Last news in Fakti

14 Април, 2020 13:21 1 545 16

Автошколите с петиция, искат да се връщат на пътя

  • автошколи-
  • инструктори

От бранша искат да се възстановят вътрешните и външни изпити

Автошколите с петиция, искат да се връщат на пътя - 1
Снимка: БГНЕС

След въвеждането на редица противоепидемични мерки, свързани с разпространението на COVID- 19 на територията на страната, едни от първите засегнати бяха автошколите. Още на 13 март всички учебни коли, камиони и автобуси изчезнаха от пътищата, центровете затвориха врати, а инструкторите останаха в домовете си.

Представители на бранша разказаха пред trafficnews.bg, че са претърпели огромни загуби от началото на карантината. Недоволни от сегашното положение те излизат с петиция, с която настояват да се върнат обратно на работните си места. Над 200 човека вече са се подписали онлайн, като паралелно с електронната петиция тече и хартиена такава.

„Всичко това ни поставя в изключително неблагоприятна и безизходна ситуация, която, ако продължи до месец май, обрича бизнеса ни на сигурен фалит, а семействата ни на безработица, мизерия и липса на перспектива за бъдещето. По необясними за нас причини, секторът на обученията, предоставяни от автошколите изобщо не фигурира в списъка на работодателите, имащи право да кандидатстват по мярката 60/40. За нас, като работодатели, не остава друга алтернатива освен да съкратим служителите си, на които не можем да осигурим нито работа на намалено работно време, нито дистанционна работа, нито полагащото им се трудово възнаграждение, поради пълната забрана за извършване на дейността ни”, пишат собствениците на автошколите.

Те засегнаха и още един проблем – клиентите им и техните очаквания. Инструкторите разказват, че вече на голяма част от курсистите е взето капаро, а за парите не е предоставена никаква услуга.

„Напоследък, все по- често се явяват клиенти, които, също притиснати от безпаричие, се отказват от услугите ни и претендират възстановяване на заплатените към нас суми. Това в един момент може да се окаже лавинообразно, а ние да не успеем да удовлетворим всички искания. Целият този комплекс от неблагоприятни фактори, убедително тласка всички фирми в бранша по пътя към изпадане в неплатежоспособност, и съответно обявяване в несъстоятелност, което по закон сме длъжни да поискаме от съда”, пишат още от бранша.

Инструкторите са се обединили около идеята да възвърнат нормалния ход на работата си преди изтичане срока на извънредното положение, разбира се при стриктно спазване на санитарно- хигиенните изисквания и правила за работа. Те са съгласували две предложения, които да представят пред министри, директорът на Автомобилна администрация и министъра на здравеопазването.

Едно от тях е отмяна на забраната за провеждане на теоретично и практическо обучение на кандидати за придобиване на правоспособност. Инструкторите са готови да предложат онлайн обучение на курсистите, а практическото обучение само с обучавания курсист и при носене от инструктора и от курсиста на ръкавици, маска и очила.

Второто предложение от бранша е да се възстановят вътрешните и външни изпити. Те ще се извършват при строг контрол. В колата ще бъдат само курсистът и изпитващият, като и двамата ще са с предпазни средства.

„Ние искаме да спасим работните места и препитанието на хиляди хора и техните семейства! Ние искаме единствено да имаме възможност да работим работата, която обичаме и да изпълняваме ангажиментите си към нашите многобройни клиенти”, казват от бранша.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За вас не ми е жал

    12 9 Отговор
    Кожодери

    Коментиран от #13, #15

  • 2 Един

    10 8 Отговор
    И ДА НЕ СЕ ПОЯВЯВАТ ПОВЕЧЕ!!!
    ПРЕКРАСНО Е КАТО ГИ НЯМА!!!

    Коментиран от #12

  • 3 Копчев

    8 3 Отговор
    А кормуващият с маска и каска.
  • 4 Манго Джери

    7 3 Отговор
    Пригответе 100 книжки за родата.Ама за камьон.Плаща кеш.

    Коментиран от #16

  • 5 ЗиС 5

    5 3 Отговор
    "Автошколите с петиция, искат да се връщат на пътя." Ген. Мутафчийски:- Да не се връщат. Да се връщат в морето!
  • 6 dovolen

    5 4 Отговор
    нема нужда достатачно самоубийци произведохте
  • 7 Ммммммм

    4 0 Отговор
    Значи...пари за вас няма и да има има само за онези които са успяли да "усвоят"по некои милион за всички останали остава да правим кат вятъра
  • 8 ГОГО

    5 3 Отговор
    СПРЯХА ВИ БИЗНЕСА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДАВАТЕ КНИЖКИ ЗА 3000 ЛВ.
  • 9 Бе да ги

    4 2 Отговор
    И к'во ще правят на пътя? Да минават на виртуално обучение с виртуално заплащане.
  • 10 Бат Кольо

    0 0 Отговор
    Боко,ти имаш страшни очи 😂😂😂😂
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Инструктора

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Един":

    И теб ако те няма когато си дрогиран ще е добре
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Инструктора

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "За вас не ми е жал":

    И на мен не ми е жал за теб. Мързеше те да научиш листовките и ми се молеше да ти помогна и даваше "колкото искам", нали, само и само да вземеш листовките. А чу ли ме когато ти казах да не се дрогираш?
  • 16 Инструктора

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Манго Джери":

    Няма проблем!!! Само, че вие от 1000000000, един не знае да чете!!! Така, че приготви на всеки един по 1000000000 $, щатски и си готов!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове