментите!
  • 55 хахахаха

    2 0 Отговор
    Ще ви кажа само един виден атлантик,пък вие си правете сметка койкакъв е-Соломон„Сюлейман" Паси.Оттук насетне...
  • 56 Пашата

    2 0 Отговор
    Армия? Армия имаше при соца.Сега това е пародия.АПЗ -та.Аванс, пенсия, заплата.
    Това е армията ни,пенсионерска.
  • 57 Дедо Мраз

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ристю":

    Едно време за жигулита чакахме по малко бе.Какво ще модернизирате бе идиоти? Това , което погубихте ,вече няма възстановяване.Хората разполагат с милионни армии, тези не могат на 23000 човека обувки да дадат,щели да се борят с хибридни атаки.Иначе показват как в Северна Корея градовете вечер не светели и как бедно живеели хората в Русия.На корейската армия само шапките не можете да ушиете бе църковни мишки.Предатели,зверове.Видов ден идва.
  • 58 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    Единствената армия, която трябва да се превъоръжа са трудови войски. Първо да се създадат и след това да се превъоръжат с кирки, лопати и бездействащото циганско население и да се започва веднага работа. Родината трябва да просперира!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове